RETOROID FLIP 2 I ANDROID HANDHELDI

Vidis ja se bas nadam da se nece zajebati i pomisliti da “samo strimuje” a ono imas full console experience. Ja sam godinama izbegavao kupovinu i mislio sad tu neki input lag ce unistiti dozivljaj igranja, ja kao neki pro gamer, kad ono smooth as baby’s butt.

Tehnologija napreduje. Striming je na losem glasu jer je zavisan od infrastrukture, ali su opticki internet i cloud infra advancement to sada sveli na maltene even battlefield u odnosu na klasican console experience. Data centri su toliko mocni, a FTTH opticki kucni internet sada vec toliko brz, da sada maltene imas seamless iskustvo u odnosu na non-streaming. Napreduju polako i 5G i 6G ce uskoro u svetu. Eto, da nisam probao, ne bih verovao. Naravno, primeti se kada se prebacis na TV, ali ne toliko da bi ti iole pokvarilo handheld ugodjaj. PS5 Pro grafika >>> bilo kakav tradeoff od 30ms. Te mnoge analize od pre godinu-dve slobodno baci u vodu, izmi sada lepo i izmeri. Optimizovali su cloud da lag bude skoro neprimetan. Nedostatak OLED-a jeste objektivno mana, ali ekran je svejedno ogroman i prelep, retroid mi na slikama i snimcima izgleda kao igrackica (ekran + sitne i smesne pecurkice) u odnosu na full glory Portala. Glorifikovan ne, pre bih rekao glorious. Naravno da je “reta” daleko prenosiviji (za Portal ti treba jebeni kofer), mozes da ga strpas u malo veci dzep, jasno da je i standalone. Ali iskreno sve je i na 8” previse sitno nekada, interfejsi za tripl A igre su napravljeni za TV a ne za toliko mali ekran, nije to portable-native koncept, svaki inch itekako znaci. Radije bih zrtvovao OLED, ne znaci to bas toliko kao screen real estate.

Kapiram da mislis da ce ti retroid pruziti sve to + mnogo toga vise, ali ostaje cinjenica da su kontrole daleko losije od PS native kontrolera, ne prica se dovoljno o tome. Na slici koju i postavio, kontrole kao na Playstation Viti, ne igra mi se nista na tome, sem mozda nekih malih indie igara.

Jedino sto razmisljam da zamenim retardirano preskup, bucan i topao Rog Ally za to, samo i dalje ne znam - sta ce mi uopste, moji handheld apetiti su savrseno zadovoljeni sa Portalom kod kuce i Switchem 2 napolju.

Mislim ono… moze da ima i sto puta OLED, jednostavno osecaj igranja i kada uzmes u ruku jedan pa drugi, bilo koju rucnu konzolu posle Portala, smesno je. Nema nikakvo aktivno hladjenje, kultura rada je another level, jednostavno je toliko dobar za koriscenje da ti se ne ispusta iz ruku. Ono jebote drzim Rog Ally duva mi ventilator vruc vazduh skoro da me ispece, bateriju srce ne bi mu bila dovoljna nuklearna centrala da ga napaja.

Ponovo, Portal nije konzola, to je deo konzole. Kontroler sa ekranom.

Niti će ikada biti.

Retroid pocket sa gripom košta 215usd, Portal straming device, not full console experience, košta 220eura.

Slikaću sa gripom, kao što rekoh, grip ga čini kao PS kontorler.

Pa da, moras da mu nakalemis dodatni grip :smiley:

Nije mi bitno “sta je” po nekoj definiciji, nego sta dobijas efektivno, na nacin kako ga koristis. Portal je kao neki cheat kod i life hack iz buducnosti.

Najjace od svega je sto ces moci narednih 10 godina da koristis Portal uz Playstation, a reta ce da bude tehnoloski zastareo kol’ko vec za 6-7 meseci, kada izadju bolji uredjaji tog tipa.

Zanimljivo, u svakom slucaju, kako se zakomplikovala situacija na handheld trzistu - mali jeftini uredjaji ugrozavaju do skoro “premium” segment koji su drzali Deck i Ally, a striming uredjaji ce mozda potpuno da sve to obliteruju i obesmisle bilo kakav hardver, osim kontrola i ekrana.

1 Like

Bitno da si ti zadovoljan a mi što imamo prave handheld uređaje nek se patimo.

Pa imam i ja nekoliko, ne znam sto moras da budes tako cinican u svakom komentaru.

1 Like

Prvo, drago mi je da je zazivila tema.

