Trenutno nemam vremena da ti pišem referat
ali ponovo, neverovatno grešiš.
Evo, samo jedna stvar, ne znam da li znaš ali u školama širom Velike Britanije se upotrebljavaju recimo Assassin’s Creed Discovery Tours za upoznavanje dece sa umetnošću tog doba i kulturom. Isto tako, imaju časove o tome kako igre kombinuju više umetnosti u jednu stvar, šta umetnici pokušavaju da iskažu preko dela u svojim igrama i tako dalje. Igre se koriste kod dece u osnovnoj školi kako bi im se otvorila kreativnost i mašta, što je osnovni deo umetničkog stvaralaštva. Deca se ocenjuju na osnovu onoga šta stvore u virtualnom svetu preko njihove kreativnosti i mašte.
Ako su filmovi umestnost, a jesu, igre su veća umetnost od filmova. Jer igre kombinuju mnogo više stvari u jednom proizvodu nego jedan film. Preko glume, muzike, art dizajna (nema u filmovima) scenarija, režije itd itd…
I ovde ne pričam o onim igrama koji timovi štancuju bez ikakve upotrebe pravih umetnosti u njima, nego one koje actually jesu umetnost, recimo Clair Obscur: Expedition 33 pre svih.
Ne znam da li znaš, ali godišnje ima gomila predavanja baš o tome kako određene igre koriste već postojeće umetničke stilove i ne tako retko kombinuju te stilove kako bi stvorili nešto totalno novo i jedinstveno.
Oprosti ali debilno je da za jednu igru na kojoj učestvuje ceo orketar i operski pevači, koji sviraju originalnu muziku i pevaju originalni tekst, kažeš da je “običan proizvod” i da nije umetnost. Pa muzika je sama po sebi umetnost, i onda dodaj tu još 10 drugih stvari.
Ako gledaš tako, šta je slikanje? Pravljenje proizvoda. Šta je muzika? Pravljenje proizvoda.Šta je književnost? Pravljenje proizvoda. Hoćeš da mi kažeš da igre nemaju sve to u sebi, na nivou svih odvojenih umetnosti? Ako kažeš to, onda ti uopšte ne obraćaš pažnju na sve to u jednom “proizvodu” već čisto konzumiraš ono šta je ispred tebe.
Imam sreću da sam sa devojkom koja je akademik, umetnik, i stalno se uhvatimo da pričamo o umetnosti generalno, kao i sa njenim prijateljima. Gde se baš prožimaju priče i o igrama i kako su one postale umetnost u proteklih 20tak godina.
Baci samo pogled za muziku iz Nier igre, pogledaj koncerte, pogledaj trud koji je upotrebljen da bi se napravila samo muzika za tu igru. Koliko je orkestra učestvovalo, operskih pevača i tako dalje.
Isto tako za The Witcher. Pa jebote bio sam na koncertu prošle godine, to je umestnost šta su prikazali tamo. Kombinovanje više umetnosti u jednoj, sa fokusom na muzici i pevanju.
Ipak sam napisao referat.