Težak život u Brazilu

Inace najbolje mesto za zivot u Juznoj Americi je Urugvaj , mala zemlja , u tromedji izmedju Brazila i Argentine , zaista imaju dobar zivotni standard , a Montevideo je prelep grad , samo zivot, pre svega cene nekretnina su preskupe za nas.

1 Like

Pored svetskih ekonomija sveta nije pravi pokazatelj kako zive njeni gradjani dok je onaj GDP direktan pokazatelj toga. Naravno da je Indija dosta slabija od Brazila ali cak i tamo ljudi imaju Ajfone, penzije od 700 eura i druge budalastine koje si nabrojao.

@Fabrizio_Tagliano Cool podaci, iskreno nisam imao pojma mada sam odavno naslucivao da su nas presisale razvijenije zemlje latinske amerike. Tu smo negde po standardu sa srednje razvijenim drzavama Afrike, sto zvanicne brojke o zivotnom standardu i potvrdjuju.

Od ljudi koje ja znam iz Brazila, njih 15ak-20 svi su maltene dobrostojeći. Da ne grešim dušu svi su iz sveta vaterpola, ali iz razgovora sa njima oni uopšte ne žive loše generalno u Brazilu, naprotiv. Nosu na nivou francuske, nemacke ili svajcarske npr. ali za nas su svetlosnu godinu ispred. Razlika izmedju nas i niih je što oni za razliku od nas sa Beogradom koji je po meni uz Novi sad jedini grad u srbiji da je stvarno grad oni imaju tonu gradova sa 300-500-700 hiljada stanovnika. Par od tih ljudi koje znam žive u gradiću Bauru(u drzavi Sao Paulo) sa 300.000 stanovnika otprilike, a taj grad je za nas las vegas, dok ovde verovatno niko nije ni cuo za taj grad…

U brazilu je jedini problem rio capital gde su mi i oni skrenuli paznju da je nebezbedan posebno za same, neupucene turiste.

Takodje, imam drugara iz Perua(Lime) grad sa vise stanovnika nego cela Srbija. On kad je cuo koliko su nama plate i jos da kasne, kratio se, tj nije mogao da poveruje, ostao je sokiran. A plate su im tamo oko 600-700€. Tako da dok se mi veliki evropljani budemo gadili njima i mislili o njima kao o prasumskim ljudima iz favela sa sekirama, dotle cemo i biti u kurcu. Ali ahde, mi smo najpametniki :slight_smile:

A da spominjem aad urugvaj ili Čile koji je nemacka juzne amerike, mislim da nema ni potrebe. Malo istrazivanja pre diskusije bi bilo bolje.

3 Likes

E znam gde he Bauru , u drzavi Sao Paulo , ali dosta daleko od capitala Sao Paulo , ima i poznati kosarkaski klub od tamo sto igra u njihovoj NBB ligi.
Mada kao sto sam i napisao u ranijim postu , u drzavi Sao Paulu mnogo bolja mesta za zivot su ti gradovi u unutrasnjosti drzave tipa Kampinas, Korokaba, Sao Zoze do Rio Preto ,Ribeirao Preto, Guaruja, Santos…itd , nego capital Sao Paulo.

Meni se recimo svidja severoistok Brazila , recimo gradovi kao Resife, Olinda, Fortaleza, Natal, Savlador, Maseio su zaista prelepi gradovi na okeanu, isto razvijeni, moderni, veliki ali opet ima prelepe prirode, plaze, more…itd., dosta je egzoticno.

Dok recimo jug Brazila , tipa drzave Santa Katarina, Parana, Rio Grande do Sul su skroz evropski , recimo tamo gradovi kao recimo Kuritiba i slicni izgledaju skro identicno gradovima u recimo Nemackoj, Austriji i centralnoj Evropi.

1 Like

Za sve te zemlje evropa je kolevka kulture i civilizacije ne vrti se sve oko para, mada naravno nisu svima ni isti prioriteti u zivotu kao ni ukusi.

1 Like

Opet glupost , te zemlje su imali izuzetno razvijene kulture i civilizacije cak i razvijenije od evropskih pre nego sto su dosli evropski kolonizatori.

Recimo carstvo Inka je bilo izuzetno razvijeno , takodje carstvo Maja i Asteka , recimo Tenoctitlan prestonica asteckog carstva, ogroman grad za to vreme , sagradjen na jezeru je izgledao tako neverovatno da Spanci nisu mogli da veruju da tako nesto postoji , jer ni jedan grad u tadasnjoj Spaniji nije mogao da se meri sa Tenoctitlanom po arhitekturi, uredjenosti, velicini…itd.

U ti si se vratio u maje i inke xD, sadasnja kultura im se zasniva u snu da mogu biti kao evropa, sto se naravno nikada nece desiti.

