Vesti i Trejleri iz Gaming industrije (ne wet dreams, ai slops i tako to)

Video mnogo vise od vas nabedjenih likova. A znam i gradjevince koji su 100% videli i znaju mnogo vise o umetnosti od foliranata. Mani se foliranja nisi umetnik nego radnik.. Samo te boli sto to sto radis postaje lako i jako zamenjivo.

Gde svaki vodoinstalater ipak vredi vise.

Nije AI slop, ovo je umetnost

1 Like

Cekam u pokretu da vidim ovaj shitfest AI… sevace artefakti na sve strane, reci ce se za njih da su i oni deo umetnosti

Šta bi onda rekao za Marinu Abramović sunce ti :grinning_face:

Sad bez sprdnje, to što pričaš je baš damaging za gaming community.

Što je najgore, ja razumem sta Marko želi da kaže. Ali da je ovo isto napisao pre 2-3 god vrv bih mislio da je budala. Ima smisla, za obe strane sto pricaju, ne treba gledati straight forward vec imati malo širi ugao vidnog polja.

1 Like

Oh boy ceka nas zanimljivih narednih 5-6 godina.

5 Likes

Mogli su da stave one smoruse, Sidni Svini ili Tejlor Svift :roll_eyes:

1 Like

Pa i filmove radi tim ljudi i većina su proizvodi za široke mase, a ipak su općeprihvaćeni kao umjetnost. Ako misliš da veliki AAA projekti zbog uplitanja kojekakvih menadžera, producenata i shareholdera nisu umjetnost, već proizvodi, onda bi trebao isto tako misliti da je npr. indie igra koju je u potpunosti napravio i financirao samo jedan čovjek onda prava umjetnost.

Osobno mi uopće nije stalo hoće li netko smatrati igre ili bilo koji drugi moj hobi umjetnošću niti mi to umanjuje ili uvećava užitak u njima. Rasprava koju si započeo mi je u suštini besmislena jer mi kao krajnji korisnik/konzument skoro nikad nemamo potpuni uvid u to da li je i koliko neka igra, a isto tako i film, knjiga, pjesma itd. izmijenjena od strane urednika/producenata prije puštanja u prodaju.

4 Likes

Besmisleno je sve pisati jer je izvor problema njegova uska definiciju umetnosti i ogorčen je na komercijalu, predpostavljam.
Ali to nije razlog za internalizovanu stigmu…

Mada mislim da je vrlo bitno pokazati da nam je stalo i da video igre jesu forma umetnosti. Dugo je gaming kao hobi bio potcenjivan i smatran “manje vrednim” u odnosu na ostale medije.

3 Likes

Pa upravo to, a onda imas Starfield sa tupavim i drvenim Bethesdinim modelima gde ce taj novi dlss magic da odradi svoje. Ghosts of Yotei ne zelim ni da pipne.

Diskusija umetnost vs zabava je promasena. Razumem i Markov ugao donekle. Ali sama tehnilogija je potencijalno strasno mocna.

AI u gamingu tek dolazi. Ne samo u grafickom smislu. Zamislite “zive” likove sa kojima ostvarujete dublju interakciju. Beskonacno kompleksne svetove sa beskonacnom geometrijom i nivoom detalja. Istinski inteligentne protivnike, AI u igrama nije napredovao od prvog Half Life-a…

PC-jaši su diskvalifikovani što se tiče priče o umjetničkom integritetu :grin:

1 Like
3 Likes
1 Like

ahaha kako su stavili da deluju smoreno na slici :laughing:

zanimljivo da linneman ne ucestvuje.

Pa kad ih se odrekao 200 na sat u roku od 3 sekunde javno. Timski duh nula. :grinning_face_with_smiling_eyes:

3 Likes

Mozda nije trebalo tako bez dlake na jeziku da ih se odrekne, al kad su spektakularno istrcali pred rudu. Integritet im je doveden pod pitanje, nije mala stvar. Ponelo ih inicijalno odusevljenje, sad rade damage control. Dodatno su zeznuli sto su poveli sa ‘grace face’ slikom, najgori primer ai-slop yassifikacije, a oni bas na to bacili teziste.

