PS4 vs. Xbox One

Osma generacija konzola je uveliko pocela, a posto sam jedan od retkih koji je imao tu srecu da koristi obe next gen konzole(sry nintendo) donosim vam jednu zestoku bitku u kojoj se nadam da cu vam pomoci pri izboru vase sledece konzole :slight_smile:

And here we go…

**
[SIZE=4]Hardver:[/SIZE]**

Mislim da su se do sada svi upozali sa cinjenicom koja konzola ima bolju specifikaciju , tako da na ovom segmentu necu oduzimati puno vaseg vremena . Playstation 4 je hardverski jaca konzola od Xbox one-a , zahvaljujuci tome igre izgledaju lepse i rade bolje na Ps4.

Pobednik: PS4

[U]

**[SIZE=4]Kontroler:[/SIZE]

**

[/U]

Moram da pohvalim obe komapanije na dva zaista odlicna kontrolera medjutim jedan je bolji od drugog.
Najveci korak napred je uradio Sony sa svojim DualShock(DS) kontrolerom.Moram priznati da nisam bio fan Ds3 jednostavno nije mi lezao tako lepo u ruci kao npr. kontroler za Xbox 360 (o kome cemo malo kasnije pricati) sada taj problem nemam posle par sati igranja DS4 je udoban i lepo lezi u vasim rukama nove stvari kao sto su touchpad i lightbar su ok ,ali nemaju neku preteranu korist za vas u igrama.Baterija je upravo zbog njih i losija u odnosu na Ds3.Jos jedan probelm kod mene su analozi nisu losi rade odlicno nema tu nikakvog pitanja , ali nisu precizni kao kod konkurencije odnosno Xbox one-a nemam tu ‘‘kontrolu’’ ovo je dosta vazno za mene posto igram i volim FPS igre.

Microsoft je imao dobitnu podlogu za ovu generaciju ,po mnogima kontroler za xbox 360 jedan od najboljih ikada i donekle je iskoristio to nije napravio puno promena za svoj novi kontroler , kada sam prvi put uzeo u ruke kontroler X1 odmah sam se nasmesio , jer zaista pruza sjajan osecaj kada ga drzite imate osecaj potpune kontrole u svojim rukama sto bas nemogu reci za neke delove Ds4 npr. analoge na koje se mozda jos nisam navikao vreme ce pokazati za sada je tako.Nije sve bajno kod X1 kontrolera RT i LT dugmici nisu bas u skladu sa ostalim delovima i posle par meseci koriscenja nisam uspeo da se naviknem na njih.

Pobednik: Xbox One

[U]**Online:

**[/U]

Da bi ste igrali zeljene igre preko interneta potrebno je da imate Ps plus za Ps4 ili Xbox live gold za Xbox one.

Na X1 sam igrao dosta multiplayer Titanfall i pomalo Watch dogs-a iskustvo je ok generalno ali nije savrseno , to kazem jer sam ocekivao posle sve one price Microsofta oko silnih servera koje imaju na raspolaganju da necu imati laga u igrama naprotiv nekoliko puta sam upadao na mec u Titanfall-u gde od laga nisam mogao da igram par puta me je izbacilo iz igre isto zbog gubitka konekcije nesto slicno mi se desilo i u Watch dogs-u gde ja i drugar nismo mogli da igramo od seckanja silnog.

Za sada takvih problema nisam imao na PSN ruku na srce i nisam ga igrao u toj meri kao na X1 , ali mogu da prijavim da multiplayer u Killzone Shadow fall-u radi glatko i bez problema.
Ps + je od starta Ps4 davao svojim pretplanicima free igre , od skoro je i taj program poceo na X1 pod nazivom games with gold
Do sada je Sony taj koji je davao bolje igre i nastavlja da ide tim putem sto bas nemogu sa sigurnoscu da kazem za Microsoft.

[U]
**[SIZE=4]User interface:[/SIZE]

**

[/U]

Love it or hate it Microsoft je za Xbox one odabrao metro dizajn iz Windows-a 8(sistema koji bas nije dobio pozitivne kritike kao svoj predhodnik).Slika govori vise od hiljadu reci, ja vam necu ovde opisivati kako izlgeda vec kako radi u praksi.
Ima fluidnost nema bagova sada, mada je imao na pocetku, brz jeste ali ne brzi od konkurencije o kojoj cemo posle pricati.Tokom koriscenja Xbox one-a sam se cesto pitao ‘’Gde su oni ljudi koju su radili na Xbox-u 360?Dosta toga su izmenili I zakomplikovali bez ikakve potrebe mozda je merto kriv za to ali nije kriv sto nekada kada udjem da otovrim poruku ume po 30 sekundi da je otvara ,kada smo kod poruka nemate mogucnost da posaljete glasovnu poruku(opcija koja odavno postoji na Xbox 360 konzoli) Na Ps4 mozete da saljete glasovne poruke u trajanju od 15 sekundi pored tekstualnih naravno .Party je ok mada nekada po pozivu se ceka po par secundi da se udje u party, sve ovo nije strasno niti game breaker. Napomenuo bih pozitivnu stvar koju trenutno radi Ms cesto izbacuju update za svoj sistem skoro svakog meseca , nesto sto po meni Sony treba da pocne da praktikuje.

