Resident Evil Requiem - Recenzija

jeste jer je u pitanju drugaciji template za recenziju, nije klasican post.

1 Like

Jebiga baš ako ću uzeti laptop od 2000eura da bi igrao igru staru 3 godine sa upscalerom na quality u 1080p. Bolje uzeti Air + PS5 Pro i igrati kao čovek igre i raditi kao čovek.

Mac igranje, sem ako igre baš nisu pravljene za tu arhitekturu, a ima ih par, je i dalje u experimentalnoj fazi. Plus ne znam ko je lud da koristi Macove za gaming, kažem, samo oni koji vole da se zezaju sa tim, ne da ozbiljno igraju.

A to za iPhone i nije baš, jer na Androidu sa Snapdragon Elite radi bolje RE4R, pa čak i Requiem. Veća interna rezolucija, bolji frejmrejt. Edukuj se malo jbg.

1 Like

Koji telefon tačno?
Ne mogu da nadjem, a imam neki osećaj da si uporedio iPhone sa gaming handheldom :grinning_face:

Mnogo glupo uporedjivati zvaničnu App Store igru koju su optimizirali specifično za iPhone 15 Pro, sa nekim tamo uredjajem koji je pravljen za gejming. Just saying.

Samo YouTubeuj i videćeš.

Upoređujem sa iPhone 17 Pro Max i Android telefonima, ne handheld uređajima. Evo recimo ovaj Redmagic koji košta 800, ne 1500 eura kao najnoviji iphone. Pokreće Steam kopiju nešto bolje od iPhone 17 Pro Max u boljoj internoj rezoluciji, tj native 720p.

I veruj mi, nisu optimizovali ništa, samo su portovali igru i to je to. Optimizacija je nešto totalno drugačije od onoga šta trenutno ima na App Storeu.

U teoriji, sve te igre bi trebale da rade MNOGO BOLJE, ali jebiga, ne rade jer Capcom vidi da je udeo MacOS tržišta 0.1% i baš ih briga.

Da ne pričam o tome što se AC Mirage na iPhoneu prodao u 3000 kopija :D.

Jedini koji su se iscimali da igra radi normalno na Macbookovima, čaki. na Air je CD Project Red sa CP2077

Sve što mi izlazi su gejming handheldi i par reddit posta da igra nikako ne funkcioniše :thinking:

Niko ne osporava to da je gaming na iPhone-u bizaran, već stoji kao test da su veće AAA igre, eto, “igrive” na nečemu što nam je u džepu…

Eh sad, optimizacija može da znači više stvari, ali mogu da se složim da Apple-ov MetalFX vuče konce. Da li su vizuelno mogli da odrade bolje? Jesu.
Da li je uspeh što uopšte i ovo postoji u 30fps? Jeste.
Mislim da se i Digital Foundry složio da je fascinantno što igra uopšte funkcioniše.
Ne mogu da se setim onih prvih prezentacija kada je Apple pričao o saradnji sa odredjenim developerima, tako da je sasvim moguće da su oni trenutno samo tu da odrade posao i sasvim je moguće da ga “nevoljno” rade.

Mac verzije na jačim modelima su priča za sebe i gotovo da im ništa ne fali.

Moja poenta je bila da je teško uporediti iPhone verziju igre jer nemamo adekvatnu konkurentsku aplikaciju na npr. Google Store-u koja bi radila na najnovijim Samsung/Pixel uredjajima.

3 Likes

Evo kako radi na androidu

1 Like

Super je ovo.

Ovaj GameHub su skorije pominjali da će biti na Mac-u… mada samo izgleda kao lepša verzija CrossOver-a.

Crossover naplaćujje mesečni subscription ili lifetime, ili godišnji valjda. Užasni su jer naplaćuju luksuz.

Gamehub bi trebao da bude free, i radi bolje i bolje su raspređene opcije. Mnogo je više user friendly kada su u pitanju tweakovi nego Crossover.

