Zove se samo Divinity. Original Sin kec i dvica su valjda aamo spin-offs u serijalu a ima valjda 6 igara već u franšizi ovo će biti 7. Nisu sve turn based.
Stray završio, Minishoot takodje, što samo govori koliko sam omatorio i koliko mi gode opuštajuće i ne tako zamarajuće igre ![]()
Minishoot’ Adventures je bas dobar opustajuci . Daj jos slicnih ?
Ne mogu da prikrijem razocaranje sa SILENT HILL f. Kao stari fan fransize za mene je ovo veliko razocaranje. Igra nije strasna, nije zabavna i nije izazovna. Dosadan gameplay gde me samo mapa podseca da je SH igra. Ne moze cipele da brise SH 2 Rimejku iz 2024.god. Potpuno ocekivan los user score na Metacriticu. Nakon 3 sata igranja ne mogu dalje. Jednostavno ne vuce. Zali Boze 40 eura.
ako ikad dođeš do kraja, neke besmislene stvari koje si naveo - imaće smisla, pa i liftovi
Izigrah se i ja u zadnje vreme, izdešavala se neka sranja u poslednja dva meseca pa daj šta god samo da mi skrene misli.
Završio sve đuture što se tiče Gears of War-a, nije mi bio prvi put ali volim tako s vremena na vreme da obrnem igre od prvog do poslednjeg dela kojih se rado sećam.
Prvi deo - nema potrebe nešto posebno izlagati, najviše me je zanimalo kako je sve urađeno u Remake-u pošto sam stalno stizao do pola igre i tu stao iz nekog razloga. Onaj chapter po mraku u onoj fabrici kad lije kiša mi je bio i ostao kao najbolji deo u igri.
Drugi deo je level up u svakom pogledu, lokacije, akcija, vozila i oduševljenje kad sam video da radi u 60 fps-a. I neverovatno kako se igra drži posle toliko godina, u cutscenama se vidi malo da je vreme pregazilo kad im pogledaš lica ali kad dođe gameplay, odlično se drži.
Treći deo vizuelno lepši, ali sve van toga kao mali korak unazad. I na sve to očekivao sam da i ona radi u 60 fps-a međutim šamar nazad na 30 pa mi je trebalo malo vremena da se naviknem. Lokacije u trećem delu su mi prilično slične, priča je ok i onaj veliki momenat, ko je igrao zna o čemu pričam. Najbolja stvar je Retro Launcher, od tog dela nadalje, svaki Gears sam igrao sa tim oružjem. Charge sa “bajonetom” je najjača stvar u igri, to sam radio u svakom prilikom i nikad nije dosadno.
Judgement je s razlogom na dnu lestvice zbog debilnih Challenge-a i deluje mi kao neka veća ekspanzija. Vizuelno najlepši ali to je to. Igrao sam je davno na najvećoj težini i jedan deo pri kraju igre me je urnisao danima, to mi je ostalo u sećanju. Dlc je ok doduše.
Najveće iznenađenje mi je Gears 4. Kretao sam je jednom i nije čučnula kako treba, ali sada… prvi chapter sa onim robotima se pitam šta igram zapravo, ali kako igra odmiče nisam mogao da se otrgnem koliko dobro izgleda. Ubeđen sam da izgleda bolje i od Gears 5. Priča je ok, ali gameplay i grafika su next level. Imao sam oko 150 screenshotova samo iz ove igre, igra je prelepa bukvalno. Tako da mi ispade četvorka na drugom mestu odmah posle drugog dela.
Gears 5… Počeli dobro, onaj snežni deo je delovao interesantno i fina zamisao sa otvorenim svetom ali vidi se da je tačno to koštalo igru da bude dobra. Ona peščana regija na početku delovala kao Wow, posle pola sata već počelo da biva dosadno i taman kad smo se vratili na neko linearan gameplay odjednom kraj igre. Bila je ona velika odluka što mi je malo čudno odigrano i zbrzano ali generalno da izuzmemo tumaranje po regijama, igra je ekstremno kratka. Tako da mi se četvorka sviđa mnogo više.
