Šta trenutno igrate? 2023. (Part 2)

Igram Chants of Sennaar i bogami oduševljen sam. Moderna puzzle igra po mom ukusu.

Penješ se polako uz vavilonsku kulu, na svakom spratu neki novi narod sa sopstvenim jezikom, a tvoj posao je da razabereš šta kažu. Mic po mic iz konteksta kapiraš šta koji ideogram znači dok vremenom ne popuniš svesku.

A kad se popneš na idući sprat čeka te potpuno nov jezik, obično s nekom gramatičkom začkoljicom (npr prvo stave glagol pa onda subjekat, ili kako obeležavaju množinu). Možda zvuči komplikovano, al evo me na pola igre, još se nisam značajno zaglavio, težina taman.

Mnogo kul koncept.

10 Likes

Ja se razmisljam da l da krenem igru ponovo.

Pokrenuo sam je kao filler izmedju dve igre koje sam jedva cekao da igram i totalno se pogubio u Sennaaru

Da ne spoilujem, ali ne daj boze da ti se nagomilaju simboli, bukvalno necas imati konceptualno kako da se snadjes da ih ukapiras i, u tom smislu, igra uopste ne cini uslugu igracu da ga podseti gde je “zapelo”. Moras da imas odredjen stil igranja, koji tebi verovatno ide.

Tako da sam tek na 1/3 igre odustao kad sam video da znam znacenje 7 simbola od tipa 30… :clown_face:

1 Like

Uh ne puštam da se nagomilaju, čim iskoči nova skupina crteža trudim da ih razrešim što pre. Računam dobiješ crteže tek kad već možeš da ih rešiš, u teoriji je moguće nabadati naslepo dok ne pogodiš slučajno.

I naravno čim imam makar neku ideju šta neki simbol znači zapišem pored. Pa onda kad ga vidiš u drugom kontekstu znaćeš ima li smisla. Dešavalo mi se da moje pretpostavke nemaju veze s vezom, naročito na trećem nivou.

Večeras načinjem četvrti sprat, baš da vidim oće biti teži od prethodnih.

Chants of Sennaar je sjajan mada na kraju me malo smorio, nisam odigrao onaj true ending nego samo obični kraj sam dobio.

1 Like

Another Crab’s Treasure je jedna od onih igara koje vam potpuno pokarabase ceo koncept gaminga, na nacin kao sto je to uradio Elden Ring. Od pocetka kada se mala hrabra kraba upusti u avanturu da povrati svoju kucicu, necete dobiti bas jasne smernice (citaj - ikonice i pointere) gde treba da idete i sta da radite, a neki NPC-jevi namerno pricaju u zagonetkama sto je komicna referenca na Souls serijal.

Grafika je low poly ali relaksirajuce sarena, sa teksturama koje se presijavaju i reflektuju svetlost sa povrsine, pa ceo ambijent podseca na Snorkijevce ili podvodni deo Diznijeve Male Sirene. Glavni grad je prostran sa nadzemnim i podzemnim delom, sa prodavnicama i delovima iz sveta iznad koje su krabe utilizovale u upotrebljive objekte.

Interesantno je kako su game dizajneri iskoristili jedan bioloski instinkt hermit-krabe koja preuzima skoljke kao svoju kucicu, ali ponekada i otpatke ljudskih rukotvorina jer nema sta drugo na plazi da pronadje. Ovo je zaista tako i u prirodi:

Ceo koncept sakupljanja smeca i mikroplastike koje su podvodna stvorenja naucila da koriste i cak smatraju za neke dragocenosti, istovremeno je depresivan i upozoravajuci da moramo biti odgovorniji prema podvodnom svetu, ali i govori u prilog tome koliko je priroda efikasna i da nista ne baca i tezi da konvertuje u svrhu odrzavanja zivota. Mikroplastika je vredan resurs koji predstavlja valutu podzemnog sveta i mogu samo da se nadam da neko dete nece namerno bacati cepove od flasa ili lego kocke u more da bi ih krabe koristile kao zastitu od neprijatelja.

image

RPG mehanika zasniva se na pronalazenju novih skoljki sa unikatnim osobinama, koje obicno daju i bonuse na racun tezine. Osnovnih pet parametara mozete da nadogradjujete, ali pocetnu viljusku samo mozete da nadogradjujete sakupljajuci relikvije, ili eventualno da nabodete neki predmet i pretvorite je u cekic.

Igra je samo za nijansu laksa od Souls-a, sto znaci da nema opustanja. Vise puta cete da poginete potpuno nenadano od slabijih protivnika, padnete u ambis, i izgubite tesko stecenu mikroplastiku u bezuspesnom run-u vracajuci se na svoj podvodni grob.

image

Kraba je must play za svakog fana Souls igara, jer ih zaista nema tako puno ovog kvaliteta, prostranosti, adiktivne RPG mehanike i sa Lucas Arts kvalitetom dijaloga.

Od mana treba istaci neki problem sa memory leakom koji povremeno zamrzne celu igru na par sekundi ili duze, osecaj dezorijentisanosti kada morate ponekada da konsultujete youtube, a svakako ce manje strpljivim igracima smetati i velika tezina.

Ali, sve u svemu ovo je jedna divna igra za vruce letnje dane i mozda ce nekima, kao i meni, vratiti izgubljenu veru u gaming i osmeh na lice.

