Sta bre cuvaj, koristi! Nemoj da budemo ko starije generacije sto su drzale daljinski u celofanu.
Pošalji meni na čuvanje
Razmazilo nas vreme. Sve nam je dostupno, sve pred nosom, a mi opet kukamo. Zahtevamo neke sulude stvari u zivotu, ali to je i tako kad je sve na dlanu, pa normalno postane dosadno.
Znam kroz sta su moji roditelji prosli, a verujem jos njih jako puno. Nikada ne bih imao obraza da kazem da ne znaju dovoljno o zivotu. Kakvi su to borci bili (i ostali).
Danas, bilo koga od omladine, da stavis u njihovu poziciju… Pa samoubistvo bi bilo jedino resenje.
Omladina nam je mekana totalno, ako ih uporedimo sa roditeljima (a verujem i nekim starijim clanovima ovde). Nekada se znalo sta je i kako je (sto bi se reklo “Ko kosi, a ko vodu nosi”), danas se ne zna ni kog si pola dok ti neko ne kaze, kamoli sta drugo.
Kao mladji, milion puta sam mislio da sam pametniji od njih, da ja znam bolje, da oni nemaju pojma. I kako vreme prodje, svaki put me bas to vreme i demantuje i pokaze mi kako nema lazi u “roditelji znaju najbolje”. Novi Sad i to sto sam se osamostalio, samo mi je pomoglo da shvatim sta znaci roditelj i koji su to zivotni borci.
Mozda sam ja imao srece, pa se rodio kao dete ovakih ljudi, mozda. Ali ipak ne mogu da ne odam priznanje svakome ko je dete 80ih, 90ih izgurao na pravi put. Kapa do poda za svakog roditelja, a narocito tih.
Sto bi moja majka rekla “Videces kad budes imao svoju decu”. (I tad cu verovatno reci “bili su u pravu”).
@NmY Kontroler je, kako bi jedan clan rekao, “istinski, izvorni, pravi” xbox kontroler.
Pa zao mu da ga koristi ja inace sve iskorsitim do maksimuma jedino švalerku treba čuvati
Zasto, kad je svalerka za menjanje. Zena se cuva, narocito ona koja zna, hoce i voli da kuva. Takvih je danas manje nego jednoroga
Ženu čuvaš po default-u
Nazalost, ti si bio u situaciji da si se sam morao izvuci na pravi put.
Siguran sam da bi danas velika vecina postupila tako da se nasla u toj situaciji.
Doduse, ko zna sta bi bilo, kad bi bilo, ali jedno je sigurno… To su bila jako teska vremena, daleko teza nego danas. Bar iz moje prespektive.
Opet kazem nazalost, ali ti nisi imao srece da ti roditelji budu uzor u svakom apsektu zivota, kao meni. Zivotne greske i lose odluke su sastavni deo zivota, a narocito u tim teskim vremenima. Nije svako mogao da se suoci sa stanjem…
Roditelje ne mozes da biras…
I siguran sam da si mnogo toga naucio upravo iz njihovih gresaka i da si zbog toga mnogo bolji covek, roditelj, muz.
Nazalost to je normalno i danas. Situacija od pre par dana na plazi gde se ono na sav glas svadjaju muz i zena, gde zena govori da je bolesna zbog njega a on njoj da ce izdrzati samo da deca malo porastu. Dok oni sve to slusaju. Treba biti opasno mentalno jak i u tim decijim godinama da to ne utice na njihovo dalje odrastanje i izrastanje u normalne ljude koje ce sve te negativne stvari koje su videli u braku svojih roditelja automatski odstraniti i svoju decu odgajati u mnogo zdravijem okruzenju.
I da, sto se Balkana tice, sto kazes zbog njihovog nekog komfornog zivota, u velikom broju slucajeva su roditelji glavna kocnica i najveca prepreka za njihov neki napredak, da li je to neki posao ili odlazak u inostranstvo. To gledam na svakom koraku.
Kao sto i ja gledam na svakom koraku da mnogi bez roditelja ne bi hleba imali, a da ne pricam gde bi sve zavrsili i kakve bi to snove ostvarili. Bas da vidim danas tu omladinu koja je samostalna od ranih godina (ali iskreno samostalna, a ne na grbaci roditelja). Jednocifren procenat je takvih (bar na nasim prostorima).
Iz mog iskustva, daleko je vise roditelja koji su dali sve za svoju decu, nego onih koji su im okrenuli ledja.
Kad se malo dublje pogleda, gde bi mi mnogo bili bez nasih roditelja… Nazalost, ima situacija i kao kod profe, sto je samo dokaz da roditeljstvo nije za svakoga i da uopste nije lako.
Dovoljno mi je svakodnevne propagande koja hoce da unisti porodicu i oca kao stuba porodice. Nemojte i vi.
I da, nekada sam se i ja vodio politikom da su mi roditelji kocnica u mojim putevima i snovima… I kao sto rekoh, opet sam dosao do zakljucka da su bili u pravu.