Drugo, @padawan naruci G2 ili sada poslije nove godine RP6 i onda mozes da realno usporedis i pricas za value. Garantujem ti da se neces pokajati. Ja RP6 nevu narucivati, nego cekam Flip 3 sa istim cipom posto mi form factor odgovara.

Narucio bih vec sada, ali imam vec 4 handheld uredjaja sa ogranicenim vremenom. Razmisljam da rasprodajem i ove koji su mi visak, ne bih bas da ulazim u rabbit hole sa handheld kolekcionarenjem :smiley:

1 Like

Mislim da se sa ovim kolektovanjem neces pokajati

Jbote zasto bi iko igrao hendheld u kucnim uslovima pored velikog TV-a ne razumem? Switch 2 u hendheld rezimu jedva da imam 2 sata za ovih 6 meseci. Padawan se nalupetao za sve pare :grinning_face:

2 Likes

Po kojom logikom će zastareti za 6-7 meseci?

Pa i dalje će moći da igra iste ove igre, iste emulatore, isto će moći da streamuje kao PS Portal, a verujem da je pitanje vremena kada će izaći i cloud streaming app za Android. To jedino ako želiš da igraš nove PC igre i više njih, onda će ti trebati bolji handheld. Nije kao da će se SoC istrošiti posle 6-7 meseci i ishabati pa će postati obsolete.

Inače Snapdragon G2 Gen 2 je prošlogodišnji chip i ima podršku sa Frame Gen, tako da vremenom može postati samo korisniji, ne obrnuto. Plus doćiće optimizacija drajvera i svega ostalog.

Sa druge strane, Portal ne može nikako da ostari jer ništa nema u sebi, ima ekran i kontroler presečen na dva dela, tako da ovo šta radi sada će raditi i za 10god, sem ako LCD ekran ne crkne.

A i ovo šta Dača kaže. Portal ima jako limitira use-case da ako ga već koristim kod kuće izvaljen u krevetu ili fotelji, pre ću igrati na velikom ekranu nego na malom. Jedino bih razmislio ako recimo imam klince i jedan TV pa svi okupiraju, a to se neće desiti. I ponovo, imam toliko drugih uređaja koji isto rade šta i Portal da mi je njegova upotreba totalno besmislena.

Pomenuo si gore grip, kažem value for the money je neuporedivo čak i ako kupiš grip, košta manje nego Portal. Grip je zvanični, zakačiću slike kada dođe, bukvalno kao da je to inicijalni dizajn bio kako treba da izgleda konzola.

1 Like

Moj prijatelj je iz ovih razloga kupio Portal prosle godine a pre neki dan Premium preplatu. Covek ima klince koji mu uzurpiraju TV

1 Like

Pa to je samo jedan usecase. Mnoge igre jednostavno bolje izgledaju, i ugodnije su na portabiln formatu. Astrobot je mnogo bolji. A mozes na velikom ekranu da gledas neki podcast i seriju dok igras nesto manje intenzivno na Portalu. Tako ja..

@Wahad kako kojom logikom ce zastareti? Te igre koje pricas da sada rade u medium detaljima, radice na high u nekoj novoj verziji mobilnig cipova. Portal je stupidno furure proof, samo ga moze zameniti uredjaj koji ina Bluetooth, Wi fi 7 i bolji ekran, ali teoretaki moze da zameni i PS6 i traje narednih 20 godina sto je insane za spravicu od 150e.

Emulatori me ne zanimaju, hocu lepse portabilne igre, a ne nostalgija trip, Portal to omogucava, tj streaming generalno.

Zašto tako misliš baš suprotno meni je ekstra što ti radi posao ali bez pretplate i wifi to je samo “krompir" i to je to a ove su konzole autonomne i rade bez drugih ureðaja pretplata i wifi

Autonomija je prednost samo ako ti treba, u suprotnom je visak a zrtvujes ono sto treba, 10x bolju grafiku, kontrole, kulturu rada i bateriju, ekran - besmisleno. Ok. imas i mali input lag, sto nije tako big deal kao sto sam mislio.

Bas me zanima kako ce ovo na 5G da radi u pokretu, “pojesce” sve ostale rucne konzole, i sa vecom bibliotekom za cloud streaming, Sony ce nastaviti da dodaje naslove pretpostavljam…

U teoriji i neki telefon sa attachable kontrolama moze da bude isto zgodno resenje, da ne vuces dedicated uredjaj.

