PS5 Pro 7. Novembar

Ja ću uzeti slim jer ne vidim toliko benefita za duplo koliko je skuplja

6 Likes

@Markic Ma nece naravno 10-tak igara, ljudi su malo mislidovani prezentacijom jer su uspeli u kratkom roku da prikazu upgrade za 10-tak velikih igara (GT 7 i razne druge Sony ekskluzive) i to je bilo samo za potrebe demonstracije i prezentacije, niko jos uvek nema pojma kojim tempom ce 3rd party da optimizuju stare naslove i koliko ce nove da budu bolje. Ono sto je jasno i sto je sigurno, capability tehnologije je tu da izvuce SVAKU novu igru u 60 fps i sa maksimalnim kvalitetom grafike uz PSSR, sledece 2 godine koliko ce trajati ovaj uredjaj do pravog next gena. Bilo bi dobro da PSSR radi out of the box frame generation za sve stare i nove igre ali nije tako i svakako zahteva implementaciju i neki dodatni razvoj kao i DLSS i FSR.

Zanimljivo je takodje da neke PSSR mogucnosti AMD jos nije implementirao ni u grafickim kartama i pitanje je kakav ce biti spilover za PC. Kao i u slucaju brzih SSD-ova, na pocetku generacije, ocekivanje je da ce PC brzo da nadoknadi ovaj mali gep ali i dalje konzole guraju PC hardver sto je fascinantno i u debati da za 700e mozes da sklopis ekvivalentan PC treba podcrtati da to nikako nije slucaj i da neke stvari neces jos neko vreme videti ni u 3k EUR PC konfiguracijama.

Ljudi jos uvek ne shvataju bas najbolje sta dobijaju sa ovim apgrejdom (PSSR softver najvecim delom). Deo hejta je zbog jednostavno visoke cene, a delimicno i nerazumevanja da midgen ne mozes jednostavno da poredis "apples to apples. Ali cak i ako uzmes iste metrike, GPU increase od 50% i RTX od 200-300% nisu zanemarljivi.

I jos jedna stvar - na malom monitoru ili TV-u neces videti veliku razliku izmedju performance i quality moda. Ali ako imas TV od 77"+ itekako ti se “isplati” ovaj upgrade.

Dakle u tom smislu, ovo jeste za bogate i zahtevne gamere upgrade. Da traze bubreg, traze, i to za midgen. Nije ni prvi put da se zeznu oko cene, slicno je bilo sa PS3. Jednostavno ce je spustiti sledece godine na 500 za US -600e za EU i mirna backa, a do tada ce da prodaju milionce po visokim cenama early adopterima.

Slobo neces uzeti ni slim. Znamo te :joy:

2 Likes

Ma to je best buy ionako nemam vremena da igram

1 Like

Best buy je najjaca i najbolja tehnologija danas koju mozes da priustis. Pa i to malo vremena koje imas za gaming da provedes kvalitetno.

2 Likes

Ali kad ti skuplja prašinu nije bitno jel 10.80 ili 22tf

Koliki je CPU increase?

0 :joy::joy::joy:

2 Likes

Prica je u fazonu “šta bih uzeo” a niko nista ne uzima niti je uzeo :rofl: kao šta koji moj cene tolike? :smile: kao da mozemo to da promenimo :man_shrugging:

Zavisi.

Slažem se da je PSSR vrlo dobrodošla promena; i dan danas se čudim što više naslova nije implementiralo FSR2/3 na konzolama, barem za Performance mode.

Međutim, da bi poboljšanja GPU došla do izražaja, to moraju da proprate i CPU performanse, posebno kad je ray tracing u pitanju. Sada, to će nadoknaditi činjenica da će zbog PSSR igre raditi u nižoj base rezoluciji, pa će samim tim GPU, i produžetkom CPU biti manje opterećeni, i da se neće toliko osetiti.

Ali, i ovo mi je glavni razlog, sva Pro poboljšanja koja su najavili mogu od odavno da se koriste na PC-u, sem, naravno, za PS ekskluzive koje još nisu izašle za PC. Bilo je drugačije u doba PS4 i PS4 Pro kada ništa od tih naslova nije bilo na PC-u.

