Resident Evil Requiem - Recenzija

Nikada nisam bio okoreli fan Resident Evil igara. Igrao sam apsolutno sve naslove iz franšize, ali sem jedne, ne mogu da kažem da me je serijal kupio kao većinu igrača. Mada jesam umereno uživao igrajući sve od prvog dela na PlayStation 1, do Resident Evil 4 Remake na Xbox Series X konzoli. Iz cele te franšize, igra koja se meni lično najviše svidela je bila Resident Evil Village. Ne znam zašto, ali mi je ona savršeno legla u svakom mogućem pogledu. I mislim da je to normalno, jer je Resident Evil serijal igara imao toliko drugačijih nastavaka, da je tu bilo svega i svačega za svakoga.

Čak i pored te moje omiljene igre u RE serijalu, sviđa mi se šta su uradili u „Remake“ eri. Dobili smo tri sjajna naslova totalno prereađena za izvođenje iz trećeg lica, Resident Evil 2, 3 i 4 Remake koji je „samo malo“ redefinisan i modernizovan, preko potrebne promene u odnosu na GameCube i PS2 verziju, ako mene pitate. Sada kada pogledam iz ugla ove recenzije, deluje mi da sve te igre u poslednjih 10tak godina, pogotovo ova tri rimejka su bili samo priprema za sledeći mainline naslov, u kome se vraća svima omiljeni Leon Kennedy. U proteklih par nedelja, imao sam privilegiju da uživam u ovom naslovu, i pre nego što zađem dublje u recenziju, moram da ukratko kažem, ovo je jedna od najboljih single player igara koju sam igrao, ikada.

Priča podeljena na dva jednako bitna dela

Priča vas na početku baca u cipele Grace Ashcroft, ćerku Alysse Ashcroft, glavne protagonistkinje iz Resident Evil Outbreak igre. Grace je sada FBI analitičar, ali posle nekoliko sumnjivih smrti, biva bačena na teren, da ide i istraži poslednje nestanke i ubistva osoba u Wrenwood hotelu. Mada, Grace nije baš sigurna da je ona najbolji izbor, jer Wrenwood hotel je mesto gde je njena majka nastradala. Ali ipak mora da sluša naređenja i upućuje se na to mesto. U tom trenutku, Leon je negde u blizini, istražuje ista čudna ubistva. Tako da na početku, dinamika priče je poprilično dobro, pametno odrađena. Jedan deo igrate sa Grace, dok onda preuzimate ulogu sa Leonom, dve perspektive iste priče, jedan lik zna jedan deo dešavanja, dok drugi, druga. Samo je problem to što, Grace i Leon jednostavno nemaju trenutak mira da se sretnu i popričaju, već se dešavanja uvek ispreče ispred njih. Zadatak je da saznate, da li ponovo preti nova pandemija ili je nešto drugo u pitanju. Ceo sklop priče je fantastično odrađen, od početka i te tajanstvenosti svega šta se dešava, sve do kraja do konačnog objašnjenja. Igra vam ni u jednom trenutku ne daje trenutke da odmorite, već vas stalno stavlja na ivicu iščekivanja, stvarajući taj osećaj da jednostavno morate da nastavite dalje. Kao da je na kraju svake deonice u ovoj igri namerno postavljen cliffhanger koji vam ne daje mira.

Kao i u drugim igrama, ovde ima dosta pričanja priče preko okruženja i stvari koje nalazite. Razni spisi, reportovi, pisma, naređenja, će samo još bolje objasniti šta se ustvari dešava u ovom svetu. Ni jedan od ovih stvari nije nešto šta bi trebali da zanemarite, jer kada sklopite sve, sa naravno fenomenalnim završetkom, shvatite kako i najmanji detalj ima svoje mesto u ovoj neverovatnoj priči Resident Evil Requiema.

Grace Ashcroft i novi-stari dobar horor

Avantura Grace Ashcroft je možda i najbolji transfer horora koji jedan lik preživljava u Resident Evil igrama, na igrača. Od prvog trenutka, kada je ona predstavljena igračima, svi mogu da zaključe njen psihološki profil. FBI analitičar koji mora da ode na teren, na mesto gde je njena majka ubijena, kako bi otkrila šta se dešava sa ubijenim osobama na istom mestu. Toliko mnogo godina nakon njenog ličnog stravičnog događaja u tom istom, Wrenwood hotelu tj ubistva njene majke Alyssa Ashcroft, koja je inače bila glavni protagonista Resident Evil Outbreak igre. Odmah u prvoj sekvenci igre, dok hodate ulicama na putu do Wrenwood hotela , sekvenca koja izgleda apsolutno neverovatno na konzolama, osetite tu nevericu, strah, prestravljenost njenog lika. Sve to se na igrača jako lepo prenosi, preko drhvatih ruku, nesigurnosti prilikom najobičnijih akcija, do drhtanje njenog glasa. Oh da, nisam mogao da verujem da samo glas, čak ne toliko i govor, već zvuci jedne osobe, mogu toliko doprineti horor atmosferi. Claire stvarno deluje prestravljeno i mislim da nisam igrao ni jednu igru koja ima toliko dobru glasovnu glumu kao što je za Claire uradila glumica Angela Sant’Albano. Koliko ona dobro prenosi taj horor koji proživljava kroz ovu igru na igrača, da bukvalno osećate taj nemir koji se konstanto prožima kroz nju. Jer ipak, ona nije obučena za ovakve akcije, već je samo analitičar, osoba koja sedi za stolom i prolazi kroz izveštaje.

