Jedva cekam!
Pa ona mi prva padne na pamet kada pomislim na sve ono sto ne valja u svetu. Ali njoj svaka cast. Napravilaje pricu za debile sa 0 % talenta. Da je neko normalno vreme budala ne bi bila ni kasirka u Maxi.
Za nju je i Jelena Karleusa ozbiljna umetnica, svakako se vise trudi.
Ljudi kada nemaju talenat i znanje izmisljaju gluposti i to nazivaju umetnoscu. Postoje stvari koje odolevaju zubu vremena i kroz vrekove izazivaju divljenje ljudi lepotom i kvalitetom bez obzira na veru, rasu, pol, lokaciju na planeti.
Ove smejurije kako su igrice umetnost su bas to.. Samo smejurija. Isto kao i film. Ne zove se dzabe “industrija zabave” Bas to i jeste.. Zabava a zelje statisticke greske su ok.. Samo zelje deda mrazu.
Samo to ne znaci da ne mozemo da uzivamo u tim igricama i filmovima. Napravljeno je da se zabavimo i to i radim.
Ljudi jako lako uzimaju ovu rec i frljaju se..
Pogotovo sto ljudi imaju tendenciju da se okruze istomisljenicima.. Pa im se ucini da je to ceo svet.. A zapravo samo statisticka greska.. Samo ako se neko bas jako dere kao magarac i ima mogucnost odnosno novac da promovise svoju ideju ili laz ne znaci da je tacno i da je to istina.
Vreme ce pokazati i zub vremena.
Sve to je umetnost koliko i reklama za prasak.
Vecina igara verovatno nece nadziveti sikstinsku kapelu, i ne verujem da iko zamislja kako je nova verzija Fife umetnost, sem ako nerviranje igraca ne smatramo umetnoscu. Ali ima dosta prostora da se prosiri definicija u smislu dizajna, ili muzike, a posebno interaktivne komponente koja je unikatna za medij. Nema bas puno igara gde sam pomislio da je umetnost, ali recimo Super Mario Galaxy je jedna od njih… pa onda Half Life (Portal), itd.. Ne bih bas ni to svrstao u isti kod sa reklamom za prasak. Istina je negde izmedju, a ni ono sto smatramo danas umetnoscu nije potpuno liseno komercijalnog aspekta, Dostojevski je pisao romane da prezivi, to je bio Netflix njihovog vremena.
Zanimljivo je da je arhitektura isto prije osporavana kao umjetnost jer je kao imalo neku praktičnu upotrebu a to kao ne može da bude uzvišena umjetnost. Pa se to promienilo. Vajarstvo klasična umjetnost a osporavana isto. Pa onda dođemo do novijeg doba kad su se npr. pojavili fotografija i film pa su osporavani jer au mehanički i sl. pa danas se smatraju oblicima umjetnosti.
Isto je sa video igrama koje su tu naumlađi oblik i još u povoju. Već sad se smatraju umjetnošću, rekao sam već da nema veze što naginju prema industriji i pravljenju para.
Isto je sa filmom, muzikom itd. Niko ne smatra holivudske isprtke umjernošću ali cinema kao forma je sposobna za umjetnost.
Jbga, ja da samo znam za filmove od Uwe Bolla ili samo od Stallone-a filmove, vjerovatno bi mislio da nisu umjetnost. Ili za muziku da npr. nikad nisam čuo za Betovena. Isto je sa igrama. Ne možeš biti svjestan za šta je taj medij sposoban ako igraš samo AAA igre koje naginju uglavnom industriji i pravljenju para. Tu i tamo se nešto provuče možda ali većina je zabava samo.
Ali taj medij je sposoban za više, da izazove emocije, prikaže ljepotu, umjetnik može da prenese svoju viziju itd. sve ono što spada pod definiciju umjernosti.
Kada se kaze sikstinska kapela ne misli se na arhitekturu.. Nikoga nije briga za zidove.. Misli se na slike unutra!! Kako je oslikana. To je umetnost. Pobrkao si..
Istu slučaj, slikarstvo isto osporavano nekada kao umjetnost. Ne u doba kad je kapela oslikana nego mnogo ranije. Slikarstvo je nekada bilo samo posao i ništa uzvišeno.
Skoro svaki oblik umjetnosti doživio je neki otpor u tim smislu i osporavan.
Pa naravno da je posao. Mikelandjelo nije radio za dz.. ![]()
Mic po mic i neće ostati niko u IT sektoru. Biće posla samo za onih 10-15% vrhunskih stručnjaka, i to po Microsoft-u, Databricks-u, Anthropic-u, Apple-u, OpenAI-u…
Kod nas u firmi rebootovali ceo jedan projekat i kreće se od nule uz Claude Code, znači deo tima je maltene dobio instrukcije, udri po promptovima, pa šta bude. Brine me ako i moj tim prebace na AI first, iako tvrde da će posla sigurno biti do kraja godine.
Code review isto AI… Kako stvari stoje ostaće QA tim da proverava taj kupus kod ![]()
Misliš biće ih koliko ih je i inače bilo, školovanih, prije ove poplave priučenih kadrova željnih brze, lake i dobre zarade?
Problem je što je sada masa školovanih. I to ne mislim na kursiste. Nego ljude sa završenim fakultetom.
Pa samo u Beogradu 300 ljudi godišnje izađe sa ETF-a sa Softverskog inženjerstva i Računarstva i informatike. Ostale smerove ne računam. A gde je tu FON, RAF, PMF…
U neko davno prošlo vrijeme bilo je u Ministarstvu prosvete nešto što se zvalo “analiza potrebe za kadrovima” pa ti se nije dešavalo da imaš 80% viška nekog kadra na tržištu.
U odbranu našeg dragog ministarstva, ovo niko nije mogao da predvidi prije nekih pet godina kad su ovi školovani upisivali fakultete.
Tako je kako je, jbg.
Mislim ipak da će školovani naći posao negdje u nekom dijelu branše uz sitne prekvalifikacije, ima jedan dobar komad pruvrede koji tek očekuje automatizacija.
No na te zarade i češanje jaja mogu slobodno da zaborave.
U danasnje vreme analiza potreba ministarstva LOL.
Danas Dzek Dorsi i Nadela otpusti 40% kompanije i odmah se pokondire ovi nasi CEO caci direktori i kazu Marku e sad moras da vajbkodujes nema vise rucnog kodiranja ![]()
Da i ne.. Pisao sam o ovome jos davno.
Drugar englez mi je ovo pricao da su oni odgledali ima preko 10-15god. Ne zbog AI ali zbog toga sto ne mogu bas svi da kuckaju po tastaturi mora neko sijalicu da nauci da zavrne. Poslovi se sele. Sada imaju more beskorisnih likova.
Ti poslovi su otisli ovde kod nas.. Sada ce da odu dalje.. Ili AI ili neke mucene Indare koje nece ni placati.
Najavljena nova, crpg konzola!
bas juce krenuo da igram Rogue Trader.. kakvog smisla ima da developer takvih igara pravi.. konzolu?!

![]()