Pa sam uređaj ovo šta nudi će nastaviti da nudi i na dalje, i još mnogo toga, veoma jednostavno. Malo si kontradiktoran, ovde pričaš kako te interesuje samo streaming, a sa druge strane kako novi android handheldi će davati bolje performanse, a ovaj zastareti. Ako gledamo samo streaming, android handheld je ponovo u prednosti. Znači ako tebe zadovoljava samo streaming, mene zadovoljava apsolutno sve šta pruža G2 i kontam da svako ko kupuje tako nešto, zna zbog čega ga kupuje. Backlog PC igara, sve Switch igre sa 60fps patchevima, OLED ekran, portabilnost i streaming sa svih servisa. Samo da je isplativiji Portal od bilo kog android handhelda - nije. To je činjenica. Bacanje para bukvalno, i da košta 100 eura. I kao kontroler da košta, ok tada možda bude isplativiji. Evo sada za manje para možeš uzeti Retroid Flip 2 kao Karan što ima, i zgodniji je za korišćenje, prelep dizajn, clamshell, portabilno, možeš da ga ubaciš gde hoćeš neće ekranu ništa biti. Bukvalno prelepa i prekorisna konzolica.

Portal je već zastareo, svaki anodriod i ios uređaj mogu da streamuju sa konzole.

Omogućava i bilo koji Android uređaj, u ovom slučaju RPG2. Futureproof za streaming, bolji ekran,
lepše bolje, lepše uživanje, pre svega portabilan. Ne znam zašto totalno ignorišeš činjenicu da sa ovim uređajem možeš da Streamuješ sa svih servisa, ne samo sa PlayStation konzole. Samo zbog toga je bilo koji android handheld bolji nego Portal.

Streaming na RPG2 traje više od 16 sati :smiley: tako da…Ima veću bateriju, efikasniji chip u sebi kada je u pitanju potrošnja.

Kada igraš PS2 igre, možeš 8h bez prestanka, Switch igre, većinu preko 4-5 sati. To je već bolje i isplativije i od Switch OLED.

Bukvalno je SULUDO da kažeš da je isplativiji recimo Portal od Retroid Pocket Flip 2 što ima Karan. Pa jebe mi se za 2 inča ako ima bolji ekran i sve ove mogućnosti, nisam ograničen samo na PlayStation stvari. Bukvalno ne znam osobu danas koja je gejmer a koja igra samo na jednoj konzoli igre. Flip 2 nov košta ispod 150eura, Portal polovan iznad 150 eura. Nebo i zemlja bukvalno.

Ako hoću veći ekran, igraću na TV-u, mnogo jednostavno, a ako idem da kenjam, poneću mobilni, sigurno ne Portal.

EDIT: Evo igrao sam Astro Bot malopre na RPG2, Yotei, God of War, nikakav problem nisam imao sa tekstom. Jedini problem sa tekstom mogu da imaju heavy text igre kao recimo Rue Valley, Disco Esylum nisam još uvek probao. Inače koji tekst u modernim igrama lol, pa ima ga sve manje, svi pričaju i bacaju emocije, pogotovo playstation ekskluzive. Ne znam da li i jedna PlayStation igra zahteva da čitaš a da nema neki audio log ili šta već.

Plus ponovo, Yotei i AstroBot just pops on OLED. Bukvalno je neuporedivo.

EDIT 2: E da, evo još jedan slučaj da je recimo ovo bolje od Switcha. Skoro je izašao Tomb Raider DE za Switch 1 i Switch 2. I čak Switch 2 verzija je vizuelno osakaćena u odnosu na DE, a još više nego originalna igra.

Par dana pre toga sam probao na RPG2 Tomb Raider sa Sa steama, Sve High, TressFX on, izgleda neuporedivo lepše nego na Switch 2, radi u 60 frejmova bez štucanja.

I jos jedna PC igra koja radi savrseno na RPG2

Ni blizu, sa tim kvalitetom, velicinom ekrana, kontrolama i integracijom sa PS ekosistemom. Nebo i zemlja.

lepše bolje, lepše uživanje, pre svega portabilan

Mali, fizicke kontrole nikakve. Kao da poredis swatch smart automobil sa korvetom. Totalno druga namena uredjaja. 8” je vec granicno upotrebljivo za AAA console gaming, ali mnogi detalji se i tu ne primete.

Sad, naravno, mozes uvek da se prebacis na TV - al’ za sta onda koristis retroid? Za neke gluposti i emulatore, koji mene ne interesuju, a cisto sumnjam da ga koristis mnogo van kuce. Mogu da se kladim da ga ne koristis, kao i vecina drugih nas “matorih” gamera..

Sledeci Portal kada izadje sa Oled ekranom i Wi Fi 7, nastace haos, mada i ovo je dovoljno dobro.

1 Like

Kul su Magmi proizvodi, i baaas povoljni.

Ja sam juce uzeo ovo za skupljanje prasine vjerovatno.

1 Like