5 Likes

:heart: GOTY :heart:

6 Likes

jedvačekanje

2 Likes

6 Likes

they never disappoint :skull:

Nema VR mode :cry:

Malopre se otkljucalo. Poceo sam na ukrajinkskom nalogu zahvaljujuci @djomla43 :smile:

edit: na Portalu ofc. Izgleda prebolesno.

1 Like

Nema. Sony je finansirao kompletni VR port i 7 i Village i 4 Remake. Totalno su batalili. Capcom sam od sebe nece praviti, ne isplati im se.

1 Like

Čekam neke realne utiske kako će biti optimizovano na pcju. Imajući na umu skoriju istoriju sa dd2 i monster hunter wilds nisam uopšte optimista al ajd da vidimo

1 Like

Ja sam na Kaliforniji koja se otključava tek u 06h :persevering_face:
Kad će više taj srpski regiooooon.

2 Likes

Ako je na portal sa fhd bolest mogu misliti na 4k oled

1 Like

@ph1beropt Bas jadno. Ko da je neka nauka napraviti VR mode.

2 Likes

Steta sto moras da zamisljas, ali evo vidim svojim ocima, bolje je na portalu jer je manji ekran, sve se oresijava sa PS5 Pro i RTX u 60 fps, izgleda ludacki dobro na malom ekranu.

OLED ima prednost zbog bolje crne i input lag je naravno manji, HDR, i vide se detalji koji se gube na 8” ali 4K na 55” cesto iz blizine izgleda kudikamo losije. Ekspirijens je prosto, drugaciji. A mozes i malo tamo malo ‘vamo. Sinoc sam npr igrao Requiem i gledao Bone Temple u paraleli na OLED-u :face_without_mouth: Dupli horor.

Biohazard i Village su imali vr, mozda izadje naknadno?

Pa kaze covek finansirao je to Sony a sada nece. Mozda za PC posle par godina, nisam optimista, batalili su VR svi…

1 Like

Ja sam kupio drugaru igru (steam key) a sebi čekam fizičku za neki dan

Premalo tržište to je razlog

Meni je odustajanje Sonija da uloži u VR mode u Requiem bio onako zaista poslednji znak da dižu ruke od apsolutno svega vezano za PSVR2. A pečat je bio ni jedna jebena igra na State of play koji je bio baš dugačak. Eto tu je i postoji ali mi ne ulažemo ništa više.

Na PC-u će biti fan made vr mode pa cenim do kraja vikenda. :joy: Onako prvo rudimentaran, i onda za koji mesec full napucan blizu kao što je native verzija. RE engine je pročitana knjiga za modere tako da neće biti problem. Sve igre imaju unofficial mode. Meni nažalost nikada nije bio dovoljno dobar kao native, dosta janky zna biti.

Uglavnom da ne gulim offtopic previše, uzeo sam za PS5, stoji skinuto, čeka me večeras. Vidim da hvale Pro verziju da je najbolja. Mada vidim da je igra čak i na Switch 2 fenomenalna tehnički gledano. Zapravo sam za sve verzije i platforme video da radi i izgleda odlično. Bravo Capcom

4 Likes

Nikada Bogu hvala.

4 Likes

Sve se slazem. Ali iskreno meni je jako razocaravajuce sto Sony i Capcom ne ulazu ni taj minimum truda u VR. Razumem da je sada hype oko AI, da je VR voz prosao, ali ovo je kriminalno narocito jer su do sada toliko ovladali tehnologijom konvertovanja da bi mogli da upeglaju za nedelju dana. Community za PC je ok, znam da sljakaju i injectori za UE i za ovaj Re-engine ali ipak nije to isto sto i oficijalna podrska, ako sam moras da fine-tuneujes XY osa parametre, kameru i mapiras kontrole. To je posbno ludilo a ja samo hocu plug and play za prokleti PSVR2. Ostavili su ga da trune na tavanu kao da ne postoji u njihovom portfoliju. Debilizam korporativni. I taj Capcom kome cestitamo, zar ne zele da njihovi fanovi dozive “pravi horor” u VR-u? Najbolje da se resursi uposle za bedni Switch 2 port jer je hype. Ma necu uopste da im cestitam.

1 Like

VR voz još uvek nije ni krenuo, da bi došao, a tek otišao.

Većina modova su plug and play. Bukvalno prebaciš u folder, mod, konfiguracije i kontrole, i samo kreneš da igraš.

2 Likes