Jasno je kao dan da zemlje Juzne Amerike po standardu jednostavno ne mogu da se porede sa Evropskim zemljama, pogotovo zapadnim koje su svetlosnu godinu ispred(4x pa i vise veci GDP po glavi stanovnika) i taj Cile koji je Nemacka Juzne Amerike je bukvalno nivo Hrvatske. Smesno je reci ali cak je u Bugarska po standardu kao Brazil, a jedine drzave koje su slabije po standardu su tipa Srbija, Albanija, Jermenija, Gruzija itd, dakle uglavnom zemlje Istocne Evrope. To sve pricam za Argentinu, Brazil, Cile i Urugvaj dok su ove ostale na nekom nivou kao Srbija, neke su cak i gore, bukvalno nivo Afrike. Da ne bude zabune pricam iskljucivo o standardu gradjana, a ne ko ima kolike gradove i kakve zgrade, msm logika zdravog razuma kaze da drzava od 200 miliona mora imati vise velikih gradova od drzave sa 7 milona stanovnika :smiley:

Jos jednu stvar treba uzeti u obzir, a to su klasne razlike stanovnistva u Brazilu, prebogati belci i ogroman broj crnja koji uglavnom zive po ogromnim favelama, nemaju pijacu vodu i samo gledaju sta ce da ukradu. U takvoj situaciju bezbednost turista i obicnih ljudi je opasno ugrozena.

Ovo @padawan sto poredi Afriku i Srbiju je ozraz osnovnog obrazovanja i nije vredno komentara ali ipak cu prokomentarisati :slight_smile:
Moguce da ima neka Africka zemlja sa nijansu boljim standardom od Srbije ali uglavnom nemaju leba da jedu i zive od humanitarne pomocu, a ima drzava gde trecina stanovnistva boluje od side, znaci prostim jezikom receno nemaju para ni kurton da kupe. Zamisli taj ocaj kad ljudi moraju da ga umoce iako znaju da ce dobiti sidu, jbg nemas para ali pre ili kasnije moras da ga umocis :slight_smile:

Izvinjavam se na ovim recima ali bukvalno je tako

Pa vec su odavno pretekli brojne evropske zemlje , recimo Portugal koji je nekada kolonizovao Brazil bi danas komotno mogao da postane 28. brazilska federalna drzava.

Inace Juznu Ameriku zabole dupe da kopiraju Evropu , oni su uglavnom svi izrazito patriotski nastrojeni i ponosni na svoju kulturu i tradiciju , i vise vole svoje nego tudje.
Inace Juzna Amerika konkretno Brazil je zapravo miks razlicitih kultura , pre svega evropske, africke i domorodacke (dok tamo zivi posebno u Sao Paulu i solidan broj ljudi azijskog i arapskog porekla) i oni su izuzetno ponosni na tu svoju raznovrsnost.

Oni zapravo zele da ojacaju svoju zemlju i podignu standard sto je moguce vise , ali ne identifikuju se oni ni sa kim osim sa sobom.

Tesko da su prestigli Portugal jer oni sigurno imaj barem duplo vece plate od Brazilaca, iako je Portugal u velikoj krizi .Jos jednom ti kazem pricam isklucivo u kontekstu prosecnih plata iako ces mi reci kako neki Brazilac nisi Ajfon i ima penziju 700 eura. Daj potkrepi tu pricu nekim ekonomskim podacima, a ne da nam stalno prosipas price tvoje devojke ili price nekih belih bogatih Brazilaca :smiley:

Oblakoder :

Zamolio bi te da ne pricas o stvarima o kojima nemas blage veze i ne da ne trolujes , mislim ako si dokon idi malo prosetaj ili uzmi nesto da radis.

Mislim ti bas u fazonu ono bitno je samo nesto da se kaze i da se trosi tastatura, e pa nije.

Mislim ja u one teme gde nemam da kazem sta zanimljivo ili korisno ni ne zalazim, narocito ne u neke teme o kojima ne znam nista.

Kao prvo ko si ti balavce da je tebi iznosim bilo kakve podatke ili da ti dokazujem bilo sta, inace plate su u Portugalu sad manje nego u razvijenim delovima Brazila , i ja ne propipam neke price vec govorim kakvo je cinjenicno stanje kod konkretnih ljudi , a porodica moje cure nit su bogati a jos manje beli ( i mama i tata su joj crni kao noc).

To sad kako se ponasas je izraz tvoje nemoci da bilo sta potkrepis cinjenicama. Sad odjednom pricas o delovima Brazila i zanemarices prosek koji je jedini merodavan. Sta cemo sad o Srbiji da pricamo kroz Dedinje? :smiley:

Ja sam se barem koliko toliko potrudio da iznesem neke podakle koji jasno pokazuju standarde nekih zemalja

Buraz nemoj da baronises i pricas mi tu neke gluposti o zemlji kojoj je portugal sagradio prve skole, koji ih je naucio da citaju, znas koliko ih je koji ne znaju da pisu, koliko mali procenat njih ima fakultet, da ne pricam da je to privilegija belaca itd itd, ti pricas o nekim penzijama.

