Da li je neko dodao kvalitetniji ruter na supernova modem?
Imas ove meceve u kladionicama, doduse ja sam uvijek vidjao da se igra Fifa i PES. Tako da trziste postoji, i domace i ino.
Napisao je. Firma se zove EsportsBattle
Video sam da je dobra priča mada nisam pre čuo za firmu.
Nece ti pomoci nista.
Koji net imas? Ja svaki mesec reklamiram uslugu, haos
Nisam.nasao tako nesto na APR. Ko zna. Ma neka proba, ako ne plate ide kuci i cao.
Koaks. 200/15.
Na kablu mi ide do 180-190. Na WiFi naravno slabo na nekih 60-80.
U sustini PC mi je predaleko od modema, pa ne bih da razvlacim kabl kroz ceo stan. Trazim neku soluciju a da nije 100e. Zbog kirije nema se vise za bacanje para
PC mi nema 5Ghz WiFi, samo 2.4.
Kao neko ko je imao slicnile probleme i dileme tvrdim da postoje samo dva resenja.
- Kabl
- Mnogo para. Mnogo vise od 100€
Lan 5+ metara i ako mozes sakri ga u neke obicne plasticne kanalice, to je najjeftinije. Ako moras bolje relociraj PC. Za 2.4ghz realan max je taj koji si naveo ili kupi 5ghz dongle.
Mada i bilo koji ruter ako nakacis i stavis npr u hodnik stana radice posao. Mozda bi zeleo neke opcije kao sto je VPN direkt na ruteru, ali su takvi ruteri malo skuplji, a dobro dodje za neke opcije kasnije, mada nije neophodno, smart dns npr radi to isto na smart televizorima itd. Uvek ima neki workaround.
Uzgred, ne znam kako si zadovoljan supernovom ali te brzine pitanje je da li zaista realno mogu da isporuce. Nude i neku ludacku optiku koja u praksi ne postize ni 20% te brzine, sto je slucaj za Ratel, al’ eto… prolazi im u srbistanu.
Ma sramotni su, nema tu price. Generalno svi su debili, zato sto im se moze u ovoj debilnoj zemlji.
Generalno, imam ih mesec dana. Kad predjes sa 20-30 na ovo, za mene je svakako osvezenje.
Pozitivno je to sto mi do sad nije pukao nikad. Radi konstantno.
Brzine saraju nerealno gore dole. Totalno nestabilno.
Ne mogu PC da mrdam, mali stan, jedva sam mu nasao mesto ![]()
Mislio sam da uzmem kvalitetniji ruter, pa da kupim i 5ghz wireless adapter za PC i da tako spojim.
Mozes to, samo racunaj na 200e trosak lagano. Ali pozitivno sto ti to ostaje u narednim godinama gde god se selio. Ne zastarevaju ruteri tek tako brzo.
Ali ispod 200e za svo zezanje nemoj da se zanosis.
Ako hoces da valja. A ako hoces onako opet barem 100e
Onda bolje 200e i da valja.
Da, po tom sistemu rade. Nadam se da je neka kul prica. Danas idem na finalni interviju odnosno da se dogovorimo oko detalja.
@marko_gts Napisao je i Miki koja je firma. Mozda sam trebao napisati prvo veliko slovo, kako bi bilo uocljivije.
Nisam.nasao na APR mozda gresim.
@marko_gts ko ce u srbiji da plati 200+e za ruter… pa jos da ti obezbedi samo bazicni domet. Secam se da sam ih placao ranije par hiljada dinara, i vecina dobije besplatno od internet provajdera.
Pa kada se oslonis na taj “beplatan” od operatera tako i radi. Ovi sto im net sluzi da vide ko je koga jebao na FB i ostale debilane njima je super.
Ali recimo da smo mi svi ovde ipak lvl iznad toga i da volimo igrice, znamo razliku da osetimo.
E za nas je to. Naravno ako imamo mogucnost.
Ali svakako znaci i vredi uloziti u to posto se to ne menja tako brzo. Moze i 10god lagano da sluzi.
Hm, ne znam bas. Osim VPN-a koji sam morao da aktiviram pre neki dan, ne vidim neku potrebu za kvalitetnijim ruterom, a 200+ EUR je dosta para.
Kao kada bi placao 200 EUR za vremensku prognozu - a ima je svuda i radi posao. Kakvu bih ja osetio razliku, po tvom misljenju? Manji ping? Bas me briga za multiplejer…
Jedinu razliku bih osetio ako bih povecao brzinu optike na 1gb/s, ali ni to mi nije tako kljucno - odlazem da aktiviram taj dodatak vec 2 meseca jer, ionako mi skida dovoljno brzo igre, filmove…
FTTH je solidno unapredjenje u odnosu na koaksijalu, pre svega zbog uploada, ali opet, nema veze sa ruterom.
