VR {MT}

Odigrah i ja početak, pa sam morao izaći, nastaviću kasnije / večeras kada nadjem vremena.

Što se tiče mehanika, borbe, kretanja, itd sve je savršeno. Prava Arkham igra. I izgleda dobro, za standalone headset, fali mi malo oštrine u slici. Ne znam da li Game Optimizer može tu nešto da pomogne.

1 Like

Nema Betmena (za sada) na spisku Optimized games

Može da izgori Headset :smiley:

True 72fps-a je, nije reprojection i verujem da su gurnuli hw to the max.

Stvarno je dobro za sada. Mozda da je malo ostrije, ali nisam tu merodavan :smile:
I precesto promasujem promptove tokom borbe. Verovatno je do mene, ali sve ostalo je super - kretanje, gadgeti, a posebno kako se iskljucuje/ukljucuje detective mode :slight_smile:

E da, jednom mi je zabagovalo kod otvaranja resetki, i jednom me izbacilo skroz na homescreen. Na momente neki stutter ali nista strasno.

1 Like

Probao sam Batman-a i bice ovu “mucno” iskustvo :sweat_smile: nisam ocekivao da nece imati teleportation. Bukvalno posle 10ak minuta polako krece mucnina tako da ce ovo ici veoma sporo, a mozda se i nece zavrsiti :face_exhaling:

1 Like

Kreni polako da se navikavaš na smooth movement. Veruj mi da je imerzija neverovatno bolja tako nego sa teleportation.

Ja ne mogu da igram igre u kojima ima samo teleportation, jako me smori to.

1 Like

Moracu da krenem polako, da nadjem jedno dve igre koje nisu toliko intensive. Batman, Arizona 1 i 2, Walking Dead, Assassins Nexus nisu bas za navikavanje :sweat_smile:

1 Like

Navika je 100%. To ti kazem ja koji sam imao ekstremnu mucninu u VR igrama. Sada mozes da mi radis sta hoces, kakav god rollercoaster, nista. :sweat_smile:

1 Like

Za sada moram reci, mlak utisak za Betmena.

Pocetak klasican za VR igru, prolazis kroz 10 vrata da te nauci osnovnim mehanikama, a sve nesto nezgodno da se potrefi i clunky.

Borba mi je najveci kamen spoticanja - dosadna je, dugo traje, sastoji se od nekoliko udaraca i nije ni prineti flow combatu iz “2D” igara.

Grafika je takodje losa. Malo me razmazio Silent Hill u VR-u. Ove full VR igre su kao iz PS3 ere. :confused:

Ali igrace se. To i Horizon moram da zavrsim, nije neki izbor AAA VR igara.

Heh da budemo iskreni ti ne igraš Silent Hill u VR nego theatre mode. :slightly_smiling_face: Ali grafika jeste iz perioda 360 ere, to je tako, ipak je ovo čip za mobilni telefon. Zato ja i preferiram PCVR i PSVR2 , kada imam izbor.

Horizon si spominjao, to je stvarno jedna od igara koja je dobila jako ne fer tretman jer je vizuelno i po svemu prava poslastica.

Borba se će se razvijati i postaće kompleksnija kako budeš napredovao. Odključavaćeš nove pokrete udarce, finishere, dobijaćeš nove neprijatelje kojim ćeš morati nešto da odradiš pre nego što možeš sa ih udaraš, moći ćeš da preskočiš preko enemija i udariš od pozadi itd itd.

Meni je borba fantastična i odlično prenosi button mashing iz flat arkham igara. Nemam ni jednu primedbu u tom pravcu.

Uglavnom najveće mane koje ja vidim za sada su grafika, dosta je bugovito i nedostaje neka generalna VR interaktivnost sa objektima u svetu. Ali sve je to je ograničenje hardvera. Malo su ljudi prehajpovali grafiku.

Teško je preći preko toga , pogotovo što sam igrao PCVR igre 2018te koje bolje izgledaju. Nije grafika uvek bitna ali mislim da u kontekstu VR-a svakako neizmerno doprinosi imerziji.

2 Likes

Vjerujem za FOV i OLED. Ne znam da li eye tracking tu pomaže, no meni je sweet spot bio premali na quest 2. Vidiš nešto malo u sredini oštro ostalo sve mutež. Progledao na quest 3 doslovno.

I meni je standalone grafika nažalost daleko od nečega imerzivnog. Ok je za neke zezalice tipa gold, pistol whip, beat saber i sl. no za ozbiljne naslove smo još daleko. Što je naposlijetku i za očekivati jer se i moćan PC muči, gdje neće jadni quest. Jedina igra koju sam igrao i koja je pokazala da se u nekim slučajevima ipak može je red matter 2. Izvrsno je izgledala na quest 3. Nedavno sam probao arizona sunshine 2 i odmah mi je bilo jasno da će se igrati PCVR verzija. Inače nisam snob za grafiku, ali u VR je ključ za imerzivnost. Čak mi i ne smeta da je grafika na razini half life jedinice, dok god je slika oštra.

A 2d igre nisam probao još kroz headset. Nije mi ni palo na pamet pored svih tih ekrana po kući :joy: .

2 Likes

Te zezalice koje pominjete su stvorene za VR bukvalno the way it should be.

