Xbox One / S / X diskusija, info, vesti, slike i video - Vol. 3

Slazem se ako govorimo o OLED-u. Medjutim, zanimljivo je da su Sony-evi OLED televizori mnogo manje podlozni burn-inu, ali su i skuplji. Ali mene bi srce zabolilo da puknem pare u tv OLED i gledam fleke po ekranu. Vidio sam po forumima da korisnici OLED-a mole tv kuce da uklone svoje logotipe jer im stvaraju burn-in. Mislim da su korisnici OLED-a vise optereceni burn-inom, nego sto imaju vremena da uzivaju u kvalitetiti slike. Jedino tko ima novca za bacanje pa mu je svejedno.

Burn in vise nije toliki problem, zbog ugradjene pixel shifting tehnologije i podesavanja osvetljenosti logotipa. A nas LG servis menja panele sa burn inom cak i za madjare. Pre neki dan poslali odgovor decku sa bencha da ce mu zameniti panel u roku od 14 dana. Znaci napreduju kako tehnologija tako i politike za menjanje. Kad smo vec na ovoj temi i sam Xbox ima ugradjene zastite za OLED. Ali paneli su i dalje osetljivi i problematicni, mogu da potvrdim iz prve ruke.

Inace sam kupio pre godinu dana B8 55" OLED za 1000e. To je bila neka moja psiholoska granica. Cene su otisle na dole, vrhunski modeli su skuplji ali uglavnom su u pitanju bolji procesori koji peglaju signal losijeg kvaliteta. Tako da preko 1000e dobijate diminshing returns po pitanju kvaliteta. A ni jedan LCD ne moze da pridje OLED-u. Inace Sony koristi iste panele kao LG, eno ljudi imanu gomilu problema na AV forumu, promene po nekoliko Sony televizora da bi uboli dobar primerak u panel lutriji.

Licno mislim da se isplati 1000e za TV. To su sada ozbiljni uredjaji, u sredistu home entertainmenta. Ne vrede vam nista nove konzole bez dobrog TV-a, a usput ce i dozivljaj gledanja filmova i serija biti 100x bolji. Ali naravno, kod nas je to i dalje luksuz, TV je za Pink i Zadrugu, bitniji su nov telefon, kola, garderoba…

2.1 nema smisla juriti. 120fps je jos uvek misaona imenica za game industriju. 4K je jasno stavio do znanja da je rezolucija prioritet i mnogo ranije cemo videti 8K televizore nego iskoriscene 120hz panele. A za uopsteno smooth dozivljaj prilikom skrolovanja, tek je to besmisleno jer intenzivno skrolovanje kroz sadrzaj nije nesto sto radite na TV-u, osim ako ga ne koristite kao zamenu za monitor. A ne zaboravite da veliki broj ljudi prezire i 60hz zbog soap opera efekta. Tako da vam 120fps ne vredi ni za gaming ni za filmove.

1 Like

Bez usa su prodali 18 miliona konzola majko mila :smiley: Nzm dal da se smejem il placem kad pogledam ovo.

Xbox One Vs. Xbox 360 USA:

Gap change in latest month: 88,506 – X360

Gap change over last 12 months: 4,552,032 – X360

Total Lead: 6,056,053 – X360

Xbox One Total Sales: 28,021,414

Xbox 360 Total Sales: 34,077,467

Znaci skoro 60% xbone konzola je prodato u usa :smiley:

Dobro to je malo i nagadjanje, jer jos odavno ms ne objavljuje podatke. Mada i tih nekih 50 miliona naspram ps4 sa svojih 100 miliina i nije tako nesto strasno s obzirom na sam lounch konzola i celu pricu. Cifra od 50 milona u svakom slucaju nije losa. A realno USA je najvece trziste konzola u svakom slucaju pogotovu xboxa.

Pa na prosloj je egal zbog faila sonya, pa je najbolje sto su uspeli egal, jer jednostavno PlayStation je stekao brend ranije i mnogi samo za njega znaju. Kod prvog xboxa odnos je bio 20 miliona prema 150 pa to opet za njih nine bilo lose, zaradjivali su pare to im je bitno. U ostalom oni i rekose da im sony nije konkurencija nego amazon google i slicno, vise ce para uzimati svi a prodaja samog hardvera i nije presudna.

Pa da za streaming to vide kao buducnost, kapiram i da jeste, a Sony nema infrastrukturu za tako nesto vec bi verovatno morao da placa kao sto i placa msu za azure.

Ma dobro, Sony kida i kidace jos neko vreme.
A US je najvece i najbogatije trziste. Dovoljno je da si tamo prvi i miran si.

Pa i nije lose s obzirom na start, nedostatak ekskluziva, gubitak FIFA deal-a, ocigledno ih je gamepass zesce izvukao. Tih 50 miliona lako moze da se pretvori u 100. Sledeca generacija, sledeci list. Videcemo.

A imaju i PC u ekosistemu… I ne samo to, oduvek sam mislio da MS ima samo jedan kec u rukavu koji nije iskoristio, dual boot sa Windowsom, ako naprave neki Windows Lite, bio bi to vrlo interesantan HTPC.

Sony opet ima iza sebe ogromnu entertainment masineriju i tu ce tesko MS da parira.