Pa bolji net kroz ceo stan. U slucaju gde pricamo konkretno covek zeli da poveze komp sa ruterom da bude brzo. Za to mu treba dobar ruter.
Ocito ne radi posao taj besplatan.
Teška priča za wifi.
Konkretno kod @nikolapfc89 džaba mu i gejmerski ruteri wifi7 i mesh sistem i šta god kad čovek nema prijem 5G opsega. 60 mbps putem 2.4 ghz je neki limit kako god da okreneš.
Nisu vremena ko nekad, sad svaki qrac od uređaja ima prefiks smart. Kod mene recimo u stanu na sbb modemu 2 wifia, treći unifi, četvrti dodatni ruter, i peti od smart klime.
Kad na to sve dodaš život u zgradi, i princip pečurke gde se signal širi odozdo na gore neminovno je da su kanali i širine zagušeni.
Zato se svaki provajder kod nas odriče odgovornosti pokrivenosti wifijem i brzine osim u prostoriji gde je modem. I onda u opticaj dolazi milion i jedan faktor, da raznorazni uređaji tipa mikrotalasne, bebi toki-voki, daljinci i sl. rade na istoj frekvenciji. Smetaju stvari kao i armatura u zidovima, ne znam metal u zidnim ogledalima i jbg, solucija je samo kabal i ništa drugo.
Ili to ili neki skuplji mesh sistem. Može i za 100tinak eura da se fino pokrije nekih ~80 kvadrata.
A što se tiče protoka, mogu samo da kažem kod svih da je isto, čak i kad je priključak na pravno lice. Imao sam sbbov dpi na firmu, i taj 1 gbps funkcioniše, ali ako je duže vreme pušten download blokiraju protok i ne pomaže ništa osim reseta. Ista priča i na bakru a i kod ostalih provajdera.
Istina, ono skroz suluda cifra za tako nesto (sto inace niko ni ne placa), pazi 200 evra ti je odprilike kao dvogodisnja pretplata na internet, tako da ono definitivno nema smisla davati 200+ evra za tako nesto, prosto se ne isplati.
Pritom sad svi imamo brz internet, recimo za normalno online igranje ti je dovoljno i 10 mb protoka, mislim to je mozda nekad dok smo jos imali spor internet (tipa 256 kbs ili 512 kbs ili 1 mb) bilo bitno i pozeljno da izvucemo maksimalan moguci protok iz te brzine do ono maltene poslednjeg kilobajta jer pri tim tada znatno manjim brzinama se itekako osetila razlika bilo sta da radis (narocito kada skidas nesto) ali danas se ne oseti, i u biti da li ti imao internet od 100 mb ili od 500 ili od 1 gb ti je u biti svejedno i bilo sta da radis tesko da ces osetiti neku razliku.
Recimo taj neki bazicni internet od 100 mb ti je danas sasvim dovoljan za bilo sta.
Dobice ako nista malo bolju stabilnost sa neki malo boljim ruterom. Sto se same brzine tice… svi danas daju vise nego dovoljne brzine za sve potrebe cak u najmanjim paketima.
Problem je stabilnost protoka.
Meni je ovo resilo problem uz obican SBB ruter koji je ugasen WIFI i to je to.
Mene izgleda neki virus uhvatio, juce sam imao sam temperaturu malo (oko 37,6) ali sinoc sam i sa temperaturom otisao malo na basket (malo da eksperimentisem) , eto jedan mali Michael Jordan challenge, kao Flu game (kao svojevremeno Dzordan protiv Jute)
i sto je interesantno uopste se nisam osecao malaksalo, ono da su me boleli misici, kosti ili nesto, onako energetski sam bio skroz ok i osecao se onako fleksibilno (ne bas kao kad sam na 100% ali ono sasvim ok da sam istrenirao nekih skoro sat ipo), jedino sto me slajm ubio i stalno mi cureo nos i onako iznutra sluzokoza mi bila izgrebana, danas isto kad sam otisao (doduse danas nisam imao nikakvu temperaturu), ono energija i fleksibilnost ok (pogotovo kad sam se bio malo zagrejao, razmrdao i usao u ritam) ali nos me ubi, ono cim malo spustim glavu cure mi bale iz nosa kao da sam buldog ili onaj Napuljski mastif :d i onako pricam promuklo i kroz kao nos.