Vidis ja se bas nadam da se nece zajebati i pomisliti da “samo strimuje” a ono imas full console experience. Ja sam godinama izbegavao kupovinu i mislio sad tu neki input lag ce unistiti dozivljaj igranja, ja kao neki pro gamer, kad ono smooth as baby’s butt.
Tehnologija napreduje. Striming je na losem glasu jer je zavisan od infrastrukture, ali su opticki internet i cloud infra advancement to sada sveli na maltene even battlefield u odnosu na klasican console experience. Data centri su toliko mocni, a FTTH opticki kucni internet sada vec toliko brz, da sada maltene imas seamless iskustvo u odnosu na non-streaming. Napreduju polako i 5G i 6G ce uskoro u svetu. Eto, da nisam probao, ne bih verovao. Naravno, primeti se kada se prebacis na TV, ali ne toliko da bi ti iole pokvarilo handheld ugodjaj. PS5 Pro grafika >>> bilo kakav tradeoff od 30ms. Te mnoge analize od pre godinu-dve slobodno baci u vodu, izmi sada lepo i izmeri. Optimizovali su cloud da lag bude skoro neprimetan. Nedostatak OLED-a jeste objektivno mana, ali ekran je svejedno ogroman i prelep, retroid mi na slikama i snimcima izgleda kao igrackica (ekran + sitne i smesne pecurkice) u odnosu na full glory Portala. Glorifikovan ne, pre bih rekao glorious. Naravno da je “reta” daleko prenosiviji (za Portal ti treba jebeni kofer), mozes da ga strpas u malo veci dzep, jasno da je i standalone. Ali iskreno sve je i na 8” previse sitno nekada, interfejsi za tripl A igre su napravljeni za TV a ne za toliko mali ekran, nije to portable-native koncept, svaki inch itekako znaci. Radije bih zrtvovao OLED, ne znaci to bas toliko kao screen real estate.
Kapiram da mislis da ce ti retroid pruziti sve to + mnogo toga vise, ali ostaje cinjenica da su kontrole daleko losije od PS native kontrolera, ne prica se dovoljno o tome. Na slici koju i postavio, kontrole kao na Playstation Viti, ne igra mi se nista na tome, sem mozda nekih malih indie igara.
Jedino sto razmisljam da zamenim retardirano preskup, bucan i topao Rog Ally za to, samo i dalje ne znam - sta ce mi uopste, moji handheld apetiti su savrseno zadovoljeni sa Portalom kod kuce i Switchem 2 napolju.
Mislim ono… moze da ima i sto puta OLED, jednostavno osecaj igranja i kada uzmes u ruku jedan pa drugi, bilo koju rucnu konzolu posle Portala, smesno je. Nema nikakvo aktivno hladjenje, kultura rada je another level, jednostavno je toliko dobar za koriscenje da ti se ne ispusta iz ruku. Ono jebote drzim Rog Ally duva mi ventilator vruc vazduh skoro da me ispece, bateriju srce ne bi mu bila dovoljna nuklearna centrala da ga napaja.