Šta vam je danas ulepšalo ili sjebalo dan? - Vol. 5 (Part 1)

I da, ono što zaboravih da kažem…

Prošle nedelje sam imao prvi upit za fotografisanje svadbe, posle ne znam… Jedno 5 meseci ja mislim…

Toliko smo očajni kolege i ja, da smo rekli, uradićemo eto za 300€ nas dvojica fotografisanje, i kamerman…

I ono bila je u fazonu, to mi je puno, ćao… Povrh svega, svadba je ciganska… U normalnim uslovima ne bi smo to radili bukvalno ni za 1000€… Jer kada se sa njima krene, nema kraja… Za ovih 100€ po glavi bi smo možda prodali još koju sliku, daj bože da izvučemo svi po 150€ po glavi…

Tada sam pomislio, šta bre meni sve ovo treba u životu…

Da, za to vreme niko od uspostavljača usluga nije pitao da li mogu da platim svoje račune, ratu za kredit i ostalo…

5 Likes

Ja sam to pricao od starta. Lepo je odmah rekao bas preko neki lik.
“Nije me sramota da umrem od korone ali me sramota da umrem od gladi”

1 Like

Posle dugo vremena obnovio ski opremu :ski:

16 Likes

Ništa Salomon, a?

Cipele, jakna i pantalone su Salomon :wink:

4 Likes

Platinirao pre dva dana Astro playroom, a danas završio Demons Souls :smiley:

To su bile prve dve igre na spisku za odigrati na PS5.

3 Likes

Pa drugih i nemaš :rofl:

1 Like

Hello Spidey… :joy:

Ali nije PS5 only :confused: na to sam mislio :smiley:

1 Like

Ako tako gledas, onda da. :joy:

Dajte neki digitalni nalog Miles Morales da obrnem za 1 dan za sve Platinom :joy:

Ne znam gde da napišem u kojoj temi ali imate u lidlu na akciji neke punjive baterije, 8 komada 800 dinara.

2400 mah.

Znaci trju 2-3 dana komotno.

Aj sad da se svadjamo jel bolje resenje XB ili PS za kontroler.

4 Likes

Jeste ima ih danas, ali se retko pojavljuju u lidlu, ne znam kakvog su kvaliteta ali su dzabe, idem danas da pazarim xD

Uf, ne mogu ni da zamislim kroz šta sve prolaziš… Imaš zanat/hobi od kog si odlučio da zarađuješ za život a oolnosti su takve da retko kad možeš nešto da uradiš uopšte.

Koliko god da je korona zaista uzrok za mnoge stvari, neke firme, poslodavci i ljudi generalno je koriste kao izgovor u pregovaranju oko cene rada i usluga, pa do cene robe. Tek sada mnogi mogu da vide kako su ekonomski sistemi širom sveta pogrešno postavljeni i običan čovek koji nema puno opcija biva žrtva svega toga.

Jedno je sigurno, stvari se neće vratiti na ono kako je bilo pre i ko se pre adaptira, manje će trpeti neminovnu tranziciju u post-kovid svetu.

Barem da imam neki savet na svu ovu “mudrost”, nažalost nemam. Drži se, proći će sigurno.

2 Likes

Znam da će proći, jednom sigurno… Samo je pitanje kada…

Što je Marko gore spomenuo, neko je već rekao… Nije me sramota da umrem od korone, ali od gladi je bogami baš onako jadno i bedno…

2 biznisa su mi praktično propala u 2020. Početkom godine sam uzeo lokal da otvorim igraonicu, puklo… A takođe sam hteo da otvorim firmu za fotografisanje, tačnije da budem legalan, i da mi to bude main job… No eto nas godinu dana kasnije ja jadan i bedan… Bukvalno više ne mogu da čujem reč korona, vučić, kon i još tipa lista od 20 reči na koje mi pritisak skoči na 200…

Na sreću velika većina ljudi je ovde zadržalo svoje poslove i svoje lične dohodke za vreme cele ove situacije, pa se osim same bojazni za bolest ništa manje više nije promenilo…

No na žalost ja sam u onoj manjini koja je ovo osetila, i verujem da ću osetiti još minimum godinu dana… Jer evo mi ne da se nismo pomerili sa mrtve tačke, nego smo otišli koracima unazad…

10 Likes

Izdrži, pa pokušaj ponovo…
Neće ovo doveka.
Opremu za slikanje imaš, a dok ne prodje ovo, snalazi se po malo po malo.

1 Like

Ne znam, jesi li radio nekad stock fotografije? Ono za Shutterstock i slične servise? Ako već imaš opremu i razumeš se u celu stvar, možda ti ovo može pomoći neko vreme da se i dalje baviš fotografijom pa ako nešto kapne od stocka, što da ne?

Mislim, svi smo mi pametni za druge…

2 Likes

Znam, radim, ali se nisam mnogo nešto bavio sa tim… I ima sada gomila nekog posla oko licenci za modele i ostalo, koju ne bih uspeo sada da rešim, tačnije oduzima mi dosta vremena koje je dragoceno, a zarade na stocku su takođe drastično smanjili, pa sada dosta ljudi nekako stagnira sa tim… Sranje situacija generalno…

1 Like

Fotografisanje svadbi u doba korone i igranica nisu bas najsrecniji izbor u ovoj situaciji, ali si sticajem okolnosti zakoracio u preduzetnicke vode, stices kakvo takvo iskustvo i zanat. Znas i sam kakva je situacija u velikoj firmi, svi se pitaju ko je sledeci, pola je samo otislo. Lazna sigurnost koja moze da se prekine svakog trenutka i samo je pitanje vremena. A na stranu ekonomija u doba korone, jako si mlad, jednog dana ces se smejati tim ciganskim svadbama, gde zelis da budes sa 40, da li zelis da trunes u nekoj velikoj kompaniji i zivis u strahu ili da gradis nesto svoje.

Ne znam sta da ti kazem sem da probas da nadjes nesto sto trenutno prolazi i preguras ovaj period koji ce proci. Ne slazem se sa @robotnjik i mnogim drugima da nema povratka na staro, vratice se sve na staro momentalno cim se steknu uslovi, ljudsku prirodu je malo teze promeniti.

Car go vozaci u bg-u zaradjuju od 1-2k, uvek se traze i pola ih ne zna ni gde se nalazi Usce ni Airport City, poslodavac zajebava malo sa isplatom, klasicna srpska prica, ali moze dobro da se zaradi. A ti si bese prelazio puno kilometara sa sluzbenim vozilom, da umem da vozim, odmah bi se prijavio.

Inace ne znam sta si ti sve radio u zivotu, ali ja sam radio u nekoliko kafica, znam vrlo dobro ko koliko tu zaradjuje i to je najgori posao na svetu, cisto izrabljivanje. Radio sam i u nekoliko igraonica, tek je to pakao svoje vrste. Ta fotografija ti ima jos i najbolju perspektivu na duge staze, ali gledaj da sto manje zavisis od “terena” i prebaci se na digitalnu obradu.

Ja imam tih iz marketa baterija i traju dugo,nije kvalitet kao enelop ali za 1e komad mislim treba biti realan