Ovo je GOTY iskustvo koje čeka da bude odigrano, ali to izgleda više nije dovoljno… baš je žalosno.
Prosečan gejmer je definitivno Fortnite igrač. Tuga.
Ovo je GOTY iskustvo koje čeka da bude odigrano, ali to izgleda više nije dovoljno… baš je žalosno.
Prosečan gejmer je definitivno Fortnite igrač. Tuga.
Baš na ti temu danas vidjeh par tvitova. Ovo je samo jedan gdje se kasnije razvila neka diskusija.
Anegdotalno je ali zanimljivo. A eto taj pomenuti Roblox i Fortnite znamo statistički da je sigurno popularno.
U istom threadu su rekli da su im klinci rekli da je GTA krindž. Neko je pretpostavio da će im ipak GTA 6 biti zanimljiv i da im je ovaj krindž jer je star.
Saros jednostavno nije igra za svakoga. Pragmata, Mouse PI, RE9 su samo neke od “običnih” single-player iskustva koja su imale uspeh i zadovoljavajuću prodaju proteklih meseci. Gledano i iz svog ugla, nekoga koji kupuje 90% igara, pogotovo ovakvog pedigrea, ta bullet-hell ludnica plus rogue-like-lite elementi ne deluju privlačno. Pored toga je kalendar baš bio gust sada april-maj, pa ima da se igra igara koliko hoćeš, siguran sam da je i to faktor.
I pored toga ću je odigrati, ali kada bude na nekom popustu.
Na ove brojke doduše se ne bih previše generalno oslanjao jer su “guesstimation” u najboljem slučaju. Nisu zvanične brojke, nego koliko znam neko puko nagađanje u zavisnosti koliko je review-a pisano za igru i koliko je trofeja otključano itd. Ali opet, da i jeste istina, nisam šokiran.
ok ali ‘Video Games as Literature’ ![]()
Igram igre ceo zivot, obozavam ih, karijeru oko toga izgradio, ali jedno je video igra, a drugo literatura. Uvek mi mirise na iskompleksiranost kad krenu da insistiraju da su igre ravne filmovima ili knjigama… nisu. I nema veze sto nisu, igre imaju sta ovi drugi nemaju.
Jedina, ali jedina igra koju bih stavio u isti kos s knjigama je Disco Elysium. Sve ostalo je YA kvalitet u najboljem slucaju, neozbiljno.
Ja ne mislim da su literatura ali mislim da su ravnopravan medij.
Inače, prije par god. je još bila vijest da je This War of Mine uvršten u Poljskoj u školski program.
Svetogrdje je priznati na gejming forumu, al duboko u sebi ne mogu da kazem da mislim da su igre ravnopravne knjigama i filmovima. U smislu da, licno, nisam osetio dubinu emocija i pronalazenje sustine koje dobre knjige i filmovi mogu kod mene da postignu.
Ne znam da mi je ijedna igra promenila pogled na svet, da me je uzdrmala do srzi.
Sto uopste ne umanjuje sta igre pruzaju, ali u mojoj glavi postoji jasna gradacija. Bez da komplikujem, igre i stripovi u jedan kos, knjige i filmovi u drugi.
Igrao sam Returnal (jedan sam od onih koji igru nisu završili), Saros nikako da se nakanim prvo da kupim a onda da krenem da igram ali ozbiljno (što će reči da odigram do kraja)…i u svom tom nećkanju ja danas pokrenem PS3 emulator i jednu od mojih omiljenih igara iz tog perioda. U pitanju je twin stick shooter Super Stardust HD koji volim da cepam i na Steam Deck-u i na PC-u. Ovog puta mi ne promakne detalj ko je ustvari developer igre i onda skapiram da je ekipa iz Housemarque davno doktorirala na ovom bullet hell konceptu koji su kasnije usavršavali u budućim naslovima. Kad sam to skontao sad sam napokon rešio da se otvorim, kupim igru i podržim developere koji su pre više od 30 godina napravili jednu od mojih omiljenih igara za Amigu 1200, Super Stardust (tadašnji Bloodhouse koji će kasnije da preraste u Housemarque).
