A lepo izgl iskr mamu mu. Lepo su zadrzali retro stil. Jedino je cena too much po meni
PS5 Pro je stvarno solidan upgrade koji dosta kosta i niko to ne osporava…
Ali jos jednom, ovo jeste solidan upgrade i tehnologija koju Sony koristi je zapravo sasvim dovoljna za mid-gen iteraciju. Krivite ih za cenu, jer to mogu da razumem.
Ono cega se treba bojati je ako Xbox u bliskoj buducnosti odluci da postane samo developer ili handheld konzola… Onda zbogom normalnim cenama. Kompletan monopol Sony-ja je u neku ruku i neminovan. Mogu da zamislim cenu preko 1000e… e to je vec strah.
250e za onaj edge koji je po meni lošiji od elite 2
Ma da to je previse. Dajes 250e za drift u najavi
Cena hardvera je mnogo manji problem - zapravo ni 1000e nije mnogo, pogledaj koliko su nVidia karte, i-Uredjaji…
Problem je sto onda nece imati ko i sta da ih pritiska i motivise da inoviraju, izbacuju state of the art AAA igre.
Ali ne sumnjam ja da ce se pojaviti neko novi. Tu je zapravo cela game industrija i veliki igraci kao Ubi, EA. Svi su oni konkurencija i prakticno je nevazno ko proizvodi hardver i platformu jer ce se sve bazirati na agnostickim servisima.
Uredjaji evoluiraju, za 10-tak godina ko zna kako ce gaming da izgleda? I MS i Sony su dinosaurusi.
Pritom su obe kompanije masinerije u kojima je game divizija jedan mali delic prihoda.
Ja bih bas npr. voleo da Apple izbaci svoju gejming konzolu, da stvore timove developera za visokobudzetne story AAA igre kao njihova direktna kompeticija
Samo se bojim da bi njihove igre kostale 80e-100e. Al dobro, valjda i nase plate skacu
Ali da, bas bih voleo sta bi oni sada kao giganti mogli da urade (iako su davnih godina imali propalu konzolu).
Izbacio je apple davno nekad konzolu i toliko je uspješna da jedva znaju za njeno postojanje
Pippin, da. Ali sta je Apple bio tada, a sta je sada.
Isto softverska kompanija
Nesto si pobrkao… Apple je hardverska i softverska kompanija, Microsoft softverska, a Sony hardverska (diversifikovani konglomerat).
To su odavno deplasirane podele… svi sada prave sve i hoce svuda deo kolaca.
Koliko znam oni naplaćuju debelo softver uz telefon i to ne kriju ili bilo koji drugi hardver.Sad je to sve tehnološka kompanija
U neku ruku da, ali nisu svi u svakom polju uspesni, pa iako imaju vise divizija, mogu da budu vise ili manje fokusirani na nesto. Apple bas godinama stoji kao da ima oba u saci.
Vrlo specificna pozicija. Monopol i plivanje u parama.
Ma odavno su te granice blurovane. Ima ms surface, imali su i pre 20+ god ergonomske tastature, neke fensi miševe itd.
Sony isto nekad davno imao vaio laptope, barebone desktope, nisam ih odavno video in the wild što bi rekli. Šta tek reći za ove xiaomi ludake i njihov portofolio, samo još da počnu proizvodnju za vojnu industriju i tjt
Zamislite kada dođe vreme da xbox izbaci novu generaciju konzola i da ona košta recimo 300€ manje od ove cene za PS, i još na to da doda neke igre koje će biti samo njegove mislim da bi taj postupak bio jak udarac PS-u
Moje neko mišljenje je da se posle svega ovoga xbox-u pruža velika šansa da nešto uradi za sebe i zada snažan udarac konkurenciji samo da pametno odigraju karte
To bi znacilo da je ta konzola vec negde spremna i ceka svetlost dana u sta iskreno sumnjam. Xbox moze da izbaci sledeci model Series X digital sa 3 tb memorije
Sa Microsoftom i mozemo samo da zamisljamo, jer konkretnih najava i planova nema.
Zamislite da neko nesto radi u Microsoftu, kako bi divan svet bio
Zanimljiv video, Sony bi teoretski mogao da izbaci PSSR i za PS5, ali nece isto kao sto nVidia limitira DLSS na starim generacijama karti.
Series X bi zapravo mogao da implementira nesto slicno jer poseduje solidan TOPS koji je potreban za ML/frame generation.
U praksi cemo verovatno, uz mali trik sa frame generationom, videti 60 fps u apsolutno svim igrama na Pro-u i u najvecem modu kvaliteta uz dodatni input lag koji donosi frame generation. Znaci GTA 6 ce raditi u 60 fps-a, po mom misljenju nema tu nikakve dileme i potpuno je pogresno gledati samo ono sto raw power moze da isporuci, koliko Ghz ima procesor i TFLOPs-a GPU jer su to manje relevantne metrike danas, bitnije je koliko imas TOPS-a i kakav je softverski algoritam za frame generation implementiran (naravno, i utilizacija na strani 3rd party-a). Ali eto obecanje koje smo imali na pocetku ove generacije sa super-mocnim ML-om, u stvari ce se ostvariti tek sa mid-genom.
Pa iskreno bi bila sramota da za 105000 dinara dobijemo smeće koje gura 10-ak igara više u 60fps.
Ako bude značajno boljih performansi, a ponajviše novih igara koji će iskoristiti tu snagu, znači ne remaster remastera koji je rimejk originala iz PS3, možda i prodam PS5 i kupim tamo negde na zimu Pro.