Nisu pni za poredjenje sa bilo kojom zemljom evrope makar imali i vise para, sve je to tuga.

Evo jedan zanimljiv tekst od pre nekoliko godina i kopirao sam samo jedan deo. Strava i uzas :slight_smile:

Prvi put u brazilskoj istoriji, nacionalni popis je pokazao da većinu populacije (50.7%) od ukupno 190,732,694 ljudi čine crnci ili melezi. Popis iz 2011. je otkrio da je većina crnačkog stanovništva grupisana na severu i severoistoku zemlje, a da je najveća stopa nepismenih kod starosne grupe preko 15 godina (između 24.7% i 27.1%).

Istraživanje je pokazalo da širom zemlje još uvek postoji nejednakost u pogledu dohotka, a najbogatiji sloj zarađuje 42 puta više od najsiromašnijeg. Polovina brazilske populacije živi sa manje od 375 reala mesečno [približno 200 USD], a minimalna zarada je manja od (510 reala [približno 275 USD] u vreme kada je studija rađena). U ekstremnom siromaštvu živi 16.2 miliona ljudi (približno 8.5% stanovništva), što znači da oni zarađuju 70 reala ili manje [približno 38 USD] mesečno, a 70.8% su crnci.

Ukratko, prosečne plate brazilskih crnaca i meleza su 2.4 puta niže od plata belaca Azijata. Osim toga, oni umiru mlađi zbog teških uslova života, nasilja i slabog pristupa zdravstvenoj zaštiti. Objavljene u predvečerje , ove cifre ukazuju na zabrinjavajuću situaciju u kojoj se nalaze brazilski crnci.

1 Like

aj zamolio bih samo nekog moderatora da prebaci ovo u novu temu, u off-topicu pa da diskutujemo lepo

Da li ti znas da je Brazil po povrsini kao cela Evropa , da ima i deo pod prasumom , naravno da u tolikoj zemlji nisu svi delovi isti ni geografski, ni kulturoloski, ni ekonomski…itd.
Mislim nije to neka zemlja od do 10 miliona stanovnika koja se moze cela kolima preci za 3,4 sata ili gde trecina ili polovina populacije zivi u jednom gradu.
Ipak Brazil je po povrsini negde oko 100 puta veci od cele Srbije i potpuno je normalno da u nekim mestima u Riju ili Sao Paula nije isto kao i u nekim zabacenijim delovima u Amazoniji koji su mozda 3 hiljade kilometara udaljeni od Sao Paula , Rija ili nekih drugih metropola.
Sad ces ti porediti Brazil sa nekim evropskim drzavicama sto imaju stanovnika kao tek jedan malo veci brazilski grad.

Inace pre nego sto su dosli Portugalci postajala je tamo domorodacka civilizacija , pretezno Guarani Tupi , koji su imali i svoj jezik i svoju kulturu, bavili su se i umetnoscu, trgovinom…itd.

Inace danas procenat nepismenosti u Brazilu je cak i manji nego kod nas, negde oko 88% ljudi je pismeno (znaci tek nesto ispod 12% se smatra nepismenima) to nesto malo nepismenih su uglavnom stariji ljudi i iz ruralnih delova, dok u onim iole urbanijim delovima zemlje nepismenosti gotovo i da nema , a pismenost medju mladom populacijom je oko 98%, takodje ima i brojnih kvalitetnih univerziteta cenjenih sirom sveta , recimo univerzitet USP u Sao Paulu spada medju top 10 u svetu , takodje i univerziteti Kampinas i univerzitet Rio de Zeneiro su takodje medju top 50 obrazovnih institucija u svetu i generalno ima jako puno stranih studenata koji dolaze da studiraju u Brazil i to iz celog sveta.

Ne, nego je odraz Google-a :slight_smile: A to sto si pre par godina ucio u osnovnoj i srednjoj skoli nije vise relevantno.

Npr, imamo losiji standard od Juzne Afrike.

O Kini i Brazilu je neumesno pricati, nije za poredjenje.

Pritom, vih 430e nije bas realno ako se uzme u obzir cela Srbija, pogotovu unutrasnjost i jug, realni dohoci ljudi, zivotni i radni uslovi, blize su severnoj Africi i Nigeriji. Nije mi jasna bas ta statistika, jer ni u Beogradu mnogi nemaju taj prosek.

Svakako da ima zemalja gde ljudi prezivljavaju od 40-50e mesecno u Africi ali zato sam naglasio srednje razvijene.

Eto od 54 Africke zemlje iskrale su se dve sa boljim standardom od Srbije, a ostale su daleko ispod, nekih nema ni na listi. Svaka cast za izras srednje razvijene Africke zemlje :smiley:

Inace super lista, mogao bi @Fabrizio_Tagliano da je dobro prostudira pa da se onda javi :slight_smile:

Dobro sam ja rekao da je Nemacka Juzne Amerike nivo Hrvatske