Koja je ovaj Saros bulja od igre, sta je ovo majko moja. Nije ni cudo sto im je prodaja ocajna. Jbte, ja ocekivao Returnal 2 , dobio totalnu glupost, lisenu bilo kakve tezine i identiteta.
Ironija je u tome što je najverovatnije prodaja slaba jer su ljudi uplašeni da ovo može biti Returnal 2 ![]()
Baš mali procenat ljudi je završilo Returnal.
Da je Playstation malo više uložio da prikaže koliko je linearnija i više action-adventure like imali bi veće brojke.
Meni za sad najbolja igra ove godine, ali ja sam sucker za ovaj tip mračnih, depresivnih i zategnutnih Playstation avantura.
Tako je Boki.
Puno ljudi je kupilo Returnal jer je bila rana PS5 ekskluziva a malo zavrsilo. Posle su malo ublazili sa cuvanjem runa i coop modom.
Saros je napravio balans i onogucio igracima da malo spuste tezinu preko modifikatora, a igra je zamisljena vise kao souls nego kao rogue. Ipak, mnogi su istraumirani od Returnala i ne zele igre koje ne postuju njihovo vreme.
Za mene licno je Saros mnogo bolja igra u svakom pogledu, Returnal je tezi, mracniji, sto nekima vise odgovara. Ali mehanicki gledano, Saros je veliko unapredjenje. Ne znam sta znaci ovo “nema identitet” lol.
Evo kao neko ko sebe smatra Returnal veteranom (lol), krenuo juce Saros. Nista tu ja ne vidim drugacije u odnosu na Returnal. Ne mogu cak ni da presudim dal je igra laksa, jer je meni ovo kako bih rekao, vec vidjeno, a to mislim u totalno pozitivnom smislu.
Sama prica mi nije toliko misteriozna kao kec, ali je i dalje zanimljiva i kopka me o cemu se ovde zapravo radi. Bas sam polako iscitao sve iz Databanka, i kako se nesto malo doda, zastanem da procitam. Oni cenzurisani delovi teksta koji postanu vidljivi kad padne eclipse su dobrano jezivi.
Sam gameplay je to sto cenim kod Housemarque. Suludo, brzo, fluidno. Mozda jeste malo cheat mode taj shield ali super je takticki ubacen. Svidja mi se sto su izbacili luck dependant collectiblese, vidim da ce ovo biti brza platina. Dosao sam do prvog bossa, umro dva puta, treci put ga ubijem, sav srecan kad ono, jos jedan bar, ajme. Posle ugasio jer je bilo pola dva
Danas nastavljam.
Za sada, za nijansu slabija od returnala, mozda zato sto nemam taj wow efekat kao prvi put sa Returnalom. Ali nista tu nije ni losije ni slabije, ni lakse ni teze.
@padawan probaj sad returnal, ako si vec presao Saros. Mozda ti sad legne, mozda ti je trebalo samo da dobijes neku igru koja ima malo vise forgiving learning curve. Ako si sad savladao Saros, ima da tutnjis po returnalu.
Forgiving learnign curve je svakako pozeljan, ali mi je konceptualno vracanje na pocetak igre neprihvatljivo (tacnije na biom 4, kada predjes prva 3).
Nije mi problem sama tezina igre, mogu da ponavljam i 100x jednu istu pakleno tesku deonicu, ili bosfajt, ali kada predjem - ne zelim da se vracam.
Ma igra je mnogo laksa od returnala, videces vec.
Pa i u returnalu kad predjes prva tri bioma, i krenes cetvrti i zagines, kreces od cetvrtog. A bossa jednom kad ubijes i otkljucas sledeci biom, ne moras ponovo da ga ubijes.
Znam, ali se opet vracas i moras da grindas ispocetka skoro sve. I nije to “samo” da te vrati celu 1/2 igre unazad ![]()
Jako los koncept, samo mi je zao Sarosa sto trpi posledice u vidu slabije prodaje.