Najgore mi je kad cujem to “mora se ziveti”. Reci to intubiranim pacijentima u indukovanoj komi i doktorima koji cede znoj iz gaca. Ljudi budu 20 godina u zatvoru pa posle toga nastave normalan zivot. Ovde niko nije zatvoren, samo malo smanji dozivljaj sa zurkama, slavama, skijanjem, adom i letovanjima. Ne apelujem ja na ljudsku savest, rezon pojedinaca je sebican i nistavan u situaciji opstanka ljudske vrste, ionako klimave moralne norme i nacela poptuno kolapsiraju i dolazi do izrazaja ono sebicno, zivotinjski, kao u zombi-serijama.
Problem su vlade, populisticka politika, Vucicevi pajtosi koji drze kafice i splavove, slavlje posle pobede SNS-a, organizacije velikih dogadjaja koji imaju medijsku paznju…
Covek je umro zbog istog tog guranja u masi kojim slave njegov odlazak, imao je 4 stenta, ali je mogao da pozivi jos koju godinu… Prelep gest koji ce dovesti do ko zna koliko jos smrti.
Zara je jos pre korone nameravala da znacajno redukuje svoje operacije direktne prodaje i predju na online jer im je tako isplativije. Odredjene branse moraju da prodju kroz transformaciju nacina poslovanja i korona ce samo ubrzati tu transformaciju. Muskarci koji su zaposleni u direktnoj prodaji mogu npr da se zaposle kao dostavljaci, jer je skocila potraznja za tim, devojke mogu da cuvaju decu jer su zatvorena obdanista, ljudi mogu da se prilagode i nije bas kao da je prodavac u Zari ili McDonaldsu neciji dream job.
A to sto je neko odredio sta je esencijalno - pa sta je tu problem, tako je moralno da ne bi kolapsirao ceo zdravstveni sistem, ni jednoj vladi nije cilj da sece granu na kojoj sedi tj privatni sektor, ali ako nema izbora onda je to jedino resenje, a velike firme ce se prilagoditi tj preci na online.
To je potpuno normalno i opravdano, meni je mnogo veca tragedija Huawei koji mora da prodaje sada sisteme za svinjogojstvo, jer je jedan ludak resio da udje u rat sa Kinom, a oni imaju 200.000 zaposlenih, ne znam da li mozes i da zamislis toliko veliku kompaniju, ludilo, kao omanja drzava.
Dream job je svaki posao od koga zivis!!! Koji placa racune, od kojih ti jedu deca.
Zajebi pricu, ko se oseca nesigurno neka da otkaz i sedi kuci.
Mora da se radi, zivi. Cao. Sve ostalo je glupost.
A jbg sve stoji. Ali ne mozes u strahu da zivis. To razara um!
To nije zivot. Ok ne treba ici i lizati gelendere ali ziveti pod staklenim zvonom nije moguc.
To je kao ono, jede ceo zivot neke semenke i travke, nikad cigara, nikad alkohol, u 21h u krevet, i kao doziveo je 100god…
Vauuu ser.m se u svih 100god sto je samo trosio vazduh i jeo i srao. Nije ZIVEO.
Nije isto “ziveti” i prosto disati. Velika je razlika.
Po meni i te Balaseviceve pesme slave zivot, ljubav, izbor, slobodu.
Bez straha, mrznje, ljutnje.
Nekako mi se sve to svidja, ta cela prica.
U kavezu nema ni ljubavi, nema nicega.
Kako mladi da se zaljube, izadju na pice, izvedes devojku?? Kako, gde?
Radje bih crkao sa 30 u ljubavi nego 100god bez ljubavi.
Meni razara um ovo sto citam na forumu, i sto sam video na tom eventu, sta ces. Da ti ne pricam tek koliko razara zdravstveni sistem, zao mi je sto nisu organizovali direktne prenose iz bolnica, da sam ja vucic napravio bih tv covid19.
