Aj vrati se u lazu lazarevic!!
Playstation Vs Xbox
Lordish-eva Recenzija
Uskoro ce godina dana da posjedujem obe konzole, pa ukratko, da rezimiram - meni licno - koja konzola vise pase.
(Nikad nisam bio fenboj, pa necu ni sad. Sve sto kazem bit ce objektivno - koliko je god to moguce.)
Posjedujem Playstation od kad znam za sebe. Poslije C64, NES-a, PsX je bio i ostao veliko otkrice za mene. Nenadmasena - do tada - grafika, igre, atmosfera i prica u istim su bili nesto posebno za mene. Od Tekken-a, Driver-a, do Crash B-a, i njemu slicnih igara, PsX je unjeo revoluciju.
Kasnije Ps2 s GTA serijalom, God Of War, Burnout, te nakon toga Ps3 s mnogim SP eksluzivama - koje meni licno vise pasu od MP igara… Svaki Playstation je unjeo revoluciju, na sebi svoj poseban nacin. Sto je i slucaj sa Ps4. Nenadmasena snaga, daleko - mislim daleko kvalitetnije i optimiziranije multiplatform igre.
Sony ima moje povjerenje od kada sam bio klinac koji je tek krenuo u osnovnu skolu. I ostat ce tako sa svakom iteracijom konzole.
Sad kad smo to rijesili…
S xbox-om sam upoznat od 2006-te godine. Jedan sam od prvih koji je uzeo konzolu - citaj: koji je natjerao starog da iskesira 600€ na Xenon-a… Yup… Za xbox sam prvi put cuo od prijatelja u osnovnoj skoli, nakon moje opsesije sa Vice City-em, doticni me pogledao i rekao “Ps2? Pfff… Uzmi xbox”. Na moje cudenje, prva pomisao je bila … “wtf je to”? Internet je bio jako slabo rasprostranjen - i onda kada se izlazilo na njega, citale su se recenzije i novosti za igre (moj Gamerski zivot je bio puno ljepsi BEZ recenzija. Uzivalo se igri. Tudja misljenja nisu bila vazna. Makar da je igra dobila 1 na skali od 10). … Nedugo nakon toga, citao sam magazin (BUG ili Info, ne mogu se sjetit) o silnim Star Wars igrama: Kotor, Jedi Academy, Republic Commando, Bounty Hunter. Narucio sam sve igre - izgladnjivao se u skoli radi pirata, da bih saznao tek nakon ubacivanja igara u moj nevideno prelijepi Ps2, da su to igre bile predvidene za xbox :facepalm: Razocaran, trazim svuda po gradu mjesto u kojem imaju xbox, medutim, u jedinoj radnji u gradu je rasprodat… Tad’ je “Xbox” ostao urezan u moje misli. Do x360 - Marta 2006-te godine…
Oh boy… Memories… PGR3, Gears Of War, Crackdown, Mass Effect, Fallout 3, Armored Core, Spiderman 3 … Ps3? Pfff… Priznam, piraterija je presudila. Ali je i ona bila 10€ po disku. A i cijenu sam platio sam 3 Xenon-a, i 2 Falcon-a, koji su dozivili RROD… Jesam spomenuo Mass Effect? Ta je igra za mene napravila cudo… Bioware, kada su bili neprikosnoveno bozanstvo… Scena, u kojoj prostorija postaje paklena, 3 prstena se pale u 60-tom satu ME-a na konzoli, nek ide zivot, vrijedilo je svakog trenutka… MS sa x360, pored svih hardwere-skih propusta, uveo nas je u zlatno vrijeme Gaming-a…
Period koji uslijeduje nakon toga, od 2009-te do 2012-te, je bio posvecen PC Gaming-u. PCMR *****es. Ulozenih 1500€ na konfiguraciju, nova za vozacki ispit / sav dzeparac - preusmjeren na istu. Posluzio me, da ne lazem… Ono kad 2009-te igras 1080P/60fps sa GTX285 & Q9400, je bilo cudnovato. Xbox je lezao pored podsjetnik kako je “vatra” zapocela, Fenix, u bukvalnom i simbolicnom smislu - konzola koja ce ponovo dobiti smisao sa RGH i Dark Souls serijalom kasnije.
Dolazimo na proslu godinu, i Xbox One…
Hmm… Prelijep dizajn, eksluzive, moram ovo uzeti… Ali nakon par mjeseci prednosti i nadmoci Ps4, sta je ovo? Gamepad krcka iz kutije, nema 3.5mm podrsku, HDD se cuje, necu valjda ulagati sve sto imam u ovu kutiju? Jok… Nema sanse… Hmm… Ne grije se? Kako? Imam “mlaznjak” koji me podsjeca na Xenon pored, cudno… Po citav dan ga drzim upaljenim, zasto me privlaci? - pitao sam se nekoliko mjeseci… XO je postao hub za moj Gamerski zivot. Mjesto na kojem provodim vecinu, ako ne svo, svoje vrijeme. Savrsen RPG hub. Sucenje koje me nenormalno privlaci, gamescore koji je miljama ispred trofeja - meni licno, lakoca koristenja te placanja usluge, jako stabilan online - nesto sto me muci par mjeseci sa PSN, itd… Ps4, pored sve svoje nadmoci se jako rijetko pali. Razmisljam, sta bih s njim da nema Bloodborne-a? Posto me, ruku na srce, jedini on od eksluziva zanima… Sta bi tek bilo da uzmem Halo & Gold i pocnem igrati sa ekipom… Strah me…
Shvatio sam da je MS sa xbox-em unjeo revoluciju i zapoceo vatru koja i dan danas gori, koja daje smisao i potpunost mom Gaming zivotu. Konfiguracija i snaga na jednu stranu, PCMR na drugu. shvatio sam da je moj izbor Xbox.
