Krenuo igrati Hell is Us, skroz sam rano još u igri, možda 3 sata da sam odigrao. Combat mi se ne sviđa, ona bića pokreti kad napadaju su napravljeni kao kroz neki timeloop da glitchuju, parry bacam ono napamet i dosta je basic za sad. Ali sama igra počinje polako da me vozi poslije prvih sat-dva gdje sam pomišljao da je batalim.
Ne znam, ja sam sucker za igre koje te ne vode baš za rukicu, npr. Atomfall mi se zbog toga svidio a sad ovdje već vidim da je ovo još više u tom fazonu nego Atomfall. Ova igra nema ni mape, to je jedino loše, možda barem to da su dali. Ja sam inače užasan sa orijentacijom u igrama, pogotovo kad naletim na combat sekciju. Kad god se završi borba je nikad ne znam iz kojih sam vrata ili prolaza došao i na koju stranu trebam. Ali uprkos tome sjedaju stvari polako na svoje mjesto. Došao u to moje selo što ti je prvi objective i sad trebam naći tog nekog kovača, pričam s likom, kaže otišli su tamo do outposta, to je sjeverno-zapadno odavde, nema markera koji te vodi tamo odmah. Drugi kaže, vidiš iza onog tamo brda, ja gledam, jbg. ne znam na koje brdo misliš, valjda je ono ali neko uzbuđenje u meni, naću ja to, ne brini se. Prosto nevjerovatno da me uzbuđuju takve proste stvari ali dotle je došao moderni game design sa žutom farbom i NPC-ovima koji govore sami puzzles rješenja da me ovo loži. Ko bi rekao da igrači želi pravu eksploraciju.
Tu u tom selu nađem neki bunar, spustim se dole, ima neprijatelja, potamanim to, idem dublje u podzemne prolaze, čuje se neki plač bebe, pratim ga, namem neku ženu sa bebom, krije se tu od ovih gore (maju oni neki tu politički sukob, 2 različita naroda, ratni zločini i sl) kaže beba je gladna ako bi mogao da donesem mlijeka,tu pored prazne flašice za bebu. Otvara se odmah novi good deed ali ništa više od toga. Nema gdje ću naći mlijeko i sl. Šta znam, vidjeću, vidio sam gore neke krave. Uglavnom veseli me to. Znam da mi je main quest da idem prema tom outpost-u odmah, alu bukvalno koji god prolaz ili šta god vidim, imam taj sense of wonder, ček da vidim šta je tu. Na par već mjesta sam našao ono vrata, ali trebaju ti neki predmeti da otvoriš ili neko puzzle rješenje koje ja za sad nemam.
Razmišljam zapravo da kupim igru, da ne igram preko GP pošto se svakako može uzeti na akciji povoljno.