Xbox Scarlett Cloud box and Traditional system info leaked

Objavljen je interesantan članak od strane novinara koji poznaje dosta MS insajdera u kojem je fokus Xbox Scarlett (radni naziv sledećeg Xboxa ili grupe Xbox uređaja).

First, Microsoft is building a traditional console that you would expect from the Xbox brand. I think it’s important to point this out so that those who prefer to have all their hardware locally, will have an option with the next generation Xbox.

As for specs for this device, that’s still not known at this time as it’s the early days of development for that piece of hardware. But what I am starting to hear more about is the second device, a streaming box that is designed to work with the company’s upcoming game streaming platform.

Scarlett Cloud as one person called it, is the game streaming service that we have all been envisioning ever since Microsoft showed off a demo game streaming at its all-employee meeting back in 2013. But this time, Microsoft has a path to bring it to market.

The second ‘console’ that the company is working on is a lower-powered device that is currently planned to ship with the next generation device that is designed for game-streaming. But the catch here is that Microsoft thinks it has figured out how to handle the latency sensitive aspects of gaming.

The cloud console will have a limited amount of compute locally for specific tasks like controller input, image processing, and importantly, collision detection. The downside of this is that it since more hardware is needed locally, it will raise the price of the streaming box but it will still cost significantly less than what we are accustomed to paying for a new-generation console which should help expand the platform’s reach.

Dakle, imaćemo klasičnu konzolu, kao do sada i streaming xbox, jeftiniju, digital only + streaming kutiju. Pretpostavka je da će Cloud Xbox biti u cenovnom rangu $99-$125 (koliko koštaju slična rešenja poput Apple TV uređaja.

When it comes to games, all Scarlett games will run on all Scarlett devices. Meaning, both consoles will be first-class citizens and there is not expected to be an awkward ‘this game only runs on the non-cloud Scarlett’.

Ceo članak:

6 Likes

I dalje mislim da je ovo buducnost, samo sto sad manje zvuci ko naucna fantastika nego pre desetak godina (gaikai, onlive anyone?).

Pitam se samo sta ce biti sa data capovima koji su posvuda tuzna realnost, kao i cela ona ujdurma s propascu net neutrality zakona.

Pretpostavljam da na globalnom nivou, onima koji nemaju pristupa postojanom brzom internetu sleduje obicna konzola, dok ostali imaju mogucnost da u startu prodju jeftinije, al onda zavise od svoje telekomunikacione strukture/net provajdera.

Plus racunam da ce microsoft da cilja na neku netflix varijantu, pa kao igraj sta oces za 15-20$ mesecno. Jeftino, al nakupi se vremenom.

Vrlo zanimljivo, u svakom slucaju. Pitam se dal sony eksperimentise s necim slicnim.

1 Like

Nisu data caps svuda mada o ovome najviše piše jer je tipično za USA i tamo najviše može da utiče na online servise poput ovoga.

Ono što je zanimljivo u ovom slučaju je da nije u pitanju tipičan streaming nego u samom Streaming Xboxu će biti hardver i software koji će raditi na kontrolama, slici, fizici, zvuku i dopunjavati stream. Dakle, sa clouda ne stiže već renderovana slika/video u odnosu na poslate kontrole (kao što je radio OnLive ili kako to sada radi PSNow) nego se jedan deo odrađuje lokalno na Cloud Xboxu a drugi deo se streamuje sa neta, što smanjuje lag i bandwidth a povećava kvalitet. Kako će to na kraju izlgedati i biti implementirano, ostaje da vidimo.

Svakako, Cloud Xbox će biti opcija (jeftinija, gaming on the go) i meni lično bi bio kul za putovanja ili kada sam na odmoru, dok je “pravi” Xbox ispod TVa. Ili čak da bude jeftinija varijanta koja u domaćinstvu uz redovan Xbox predstavlja rešenje za sprat ili dečiju sobu.

