RETOROID FLIP 2 I ANDROID HANDHELDI

RETROID FLIP 2

Kroz ovu recenziju (ili tekst za moju dušu) želim da upoznam forum sa ovom sjajnom konzolom, kao i sa tržištem Android konzola koje su trenutno u velikom procvatu.

Što se tiče ove konzole, u pitanju je clam shell konzola, po uzoru na 3ds sa izuzetkom donjeg ekrana, te je bazirana na Android platformi, sa poprilično dobrim specifikacijama: Snapdragon 865 procesor uparen sa 8GB RAM memorije, 128GB interne memorije, 5000mAh baterijom, te 5.5 inčni AMOLED 1080p displejom.

Bitno je napomenuti da uređaj ima aktivno hlađenje, ima Hall effect analoge, te se memorija može proširiti sa micro SD karticom.

Sve u svemu jedan lijep i kompaktan uređaj koji je pravljen da može da stane u veći džep. Ako uzmemo u obzir da uređaj automatski ide u hibernaciju prilikom zatvaranja, ovo postaje jedan veoma prenosan uređaj sa odličnom baterijom koji vas neće izdati prilikom putovanja.

Ono što ovaj uređaj čini odličnim, a ujedno i ograničenim, je Android platforma na kojoj je baziran. Sa obzirom da je u pitanju otvoreni Android 13, ono što možete uraditi na ovoj konzoli:

- Emulacija svih retro konzola

- Emulacija ps2/GameCube/Wii konzola sa 2x upscale i wide screen hack-ovima

- Igranje Steam PC igara preko Gamehub aplikacije !!!

- Emulacija pojedinih ps3 igara

- Emulacija Nintendo Switch igara

- Streaming sa Xbox, Nvidia Geforce Now

- Igranje nativnih Android igara

.

.

.

EMULACIJA PS2 i GAMECUBE/WII

Iako je rad na ovom emulatoru za Android poprilično zaustavljen i sada se bazira na forkovima za Android, srećom ovi emulatori su dovoljno dobri da ne zahtjevaju dodatno razvijanje i 99.9% igara radi savršeno.

Najbolje dvije stvari u vezi ps2 emulatora je igranje u 2x rezoluciji, te nevjerovatnoj save state funciji. Prva opcija je poprilično jasna, rezolucija je bolja i sve izgleda puno primamljivije.

Save state bi opisao kao magiju. Doslovno kad uđete u emulator nakon tri sekunde možete biti u God of War 2 igri na tačnom mjestu gdje ste stali, bez ikakvog učitavanja ili čekanja, doslovno nakon mjesec dana uđete u emulator i nakon tri sekunde izgleda kao da nikada niste ni stali sa igrom, nego vas je ona u pozadini čekala.

Gamecube i Wii emulacija takođe radi odlično sa izuzetkom save state, i uz napomenu da je za Wii emulaciju najbolje podešavati kontrolnu šemu za svaku igru zasebno (da, i to je moguće), pošto je kod jedne igre naglasak na face buttons, kod drugih na trigeru, te je ovo potrebno prevesti u dostupnu šemu na konzoli.

GOD OF WAR 2/PS2

CALL OF DUTY BLACK OPS/NINTENDO WII

.

.

.

STEAM IGRE NA ANDROIDU

Putem Gamehub aplikacije koju su izdali ljudi iza Gamesir džojeva moguće se logovati na svoj Steam nalog, te instalirati igre. Dok Valve ne portuje svoj SteamOS shell na Android, ovo je za sada najbolja opcija za igranje PC igara na Androidu. Pored ovoga imamo i Winlator opciju, iako je Gamehub dosta primamljiviji.

Gamehub radi tako što unutar aplikacije pravi Windows virtuelno okruženje sa svim pripadajućim sistemom dokumenata, tako da je moguće instalirati i igrati PC igre preko ove aplikacije.

Iako ovo zahtjeva još razvoja, te je poželjno ciljati sisteme sa 12-16GB RAM memorije, dosta igara i ovako radi odlično. Npr moguće je preći GTA 5 na ovaj način, naravno ukoliko imate dovoljno memorije na uređaju. Bitno je napomenuti da se preko ove aplikacije igre mogu instalirati samo na internu memoriju, te je bitno imati na umu ovo igraničenje.

Ja lično igram na ovaj način Dead Space 1 i 2, te Tomb Raider.

DEAD SPACE/STEAM

TOMB RAIDER/STEAM

.

.

.

.

EMULACIJA PS3

Iako je emulacija ps3 moguća, ovde se susrećemo sa ograničenjima softvera, više nego sa igraničenjima hardvera.

Pošto je ps3 jedan od najtežih sistema za emulaciju, i pošto je ovaj emulator tek nedavno zaživio na Androidu, emulacija je veoma nepouzdana i za sada ograničena na manje igre, iako i neke veće AAA igre rade, ali uz često krešovanje, učitavanje shader-a po sat ili dva itd. Ovo bih prije naveo kao potencijal koji može, a i ne mora da se ispuni u budućnosti.

.

.

.

EMULACIJA NINTENDO SWITCH

Što se tiče emulacije Nintendo Switcha na ovom uređaju i Androidu generalno, od kada je ugašen Yuzu emulator, iz njega su nastali razni forkovi, prije svih Eden i Sudachi, donekle Citron, te je ovo dovelo do fragmentacije emulacije na Androidu.