Generalno, meni je Oculus DK1 bio impresivan kada sam ga probao daleke… 2013-14. Onda ništa mi nije smetalno na PSVR1, i evo sada na questu nemam zamerke.

Kontam to, mali FOV, nema detalja i ko zna šta, ali generalno se fokusiram na iskustvo ne na mane. Kada uključim igru pokušavam da osetim šta je dizajner hteo da napravi sa njom, a ne gledam da li se u uglu vidi umrljan pixel ili se vied tri pixela umesto krošnje drveta na 50-100m

Džabe mi pixel perfect grafika ako je mehanika krš, uvek bi se opredelio za neko iskustvo kao SuperHot ili evo Vendetta Forever gde se BUKVALNO izgubiš i zaboraviš na pravi svet nego na neku prenapucanu igru koja ima krš mehaniku.

Evo prost primer u Vendetta Forever jedan nivo. Ulaziš i ono totalni mrak. Bukvalno ništa ne vidiš. I onda čuješ kapljice vode, samo to, i kako padne kapljica, tako napravi eho i vidiš protivnike i oni tebe. Tada krenu na tebe, mrak totalni, tišina, kapljica padne, pucanje na sve strane.

Ja ne mogu da opišem koliko je taj momenat bio mindblowing. Nivo fazon traje 40 sekundi, ali svake sekunde si “U JEBOTE KAKO NEVEROVATNO!”

Isti slučaj je i za Into the Radius, bukvalno nema imerzivnija igra od te, a izašla je 2020.

Dakle, VR je tu da se totalno izgubiš, da ti neko napravi iskustvo da zaboraviš na svet, a ne da upoređuješ sa ekranima i brojiš pixele i gledaš koliki je fov.

3 Likes

Problem je sto je krs mehanika u vecini VR igara, tog Betmena stvarno ne bi niko ni pogledao da je “obicna” 2D igra.

Nikoga vise ne obara s nogu sto hvatas plast, penjes se na stepenice ili otvaras vrata pokretima ruku, gadjas bumerangom bacajucim pokretima. Mozda je bilo mindblowing pre 15 godina, kada su prvi put motion kontroleri stupili na scenu.

Drago mi je ako te i dalje to radi sa PS3 grafikom. I to kazem bez trunke ironije - meni je vec isti dejavu kao u svim drugim VR igrama i razmisljam zasto je VR i dalje odbojan vecini ljudi. Kako i ne bi sa zastarelom grafikom, gimmick mehanikama i osecajem mucnine.

I dalje mislim da je VR fenomenalan za neke primene, neke igre su zaista sjajne kao Pistol Whip, Tetris Effect, Astro Bot, Kayak Mirage, GT7.

Igrace se ovo, da se razumemo. VR potencijal je prakticno nepresusan, nadam se da cu doziveti jednog lepog dana kvalitet grafike kao u 2D igrama danas.

1 Like

Ali dzabe ti i najbolja grafika kada hardver ne moze da prikaze rezoluciju, sociva daju mutnu sliku. Trebaju ti, ukratko, mnogo bolja i naprednija sociva. A to kosta da se napravi i proizvede. Ovo danas sto imamo su samo rogobatne vasarske igracke koje mogu da impresioniraju tvoju babu ili neku devojku ne-gamera.

Ne zelim da zvucim kao preveliki hejter, to je potpuno suprotna poruka - obozavam VR zbog onoga sto moze da bude, ali malo manje zbog onoga sto jeste u trenutnom tehnoloskom stadijumu, progres je frustrirajuce usporen.

1 Like

Ja napustio bas zbog toga. Svaku mogucu pogresnu odluku su doneli, svi odreda. Zvucim ko ona prorocica koja govori sta ce biti al je niko ne slusa. Sve sto sam rekao je tako ispalo – prekasno, preskupo, bez ideje sta korisnici zele. Uvek kazem, nismo valjda mi ovde na forumu pametniji od silnih tamo skupocenih menadzera, al eto, tako ispade. Ne znam.

Iz vasih pisanija, koliko vidim najvise indie devovi odrzavaju ekosistem zivim, veliki igraci spucali sav sarzer u sopstvena stopala.

Vraticu se VRu jednog dana, al deluje da je taj dan daleko.

1 Like

From China with love

Danas su mi stigla stakla sa custom dioptrijom, 17 dana od porucivanja. Malo je sad tesno u headsetu ali isprobavacu. Do sada sam koristio bez naocara.

3 Likes

posto to ispadne? kad sam ja gledao, bilo skupo, doduse zapadnjacki sajt nije iz kine.

20e sa postarinom do SRB.
Slikas im dioptriju i tako ti naprave. Ja sam dodao i anti-blue, ima i jos neka opcija ali to nisam uzeo.

1 Like

Pa to je dzaba, jos tako brzo stiglo. Super deal, mnogo bolje nego s naocarima pod uredjaj.

1 Like

Eeee, šta ti je mladost! A šta mi iz kluba 50+ da čekamo? Pre ću da dočekam da mi menjaju pelene i hrane na slamčicu nego što ću se naigrati na tom VRu iz daleke budućnosti. Ne vala, čiča se slatko igra i na ovoj vašarskoj igrački, kako reče naš drug @padawan

4 Likes