Raspored bi mi bio Gears 2, Gears 4, Gears 1, Gears 3, Gears 5 i na kraju Judgement samo zato što je koncept kampanje malo čudan.
Odigrao i Uncharted sve đuture po ko zna koji put, četvorka i dalje broj jedan za mene. Najbolja ekskluziva na Ps po meni.
Takođe krenuo i Kingdom Hearts od prvog dela, pride igram konstantno Gran Turismo i Battlefield 6.
I nakon svega ovoga se dohvatim ponovo da igram Returnal.
Nisam hteo da nastavljam na svom profilu gde imam čak 4 smrti za celu igru (od toga je jedna gde sam upao u neku vodu na početku igre, tj uskočio misleći da mogu da plivam. A druga je kad sam već završio igru pa počeo da ganjam platinu i resetovao ciklus da bih našao sve one natpise ili kako beše…
) bilo mi je žao da to skrnavim pa sam krenuo od nule na drugom profilu. Igram dosta opuštenije nego prvi put, za sada sam na trećem biomu i klizi lagano. Odlična igra ali je risk /reward sistem loš… pre ćeš da fasuješ nešto negativno nego što će igra da te nagradi za neki rizik, ali ima svoje momente.
I tako… ispisah se živ. E da, oplevi se i Apex po koja naravno, bez toga ništa.
Zasluzio si srce zbog teskta i sto si toliko i odigrao ![]()
Naceo Rogue Trader pre neki dan. Merkam ga sad vec prakticno godinama, sedeo instaliran a nepokrenut, nikad nije bilo pravo vreme. Prelomih naprasno, cisto da presecem posle Stray necim potpuno drugacijim.
Elem, u sta sam se upustio. Citam po netu da igra traje stotinama sati, sto znaci da brzinom kojom ja igram ima da zavrsim dogodine. Mozda budem imao srece pa se smorim i odustanem.
Sto se tice prvih utisaka, evo par –
Kao prvo, mnogo mi se svidja ceo taj "svemirski fasizam’ vajb univerzuma. Jedva da ista znam o WH40k, tako da mi ovo dodje ko odlican overview. Lepo je sto odmah pocinjes igru ko osoba visokog statusa (a status je ovde alfa i omega), tako da ti se svi klanjaju od starta. Nema onaj standardni pocetak gde si ubogi seljanin pa tek pred kraj postanes baja, ovde si baja odmah.
Kao drugo, iznenadjen sam koliko je igra zapravo punokrvni rpg. Nekako sam ocekivao vise takticki potezni shooter, s malo price tek toliko da imas razloga da ides od borbe do borbe. Medjutim ovo je prakticno pandan Baldur’s Gateu, samo manjeg budzeta. Igram tek nekoliko sati, svakojake zanimljive odluke sam vec morao da donosim. Stavise, prica me najvise zanima.
Sto se poteznih borbi tice, tu sam najmanje impresioniran – ok su, al mi sistem deluje istovremeno isuvise komplikovano u menijima i suvise prosto na terenu. Igra ima toliko termina i slojeva da UI jedva uspeva da mi sve prezentuje (na momente dosta rogobatno), mogao bih komotno satima da dumam koji sledeci apgrejd da uzmem, da bi onda u praksi ispalo da vecinom samo pomeram svoje likove 5-6 kvadrata napred, jednom napadnu i to je to.
Da ne gresim dusu, kako otkljucavam nove skillove postaje zanimljivije, jos i nazirem nekakvu takticku dubinu sad kad mi se prosirila druzina, al pristupacno svakako nije. (dovoljno samo da pomenem da ovde iz nekog morskog razloga zdravlje zovu ‘wounds’ – kao, tvoj lik ima 26 ‘wounds’. I to ne znaci da je jednom nogom u grobu, nego da puca od zdravlja. Boze svasta)
Kamo srece da sam imao prilike da upoznam ovaj univerzum kad sam bio mlad. Neko dete u meni se jos uvek raduje celom tom sarenom grimdark cirkusu gde je sve uvek nasvirano na 11.
