Po mom nekom misljenju softwerski je vise na xp a po izgledu visa na vistu sto je super. Posto jos zvanicno nije izasao nema nikakvih detaljnih specifikacije nego samo direktna pordejenja po odredjenim stvarima.
Brzina na odredjenim stvarima:

Od stvari koje ja koristim nisam imao nikakvih problema sa instalacijom softwera.
Boot up sa 15 programa koji se dizu je nekih 24 sekundi.
DX 11 izgleda fenomenalno za graficki render ali nisam mogao da testiram je ne postoji igra koja ga podrzava.
Office 2010 je odlican mada treba navikavanje.
Uopsteno performanse sveukupno su dosta bolje. Neuporedivo vise nego vista a dosta bolje nego xp. Neke igre koje su mi lagovale na max sad mi dobro rade. Npr Assassins Creed mi seckao kad jasem konja a sad perfektno radi.
CPU je manje opterecen za 14% u poredjenju sa vistom sto je masovno i 5% u poredjenju sa xp-om.
Svi programi koje sam probao, System UT, Nero, Win Rar, daleko brze rade. Win rar raruje extractuje 8 giga za 1,20 minuta sto je puno bolje barem u poredjenju sa mojom vistom od pre.
Start bar je super sa quick lunch funkcijom i mogucnosti prebacivanja bookmarka/favorita direktno na njega.
Ima svakakvih sitnih stvari kao Aero Shake - kad prodrmas misa svi prozri se spuste, Vracene Search opcije kojih uopste nije bilo na visti, etc.
Ja cu definitivno ostati na njemu zbog brzine i nekih korisnih sitnica. Dosta dobro unapredjenje u odnosu na vistu. Trebao bi da dostigne upseh kao i XP zbog puno bolje prakticnosti, jednostavnosti i brzine koje je XP imao a vista ne.
Nema nigde benchmark ali kad se pojavi zvanicno RTM kod testera onda ce biti pa cu i napisati detaljnije. Ovo je samo moje licno iskustvo sa sedmicom.