Presuda: Xbox.
Primjetili ste da sam do predhodne generacije konzola pisao o igrama, a od zapocinjanja ove o rezoluciji/fps (namjerno) i ostalim glupostima… Igre su sve sto je bitno. Niko od nas nece pricati od snazi kad se prisjecamo Gaming-a u zadnjih 20g, nego o igrama. Jer su one i bit svega ovoga.
Nisam očekivao da će ti se više svideti xbox od ps4, najviše zbog onih sitnica što si rekao, krckanje gamepada, hdd koji se čuje i gamepad bez 3.5mm priključka
Mada je interesantno da se velikoj većini ljudi koji su imali ili imaju obe konzole više sviđa xbox na kraju.
I ja sam imao ps4 godinu dana, sad sam na xboxu evo vec 4 mjeseca. Takodze je i meni generalno gledajuci bolji xbox iako i jedna i druga konzola imaju prednosti i nedostatke. Nedavno mi je buraz kupovao konzolu ja sam ga savjetovao za Xbox :).
Mislim ono ekipa sa kojom igram na live vrijedi xy vise puta od vece rezolucije na ps4, plus tu je neprikosnoveni live i odlicni ea access koji je fantastican za ljude koji su tek uzeli konzolu, dobijes 11 igara za 30$ sto je smijesno. A games with gold 4 igre se dobiju za one, dvije nativne igre za one i 2 za x360 i sve budu daleko bolje od onih za ps4.Evo trenutno se nemogu sjetiti ni jedne prednosti ps4 u odnosu na one :), ej pa za mene koji gleda voli pogledat film preko web stranice je bilo strasno da ps4 nepodzava flash, mislim to nije vezano za gaming al eto meni je bitno, jednostavno volim pustit film i zavalit se lijepo a ne da skidam na usb pa titlovi tako da za mene je ovo prednost.
Rezolucija na stranu, od ovih x
XO ekskluziva koje sam do sada probao oci ispadaju koliko dobro izgledaju. Stavise mislim da je Ryse apsolutno najlepsi next gen naslov, na bilo kojoj platformi.
Meni je sada oko 2 godine kako imam PS4 a XO imam 9 - 10 meseci, a koja je konzola bolja ne bi mogao reci, posto jedna i druga imaju nestom po cemu su posebne , a to je “bla bla bla” .
Sto se Live-a tice, meni se puno vise puta desilo da mi padne Live, nego PSN ali to je “samo meni”, da ne bude sada…
To sa porukama na PSN i mene zivcira posaljes nekome poruku stigne tek za 5 min. ili obrnuto lik mi posalje por. a poruka “stara” 5 min, a sto se ostalog tice nemam nikakvih primeedbi.
Sony je sony :-*
Tako je, zivio Xbox. ([SIZE=1]sala druze )[/SIZE]
[SIZE=1][/SIZE]
Jos mi je rano da ocenim XO jer ga koristim tek nekoliko dana, ali mislim da Live i PSN nikada nisu bili slicniji, u pogledu stabilnosti i funkcija, cene i ponude “free” igara.
Ni jedan ni drugi OS nisu neko dizajnersko cudo. PS4 OS je suvise sterilan dok je kod XO haotican. Sony ima dinamicke teme. Steta sto je MS odustao od avatara, to je bio malo kicerajski ali zabavan feature. Po brzini su tu negde, bez ukljucivanja stoperice.
Dzojped je prvi mozda ozbiljniji razlog da se opredelite za neku od konzola. Sticem utisak da je XO dzojped kvalitetniji, ali su mi neudobni shoulder buttoni (L1 i R1 zahtevaju jaci pritisak i to na tacno odredjeno mesto sa strane) dok sam kod DS4 kritikovao uzasne thumbstickove i nepotrebne gimmicke kao sto su svetlo koje samo jede bateriju, zvucnik i ogroman, beskorisni touchpad. Interna vs eksterna baterija je takodje faktor. XO ima i fantasticne opcije za odabir dzojpeda. Lunar White i Titanfall su toliko dobri da pozelite XO samo zbog njih.
Igre… Sta reci… MS je prineo svoje ekskluzive kao zrtvu za Windows 10 store. Kako god gledali na ovo, lose je za Xbox brand.
PS4 community za prodaju i razmenu slotova je najozbiljnija prednost za kupce u Srbiji koji zele da o minimalnom trosku igraju next gen igre bez dostupne piraterije.