Odigrao nekih 15-20 sati na Game Passu i svidjela mi se ali rekoh, preduga je da bih je igrao na pretplati, kupiću to kasnije. Ali sad ne znam da li ću ispoštovati jer stvarno i ja sam čuo dosta duga vremenska investicija. Baznu igru i 2 DLC-a kažu možeš spucati i njih 200 sati. A izlaze još 3 DLC-a, znači možeš igati samo to godinu dana. ![]()
Ja guram polako Divinity: Original Sin 2, imam to već nekih sati ali utisak je da nisam zagrebao po površini još. Mislim da dosta vremena gubim ovako okolo čeprkajući svugdje i po meniju i skillovima, paniranjem šta da kupim, koje skillbooks i slično. Još sam na tom prvom ostrvu uglavnom.
Odigrao isto Halo: Reach pošto sam završio čitanje prve Halo knjige The Fall of Reach. Gameplay se drži dobro, uživao sam oplesri dnevno misiju, dvije. Gdje pokazuje godine je grafika i efekti kod pucanja i slično iako sam ja odigrao noviju MC collection verziju a ne original. Sad još da pročitam The Flood koji je novelizacija Halo: Combat Evolved i spreman sam da dočekam ovaj Campaign Evolved (jako glupo ime al’ ajd
) koji mislim odograti.
Ni ne sjećam se kada sam zadnji put pisao šta trenutno igram, ali u međuvremenu sam prešao baš dosta toga.
Na Retroid Flip 2 sam prešao Black, God of War 1 i 2, te sve Call of Duty igre sa PS2 (teško je zapamtiti sva podimena u serijalu na ps2). Trenutno Cold Dark pokrenuo, te bih trebao uskoro početi i sve horor serijale sa ps2, i usput igram karijeru u FC25, čekam transfer u Real Madrid.
Na Steam Deck trenutno igram Ratchet and Clank i Sackboy, baš polako i iscrpno, traje ovo “igranje” već skoro dva mjeseca. Završio FEAR, Half-Life 1, Shadow of Mordor, Space Marine, Singularity, Enslaved: Odyssey to the West.
Na Legion GO DeadZone Rogue malo načeo zajedno sa Metal Eden, dok sam završio ekspanzije za Doom Eternal, Titanfall 2, Crysis 3, Spec Ops the Line, Metal Garden.
Na RoG Ally sam napokon počeo Elden Ring, kontam da će se ovo igrati do kraja godine, zajedno sa Tiny Tina Wonderlands.
A na Switchu završih Donkey Kong Bananza (meh), Mario Kart World (nije moja šolja čaja), Super Mario Galaxy 1 i 2, dok trenutno pokušavam da igram Cyberpunk, Yakuza, AC Shadows, Skyrim.
Na PS Portal sam obrnuo God of War 3 i Ascention, sledeće je Silent Hill 2 Remake i God of War Ragnarok.
Ritmom kojim igram za šest mjeseci ću vjerovatno igrati iste ove igre, samo možda uspijem da završim ono što igram na Flipu, pošto mi je on nekako najčešće pri ruci i treba mu najmanje punjenja baterije od nabrojanih uređaja.
Od standardnih konzola vidjeću da naučim da heklam i napravim lijep milje da mogu da stavim na njih pošto samo služe kao skupljači prašine.
odigro covek pola gaming kataloga, i to sve na prenosnim konzolama. respekt.
Oduvijek sam volio handheld gaming i nekako sam uvijek bio oduševljen sa količinom tehnologije koja je ugurana u tako malo pakovanje, samim time bio sam spreman da progledam kroz prste ako ovaj način igranja ima neke nedostatke.
Ako ovo spojim sa lakoćom korištenja i mogućnosti igranja na bilo kojoj lokaciji, mogu komotno reći da su mi punokrvne konzole na udaljenom drugom mjestu kao omiljeni način igranja.
