Težak život u Brazilu

To su teske gluposti, mislim te brojke i statistike su zestoko prenaduvane , mislim ima kriminala ali ima ga i ovde, mislim i ovde kad citas svaki dan neko ubijen, izboden, …itd, recimo samo u mom kraju je bilo nekoliko “sacekusa” u poslednjih nekoliko godina, mislim jednog mog druga iz detinjstva su tesko ranili ispred zgrade usred bela dana , jedva se izvukao.

Inace tamo tacno ima kriminala ali to se vise odnosi na velike gradove, mislim u Riju ili Sao Paulu nema nista vise ili manje kriminala nego recimo u Njujorku, Los Andjelesu, Cikagu, Parizu, Londonu…itd , mislim u svim tako ogromnim gradovima i stopa kriminala je visoka, nema sad grada od 15 ili 20 miliona stanovnika koji je miran i tih kao neki gradic ili grad od nekoliko stotina hiljada ljudi, svi ti ogromni gradovi su dzungle bez obzira na lokaciju.

Konkretno u Brazilu , recimo Rio je relativno opasan (mada opet ako se klonis tih nekih favela i ozgloglasenih delova sam kao stranac 99% niko te nece pokrasti, opljackati, nit ces videti scene nasilja, pucnjave…itd), Sao Paulo i ne toliko (iako je veci od Rija) , mada opet kad pricamo o Riju , svakako valja biti oprezan mada to se odnosi na grad Rio de Zeneiro odnosno capital kako oni kazu , a opet u unutrasnjosti drzave Rio de Zeneiro imas dosta prelepih manjih gradova kao recimo Kabo Frio, Petropolis , Volta Redonda, Nova Iguacu , Sao Goncalo…itd koji nisu ni mali gradovi (uglavnom su tu negde od 300 pa do milion ljudi) koji su ovako dosta mirni i bezbedni i gde maltene mozes u parku da spavas.

Slicno o u Sao Paulu , u drzavi Sao Paulu u tim gradovima u unutrasnjosti kao sto su recimo Kampinas, Sorokaba, Sao Zose do Rio Preto, Ribeirao Preto, Guaruza…itd (koji su gradovi tu negde izmedju pola miliona i milion stanovnika) dosta su bolji za zivot od Sao Paulo capitala , gradovi su stvarno prelepi , jako lepo uredjeni , moderni , a ima i dosta parkova, zelenila , dosta su mirni i bezbedni i nema toliko guzve, zagadjenja…itd kao u Sao Paulo capitalu koji ima 22 miliona ljudi i koji je sav u betonu, bas prava betonska dzungla.

Brazil je ipak prevelika i preozbiljna zemlja za nas.

A sad sta da ti kazem , malo edukuj se , putuj, radi na sebi, vidis da nemas pojma, nemoj samo da drndas konzolu , piskaras po forumu i mislis kako sve znas , vidis da ne znas.

1 Like

Haha ovo je Vucicev citat : )

Inace te price kako se gradi , kako ide na bolje dok se sve urusava se mogu cuti uglavnom od uglavnom penzionera ciji je jedini prozor u svet Pink, Dnevnik na RTS-u i TV Happy.

Ja se zaista ne secam da sam tako nesto cuo od iole nekog samomisleceg, obrazovanog i pametnog coveka.

Uostalom kad pogledamo face tih ljudi i ljudi koji vode zemlju, njihove biografije, moralni kredibilitet, nivo znanja o bilo cemu, jasno je da je to jedna obicna interesna grupa.

1 Like

Malo digli glavu sa devojke i pogledaj realnost. Bice da ti je udarilo u glavu.
Ili jos bolje idi pa zivi tamo. Brazil je teska rupetina za nas! Ti poredis par ubistava kod nas sa njihovim ciframa.
Cifre nisu prenaduvane ni najmanje. Malo se ti informisi. Ne mislim da sve znam ali ti pricas nebuloze. Porediti bilo koju zemlju Evrope sa Juznom Amerikom je smesno. Cak je i Ukraina bolja opcija.

1 Like

I umesto da su ulagali u favele oni naprave 15 novih stadiona :slight_smile:

2 Likes

I dodje jedna Nemacka i iznabada ih 7-1 :joy::joy:

1 Like

Ma ajde bre i ja se raspravljam ovde sa neznalicama i budalama , ajde bude pozdravljen.

