Windows 10

Ja sam moju kopiju rezervisao vec. :slight_smile: Pojavilo mi se u notification tray-u. Jedan klik posla.

Windows 10 biće od 29. jula dostupan u 190 zemalja objavio je danas Microsoft.

Novi operativni sistem pomoći će korisnicima da budu produktivniji i bolje se zabave uz lični i istinski doživljaj na svim uređajima, poručuje Microsoft. Uz poznato okruženje, Windows 10 će obezbediti neprekidne inovacije alata i bezbednosnih ažuriranja. Biće dostupan kao besplatna nadogradnja svim korisnicima Windows 7 i Windows 8.1, što će omogućiti stotinama miliona korisnika širom sveta besplatan prelazak na Windows 10.

„Windows 10 je nova generacija Windows operativnog sistema napravljenog da omogući rad na velikim stvarima“, rekao je potpredsednik Microsoft korporacije Teri Majerson (Terry Myerson). „Windows 10 počinje da ostvaruje našu viziju ličnijeg računarstva, definisanu poverenjem u način na koji štitimo i poštujemo lične informacije, mobilnošću doživljaja na svim uređajima, i prirodnijom interakcijom sa svim Windows uređajima, u koje su uključeni govor, dodir, mastilo i hologrami.“

Poznato okruženje

Jedna od najbitnijih karakteristika je da Windows 10 vraća Start meni koji korisnici poznaju i vole, jer im omogućava lako pronalaženje datoteka, zakačenih aplikacija i favorita. Brzo se učitava, isto tako brzo radi i omogućava da baterije traju duže nego ikada do sada. Kao najbezbednija platforma, Windows 10 sadrži i Windows Defender sa besplatnom zaštitom od zlonamernih softvera, ali i obavezu isporuke bezbednosnih ažuriranja za vreme trajanja podrške za uređaj. Novi sistem je optimizovan i za tastaturu i dodir, a napravljen je da bude kompatibilan sa Windows uređajima i aplikacijama.

Ličniji i prirodniji doživljaj

Windows 10 se prilagođava korisnicima za njihov ličniji doživljaj. Kortana (Cortana), prvi na svetu stvarni lični digitalni pomoćnik, pomaže ljudima u obavljanju poslova na svim njihovim uređajima. Kortana uči o njihovim ličnim izborima kako bi pružila relevantne preporuke, brži pristup informacijama i važne podsetnike putem govora ili tekstualnih poruka. Windows Hello pozdravlja korisnike imenom i omogućava im prijavljivanje na računar bez lozinke – pružajući trenutan, bezbedniji pristup uređajima putem biometričke provere identiteta. Windows 10 isto tako omogućava korisnicima mogućnost interakcije sa uređajima preko tradicionalnih miševa i tastatura ili prirodnijim putem kao što je glas, olovka ili pokret.

Poboljšava produktivnost

Windows 10 pomaže korisnicima da obave više stvari sa manje napora nego ranije. Njegov sastavni deo je i potpuno novi internet pregledač nazvan Microsoft Edge, namenjen obavljanju posla na internetu na sasvim novi način, jer sadrži i ugrađeno potpisivanje, deljenje sadržaja i prikaz za čitanje. Sa integrisanom Kortanom, Microsoft Edge nudi brže rezultate i sadržaj zasnovan na ličnim interesovanjima i izborima. Brz, osavremenjen i ličan, ovaj pregledač omogućava korisnicima da se usredsrede samo na sadržaj koji im je bitan i aktivno se uključe na internet.

Novi Windows nudi dosledan touch-first doživljaj na tabletima i računarima i sa programskim paketom Office sa novim verzijama programa Word, Excel, PowerPoint, OneNote i Outlook. Napravljen iz osnove da funkcioniše na Windows operativnom sistemu, Office omogućava korisnicima lako kreiranje i menjanje Word dokumenta, beleženje na slajdovima u realnom vremenu sa alatom za pisanje ili lako predstavljanje PowerPoint prezentacije, kao i kreiranje ili ažuriranje tabela bez tastature i miša sa novim touch-first kontrolama u Excelu. Naravno i desktop verzija programskog paketa Office 2016 će izgledati odlično na Windowsu 10.