Jasno. Ovako na prvu loptu meni sve ovo zvuci prilicno pametno s ms-ove strane. Ionako svi stalno nesto strimujemo, mozda je kucnuo cas da i full igre dodju na red.

1 Like

Mene samo zanima “a kad ce to kod nas?” :slight_smile:
Ja dajem veliki plus ovome, manje platis, a igras vise. Ko bi uopste bio protiv toga!?
Inace imam Origin trenutno na PCu i stvarno mi se svidja ta opcija da platis godisnje 25e i uzivas u preko 50 naslova.

1 Like

I The Verge ima neki info:

Sources familiar with Microsoft’s plans tell The Verge that Microsoft is currently “all hands” on creating datacenters capable of powering the company’s game streaming service. Referred to as codename “XCloud” internally, Microsoft has been experimenting with combining four lots of custom Xbox consoles into a single server blade for its datacenters. These servers will launch initially with developers in mind to build and develop games in the cloud instead of local debug machines, and then to stream games to consumers.

Slicno kao mikrotransakcije. Ici ce na broj.
Ali to je buducnost. Davno sam to pisao.
Bice fazon plati 10$ mesecno dobijes igru full HD 60fps
Plati 20$ za tzv 2k 30fps
Plati 30$ za 4k
Ili zvekni 50-70$ I rokaj 4K 60+ fps

Pre bih rekao slicno kao Netflix, mikrotransakcije su nesto drugo.

Znam, pretplata. Samo pominjem mikrotransakcije kao model da se ljudima cini da nesto placaju malo ali kada se podvuce crta ode mnogo vise!

Ne znam da li je negde bila objavljena vest ovih dana: Phil Spencer je vrlo hrabro i odlucno izjavio da next gen Xbox nece biti skuplji od PS5. Ne moze da tvrdi da ce biti i jaci (jer se specifikacije jos ne znaju) ali nagovestava da je to svakako cilj i da ce sigurno biti bolji u price/performance segmentu.

Tako da se MS vraca na put stare slave jer je svaka generacija, ukljucujuci i trenutnu mid gen, bila jaca od ekvivalentne Sony konzole - osim current gen starta.

Sony za sada mudro cuti i sprema PSVR 2.0.

$399 je maksimum koji očekujemo od obe konzole. Pitanje je samo koliko su kompanije spremne da gube da bi imale što jači sistem.

1 Like

Mnogo mudrolije niokocega…
Bice isto g drugo pakovanje kao i do sada.
Cena ce biti manje vise ista ili slicna…
Hardver manje vise isti, neko brzi proc, neko brzu grafiku…
Kada saberes i oduzmes apsolutno isto g drugo pakovanje obe teraju iste igrice sa neprimetnom razlikom…
Na kraju ce sve da se svede ko ima bolje ili vise ekskluziva…

1 Like

pa nije bas cena bila ista na startu ove gen konzola, ms i sam kaze da takvu gresku nece ponovo napraviti…

Ista je bila cena konzola nego je kinect usrao stvari. Tacnije ms ga je gurao bespotrebno i dizao cenu sto je odbilo mnoge.

1 Like

Selling point. Nema Xbox sta da ponudi od ekskluziva, tako da ne vidim kako ce naterati ljude da odustanu od PS i predju na Box. Dok je tako, nema smisla pricati da li ce hardverski biti malo ispred konkurencije ili je jeftiniji kada ti je za 2-3 god library siromasniji u odnosu na PS.

3 Likes

Naostrio se kada je prodao upola manje konzola nego sa 360.
Nema garancija, slazem se. Mada xbox nikada nije imao ubitacnu ekskluzivu zato ne ocekujem da ce sada za ovaj Scarlet imati 5 extra naslova.

3 Likes

Pa ono, možeš da kažeš da ima mali broj ekskluziva, ali ovo nema veze sa vezom.

4 Likes

Kako mislis nema veze sa vezom?