Ozbiljno ovaj Brazil je ozbiljna zemlja, clanica BRIKS-a, zemlja koja ima blizu 8000 kilometara morske obale , ima najraznovrsniji biljni i zivotinjski svet na svetu , zbog svoje klima imaju po 2 zetve godisnje , takodje imaju dosta razvijenu ekonomiju, industriju, turizam da ne govorimo, kulturu, sport…itd.
Imaju na desetine milionskih gradova , preko 20 velikih internacionalnih aerodroma, imaju i svoj kosmodrom odakle lansiraju svoje satelite u orbitu , veoma razvijenu infrastrukturu , puteve, takodje uglavnom svi koriste bio gorivo (gotovo da tamo vise i nema ovog klasicnog super bezolovnog kao kod nas) , tako da realno ispred nas su svetlosnim godinama.

Uostalom i moj komsija koji je radio na brodu kao doktor za “Green Peace” organizaciju, obisao je ceo svet , bio je u Brazilu 6,7 puta i on je rekao Brazil je prevelika i mnogo ozbiljna zemlja i to sto neki ovde misle o njima nema veze sa mozgom.

Generalno ni zemlja=e kao sto su recimo Spanija ili Italija ne mogu da se mere sa Brazilom a ne mi.

Pa ako se gleda GDP po glavi stanovnika Brazil je iza Italije i Spanije 3,5x. Koliko vidim isti im je BDP po glavi stanovnika kao nama :slight_smile:

Ovaj nominalni im je nesto veci ali sve u svemu banana drzava kao sto smo vec konstatovali :smiley:

Srbija 6,815$
Brazil 9,127$
Italija 35,913$
Spanija 32,559$
Nemacka 50,841$

Eto cisto da se malo uporedi. Ono sto treba posebno napomenuti u odredjenim zemljama Latino Amerike ogroman broj stanovnistva zivi u teskom siromastvu bez osnovnih uslova za zivot, bukvalno ni vodu za pice nemaju, a neke drzave ne kontrolisu celokupnu teritoriju jer to umesto njih rade karteli :smiley:

1 Like

Kao da kazete Indija je jedna bogata zemlja, pa mozda jeste bogata zemlja ali je narod puka sirotinja i samo jako mali broj njih zivi u normalnim uslovima dok su ogromna vecina teska sirotinja. Makar imali i 3 kosmodroma. Bilo koja evropska zemlja je za njih civilizacija, jer nije bas sve ni u parama.

Saudijska Arabija je bogata zemlja sa bogatim stanovnistvom i, koja je poenta njihovih para kada su na civilizacijskom nivou mogu porediti samo sa neandertalcima.

2 Likes

Ne kudim ja nikog samo uporedjujem posto je kolega prvi uporedio. Svaka drzava se bori da napravi nesto i potpuno je legitimno da Srbija napravi jedan stadion. Gledajuci ove brojeve sasvim opravdano je reci zasto Brazil nije uradio nesto za favele umesto sto je pravio stadione, koje je inace imao, ogromne i oronule kao sto kolege vole :slight_smile:

1 Like

Nadam se da ne mislis na Indiju, a ovi drugi mogu biti razvijeniji kad su gradovi u pitanju ali civilizacijski su i jedni i drugi negde u 19. veku.

Ih izgledaju, da izgledaju ali dzabe kad je stanovnisto pretezno neandertalsko, mi smo za njih civilizacija. Oni kaskaju za evropom po svemu osim po parama jer leze na nafti, hvala bogu i ona ce presušiti pre ili kasnije.

1 Like

Ovi nasi neandertalici se ne mogu porediti sa njihovim ipak, gde su normalne stvari koje su ovde iskorenjene pre 200 godina. Pa kod njih zena jos uvek ne sme da sedne za volan recimo. A kad smo kod rukovodstva i njihov princ je izgleda fin neki covek xD. Koji novinare potapa u kiselinu u baca u kanalizaciju, i to priznaje i sve boli uvo jer je to okej. Definitivno nismo ni za poredjenje oni su u srednjem veku bukvalno.

E jbg sad, poredis zene u serijatu i Srbiji :joy:

1 Like

Stvarno nije za poredjenje, pa kod njih se zene kamenuju ako se provokativnije obuku, a pocepane pantolone ako obuku mogu biti silovane i da niko ne odgovara jer im je dala povoda.

Definitvno nije ni za poredjenje i pored svega sta ima ovde i u Evropi oni su barem 200 godina iza u civilizacijskom smislu.