4 Likes

Nisam znao ovo za krabe da zapravo stvarno uzimaju otpatke kao školjke.

Igra jeste teška ali treba pomenuti da ako nekog odbija da ima podešavanje težine i da ima God Mode ako daš swbi pištolj kao školjku koji ubija sve iz jednog pucnja, uključijući i bosseve.

2 Likes

Izgled igre me strašno odbija, al moraću da probam.

1 Like

Nije lepo lagati :weary:

1 Like

Zavrsio Chants of Sennaar, dobio ‘pravi’ kraj, nije me mrzelo to jos malo da odradim. Super igra.

Naceo potom prvi Hellblade. Posle sat i po, isti mi je utisak ko i prvi put kad sam probao pre par godina – gomila hodanja, vriske i saputanja. Sve je uradjeno kako treba, nemam tu zamerki, al umara me ta atmosfera mentalno.

Borba s osnovnim protivnicima mi deluje bazicno, kao uostalom i potraga za runama po okolisu. Hodaj tako napred-nazad dok ti glasovi sapucu u uvo. Ajde prezivecu nekako, al se brinem da je gameplay isuvise jednostavan da mi drzi paznju duze od par sati.

Ostaje da se vidi dal je prica dobra. Svejedno nadam se da je igra kratka, nesto mi ne deluje da ce mi se prvi utisak mnogo popraviti.

1 Like

Nema problema kako god jer igra i traje toliko :smiley:

Skoro sam je prešao celu. Baš mi je prijalo nešto kraće i jednostavnije sa dobro odrađenim likovima (kroz koje se razvija priča), da malo napravi kontrast modernim open-world igrama sa sve kompleksnijim sistemima.

1 Like

Boltgun je bila igra koju sam skinuo izmedju redova. Najjednostavniji opis ove igre je nesto sporiji Doom sa PS1 grafikom. Igra je interesantna i dinamicna ali kao i sve druge Warhammer igre, tako i ova ima problem sa performansama na Xboxu. Ja nisam ni jefnu njihovu igru igrao a da bije bilo problema sa seckanjem, zamrzavanjem, crashovanjem itd… samo iz tog razloga sam je obrisao jer mi je nepodnosljivo da mi pixel igra zamrzava.
Sada sam zapoceo remasterovanu Bayonettu i vec vidim da ce biti rolerkoster. Nista mi nije jasno sta se desava u igri, ni gde ni ko ni zasto :sweat_smile:. Igfa je luda totalno. Pocetak igre ja i jos jedna riba padamo sa neba i koljemo neka bića a sledeca scena, na groblju, obucena kao casna sestra cita neku knjigu i budi crnca oz sanduka. WTF? :joy: A elementi borbe onako da ti bude neprijatno ako ima vise ljudi u prostoriji ali ne previse vulgarno :joy:
Sve vreme iskolacene oci i vuce me da vidim sta ce biti dalje. Danas nastavljamo :muscle::grin:

2 Likes

To je bayonetta. Ne razmisljaj samo gazi(bukvalno) :joy::joy:

3 Likes

Pa ova Bayonetta je ludilo mozga :joy:
Vidim da su ostali delovi samo za Nintendo. Godinama pricam kako cu uzeti switch, sada imam ogroman razlog. Dva oogromna razloga :rofl:

Ja se upravo popeo na treći nivo ali nisam sve glyphove rešio sa drugog nivoa? Uradio sam sve ilustrastracije u sveci za taj nivo, što bi značilo da sam negde propustio. Sad nisam sigruan da li da se vraćam a čak i to da uradim, nisma siguran koja soba bi trigerovala kreiranje dodatnih stranica dnevnika :woman_shrugging:t2:.

Iznenađujuće dobra igra.

2 Likes

Desilo se i meni jednom da propustim sobu s poslednja tri glypha. Mrzelo me da špartam naslepo, samo sam na brzinu našao guide i rešio za pet minuta. Jelo bi me da sam ostavio nedovršeno.

Mislim da je ovaj walk-through bio, ima lepo slike pa samo nađi koja ti soba deluje nepoznato :laughing:

https://www.neoseeker.com/chants-of-sennaar/walkthrough/Fortress

Edit – ne znam jesi provalio teleportaciju, to radiš na onim misterioznim terminalima, samo odabereš kapiju. Mnogo se lakše vraća ako zatreba.

O tome sam bas pisao… Ja sam na kraju odustao od igre, jer budimo iskreni, igra nema tako dobar nacin da te podseti koji glyph znaci sta. Takoreci soft-lock ako nisi dovoljno pazljiv.

Sve u svemu, ne deluje kao losa igra uopste, tako da se mozda nekad i vratim kad ocistim neki backlog :grinning:

1 Like

Možda brkam nivoe mislim da u drugom ili trećem nivou imaš neke glyphs na samom kraju pred liftom koji te vodi u sledeće područje. Ti se mogu lako previditi, možda se te upravo propustio.

Koji AC da igram? Zadnji koji sam odigrao bio je il 4 il black flag, nisam siguran kojim redom su isli. Jel povezana prica ili mogu da uskocim samo u neki?

Nista nije povezano sem Ezio kolekcije. Zavisi koliko vremena imas :joy: ali mozes Origins i Odiseju. Ili najnoviji Mirage.

Kupio sam sva 3 sto si napisao, znaci mogu bilo kojim redosledom

1 Like