Ovako, ja sam eksterni hard disk kupio u oktobru prosle godine, i pokajao sam se evo upravo sad sto nisam bar 3 kupio odjednom. Naime, kupio sam Samsung M3 station 1TB i disk je odlican, punio sam ga, rezao sa njega, praznio, opet punio, brzo prebacuje, sve ok radi i direktno sa njega. E sad, ja sam taj hard disk platio tacno 6990 evo mi ga racun tu bas gledam.
I sad kao rekoh posto je tako jeftino, znaci vise mi se isplati da kupim jos 1TB nego da kupujem dvd-je pa da praznim ovaj i rezem serije, igre, i sta sve nemam na njemu. I pogledam ja tamo gde sam kupio, gledam i ne verujem.
Ja kupim 1tb za 6990, a sad za te pare ni normalan 320 nema, sve su preko 7000. Pa mi evo vi recite sta se desava sa ovom zemljom?
P.S. Cuo sam ja nesto tu od nekih drugova koji prate takve neke stvari, i nesto mi je neko pomenuo o tome kako je bio talas poskupljenja hard-ova, ali to nije bas skoro bilo…
Fabrike u tajvanu za proizvodnju motora hard diskova su bile poplavljene skroz, pa je krenula nestasica hard diskova. i cene su otisle gore duplo. Doduse vec danas su fabrike stale na noge i zalihe hardova su se opet vratile na stanje koje je bilo pre poplava, medjutim cene su ostale visoke. i analiticari kazu da ce cene ostati do 2014. godine
Fabrike koje proizvode HDD-ove su smjestene na Tajlandu, a iste su poplavljenje. Ergo, smanjena dobava->povecanje potraznje->porast cijene. Iako mislim da su cjene trebale vec da se vrate u normalu, ali nisam objektivan (treba mi eksterni HDD)
EDIT: Prestize me covjek. Znaci 2014? Damn…
Inače, izašao je dokument pre nekih mesec dana da fabrike nisu poplavljene nego da su iskoristili prirodne neprilike i krizu u svetu da profitiraju :).
- to je samo jedan pogon.
Vidite cene u americi… $80 za SSD 120gb, $60 za 1.5TB to samo kod nas te divne cene. (stalno mi dolazi newsletter sa newegg-a)
EDIT: Ne mogu da nađem taj link, UBEĐEN sam da sam čitao tu vest pre mesec+ dana…
Poplave jesu bile, ali su nekima dobro dosle verovali ili ne…
Samsung je kupio Seagate, dok je WD kupio Hitachijeve pogone, tako su kreirali duopol i raznim kukanjem zavarali da su poplave glavni razlog poskupljenja hard diskova sto nije tacno. Bilo kako bilo cene se vise nikad nece vratiti na staro, tako da treba prihvatiti stanje tako kakvo je…
Nadam se da ce SSD zaziveti malo jacim tempom nego do sada…
Svet kompjutera je imao tekst u proslom broju o ovome, a i ja sam odradio jedan tekst na Mycity forumu…
Pa, s obzirom da necu uskoro u Ameriku da idem, meni je svejedno koje su cene tamo, a nema ni ko da mi donese.
U stvari mozda i imam ali to cu videti…
A ova carina, pretpostavljam da i to carine iako je manji paket?
Jer su ovde cene stvarno neverovatne.
Ove cene hard diskova su aktuelne vec duze vreme.Ni ja isto ne mogu da nadjem neki hard po povoljnoj ceni a secam se da sam svoj WD SATA hard disk,isto od 1TB platio nesto malo jace od 5000 din+Rack 2500 din,dok sada…cene su katastrofa.
Šta savetujete ljudi moj 2 Terabajta Hard skoro pa je pun treba mi novi hard bar istog kapaciteta ,dali vredi čekati još koji mesec da cene padnu ili je to uzaludno čekanje .
Ako imaš pare, ne vredi čekati, ako nemaš čekaj, nema mnogo filozofije, niko ne može da pretpostavi kada će pasti cena nečeg, osim ako nema neki analitičar berze ili čega god ovde na forumu Šalu na stranu, možda bi bilo bolje da sačekaš ako možeš možda mesec dana, barem po meni, jer uvek kada povećaju cenu nečega, nakon nekog vremena i slabije prodaje, padaju polako cene i možda neke radnje naprave neku akciju ili tako nešto, bolje sačekaj makar malo, ali prati kako stoji stanje, možda nađeš negde gde ti se isplati za nedelju-dve, možda za mesec-dva
Slazem se ako imas para i potreban ti je - kupuj ga, sumnjam da ce se tako brzo cene vratiti na staro i ako se uopste vrate…
Pa kako 2 TB napuni covjece, ja sa 100GB sasvim normalno radim, nekad mi zafali dodatnih 10-20GB. Sta znam, za mene je citav internet moj cloud, ako mi sta treba, svucem za par sati i to je to
Auh, svaka tebi čast, ja imam 1TB i stalno nešto brišem, al se brzo napuni
Ma nema kod mene puno mudrolije, na HDD je uvijek Donnie Darko i Kingdom of Heaven od filmova, od igara nista nije instalirano, i svlacim igre za xbox i ps3 koje odmah rezem/prebacim. Samo je problem za ps3 igre (sve su 10GB pa na gore, ekskluzive 30-40GB), ostalo su knjige u .pdf formatu i slicne gluposti
Ti si bas metodican, Donnie Darko se slažem, ja imam neki Extended Cut Blue Ray rip, ili tako nesto i rado ga gledam, a za ps3 znam, makar ne mora da se kupi rezac i za to
Ne mora niti za Xbox - RGH
Dobro, to se nisam setio, touche, ili kako god Ali ja vise volim da upalim igru i da igram MP na live
Da nemora ali se hard puni neverovatno brzo ,a da brišem igre nemam srca , kako da obrišem Uncharted 3 jeste da sam ga prešo i da bi oslobodijo 30 GB ,ali jedva sam ga skino plus upitanju je remek delo .
A da uradis kao iKaran, pa da uploadujes na neki cloud, pa kad imas vise mesta, skini opet? Nije moguce da ti treba svih 2 TB, meni od 1 TB vecina fajlova ne treba, ali me mrzi da skidam, opet, ako mora, brisem ono sto je najmanje potrebno
Ja sam kupio pre 2 godine externi HDD sa 500 GB za 100e…neverovatno puno…imam srece pa na kompu imam 2 TB pa nemoram da brisem tolko…
Zaista? Sto nisi kupio obican HDD i rack, bilo bi ti jeftinije i imao bi veci kapacitet