To bas nije prihvaceno i svuda u svetu ces naci budale koje biju zene, dok u Saudijskoj Arabiju kamenuju itd…

Haha bas sad citam, pa ovi su prevazisli i moja ocekivanja, bas ga preterase :grin:

B92: Mali: Uz Nacionalni stadion gradimo i stambene blokove, akva parkove http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2018&mm=11&dd=29&nav_id=1475878

Znam ja sta sve ovde ima, odrastao sam tako reci na ulici, i to sta se ovde desava je realno smesno kakvih se zveri ima, pogotovu kad je i zakon na njihovoj strani kao u Arabiji.

1 Like

Nemoj mi kaciti tu nakazu svega ti, samo se nerviram…sta god kaze mora da izgovori prethodna vlast…kakav je to tek neandertalac.

U grckoj isplovio jahtom pored mene al ga nisam onako maleckog video na vreme.

1 Like

Totalna je neistina da vecina ljudi u Juznoj Americi , pogotovo Brazilu zivi u siromastvu, skroz netacno, to je mozda bilo pre recimo 40 godina , u poslednjih par decenija to vise nije slucaj , Brazil je do pre ove nove krize bio peta ekonomska sila sveta.

Takodje kad pogledate njihove gradove, infrastrukturu i sve ostalo , deluju izuzetno razvijeno, moderno i lepo uredjeno , nimalo ne deluju siromasno (kao recimo u Indiji, Pakistanu,Makedoniji, Albaniji, delimicno Srbiji, pojedinim africkim zemljama…itd) , ni nalik tome.

Imam curu tamo , u kontantu sam sa solidnim brojem ljudi od tamo i znam kakva je situacija vrlo dobro.
Znaci prosecan Brazilac iz onih vecih razvijenih delova zemlje manje vise zivi kao prosecan Evropljanin , recimo kao prosecan Spanac, Italijan, Ceh, Slovak, Slovenac…itd.

Mislim i ti ljudi koje ja znam su onako iz relativno skromnog miljea , da kazemo neki prosek (recimo moja cura je nastavnica matematike u skoli, njena sestra predaje portugalski jezik i engleski u skoli…) i oni isto imaju sve sto i ostali , znaci zive u normalnim kucama , imaju po 1 ili 2 automobila , imaju velike Smart televizore, ajfone, Nike patike…itd, itd i cak zive i nesto komotnije od nas.
Recimo njen cale tamo ima penziju blizu 700 evra a moj cale ima penziju 13,000 dinara.

Inace sto se tice tih famoznih favela u Brazilu , jeste ima ih jos ali nije istina da nije nista uradjeno tamo, pogotovo je uradjeno za vreme rezima Ignjasija Lule (koji je i doveo Brazil do pete ekonije sveta i koji je drasticno ojacao takozvanu srednju klasu), na primer u favelama je napravljeno dosta skola i centara za mladih koji ih uce da se okanu bandi, droge, zivota na ulici i da krenu nekim drugim pizitivnijim putem , takodje u Riju napravili su i zicare koje povezuju favele sa ostatkom grada kako bi se lakse i brze uklopili u drustvo…itd.
Zapravo tamo nisu sve favele ni ono sto se misli da jesu , zapravo imas nekolicinu onih kao opasnih favela , gde su bande, ceste racije, pucnjave, sukobi sa policijom…itd , ali dobar deo favela su vise kao neka divlja naselja , tipa kao Kaludjerica kod nas, gde nije bilo bas planske gradnje , vec svako je sazidao kucu gde je hteo , sad ima i normalnih kuca, ima i onih u losem stanju , neka ima zavrsenu fasadu, neka nema…itd, ali u biti zivot se odvija normalno , nema toga cega ima u onim bas ozloglasenim favela , ili ako i ima nije ni delic onoga sto se tamo desava
Inace stanovnici favela su vrlo cesto ljudi koji dolaze iz dalekih ruralnih delova zemlje , koji cak rade i normalne poslove kao i svi drugi ali ne mogu da si priuste da si kupe stan ili kucu jer su cene nekretnina u Riju nestvarno skupe (kvadrat u onim delovima Rija oko plaza je maltene skuplji nego kvadrat u elitnom delu Londona ili Menhetna u Njujorku)

Tako da ljudi prekinite vise da lupate gluposti jer ocigledno ne poznajete materiju i nemate pojma o cemu pricate.

2 Likes

Dobro znamo da imas curu tamo :joy: