E pa ovako, pocastio sam sebe jednim novim LED TV-om, u pitanju je model Samsung UE-40D5000, naravno kupljen od nasih momaka iz XBR Shop-a (evo jos jednom da ih pohvalim za vrhunsku saradnju na obostrano zadovoljstvo), te kako to ide i ja da se oduzim njima a i svima koji su u nedoumici oko kupovine ovog ali i slicnih modela manjih ili vecih dijagonala iz Samsungove D5000 serije.
D5000 serija u XBR shopu je cini mi se dostupna u dijagonalama od 32, 40 i 46 inca (inace se prave u 32, 37, 40 i 46 inca dijagonalama samo).
Karakteristike TV-a
-
Samsung televizor LED UE-40D5000
-
Dijagonala ekrana: 40″/101cm
-
Format ekrana: 16:9
-
Rezolucija: 1920 x 1080
-
Dinamički kontrast: Mega Contract
-
Picture Engine: HyperReal Engine
-
Wide Color Enhancer Plus
-
Displej: Ultra Clear Panel
-
Audio:
-
Dolby: Dolby Digital Plus / Dolby Pulse
-
SRS: SRS TheaterSound HD
-
dts 2.0 + Digitalni izlaz
-
Zvučni izlaz (RMS): 10W x 2
-
Karakteristike:
-
Allshare (Powered by DLNA)
-
Smart Phone Remote support
-
Wireless LAN Adapter support
-
One Foot Connection
-
ConnectShare™ (USB2.0): film
-
Anynet+ (HDMI-CEC)
-
Channel List USB-Clone
-
Automatsko pretraživanje kanala
-
EPG
-
Teletext (TTX)
-
OSD Language
-
Auto Volume Leveler
-
Automatsko isključivanje
-
Sat & On/Off Timer
-
Sleep Timer
-
Game Mode
-
Picture-In-Picture: 1 tuner PIP
-
Sistem:
-
HD Tuner ugrađen
-
DTV Reception (DVB-T/T2/C/S2): DVB-T/C
-
CI+
-
Priključci:
-
HDMI x 4
-
USB x 2
-
Ethernet (LAN) x 1
-
Otvor za CI modul x 1
-
Scart x 1
-
Potrošnja u radu/stand-by: 90W / ispod 0.3W
-
Boja: crna
-
Garancija: 2 godine
Pa da pocnemo sa nekim testiranjem iz ugla korisnika (mene hehhehe), TV koristim za gledanje filmova sa kompa, generalno net reko kompa ili bilo sta preko kompa posto nemam monitor, naravno gaming preko drage nam X kutije i veoma malo gledanje same televizije.
Konektori na zadnjoj strani TV-a su sledeci:
4x HDMI (HDMI 1 jedini ima skaliranje 1:1 sto znaci da prikazuje pixele u odnosu 1:1 iliti onako kako izlaze iz uredjaja koji je povezan na taj port, bez ikakvog interpoliranja ili procesiranja slike dodatno softverom samog TV-a), 1x PC (D-SUB konektor), 3.5mm jack za slusalice ili pak povezivanje na zvucnike, ja sam tako inace uradio, 1x Component konektor koji je ujedno i AV konektor, zuti prikljucak je za video signal kod klasicnog AV povezivanja, 1x Scart, 2x USB za povezivanje HDD-a ili flasheva (podrzava sve formate za playback, 1x opticki digitalni izlaz, 1x antenski ulaz, 1x CI konektor, 1x LAN (sluzi za update software-a preko net-a a podrzava i streamovanje video i audio sadrzaja preko mreze, takodje sluzi i za E-MANUAL ili elektronsko uputstvo koje se direkt skida sa neta pa ako nesto nije jasno oko TV-a vrlo ako moze da se pristupi u jednom kliku bez da jurite gde ste ostavili papirno uputstvo.
Sa prednje strane kao sto se moze videti na slikama iznad, TV izgleda premocno (cak je i to blaga rec), dok je ugasen tamniji je od noci, ali kada se ukljuci onda tek sledi odusevljenje. Zbog svojih malih ivica TV deluje manje od drugih, evo u mom primeru prethodni TV koji sam imao je LG 37LG2000 model, taj tv izgleda vece od UE40D5000 samo zbog sirokih ivica, inace ekran naravno manji.
TV u donjem desnom uglu poseduje osnovne dugmice koji nisu klasicni dugmici vec su u TOUCH izvedbi, power, volume up i down, channel up i down, menu i source.
Od opreme koja se dobija uz tv, dolazi uputstvo u pisanoj formi, Component konektor, Scart konektor, meka PLAVA kripca za decake hehehe za brisanje ekrana, daljinski upravljac sa baterijama, CI slot konektor, drzac za kablove i 4x drzaca za SLIM WALL MOUNT (koji se naravno kupuje odvojeno).
Od sada pa nadalje ide jedno izvinjenje za slike jer nisam imao pri ruci foto aparat vec sam morao sve telefonom da slikam…
Na prvo paljenje TV-a docekace vas mini wizzard za skeniranje kanala i automatsko memorisanje, sva druga stelvoanja slede naravno naknadno…
Izgled menija je od prilike klasican, svaki od osnovnih menija sadrzi i podmenije sa dodatnim podesavanjima:
Ono sto je mene najvise mucilo i kopkalo je da li ima tog famoznog GHOSTING-a i MOTION BLUR-a, npr kada se gleda fudbalska utakmica ili teniski mec da se primecuje trag lopte, odgovor je IMA ali pri fabrickim setovanjima, posle sam ustanovio da je to do DIGITAL NOISE FILTERA koji ne treba nikako da se ostavi na HIGH vec treba biti na AUTO ili na AUTO VISUALISATION (gde ujedno prilikom menjanja kanala pokazuje jacinu ulaznog signala, meni se svidja tako te sam ostavio tu opciju) ili na OFF ako imate extra dobar izvor signala kao npr TOTAL TV, kod mene je kablovska sa ubogim signalom, uopste nije kako treba, ima dosta suma, neki kanali su losi cak i na standardnom debelom tv-u.
Elem evo i jednog test klipa utakmice, imajte na umu da kamera snima sa nizim FPS-om nego sto izgleda na tv-u cak mi je u par navrata stucnuo snimak, kao sto rekoh ghosting, blur, tragovi i slicno NE POSTOJE VISE!!! Sta cu kad mi aparat nije tu da lepo snimim u HD sve kao covek…
[video=youtube_share;Il6nporFgGE]http://youtu.be/Il6nporFgGE[/video]
Zanimljiva opcija kod gledanja TV-a je i to da poseduje elektronski programski vodic, ali s obzirom da to kod nas nece jos za 100 godina (osim na TOTAL TV i SBB D3 koji su digtlani) za sada je prazno, izgleda ovako
Kao sto sam napomenuo prethodno, elektronsko uputstvo, prilicno zanimljiva stvar za onog kome trab na brzinu da podesi nesto a ne zna kako ili cemu sta sluzi, mada sam meni je intuitivnog tipa i za svaku opciju u dnu ekrana prikaze kratak opis opcije i cemu sluzi
To je to sto od prilike pokriva SD televiziju, verujem da HD TV u razvijenim zemljama izgleda na TV-u prebrutalno, jer kada se nesto gleda sa kompa izgleda fenomenalno i to cu sad da ukratko opisem…
Za povezivanje PC-a odlucio sam se posle testiranja za klasican D-SUB konektor umesto HDMI-a, iz prostog razloga jer razlike NEMA, cak sta vise, preko HDMI-a nisam uspeo da podesim nivo bele boje, prvise je zastupljena crna boja koja zmucuje prikaze bele, dok na D-SUB konektoru toga nema i slika sa filmova izgleda prirodnije. Pixel mapping preko D-SUB konektora je naravno 1:1 tako da i text i slika izgledaju kao na obicnim monitorima, kristalno i jasno. Za stelovanje slike koristio sam AVS HD 709 video materijale i uputstva koje mozete naci ovde AVS HD 709 - Blu-ray & MP4 Calibration - AVS Forum
Prikaz teksta kao sto se da videti sa slike je kristalno cist i sa daljine od 3 metara se sasvim normalno i jasno vidi (cak sad i ovo tako pisem). Bela na slikama ne deluje jasno jer ponavljam kamera sa telefona, ne mogu ni lepo da je namestim kao foto aparat, ali verujte na rec BELA JE KAO SNEG a CRNA JE KAO NOC.