Continuum omogućava transformaciju uređaja pružajući elegantnu tranziciju sa tableta na PC i nazad, a na Windows phone opet omogućava bogat desktop doživljaj. Xbox donosi na Windows 10 opširnu igračku mrežu Xbox Live i na PC i tablete. Korisnici sada mogu da komuniciraju sa prijateljima koji koriste Windows 10 računare i Xbox One dok igraju bilo koju video igru za PC, ali i da podele sadržaj koristeći Game DVR. Moguće je u realnom vremenu prenositi igre iz Xbox One konzole na Windows 10 tablete ili računare. Igre napravljene za DirectX 12 će u Windows 10 doživeti značajno poboljšanje brzine, efikasnosti i grafičkih mogućnosti.

Dostupnost nove verzije

Korisnici će 29.jula moći da preuzmu Windows 10 za PC i tablete i tako iskoriste prednost koju sa sobom donosi ova ponuda besplatnog prelaska na novu verziju ili će moći da ga nabave kod prodavaca kupovinom novih Windows 10 uređaja. Novi Windows 8.1 uređaji će se lako ažurirati na Windows 10 i mnogi prodavci će pomoći oko ažuriranja ovih uređaja. Počev od danas korisnici mogu da rezervišu prelazak na novu verziju. Više informacija je dostupno na Windows.com.

Windows 10 za druge uređaje će biti dostupan kasnije ove godine.

Source: http://www.b92.net/tehnopolis/vesti.php?yyyy=2015&mm=06&nav_id=999201

Sumirano: DX12 i normalan start.

Nije baš jedan klik, ali se brzo odradi. I ja sam rezervisao kopiju.

Sent from Despair Academy using Amala Network

ja ostavio email sve pisalo da sam uspesno aktivirao i da ce me obavestiti da je skinem kad izadje,ali nikakav odgovor za potvrdu nisam dobio

Ma nemoj, a Live? :smiley: Pa kad budemo prasili Fable Legends, ti na kompu, ja na XO. :smiley: :stuck_out_tongue:

Nije ni meni stiglo, valjda ce stici 29. jula kao podsetnik, vrv su na to mislili ili sta vec.

Pošto ste me iskulirali u drugoj temi :smiley: da pitam i ovde. Jel samo za Windows 8 ili se pojavljuje i na 7?

Nadogradnju ce imati svi sa Windowsom 7 i 8.1, posto oni sa 8 ionako imaju besplatnu nadogradnju na 8.1.

Pojavljuje se i na sedmici sudeci po nekim susednim forumima :slight_smile:

Meni se pojavio na 3 ‘sedmice’.

Jel još aktuelna ona priča da je besplatan godinu dana pa mora nešto da se plati ili je sve zaista besplatno? Meni se danas pojavila rezervacija na piratskoj sedmici.

Nisi dobro shvatio. U roku od godinu dana ti mozes da ga besplatno preuzmes i tvoj je zauvek besplatno. Ali imas rok od godinu dana da to uradis. Posle toga bi taj apgrejd morao da platis.

Da citiram Akirisa - Win je besplatan, ali updateovi, service packovi i support su dostupni samo legalnim kopijama.
EDIT: I sve ovo sto je Lynx iznad napisao.

Ali ja to sve već imam na ovoj piratskoj sedmici, šta će mi onda gola desetka koja će biti bagovita kao i svaki klot windows pre njega? :smiley:

I’ll pass (for now)…

But but…MUH DX12!

^ this
Nemoj da ga stavljas odmah ako ti komp sluzi za posao.
Ali ako ti komp sluzi za zabavu, sto da ne. DX12, ako imas XO, moci ces da strimujes igre na komp, novi pretrazivac (mnogi ce se smejati, ali ja koristim Internet Explorer, i ne mogu da docekam da probam Edge), i jos mnogo toga… Samo da znas da je W8.1 mnogo brzi od W7, a verujem da ce W10 biti mozda i jos brzi od W8.1.

Na mom laptopu iz 2007. sigurno neće… :slight_smile:

Pa ne bi verovao, ali BAS NA TVOM LAPTOPU HOCE. Windowsu 7 je potrebno 2 GB RAM minimum, Windowsu 10 treba 1 GB minimum. Mislim da nisi svestan koliko ces da progledas.

Ok, vjerovaću ti, ali gola verzija bez updata i patcheva je mačka u džaku. Strpiću se dok ne izleti neka narodna ultimate verzija… :slight_smile:

Odo d’vidim jel’ izišao i meni update (tojest rezervacija) da obilježim odmasadaodma

Mozda je bilo ali nisam video. Ako npr neku sada digne na win 10 sa piratske verzije win 7 ili 8.1. Moze li posle da se uzme legalan win10?