Valve najavio Steam Deck, handheld PC


Specifikacije

4 Likes

Shut up and take my money

:slight_smile:

3 Likes

Spavas li mirno Nintendo :smiley:

4 Likes

Switch Pro+ incoming :joy:

Skoro 700 grama? Primera radi Switch je oko 400. Bice zanimljivo videti u praksi tako “tesku” handheld konzolu. :rofl:

Brate ovo ce biti ozbiljna konzola u odnosu na Switch :rofl:

Ovde su $400, $530 i $650

Prenosna Game Pass konzola?

Come Black And White GIF

5 Likes
1 Like

Odlicna prica.

Problem je sto ce kod nas tesko biti po toj cijeni. Kada bi bilo za 400e, pa da razmislim, ovako tesko.
Bas slucajno porucih 400 memorisku :slight_smile: .

Ovo je fenomenalna vjest. Cudilo me kako MS nikada nije pokusao nesto ovakvo.

2 Likes

Skupa igracka. Previse skupo po meni. Ma da kada pogledas da su telefoni i duplo skuplji i nije onda puno. Nego smo mi bedni.

1 Like

Pa i nije skup. Posto je u pitanju kompletan moderan, sposoban pc. Mozes win 10 ili 11 komotno da instaliras i da radis na njemu sta ti je volja.

3 Likes

Pa, nije tako strasna cena od oko 500e za 256gb SSD model. 64gb mi vec deluje neozbiljno.
Ne zaboravite da danas jos uvek PC mid-range graficka kosta koliko i ceo ovaj uredjaj.

2tfps za 720p bi trebalo da bude dovoljno. :thinking: navodno sa tako niskom rezolucijom radi sve na medium-high sa raytracing efektima.

Pretpostavljam da je za nas kljucno pitanje da li ce biti piraterije, ali posto je u osnovi PC verujem da ce ga brzo i lako “razbiti”.

Odlicno je sto je Nintendo konacno dobio konkurenciju, posle relativnog neuspeha Vite. Ovaj uredjaj je skup, veliki i tezak, ali definitivno je vise nego ozbiljna konkurencija za Switch. Doduse ostaje veliko pitanje kako ce korisnici prihvatiti koncept. Za sada, moram reci, mnogo vise obecava od prethodnog Valveovog pokusaja prodora na konzolno trziste sa Steam boxom.

@iKaran MS samo trosi pare od Windowsa na akvizicije, kupuje ljude i gotove tehnologije. Ne treba cuditi sto su nesposobni, ili bolje reci potpuno nezainteresovani za bilo kakve inovacije. Valve je potpuno drugacija kompanija i ima fokus na inovativni hardver, sto se vidi sa VR kacigom. Medjutim sto kaze @robotnjik ovo moze otvoriti sirom vrata za kvalitetan portabilni cloud gaming. 720p nije losa rezolucija za striming, mozda moze nesto zapravo sa tim da se i uradi, pod uslovom da je Valve ne zakljuca za Steam ako imaju sopstvene planove za cloud gaming.

1 Like

Cek sada vam je za igrice na ovome do jaja rezolucija od pisljivih 720 kao nokia 3210.
A kada sam ja rekao da za telefon je debilizam traziti 4K da je beskorisno itd…
Onda je bilo.
Auuuu treba nam, gledamo stidne dlacice u 4k na nasim telefonima od 5"
To je sada standard, ne moze nize bla bla bla…
A sada za igrice gde ti treba sto jaca rezolucija je do jaja i usrana 720 inace standard iz 2007 :joy:

Drugo je ovo. Mora da podrzi dovoljno visok framerate pa ne mozes da divljas sa rezolucijom, jer su PC igre 20x zahtevnije od klasicnih igara za mobilni. Cak ni jaci desktop PC-jevi ne mogu da podrze 4K, kamoli ova portabilna skalamerija koja ima 5-6x manje teraflopsa od next gen konzola. Ovde je glavna fora u tehnickom resenju za kontrole, da sve bude udobno i seamless i kompaktno i da tera full PC igre u malom pakovanju. To jos niko do sada nije uradio da valja, ovo je prva stvar koja obecava.

1 Like

Postoji jos jedan veliki razolog zasto je ekran “samo” 720p (Osim stom je to za ekran od 7 incha SASVIM dovoljno - za Gaming), a to je batterie life. Ipak je ovo portabilni uredjaj i glavni trosac baterije je upravo ekran. Ima brdo vec slicnih uredjaja na trzistu sa koje kakvim OLED 4K displajima, i imaju trajanje baterije od bukvalno 30 Minuta…

Dakle treba sve pametno sagledati, takodje uracunavajuci cenu, sto je Valve naravno odradio.

5 Likes

720p je sasvim logičan izbor, kako zbog baterije, tako i zbog same snage sistema. Da su uglavili full HD ekran, ne bi mogli ugurati i harver koji će moći da gura tu rezoluciju sa IQ koju su zamislili. Na kraju, ako idemo logikom da ekran veće rezolucije zahtjeva i jači hardver, cjena bi otišla u nebesa.

Ono što je meni tuga je što će ovo da bude hardver za entuzijaste i neće biti široko usvojen kao Switch. Ako dobace brojke Vite (10 miliona), mislim da će biti presrećni.
Pored ovoga, pročitah da će biti moguće instalirati Epic game store kao i Windows (dakle i Game Pass), tako da mislim da će ovo biti odličan proizvod za nekoga ko voli handheld gaming.
Nažalost po nas, polovno tržište gotovo neće ni postojati, a bojim se i zamisliti kakva će biti cjena kod nas ako neko bude i imao ovo u ponudi.

3 Likes