Meni je sve manje drustvo bitno sto sam stariji, ne zanimaju me vise party-ji ni multiplejer sa izuzetkom Fife, koju igram na PS4. Ali mladjim gamerima je i drustvo bitno.
Future proof faktor mi vuce na PS4. Na PSVR su svi nalozeni dok Holo Lens i apgrejdi XO konzole ne ulivaju bas neko poverenje ali mi zaista nemamo pojma sta ce se desavati u godinama koje su pred nama.
Vraceni su Avatari na XO. Mozes da ih kupis preko Xbox One, i kad udjes na neciji profil, imas videces avatara.
Udji npr. kod mene i pogledaj, ili kod bilo koga ko ga ima… I ona igra Doritos crash course je dostupna u backwards, gde igras sa svojim Avatarom.
XONE zbog zajednice, MP, achivosa i prosto navike. Nema sanse da se prebacim.
Sada kada i forza serijal predje na pc nema razloga za kupovinu one.
A bas mi se cinio ok one kada se pojavio mada kada sam video da su ryse portovali za pc bilo mi je jasno kuda ide microsoft,bolje da su se drzali konzolnog gejminga.
PS4 i XO, tacnije PS4 mi je trenutno primarna konzola a XO sekundarna, a bila bi sramota da mi je XboxRepublika primarni forum a da nemam XO (sala naravno da neko ne svati ovo ozbiljno) , a Vita-u od kada sam kupio, kupio sam i par igara koje me zanimaju i jos nisam ozbiljnije zaigrao neku igru na Vita-i, samo skuplja prasinu.
Uglavnom moj zakljucak je da je najbolje imati jednu konzolu, vidim po sebi, nemam vremena niti za jednu konzolu a kamoli za tri ili vise, jedva nadjem vremena. E de su one godine, ni brige niti pameti - vreme celog sveta tvoje.
Moze li neko napisati koja je trenutno konzola bolja ?!
Malo sam glupo postavio pitanje, ali ocajan sam u potrazi za next gen konzolom… Danas bih uzeo ps4, pa sutra xbO… nisam se jos odlucio, pomozite mi
Para za obe konzole nemam… O novim konzolama i ne razmisljam… Kolega mi moze u Austriji naci xbO za nekih 220€ sa dzojstikom i kojom igrom (imam xbox 360 iz nemacke i uspeo sam ga prebaciti na engleski, to je moguce i sa novim konzolama?! :))
Ps4 mogu nabaviti takodje iz Austrije za nekih, 260€, sa dzojstikom i jednom igrom…
Najvise igram Fifu sa drustvom, ali s obzirom da bih uzimao jednu od ove dve konzole, poceo bih malo i solo igrati
Sto se tice cene, xbO je jeftiniji, dzojstik mi je na 360 bio mnogo mnogo bolji nego na ps3, fifa mi je uvek bila bolja na 360 nego ps3 (mala je razlika)…
Sta mi vi preporucujete?
I sta mislite o prici o ovoj nekoj novoj konzoli (pojacanoj ps4) sto bi trebala uskoro izaci?
Uzmi PS4 zbog naloga za igre koje mozes da kupujes i da prodajes i tako igras “originale” za najmanji moguc trosak. Nov PS4 izlazi krajem 2016 ili pocetkom 2017 i to je vec manje vise izvesno. Kad se izigras sledecih godinu dana na PS4, prodas ga i kupis PS4K. Ali igre ce biti kompatibilne i na PS4 pa ces moci i da igras sve na PS4 sa smanjenim detaljima.
XO ti je isto super, bolji je dzojped malo ali bumperi mi se na originalnoj XO verziji uopste ne svidjaju. Najveci problem je sto nemas community za razmenu XO igara, kao na igre razmena forumu.
Ako ti je 360 joypad bio bolji, zaljubio bi se u XO dzojstik jer su dizajn i ergonomija jos bolji. Bumperi su drugaciji i trebace ti neko vreme da se naviknes jer pritisak ide ka iviciama dzojstika, ali su generalno mnogo klikljiviji. Trigeri su apsolutno savrseni zbog dizajna i force feedbacka.
Na PS4 mozes nabaviti igre jeftinije ali i na XO imas nacina da se snadjes. Za Fifu i druge sportske igre ti je EA Access daleko najpovoljniji. Vidi na google sta je to i kako.
Ali ti je ipak najpametnije da secekas da najave nove konzole, jer ces ovako ubrzo imati slabiju verziju. Ako vec nisi do sad uzeo konzolu…sacekaj.
Ako budes cekao racunaj da ce ti nove konzole kostati u startu 400-450e tamo pocetkom 2017. Ja bih sada uzeo PS4, izgubices malo na prodaji, ali krajnje je vreme da se predje na next (a uskoro vec i last) gen. Odmah uzmi novu Fifu, mnogo je bolja nego na last genu, potpuno drugi engine.
Pogledaj malo eksluzive na obe strane pa vidi sta ti vise odgovora, to bi trebalo da ti bude glavni kriterijum. Na XO imas fin domaci community, ne znam kakva je tu situacija na PS4 ali oni koji su bili na obe strane kazu da smo mnogo gotivnijii.