Iz tog razloga se slažem da je 800€ bezobrazna cena, posebno kad se uzme u obzir da je glavna zarada PS i Xbox u prodaji igara, ne hardvera. Uz to, ako uzmemo u obzir da je sa pojavom PS5 Slim Sony optimizovao proizvodnju konzola time što sada Disc i Digital idu na istoj traci (jedina razlika je dodatak modularnog BD čitača) – imali su dosta razloga da cena bude pristupačnija.

Ali, verovatno su uradili računicu i pronašli idealni spoj mogućih prodatih primeraka i cene, i odlučili da idu sa tim. Što bi značilo da na dalje konzole neće biti pristupačne kao nekad. Ljudi se sada teše da je to samo jer je ovo midgen refresh i da nije zahtev da bi se uživalo u PS naslovima ove generacije, ali deder, nađite mi jednu mainstream firmu koja danas nije povećala cene čim je videla da to može. Izgovor inflacije može da drži samo neko vreme, i ako budu nastavili istim tokom, imam osećaj da će odjednom metrike prodanih konzola postati “nebitne za ocenu uspeha neke konzole”.

Btw, čisto da ne bude zabune, ako nekom to znači. ovo govorim kao vlasnik (ili nekadašnji) svake generacije PS konzola i dan danas sam ljubitelj skoro svih PS ekskluziva koje su izbacili. Zato se nadam da će se opametiti nadalje sa pristupačnošću konzola.

To je kao da si pitao koliki je porast sunceve radijacije na saturnovom mesecu. Irelevantno za ovu diskusiju.

Da ne zaboravimo i 2x veci storage, morao bi da iskesiras za 2TB drive jer od nedostatka prostora na PS5 ne moze da se zivi.

I koliki je increase MS konzole u bilo cemu? Nula… U stvari ne, cekaj, izbacili su ALL DIGITAL beli series X, tako da su zapravo u MINUSU jer su izbacili fizicki drive :sweat_smile:

Prva tema u kojoj admin troluje :face_with_peeking_eye: :smile:

1 Like

Lol, kako je MS relevantan u ovome onda uopšte.

@iNikola samo sam pitao :man_shrugging:.

Relevantan je na mnogo nacina o cemu sam vec pisao (usporena ce biti midgen adopcija za “pro features” jer je samo jedna konzola itd). MS mora da usporava i midgen tranziciju, nije bilo dovoljno sto je sa series S usporio i current gen.

Kritikujete nesto a cinjenica je da je Sony (jedini) izasao sa nekim midgen resenjem i imamo vrlo solidan tehnoloski pomak. Najbolje da ostanemo u tehnoloskom srednjem veku i ne treba nam novi hardver jer “nema igara u ovoj generaciji” i da nam daju za dzabe da se igramo na abakusima.

Kako je relevantno to o cemu navodis, da je CPU increase nula? Ajde molim te objasni mi kako ce se to negativno odraziti na performanse i kako nije trebalo da izbace ovaj upgrade.

1TB preciznije

Sa 2TB

1 Like

Ne znam o cemu pricas, Pro ima 2TB.

Baš juče razmišljam kako bi bilo dobro da imam neki 32k televizor od 10k evara da gledam predizbornu kampanju na državnim kanalima u 720p.

Nisam ispratio ovaj dijalog oko midgen konzola znam samo da sam se u ovih pet godina sit izigrao igara iz prošle generacije. Sad još kad naštancaju remastera prosto je neophodno kupiti i taj midgen da se okrene još jedan krug ispočetka, samo sa par piksela i frejmova više.

Prosto sam u poluerektilnoj fazi od same pomisli.

10 Likes

I cenu 800€ :grinning:

Edit : zaboravio sam 8k ovog puta

1 Like

Pro ima 2tb, slim 1tb.
Ne mora se iskesirati za 2tb ssd kao što si naveo već za 1tb ssd, zar ne? :grin:

Ne razumem bas sta pokusavas da kazes (pricas o nekoj doplati i da prodajem polovan disk iz PS5?).

Ako hocu da stavim 2tb disk moram da kupim 2tb disk od 100e. To cu vec da dobijem u PS5 Pro.