Pojedine igre neće raditi dobro na jednom emulatoru ali hoće na drugom, čak i sa istim drajverima, te najčešće imate situaciju da za 3-4 igre koristite jedan emulator, za druge koristite drugi emulator, dok za jednu igru koristite treći emulator.

Ipak, situacija nije toliko loša, te je većinom čitava Nintendo Switch biblioteka dostupna za igranje, uz manje ili više čačkanja.

METROID DREAD/EDEN/NINTENDO SWITCH

RED DEAD REDEMPTION/EDEN/NINTENDO SWITCH

.

.

.

.

STREAMING XBOX, NVIDIA GEFORCE NOW

Po pitanju streamingu, situacija je fenomenalna. Ukoliko imate neku od pretplata za Xbox, možete koristiti aplikaciju Better xCloud koja radi odlično, te je intenzivno koristim za FIFU player career.

Ukoliko želite da pristupite svojim igrama na Steam-u i Epic-u, možete koristiti Nvidia Geforce Now koji radi još bolje.

Napomena je da je Better xCloud free, dok Nvidia Geforce Now ima free slot koji znači najlošiji nivo streaminga i duže čekanje, dok plaćena verzija ispravlja ove prepreke, manje ili više.

BETTER XCLOUD

.

.

.

.

IGRANJE NATIVNIH ANDROID IGARA

Pošto imamo sve više Android konzola, mislim da će i izdavači izbacivati sve više igara na Androidu. Zadnje koje smo dobili su Hitman Absolution i Blood Money, dok početkom decembra dolazi Red Dead Redemption.

Ovde bih izdvojio CoD Mobile, PUBG, Destiny Rising, GTA Trilogija, Hades, kao i mnoge druge, naravno uz vrlo jednostavno prebacivanje na hardverske kontrole.

DESTINY RISING/ANDROID

4 Likes

Meni interesantan deo.

Nisam se nikada previše interesovao za ove android handhelde prvenstveno jer nemam baš mogućnosti da nabavljam rom-ove ili da se bavim emulacijom. Moram priznati da nisam ni bio svestan koliko je napredovala emulacija svih paltformi na androidu. Iako me Youtube dnevno bomabrduje sa različitim android handehld uređajima. Ali od kada su najavili Steam Frame i celu priču da je na ARM arhitekturi , da pokreće android aplikacije itd itd, počeo sam naravno više da se interesujem bar za koncept, ne baš za same uređaje. :smiley: Čak izgleda sve više i više da je budućnost u tom pravcu. Na ARM mislim.

Ako u Retroid Flip Snapdragon 865 ovako solidno pokreće x86 igre, jedva čekam da vidim šta može Snapdragon 8 Gen 3.

Hvala za opis.

edit: a da, lepa mala mašina btw.

1 Like

Mislim da je jedini razlog zašto ovo još nije zaživjelo (osim očitog ograničenja u vidu slabog hardvera) je zbog 30% provizije Play Store-a i App Store-a.

Ako jedan Gamesir može da napravi kompetentan translation layer između ARm-a i x86 platformi, zamisli šta je uradio Valve, naročito kad pogledamo šta su napravili sa Protonom gdje dosta Windows igara bolje radi na Linuxu sa Protonom nego nativno na Windowsu. Msm očito je i da je Windows izuzetno neoptimizovana platforma, ali opet.

Pišem recenziju za Retroid Pocket G2 :slight_smile:

Evo par slika u međuvremenu

Malo samo infoa o igrama

Sve 2D igre rade perfektno. Čak i neke unity igre (Winter Burrow recimo). Ninja Gaiden Ragebound je 60fps u 1080p. Windblown koji mi na macu zeza ovde radi u 30fps na high.

Skyrim Legendary Edition radi 50-60 na medium podešavanjima

MGS GZ i Phantom Pain radi u 55+60

Tron Evolution radi u 60fps

Far Cry 3 u DX11 modu radi 60fps na Medium, nisam probao na high

FC2 radi u 110 frejmova lol na max

Crysis radi u 50-60 FPS na High podešavanjima

James Bond Bloodstone radi u 45+ fpsa

Alpha Protocol u 60fps

Binary Domain u 60fpsa ali moraš da podesiš binding za kontroler jer je igra nakaradna.

Ali okej, RP G2 ima jedno 2.5x jači SoC od Flip 2, u nekim igrama radi bolje i od SD8 Gen2.

Zanimljivo je da Astral Chain radi u 60fpsa sa hackom, ne pada. Bowser’s Fury isto u 60fps u Docked Modeu. I tako dalje…

PSP igre većina radi u 8x rezoluciji, za neke treba da se spusti na 6x

2 Likes

G2 je odličan stvarno, iznenađenje je što je razlika između njega i RP6 samo 10$. De mi reci, je li moraš da vratiš konzolu nakon recenzije ili ti je ostave? Uvijek me zanimalo kako radi recenzija hardvera od dobavljača.

Nope, ne vraćam :slight_smile:

S obzirom da je uređaj 200 eura, ovo mi je sve neverovatno bukvalno. Mini Steam Deck + neke igre u emulaciji DOSTA BOLJE rade nego na Steam Decku.

Recimo Tears of the Kingdom radi u 30fps locked u Docked (1080p) modu.

Za RP6 ne vidim poentu uzimati 8gb varijantu kada već imaš 12gb (Valjda i 16?). A 12gb je već jedno 50usd skuplja.

Plus taj uređaj će većina dobiti fazon… u martu sledeće godine.

1 Like

Evo nešto za Retroid konzole :slight_smile:

2 Likes