wifi extender

Da li se to zove extender, repeater ili nekako drugo neznam.
Zelim napraviti da mi sa jednog wifi rutera drugi ruter sluzi da pojacava i siri signal. Znaci tipa ruter mi salje wifi dalje 50m, zelim da drugi ruter stavim na 49m od njega i prosirim dalje. Kako da to napravim?

Ja za tu svrhu koristim Xiaomi mi wifi range extender 1200AC. To ti je dovoljno da premostiš nekoliko soba ako ti treba za tako nešto.
Za ozbiljnije stvari pogledaj na netu wifi mesh sisteme , to je suštinski isti koncept samo imaš više tih proširivača signala.
Ovaj moj košta oko 30e , i radi posao , ima 2,4 ghz i 5ghz antenu.
Samo bih u startu da srušim neke zablude.
Prvo nema uređaja koji može da poveća brzinu , barem da ja znam. Dakle uređaj može da proširi signal samo one brzine koju on dobije , a u praksi to bude i dosta manje.
Odnosno ti ako imaš 50m signala , velika je verovatnoća da je na 49-om metru signal jako slab, odnosno internet je jako spor. Ovi uređaji samo proširuju taj spori signal , tako da će internet biti dalje neupotrebljiv. Dakle preporuka je da se stavi negde gde je konekcija jaka , i da on dalje podeli tu brzu konekciju.
Zato je mesh bolji jer on šalje praktično od jednog do drugog extendera , tako da se lakše premosti veća distanca. Naravno ako ti treba samo za neke manje distance može i ovakav neki uređaj kao ja što imam , radi posao sasvim lepo.

4 Likes

Koja slucajnost. Pre dva dana sam kupio bas taj da bi klincima u sobi pojacao signal. Radi odlicno.

2 Likes

Treba mi za kucu pored. Signal hvala, ali vrlo vrlo slab, stalno izbaca. Bukvalno da ga prosiri za koji metar.

Treba da si svestan da na wifi signal može da utiče milijardu i jedna stvar.
Prvo, od modema/rutera se širi signal ajd da kažem u obliku pečurke, tj na gore ide. Onda svi živi uređaji, daljinski, mikrotalasne, kamere/interfoni za bebe, sve što je smart itd itd itd mogu da izazovu smetnju, armatura u zidu, pa verovao ili ne čak pominju i neki metal kog ima u zidnim ogledalima. Skoro čitah neki članak kad su višespratne kuće u pitanju a dovod na gornjem spratu da ga ljudi kače na plafone i okrenu antene na dole :rofl:
Ako je izvodljivo uvek ti je bolja varijanta da od polaznog uređaja sprovedeš utp kabl.
Onda znaš da će ti na drugom kraju šta god postavio, ruter, ap, extender, mesh sistem raditi po specifikacijama extendera/apa/mesha.
Ko što ti je naveo Mile
Npr kod tih budžet varijanti iz prve ruke probao skoro ono tplink govance TL-WA850RE i u setupu ti isto to kaže ko što naveo čovek gore, da treba da ga fiksiraš na mestu gde mu je wifi signal jak.
Nabodeš ga zato kablom i onda nisi toliko limitiran jačinom dolaznog wifi signala od početnog uređaja modema/rutera.

2 Likes

Imao sam ja TP i jeste sranje. Uzeo sam sada bas ovaj ZaoMi koji cak ima dualbend 2.4/5 i nalazi se na istom mestu gde je bio TP i radi bez preterivanja 5x bolje.
A kosta samo 3200din.

3 Likes

Ma da generalno tplink strašno izvikana marka bar u tom budžet i mid range segmentu. A i kad je skuplja oprema opet bi ih preskočio. Žaomi kad se pojavio kod nas, i naši nisu bili mnogo gladni sa cenama uzeo drugu onaj a4 router za mislim 2000 din, probija signal 3 sprata uvis, i pritom mu prizemlje radionica sa dizalicama, tako da nekih sigurno 7 8 metara visine +2 sprata. Čovek me posle dan pitao a jel ovo zrači i jel opasno :rofl:
Još i app imaju kad si “spolja” da upravljaš ruterom, radi ko sat stvarno. Tplink archer u tom segmentu i sa takvim antenama ne pamtim da su ikad bili ispod <50€

2 Likes

Jok, ne zraci. Skoro kao hirosima :grin:
Ja imam stvarno odlican Asus ruter. Bas kida kako je dobar. Ali ima mrtav ugao blizu sobe kod klinaca. Tako da sam stavio bas taj ZaoMi AC1200 bas sam odusevljen. Jako lepo radi.

1 Like

Treba ovde u kanadu da dodjete, zidovi od kartona i sperploce, nema sta da smeta. :rofl:

8 Likes

Nema ni sta da smeta a nema ni interneta :rofl:

4 Likes

Mislio sam da uzmem TP LINK TL-WR844N , ali s obzirom da ste rekli TPLink onda nista.

Nemoj. Bacanje para.

2 Likes

Isto sam mislio da uzmem Mi Router 4C pa da napravim acces point od njega pa sto mi Bog da. Ali racunam da nije nesto jak.

Ako ti jedan ruter ne radi posao nece ni jedan. Nije to proporcionalno porastu cene.
Ako imas problem sa signalom ima samo dva resenja.
Ovaj “pojacivac” najjeftinija opcija.
Mesh mreza sa vise rutera. Odlicno ali skupo.

2 Likes

Koliko stručnjaka a niko da ti kaže pravi odgovor. Samo kabl ti rešava posao tu. Slična situacija i kod mene bila znači lan kabl razvuči i tamo stavi drugi ruter i imaćeš full brzinu. Kako si ti zamislio neće da može…

1 Like

Da je mogao kabl ne bi nas pitao.
Dao sam mu dva resenja ako nema kabl kao opciju. Sto nisam ni ja imao.

1 Like

Nisi izgleda bas citao sta pisem. Sa ovim imam ful brzinu. Radi odlicno.
Bez kabla.
A ako bas neko hoce moze da stavi dva rutera sa mesh opcijom. Gde opet imas full brzinu.

2 Likes

Ok stručnjače

3 Likes

Izvini nisam te prepoznao zbog naočara :sunglasses:
Ozbiljno nisam pročitao ni video tvoj post :wink: Ovo sa mash-om je skuplja opcija em pitanje kako će raditi.

2 Likes

Mesh radi top. Jeste skuplje.
Ovaj ZaoMi AC1200 odlicno radi. Ja sam ocekivao nesto cisto da radi. A dobio sam da radi u punoj brzini. Sve to za 3200din to je smesno.

2 Likes