Pokrenula lidija Graveyard Keeper pre koji dan, i moram da kazem da mi se sve sto sam dosad video dosta svidja. Deluje ko jedan od boljih izdanaka ‘cozy’ zanra (cija zvezda je, naravno, Stardew Valley), s tim sto je GK radje blago morbidan nego cozy. Al na dobar nacin.
Pre ovoga sam joj iznasao Starsand Island, azijski 3d pandan Stardew Valley-ju. Igrala proteklih par nedelja. Zanimljivo je uporediti ih – Starsand Island je simpatican i ispoliran, ali ne pruza skoro nikakav otpor igracu. Sve moze i moze odmah. Dok ti Graveyard Keeper kaze dovoljno da krenes, al dosta toga moras sam da skapiras. Takodje, Starsand slabo organizuje short-, mid- i long-term ciljeve, skoro svaki quest je resiv odmah, dok GK od starta postavlja jasnu progresiju, sta mozes da uradis smesta a sta ce morati malo da saceka.
Daleko od toga da je Starsand Island los, al mojim ocima deluje malo povrsno. Da ne gresim dusu, jos su u early accessu, mozda preporode igru do izlaska ovog leta. Ali Graveyard Keeper je definitivno vise po mom ukusu. Videcemo nadalje sta lidija misli, ipak je to njen resor.
S moje strane, sto vise igram Rogue Keeper sve mi se vise igra, sto je dobar znak. Inicijalni utisci i dalje drze, dakle zasad mi se najvise svidjaju prica i univerzum, sto uopste nisam ocekivao. Ali gameplay takodje postaje zanimljiviji, em otkljucavam nove mogucnosti em pocinjem malo bolje da kapiram kako stvari funkcionisu.
Podigao sam tezinu za jedan stepen vise od ‘normal’, sto prakticno nikad ne radim. Medjutim evo igram vec desetak sati, 99% borbi dosad je bilo prelako. Neki kazu da je iduci stepen tezine zapravo pravi ‘normal’, tako necemu se nadam. Lepo je biti nadmocan, al moras da zasluzis, inace postane dosadno.
Krenuo sam da igram Fatal Frame serijal. Već mesec dana se zezam sa Xbox Dev Mode-om, pa sam rešio da započnem neki stariji serijal i usput testiram emulaciju na XSX-u.
Prvi deo me je baš oduševio. Iako je igra stara preko 20 godina, više puta me je iskreno uplašila, a pogotovo zbog onih pametno postavljenih fixed camera uglova. Postoji taj neki poseban low-poly horor šmek koji smo vremenom izgubili. Čak i danas, dok igram, imam utisak da mozak na neki način “dopunjuje” te jednostavne scene i čini ih realističnijim.
Atmosfera je baš jaka. Zvuk i tišina rade pola posla. Koncept kamere Obscure, uslikavanje dobroćudnih i zlih duhova je više fun nego što sam mislio da će biti, ali kontrole jesu previše krute za današnje standarde (kad je podignuta kamera levi stick je za nišanjenje, a desni za kretanje
Takodje, backtracking čini veliki deo ove igre, a znam da to mnoge nervira. Meni je bio kul je te igra natera da se vratiš u najjezivije delove Himuro Mansion-a i to više puta.
Posle prvog dela, dugo sam se dvoumio da li da igram najnoviji Fatal Frame 2 Remake ili original. Čitajući recenzije odlučih se za remake, jer po svemu sudeći deluje kao adekvatna moderna verzija 2003. klasika.
Dosta zrelija igra, sa pričom o sestrama bliznakinjama i morbidnom drevnom ritualu koji se decenijama sprovodi u ruralnom Japanu.
Igrao sam na PS5 Pro i grafički je moderna i lepa, ali me je razočarao konstatan stuttering i nikakva optimizacija za Pro sisteme… locked 30fps je na svim konzolama. Nisam se toliko posvetio tome, ali kažu da je Katana Engine generalno takav na svim konzolama.
Sve u svemu vrlo pristojna horor igra, koja bi bila mnogo bolja da nije imala silne Camera Obscura upgrade opcije koje su bespotrebno zakomplikovale gameplay sistem, a repetitiveness u poslednjem chapteru je mogao da se “razlije” malo bolje.