A to za konkurenciju, znamo jos pre mesec-dva kada je Phil izjavio, vrlo cocky izjava. Sony isto tako moze da kaze da MS nije konkurencija jer nema VR… a Nintendo jer niko nema handheld hibridnu transformers konzolu.

Pa nije sve do prodatog hardvera sve ce manje i biti, skoro su objavili da imaju 90 miliona aktivnih korisnika a 50 miliona xbox one konzola. Njima je bitinije da imaju korisnika koji placa igre ili servise nego da je on kupio konzolu na kojoj pitanje da li imaju ikakvu zaradu.

Pa i nije, sad gledam prodaju, na ps4 su se pre svega bas dobro prodavale sony ekskluzive i witcher :grin:, ali evo recimo gta 5 je 2 miliona naspram 1.82 u korist ps4. Dok recimo fifa 17 je na xboxu prodata u 4 miliona naspram 1 milion na ps4.

Ocekivao bi mnogo vecu razliku sobzirom na 100 miliona prodatih konzola.

Tako da zavisi od igre do igre. Sto po meni samo ide u prilog onome da na ps4 bas zato sto je mnogo popularnija konzola privlaci i masu onih koji imaju konzolu i samo par igara, pre svega eksluziva i to je to.

Igre su se na ps1 prodavale u vecim brojkama a ne danas kada je gaming community neuporedivo veci.

Podaci su sa vikipedije, i meni je bilo cudno za gta 5 ali tako tamo stoji, moguce da to nije azurirano ato godina, ali sem vikipedije bas i ne znam koja lista, ranije je to na wiki bilo tacno prilicno.

Znam da zvucim kao tech amish, ali uveren sam da ce se strategija play anywhere obiti o glavu Microsoftu. Veoma me cudi da je i Sony krenuo tim stopama PC gaminga, iako distanca od nekoliko godina deluje relativno bezbedno i ne moze da napravi ozbiljnu stetu po konzolni brend. Eno u najnovijem SK-u opisi Quantum Dreams avantura za PC na po pola strane, ocene 60-70, tuga…

Drugo, streaming je jos uvek budalastina. Molim nekoga da iskopa pocetak.topica o Stadiji, da se prisetimo optimisticnih izjava. Mrezna infrastruktura nije spremna, moze MS da ima kakve god hoce servere. MS Teams je takodje djubre neopevano, juce smo pokusali da odrzimo timski sastanak i raspada se, ne mozes ni da cujes ni da vidis lepo sagovornike. Bruka i sramota, nije ni cudo sto su svi presli na Zoom. Kakav crni gaming, oni ne mogu da obezbede ni najobicniju video konferenciju. Vrhunac bi bio da ih cak i Sony pretekne u ovome, na njihovim sopstvenim serverima. Demo je otprilike maksimum upotrebljivosti, mada nesto ne verujem da ce i to da fercera, ali ako dovoljno brzo uspeju da strimuju na neki ultra brzi SSD ne zavise toliko od mreze za upload i mozda uz takav asimetrican model uspeju da obezbede upotrebljiv latency i sliku bez artifakta. Ali opet dzabe sve ako net ne moze da podrzi.

Ovo sa “instant demo” je opasna stvar u svakom pogledu.
Kada pomislim da će biti moguće probati svaku igru pre kupovine, oduševim se, a onda me pogodi realnost i shvatim da ako budem probavao svaku igru, neću ni jednu preći ili ću poželeti da igram mnogo više igrara nego što mogu fizički da odvojim vreme na njih.

Ako je istina, samo gledamo ono što me maksimalno zanima, ostalo se pravim da ne postoji.

Samo polako, sve ide ka tome. MS ima dovoljno novca da moze da ulaze u nesto sto tek ide i kada krene oni ce biti prvi i spremni.
Prostim jezikom prave Netflix za igrice!
Njima su se isto svi cudili i smejali. Sada sve ide ka tome i samo tome.
Tako ce biti i sa igricama.

1 Like

Da, da, svi smo culi za taj cuveni izraz, besmislen je koliko i “becka filharmonija za zlatne ribice”.

U vezi članka koji si postavio, prva rečenica u njemu:

The upcoming Sony could have free instant game demos for every available title, thanks to the console’s ability to quickly load and stream content.

A i izvor članka je sumnjiv, neki tvit bez ikakvog izvora. U svakom slučaju, demoi najmanje zavise od tehničkih mogućnosti konzole ili kapaciteta mreže, najveća prepreka su izdavači koji ne žele se igra proba (posebno ako imaju osećaj da je loša) a drugo je što je dodatni razvoj demoa trošak koji ponekad nije opravdan. Sony ne može da forsira nešto ukoliko izdavači ne žele.

Da, pretpostavljam, zvuci dosta shady.

Ćo poz, zanima me da li je neko redeemovao kodove sa Microsoft Points-a do sada, vidim da i naša država nije podržana, te se mora koristiti VPN za to. Pokušao sam da redeemujem ali mi je tražio broj telefona iz drugih država (jer naša naravno nije listovana).

Ufff ja sam redimovao 5k poena za 5$ i koristio sam VPN ali se ne secam ovo za broj telefona da me ubijes.