E moj Slavene i ti Neši veruješ . Čuj da on digne, jedva čeka da krepaš pa da te izlutuje. I onda čuvena “nisam mogao”. @ninja nek si i ti dočekao da ocrniš zubare , videćemo sledeći put da li treba anestezija ili “neće boleti”
Sve stoji, svako od nas moze da umre. Niko nije siguran. A da li treba onda da se ubijemo.odmah.
Lepo su rekli strucni ljudi da ce vise biti posla za psihologe nego za obicne doktore.
Panika, ludilo.
Da li je ozbiljno? Jeste. Pa ziveli ljudi i sa kugom, pod okupaciom…
Svi imamo razlicito shvatanje zivota. Za mene zivotarenje nije zivot. To je samo cekaonica za smrt.
Jebes to. Sedi kuci i zivi u strahu, dok te ne proguta ludilo.
Inace imam drugra koji je prso skroz, od kada je krenula korona prvo se plasio da ide na posao pa jedva. Pa onda posle slali kola po njega, na na kraju prsao skroz i sedi kuci sa roditeljima i ne izlazi. Prsao skroz. Ubio ga strah.
Ali kako ne kontas da nemas pravo da svojim ponasanjem ugrozavas druge, kojima zivot bukvalno jeste to - disati i docekati sledeci dan. Nemas prava njima da oduzmes taj sledeci dan svojim neodgovornim ponasanjem. Njima je taj dan veci, koliko god bili na nekim onkoloskim terapijama i ko zna cemu, znacajniji i bitniji od tvoje zajebancije. Stpi se malo, proci ce. Pusaci ugrozavaju pasivne pusace, ako sednes pijan za auto ugrozavas druge. Ako ti nije zivot da radis za crkavicu i oces da opljackas banku, ne moze to tek tako… Ovo je isto. Nosenje maski je u pocetku izazivalo toliki bunt, kao da su ljudi nacisto retardirani, sada skoro svi nose, navikli ljudi, zive nekako sa tim maskama, pitaj boga kako ne izlude nacisto i kako ih nije progutalo ludilo, skidaj - stavljaj, da covek svisne od muke. Ali mora se.
Mesas babe i zabe.
Ajmo redom, niko nije pominjao pijanstva i voznju…
Nije isto.
Zatvaranje ljudi i uskracivanja mogucnosti da rade i prehrane sebe i svoju porodicu je zlocin!
5x veci od svakog koncerta.
Ti izgleda nisi svestan sta to znaci, ajde idi sedi kuci i strpi se kazes?! A da li za to vreme moras da platis racune? Ili ce kablovski operater, distribucija itd da se strpe?
Ili hoces li da jedes? Ili neces da jedes? A od cega ces da jedes ako ne mozes da radis?
Da kazes detetu ajde nema danas rucak, strpi se koji mesec ili godinu.
Inace i ta prica ugrozavam onkoloske pacijente…
Sve ja to znam, moja mama ima sve sto mozes da zamislis. Od pritiska, srce i rak!
Pisao sam o tome kako zbog ove glupe korone ne moze ni da ide po doktorima ko covek.
Pa nije zena klonula duhom, ne zivi u strahu u ludilu. Zena zivi zivot. Vredan zivot. Ne crvari u kuci spustenih roletni i ceka da nesto “prodje”
Pazi koliko moze ali zivi.
Sam si definisao svoj zivot ako si se nasao u tom zivotarenju i cekanju ne vidim sto se ljutis. Tebi odgovara. Zasto si onda uvredjen. Svako treba da zivi kako zeli svoj zivot.
Neko voli pecanje, menije je dosadno i glupo…
Sto ljudi sto cudi.
Po meni je uvek kvalitet ispred kvantiteta.
A ono sto nas razlikuje od zivotinja je ta svest, strast, umetnost. Uzivanje u zivotu, radosti, zezanje…
Zivotinje zive tako vodjenje samo osnovnim instiktom za prezivljavanje. Samo da dise i dozivi jos jedan dan.