Priča drugog dela mi se više svidela, ali da mi je razvoj likova mnogo jači u prvoj igri.
Trenutno igram Fatal Frame 3 i ovo za sad deluje kao best of both worlds ![]()
I taman kad sam hteo da pohvalim igru, ovo se desi
Ovo mi je jedan od serijala koje atakujem u narednom periodu.
Btw u onom bloku teksta šta trenutno igram nisam napisao da sam pred kraj Star Wars Outlaws. Uzeo sam da pređem igru isključivo da me ne bi mamila da je kupim za Nintendo Switch, kao da pređem i uštedim pare.
Mislim da u zadnjih par godina nisam imao ovako iskustvo sa igrom-na momente me toliko frustriraju mehanike i loše izveden gameplay i gunplay, a da opet ne mogu da prestanem da igram. Čak sam krenuo da čačkam po zonama, sve mi miriše da bi mogao ići na 100% kompletiranja.
Ono što najviše frustrira je loš izveden combat sistem koji je sastavljen od tihog knockdown-a protivnika i napucavanja. Nažalost, igra nije dobra za stealth pristup, pošto ovaj dio gameplaya nema neku dubinu ili pažljivo napravljene susrete sa protivnicima koji bi služili ovakvom pristupu. Kada dođete do toga da stealth propadne i krene napucavanje, dolazimo do novog problema.
Oružje koje konstatno imamte je blaster (pištolj) koji, ruku na srce, ima neke apgrejde i beskonačnu municiju, ali je toliko slabašan da direktni headshotovi protivnika bez oklopa često ne rezultira sa instant kill-om.
Nadalje, Vess je toliko slabašna da je dovoljno ući neoprezno u jedno napucavanje sa dva protivnika i već imamo bye bye screen.
Drugo oružje možete pokupiti, ali svako od njih ima izuzetno malo municije i pretežno služi za ubijanje 3-4 protivnika od 20+ u većim combat susretima.
Uzevši u obzir da je igra poprilično dugo na tržištu, mogu samo da zaključim da je u pitanju manjak sposobnosti game directora, pošto nikako nisu patcovali ovaj dio, dakle ovo je njihova vizija/maksimum.
Ali opet, igra ima ono nešto, poprilično me baca na x360/ps3 eru igara, one AA igre koje su imale ocjene 7-8, a koje smo zavoljeli i sjećamo ih se čitav život.
U konačnici, sinoć mi stiže mail da je igra na sniženju za Switch 2 na 40e, kupio sam je istog momenta.
Super si izbjegao kupovinu za Switch 2. ![]()
Svaka izbegnuta kupovina za Switch 2 je dobro izbegnuta kupovina ![]()
Mouse PI for Hire počeo juče, prvih par sati ono što sam očekivao + više od toga.
Replaced mi je nekako preeeeespor. Tako teče sve polako zevam konstantno nikako da krene rokanje i akcija. Čujem da je cela igra baš spora. Verovano ide zasad u backlog fijoku pa da sačeka vreme kada budem imao više strpljenja za spore igre.
Pragmata na Portalu je gaming nirvana. Samo se vrtim okolo i gledam kako se RTX presijava i izgleda carobno kada se strimuje sa PS5 Pro-a. Tako igre nece izgledati na portabilnim uredjajima ni 2050te.
Za sada prvi nivo - vrlo dobar, nisam bas neki fan puzzle mehanike pucanja ali deluje kao da su uboli interesantnu formulu. Drugi nivo mi samo mnogo nesto lici na prvi, nadam se da nece postati monotono, ali razumem da je baza na svemiru i da ne moze bas dzungla-pustinja-sneg diverzitet lokacija.
Uzeleo sam se bas dobrog SF-a. Devojcica android je dobar kompanjon, mozda dobijemo novu fransizu ako dobro prodje. Nekada smo imali puno ovakvih singl player igara, danas su retke kao biser u skoljci.
Dobar review / gameplay Kuzme i Filipa.
Zali Boze PS5 Pro konzole u kuci ![]()