Što se tiče ovog gore, da ne postoji Gamehub, Gamenative, Winlator za android koji vuče native PC code, bilo bi impresivno, ali pošto sve to postoji, a Resident Evil faktički i ne može da se pokrene na novom iphoneu, je malo bezveze. Kao što rekoh, impresivnija je činjenica da Android vuče native PC code bolje nego iOS native.

Da ne misliš da bashujem Apple jer eto… imam iPhone 17 Pro Max i Macbook, ali realnost je realnost jbg.

Kapiram ja tebe, jeste to vrlo impresivno, ali mi nije baš za poredjenje emulacija sa nativnim portom koji je pravljen po termalnim limitima telefona pre dve generacije.

A što se CrossOver-a i Mac-a tiče, slušao sam ljude koji smatraju da bi GameHub u neku ruku osporio napredak API translation layera… e sad Wine jeste open-source ali CodeWeavers jesu dosta radili na svom proprietary layer-u i unapredili gaming na Mac-u u globalu, jedino ne bi bilo fer da GameHub devs odrade neki reverse engineering. Ali da li ne bi?
Postoji i druga strana koja smatra da CodeWeavers imaju sav monopol i da to nije fer.

Ne mislim da si Apple hejter.

1 Like

Ti i daje ne čitaš šta ja pišem. Pričam o performansama native porta na iPhone 17 Pro Max. to je poslednja generacija.

Vizuelni identitet RE4RE na iPhone-u je baziran na telefonu od pre dve generacije, jedini update-i koje je app dobijala su minimalne ispravke.

Ali evo ti snimak gde su uspeli da modduju i izvuku raw performance u 60fps na 17 Pro Max :smiley: (without thermal throttle, razume se).
Ujedno 1290p sa 30fps, ako to neko preferira.

1 Like

Jej, blago meni :smiley:

1 Like

3 Likes

6 Likes

Došao sam na prvu Leon deonicu, čista arkada i to mi se sviđa. Ali Requiem tandžara kuku, treba mi samo ammo za nju. Ako ima neki cheat code za to, bio bih zahvalan :smiley: .

Ima i nema. Imaš infinite ammo da otključaš u bonus content, ali košta 50k CP, moraš odraditi neki od “zajebanijih” challenga da bi skupio toliko. :slightly_smiling_face: Manje više moraš 2 puta preći igru.

Ja upravo završio drugi prelaz, ovaj put na casual samo, jurio neke trofeje, primarno speed deamon tj. da završim igru ispod 4 h. Takodje sam u istom prelazu uzeo No-heal i da ne koristim blood sa Grace. Time sam skupio dovoljno da otključam infinite ammo.

Sad moram preći još jednom ili dva puta za platinu, od toga jednom na insane težini, ali neće biti problem sa Requiem i infinite ammo. :grinning_face_with_smiling_eyes:

5 Likes

Eee kad se setim Og RE4, kad pređeš igru na najvećoj težini dobiješ neki laser koji oneshot-uje sve u igri, a kad pređeš Mercenaries mod sa 5 zvezdicana na svakom levelu sa svakim likom, dobiješ hand cannon (valjda se tako zvao) onaj magnum što Leonu rame iščaši. Ubih se živ da to otključam, na Insane difficulty dva meseca sam prelazio onog Krauser-a. I onda batalio igru na mesec dana i posle upalim i pređem ga iz drugog pokušaja. :joy: Još sam igrao neki port na pc-u pa su sve kontrole bile samo na tastaturi, nišanim na strelice bukvalno, doktorirao sam igru uzduž i popreko. :joy: Good times :face_holding_back_tears:

6 Likes

Završio sinoć igru.
8.5/10
Dobro je ovo, ali ne baš GOTY level dobro :man_shrugging:t2:

Svašta nešto su pokušali i fan-service je očigledan.
Gde je New Game+?!
Posle svakog RE osećam neku potrebu za ponovnim prelazcima, ali ovde i ne baš :confused:
Ali od poslednje “triologije” ovaj deo je definitivno najbolji.

Ma čak i RE4 Remake ima neverovatan replayability. Čim sam završio prvi put jedva sam čekao da obrnem igru još par puta.

1 Like