Filmovi takodje u FULL HD 1080p, kristalno jasna i cista slika, bez ikakvih zamucenja prilikom gledanja brzih scena, nikakvih tragova nema niti bilo sta sto bi ukazalo na los prikaz slike. (opet ponavljam treba nastelovati sliku AVS HD 709 alatima, ne vidi ni svacije oko isto sliku)
TV poseudje i opciju GAMING MODE, koja navodno eliminise blur, ghosting i skracuje kasnjenje tzv. INPUT LAG. Da budem iskren ta opcija je ****** zivo kad moram tako da kazem, izvinjavam se, ali drugacije ne mogu da docaram efekat te opcije. Paljenjem te opcije, kontrast je toliko povecan i nemoguce je stelovati onda parametre prikaza slike, da oci bole koliko ivice nerealno izgledaju a i same boje na ekranu. Sliku sam manuelno podesio i od opcija za poboljsanje slike ostavio sam samo LED MOTION PLUS, to je ta opcija koja eliminise sve ovo gore navedeno. Rezultat, kvalitetan prikaz slike bez zamucenja. Ja kao neki prosecan igrac ne primecujem nikakvo zamucenje prilikom igranja igra i gledanja filmova, a nisu primetila ni moja 2 drugara od kojih se jedan profesionalno bavi video montazom… Sta reci dalje hehhe
Na redu dolazi i GAMING!!! Igranje XBOX 360 igara mi nikad nije bilo sladje zbog prikaza crne koja je neverovatna. Na netu se mogu naci klipovi gde su ljudi snimali kako imaju kasnjenje prikom igranja FPS igara, tabacina i slicnih, imali kasnjenje prilikom unosa komandi, opet ponavljam lepo podesen tv to nema, jednostavno mora da se izgubi bar jedno dva sata na podesavanjima kako bi dozivljaj bio na nivou…
Cak sta vise, najveci input lag bi trebalo da se primeti koriscenjem KINECT-a, ali ni tu ga nema pokreti su skroz na skroz uskladjeni kako treba.
XBOX sam povezao na HDMI 1 port i dao mu ime PC, jedino tako se dobija pixel mapping 1:1 (tek prilikom davanja imena portu PC ili DVI PC). Porbao sam konzolu i na drugim portovima, nema neke bitne razlike u prikazu slike ako se malo blize zagleda vidi se da su ivice malo vise krzave nego kada je pixel mapping 1:1 na prvom portu, tako da ostaje na HDMI 1 portu…
E sad jedina mana koju sam ja primetio, na zalost eto mora i mane, je blago probijanje svetlosti po uglovima ekrana, opet bolje nego po celom ekranu kod klasicnog LCD ekrana, ne znam koliko ce da se vidi na ovoj slici jer se jedino na njoj i primecuje, tj samo kada su skroz tamne scene. Nista strasno stvar navike, video sam ekrane koji imaju zesce probijanje tako da verujte mi sa ovim moze da se zivi itekako…
A sad malo naprednije stavri, hteo sam da vidim koji panel sam dobio uz TV posto postoje vise vrsta postoje Samsung, Optronix i jos neki (mozak stao ne secam se, ukupno 4 proizvodjaca).
Kako videti ovo, vrlo jednostavno ulaskom u servisni meni. Dok ej TV ugasen pritiska se brzo INFO, MENU, MUTE i POWER jedno za drugim i docekuje nas servisni meni…
E sad u desetom redu pise sve kod mene pise 40A6UF0E, sto znaci sledece:
40 —inca, velicina ekrana
A — panel proizvodjac (A = Samsung; D = CMO; L = AUO; I = CPT)
6 — frekvencija (6 = 50/60 Hz; 1 = 100/120 Hz; 2 = 200/240 Hz)
U — tip panela (A = AntiGlare; T = TN; U = Ultra Clear)
F — rezolucija (F = Full HD; H = HD; U = UD)
0 — 1i, 2i itd panel (1st = 0; 2nd = 1 …)
E — pozadinsko osvetljenje (C = CCFL; L = LED; E = Edge LED)
Ostaje jos da pokrijem dve tri stvari…
Update softvera je moguce izvrsiti online putem ako je povezan LAN kabal, ili preko USB-a, klasicnim skidanjem softvera sa neta i prebacivanjem na usb flash (za moj model postoji noviji softver jos nisam stigao da update-ujem)
Veriziju sadasnjeg softvera mozete videti u CONTACT SAMSUNG delu menija i po tome se orijentisete za skidanje novog, jer nekada klasicnim online udpate-om nece da prijavi novu verziju, a odlaskom na samsung sajt pokaze da ima novija verzija tako da ostaje USB metoda update-a.
Pustanje media fajlova preko USB-a je poprilicno lako samo se ubode USB uredjaj u portu na tv-u, odmah iskace poruka na ekranu MEDIA PLAY odatle sve je jasno kao dan, bira se fajl koji cemo da pustimo i krece uzivancija…
Suma sumarum od mene neka bude ocena 9/10 (slicne cete naci i na netu), neka nazovimo mana je to sto nema Samsung Apps i ugradjen WifFi koje imaju skuplji modeli (WiFi moze preko dodatnog WIFi dongle-a), ali eto i u ovom slucaju vazi ona stara “koliko para, toliko muzike” a za ove novce ovo je puna kapa!!! Preporuka svima koji su u nedoumici koji tv kupiti, ovo je neko najbolje resenje, kompromis izmedju srednje klase i ulaska u neku visu…
Od mene toliko pa ako neko ima nekih pitanja ili jos nesto da podeli neka navali…
Jos jednom hvala XBR Shopu koji mi je izasao maximalno u sesret