Srbija uvodi porez na igre kupljene preko Steam-a

Bas divne vesti, pored uvodjenje veceg PDV-a od 20% na pc komponente sada idu i Steam igre. Nadam se da ostale online prodavnice koje prodaju legalne kljuceve ce izbeci ovo.

Mrzim sajtove koji imaju sivo trziste za kljuceve i zaista pokusavam da kupujem legalno sta mogu / hocu kada je neki fin sale.

1 Like

Cist lopovluk… Samo da ne uvedu na Xbox i PSN :smiley:

Zar se to ne uvodi svuda, ne samo na Steamu, već i na ostalim poput Origin, Uplay, Battle net , itd.? Svejedno, nisam ništa kupio na Steamu već 2 godine, onemogućili su mi trade jer dugo nisam ništa kupio :smiley: Verovatno i neću skoro kraj humble i ostalih sajtova, a njihove rasprodaje su sve gore.

Najverovatnije ce biti poreza na svim digitalnim prodavnicama. Ako je samo na Steam-u onda nije toliki problem.

Samo sto mene cudi ZASTO Balkanski region nema jeftinije igre poput RU CIS regiona?

Ispasce da placamo vise nego US ili bilo koje zemlje iz Evrope a imamo mnogo nizu prosecnu platu.

Naravno da placas vise kada je veci porez… Kada na cenu igre dodas 20% poreza, to je vec mnogo, kupis 5 igara, 6-tu poklanjas drzavi…

Nisam siguran kako se to odnosi na nas. Ne znam ko jos kupuje na “domacem” steamu za dinare. Tek PSN i MS Store nemaju veze sa ovim, jer ni nemaju domace prodavnice.

Cemu hejt? Oni nam omogucavaju jeftiniji gaming u nedostatku piraterije. Da nema njih, ako bi morao za svaku igru da placas 60e i nemas nikakvu opciju da to podelis, jedina opcija bi bila da se vratimo na fizicka izdanja.

Wow, nemam reči. Još jedan od primera “daj da mi njima rebnemo porez” umesto da se pronađe bolja regulativa koja će bolje oblikovati digitalnu prodaju u našoj zemlji. Mi ovde porezima rešavamo sve i među najvišima su (što bi bilo ok da se zaista vide rezultati uplate poreza). Ne znam koga štite ovim, domaću scenu tržišta igara? Bah…

5 Likes

A jos vise sve resavamo izbegavanjem poreza. :slight_smile: Krivim sve. I proizvodjace igara i Steam sto nisu pronasli nacin da priblize proizvode platezno jadnijm trzistima kao sto je nase. Onda ni porez ne bi bio problem. Ali u danasnje vreme VPN-a i interneta nekako mi ti lokalni nameti nemaju mnogo smisla. Vlade se ocajnicki trude da uspostave kontrolu nad digitalnim prostorom jer osecaju da tu gube.

2 Likes

Ako te ne prevare imaju osećaj da ti njih varaš…

Cemu hejt? Hejt je u tome sto developeri gube novac debelo od takvih organizacija, ne zaradjuju ni dinar i cak dolazi i do nekakvog ucenjivanja ( kako je prosao Tinybuild i sa celim g2a fijaskom ). Dosta ljudi odbacuju ponude njihove da ih sponzorisu i imali su bas neki zestok AMA na redditu.

Vecina developera govori ljudima da skinu pirata njihove igre nego da kupe sa takvih sajtova.

Radije bih cekao sale, mozda platio evro dva vise, ali znam da ce makar vecina novca otici onima koji su pravili igru, i ovako ni ne stizem da igram igre day-one zbog brdo problema, day one pecheva i onda dlc koji neki muzu na sve strane, cekas GOTY ediciju i prodjes bolje i imas kompletno iskustvo

( jedino ako nije multiplayer-only igra, tu ce da muzu ili da platis odma 60 na launchu ).

Izgleda da cemo proci kao i Australija sto se tice cena igara, samo jos da krenu da cenzurisu igre.

1 Like

Vidim da nas prisiljavaju da se pokupimo i odemu u bolje drzave za zivot i gejming, od Srbije ostace samo slova…

1 Like

Nisu uvedeni na steamu dinari za Srbiju nego stoje evri, a lokaciju ti ionako čitaju automatski i ne možeš tu ništa da uradiš, a porez će se automatski obračunavati na checkoutu.

Najveći problem i jeste steam, zato što imaju Srbiju kao podržanu zemlju, čitaju lokaciju automatski i suspenduju naloge koji koriste VPN.

Osim ako izdavači ne “pojedu” razliku iz svog džepa, ne vidim razlog da se skuplje igre kupuju na steamu iz Srbije.

Nikola zato sto smo stado ovaca bez pastira i svako moze da nas sisa :slight_smile: Tvoj stav i razmisljanje je razumno ali znas i sam da kod nas i za nas nista nije normalno i sve objasnjavaju PDVom.

Bukvalno ovo, samo se bojim da ce to i ostali servisi da rade… Onda smo ga svi naderali.

Svaki servis koji ima Srbiju kao podržanu zemlju će to i da uradi, znači origin, battle.net, onaj ubisoftov servis etc.

Mada na njima, osim battle.netu, možeš da koristiš VPN bez posledica po nalog, ali to već spada pod utaju poreza, pa khm, ne bih preporučio :smiley:

Dobra kolumna na ovu temu http://www.nedeljnik.rs/nedeljnik/portalnews/555-333/

Bitna stvar je da ces moci uvek da kupis kljuc preko G2A/whatever bez poreza a koji ce uvek moci da se redeemuje na svim tim sajtovima bez ikakvih VPN-ova i posledica.

1 Like

Na g2a i ostalim sajtovima postoje isto porezi i isto se placa. Mozes da ides VPN putanjom, kako @nikola rece :grinning: a ako smo do utaje poreza stigli, radije bi skinuo pirata nego sa porezima da se mlatim.

Ako kupis jednom kljuc na sivim trzistima, trebace ti drugi nalog ako hoces ikad legalno da ga uzmes opet.

To ce onda biti veliki problem, nadam se da to nije slucaj.

Ovo za Live i psn ne važi?