Da ne komplikujem previse, al ovde treba razdvojiti dve odvojene teme pre nego sto diskusija zaglibi –
-
jedno je dal su roditelji pozrtvovani (sto vecina jeste), i dal su se lavovski borili tokom najtezih godina (vecina jeste)
-
drugo je dal su pomalo clueless kako svet danas funkcionise i dal imaju neke zastarele ideje o tome kako uspeti u zivotu, narocito ako im je zivot bio relativno lagodan tokom 70tih i 80tih, dok su bili u nasim godinama
Na primeru svoje mame vidim da obe stvari mogu istovremeno biti tacne, jedno ne iskljucuje drugo.
Ne znam zasto stices taj utisak. Ja recimo s ocem imam korektan odnos ali ni blizu kakav sam imao s majkom. Covek je zrtvovao sebe da bi stvorio nama to sto imamo i to ne mogu da osporim. Ali mu zameram mnoge druge stvari sto se braka tice, kao sto rece profa. A evo ti dva primera zasto znaju da budu velika prepreka.
Moja situacija : Hocu da idem iz zemlje. Njegov odgovor : “samo tebe cekaju, sta ces tamo, sta ce ti bolji zivot od ovog”. Njemu je zivot da ti ceo zivot prodje u nekoj komunistickoj verziji gde imas platu, krov nad glavom, letovanje godisnje i to je to.
Situacija devojke : Oglas za posao. Odgovor majke, “bas ce tebe da prime, kako da ne”. Zena i ne zna o cemu se radi ali je tu da odmah komentarise negativno.
To sto ti imas super primer iz okruzenja mene raduje i drago mi je zbog toga, ali nije svuda tako.
To stoji. Svakako jeste prica krenula i drugim tokom od prvobitnog, pa sam i ja sam mozda malo i izmenio taj tok.
Moj je stav svakako da roditelji uglavnom znanu bolje i vise nego tinejdzeri i mladji dvadesetogodisnjaci. Drugo ste vi vec matore barabe, koji ste i sami roditelji
Gledam neko drustvo, koje pokusava samostalno kojekakve ideje. Cenim, postujem, ali njihova sigurnost se krije u roditeljima. Ako ne krene kako treba, ako budu ipak oni clueless, tu su roditelji da izdrze tu cenu. Jedan uzeo da se bavi trgovinom, kapital od calet. Drugi hoce da sadi svasta nesto, sigurnost kod keve, ako to propadne.
E tu imam i jednog drugara koji je prosao (i prolazi) pakao slican kao i profa (ako smem da uporedim). To je zaista i tuzna i ruzna prica, gde su ti roditelji veci problem nego sam zivot.
@jahalang0112 Izvini, ako sam mozda brzopleto dosao do zakljucka da roditelji nisu marili za tobom dovoljno, jer tako zakljucih, pa osetih slobodu da to i napisem.
U potpunosti sam saglasan sa tobom.
Ja sam odgojen tako da mi je porodica zivot. Neko ce reci “a jadan on, zatucan”, ali meni je tako lepo. Puno ljubavi, podrske, razumevanja i lepih trenutaka.
Mozda me zivot nije mazio (doduse vise roditelje), sa svom tim selodbama, izbeglistvom, pa da kazem i nemastinom, ali mi je podario zaista jednu lepu i malu porodicu. Sada je, da kucnem u drvo sve kako treba i odlicno smo se snasli.
Ja nisam imao tu srecu da mogu nociti kod babe, tetke, otici na rucak, ali ni familiju ne mozes da biras (ali ih nisam brukao ). Ali mi nista nije falilo, jer su roditelji sve nadoknadili.
I gledaj, znalo je biti i svadje i nesporazuma i nerazumevanja (nije sve tako bajno), ali ja smatram da je sve to deo zivota koji te u odredjenim momentima ne postedi takvih stvari.
jezim se na spominjanje komunizma
Jbg, to su generacije “u ime svih nas iz pedeset i neke”
@Fabrizio_Tagliano Na kom terenu se rade drilovi i sutira bezbroj trojki? Gde si u blokovima?
Ja sam inace u bloku 61 a sto se tice terena uglavnom blok 45 ili 62 (ali nisam bas uvek na istom mestu) , mada neki dan sam bio i u 70-om , recimo ranije voleo sam da odem i kod Arene i tamo kod zgrade “Crvenkapice” i na Kalis , ono volim razne terene da isprobam ali uglavnom ono blok 45 i 62 (i to uglavnom tamo gde bas nema direktno zgrada iznad nego da je teren malko onako izolovaniji da mogu noci da rokam , da ljudima ne smeta).
Mada ovih dana kako je vrelo ovako mislim da cu da smanjim malo intenzitet treninga, onako cu malo po nekom skracenom programu ili malo laksim tempom dok ne prodje ovaj vreli talas.
A odakle si ti inace ?
A ja se jezim na pominjanje kapitalizma i neoliberalizma.