Kao character artist imam dosta ambivalentan stav oko cele stvari. Mogao bih verovatno mali esej da napisem o svemu, bez da uopste ulazim u moralnu polemiku (ono kao, “AI je sve pokrao i kategoricki odbijam da ga uopste promatram” – mislim da je za taj stav proso voz).

Samo mi deluje ko da sve vodi u smeru da ce igre preskociti gro onoga sto mi radimo kad je grafika u pitanju – bice dovoljno da imas stick figure u grayscale okruzenju, a ostatak ti odradi AI. Sto je u neku ruku super kul ko tehnoloski korak, al onda ljudi ko ja definitivno ostaju bez posla.

A suvise sam omatoreo da nadjem bogatu udovicu, to mi bio plan b. :smiling_face_with_tear:

4 Likes

Samo mi deluje ko da sve vodi u smeru da ce igre preskociti gro onoga sto mi radimo kad je grafika u pitanju – bice dovoljno da imas stick figure u grayscale okruzenju, a ostatak ti odradi AI. Sto je u neku ruku super kul ko tehnoloski korak, al onda ljudi ko ja definitivno ostaju bez posla.

Ovo mi je odmah prošlo kroz glavu i toga se bojim najviše.

Svi se kuvaju u istom loncu, celokupan white collar jobmarket kolapsirace za 18-24 meseca. Tesko mi je da za jedan segment nadjem vise empatije kada su svuda pogodjeni sem proklete nvidije i hiperscalera za AI. Ali, nece se to tako ni desiti bas jednostvno. Da ne ulazim sada u celu debatu, preopsirna je i kompleksna i samo delimicno prediktabilna.

Ajde da vidimo sta nam tehnologija pruza. Ja jesam veliki fan rucno radjene grafike ali jasno je da ce na dugi rok biti egzotika kao rucno radjen goblen ili strikani dzemper. Za sada polusavaju da iskoriste tensor core-ove za nesto vise sem za data centre. U gamingu je potencijal potpuno neiskoriscen.

Sto se tice DF taj Lineman glupi je trebalo da postavi approval proces za content i malo kontrolise sta se objavljuje. On je kao supervizor odgovoran. Zao mi je tima, nisu nista krivi. Pisu o novim tehnologijama kao i svi ostali. Dinamicno je sve to i uzbudljivo. Ne zelim da iskljucim ljudske emocije ali tehnologija pobedjuje na duge staze. Mozda je sve samo malo losije upakvano ali ne vidim sto se toliko ljudi trigeruju. Ovo vise nema veze sa techom nego sa dubokim strahovima, predrasudama i fiks idejama.

Nikad dosta drame. Ne vidim na duge staze ni problem za character artiste ako sam tech pegla neke neravnine zbog kojih nisu mogli da iskazu istinsku viziju. Imas ogranicen broj poligona, DLSS ne produkuje content from scratch vec na bazi postojecih modela. Prediktabilni modeli tako rade, nema ovde nista inherentno kreativno. Moci ces da pravis sadrzaj brze, velikim delom iz promptova, ali ce se i zahtevi povecati i razlikovace se slop od pazljvo i bogato produciranog sadrzaja. Deluje beznadezno, ali nije jos trenutak da svi lepimo plocice.

Ovo me sada sve malo podseca na skandal sa Samsungom kada je dodavao detalje na slici Meseca. Svi su se smejali, ali sustinski nije ni vazno sta je artist zamislio nego sta igrac zeli da vidi i sta tech moze. Onda bi trebalo zabraniti i remastere jer OG artist je sve zamislio na 8-bitnu supu koja ima svoju “estetiku”. Jedina razlika je sto su u kompletnu promenu “vizije” bili ukljuceni ljudi, sada vise nisu. Dakle nije debata da li treba raditi, nego je u pozadini strah da ne budu ukljuceni ljudi. I zato sto se svi osecaju ugrozeno, drvlje i kamenje na DF…