Kada smo kod Sony-a vreme je da pricamo malo o njihovom UI.Prva stvar koja mi pada na pamet kada pomislim na njega je ‘’Jednostavnost‘’ to moze biti mac sa dve ostirce ,ali po cenu toga sistem je brz , da brzi je od X1.Na primer frend vam posalje poruku dok ste vi u igri za nekoliko sekundi vi mozete da otvorite tu poruku , mnogo je 5 sekundi da kazem ali neka bude toliko , nesto sto sa X1 nisam uspevao gde je to umelo da potraje. Nije samo ovako kod poruka vec kod svih aspekata UI kreiranje party-a je brzo ulazak I izlazak iz istog je takav , ceo UI je po meni eksplozivan ali I prost , nemate opciju da ga ucinite posebnim jedinstvenim za vas ,mada ni na Xbox one-u nije preterano bolja situacija mada tamo mozete barem da promenite boju vaseg UI ovde ni to nemozete.
Obe kompanije imaju jos dosta da rade da bi zadovoljili svoje musterije blagu prednost dajem Ps4 mada kasnije moze situacija da se promeni ali trenutno…

**[U]
[SIZE=4]Igre:[/SIZE]

[/U]**

Za kraj sam ostavio ono sto treba nas najvise da zanima, igre jer zbog njih uzimamo konzolu zar ne?
Trenutno na obe konzole nemate takozvani ‘’killer app’’ da morate da imate tu konzolu zbog te igre,sto neznaci da se situacija nece promeniti jer vec ove jeseni nam stizu jako interesanti naslovi.

Microsoft za jesenje I zimske praznike sprema sledece igre ekskluzivno za Xbox one.

Halo: master chief collection 14.11.2014

Sunset Overdrive 28.10.2014

Forza Horizon 2 30.09.2014

Project Spark 07.10.2014

Dok Sony ima malo slabiju postavu ekskluzivnih igara za ovu godinu.

Little Big Planet 3 30.11.2014

Driveclub 07.10.2014

Cinjenica je da Playastation 4 ima manje ekskluzivnih igara najavljenih za ovu godinu , ali to nece biti slucaj sa sledecom jer su vec najavili sledece igre:

The Order:1886 20.02.2015

Bloodborn ?.?.2015

Uncharted 4: A Thief’s End ?.?.2015

Microsoft nije najavio puno zvucnih eksluziva za 2015 tacnije samo jednu veliku Halo 5: Guardians da li ce ona biti jedina ostaje da vidimo…

Halo 5:Guardians ?.?.2015

**Pobednik:Xbox One I PS4 **

Zeleo bih da se zahvalim svima vama koji ste izdvojili vase vreme da procitate moj tekst posebno se zahvaljujem admin timu foruma Xbox republika na saradnji.

Tekst napisao: Stefan Urosevic
Azurirao: Igor Karan

Kupovinu konzole odredjuju ekskluzive. Da ne pametujem ja sad mnogo, ne treba gledati tako kratkorocno na ekskluzive, svi znamo da je prethodna generacija konzola trajala koliko jeste. Nece trajati do 2015. S te strane, Sony poseduje prava na mnogo jace fransize od XBOX-a. Uncharted, KillZone, Resistance, God of War i masa drugih. Da ne napominjem pojedinacne igre, kao sto su Heavy Rain, Beyond Two Souls i njima slicne. Ima tu dosta materijala iz kojih moze da se iscedi podosta. S obzirom da meni igre kao Halo ne leze, za svoj vek na XBOXu, jedino sto sam obrnuo su Forza ,Alan Wake i Gears of War, mada i ta Forza nije bog zna sta, a Gears klasicna rokacina, meni nije za igranje “u cugu”, ponovljiva strasno. Moj glas ide za PS upravo zbog raznovrsnosti. Ponavljam, moje misljenje, no hard feelings.

Eh jbmu misa ako si stavio Master Chief collection sto nisi stavio i The Last Of Us:)

Ajde sve mogu da razumem ali da Sony ima bolji interface to nikako, slatko sam se nasmejao, objektivno kao Haški tribunal :slight_smile:

Xbox One-ov UI je strasno kompliciran i zapetljan barem meni,te bas zahtjeva uporabu kinecta zbog lakse navigacije,dok sony ima mnogo jednostavniji traka s igrama iznad trake opcije konzole i to je to

Let the flame war begin!

ps4 ui je bolji i od xone ,ps3 i x360 zajedno.Najjednostavniji i najbrzi,jedino ako ti vise volis metro fazon koji je smorio po meni[poceli su i u igrama da ga primenjuju,posebno smrdljiva EA i njihovi serveri] ali dobro…

jedino me buni za godinu,dve kad nakupim preko 50-tak naslova,bice celjavo ako i tad ostave ovako jer ce biti prepun meni pa ti dok se snadjes i nadjes ono sto zelis da igras…

Ok, ajde daj argument za tvoje mišljenje, a ne kao po običaju da napišeš samo jednu rečenicu, potpališ vatru i da zbrišeš. Zašto ti misliš da je XO UI bolji od PS4 UI?

Valjda mogu jednom godišnje da urade izmene, MS radi svaki mesec. Meni ta jednostavnost ne lezi koju vi hvalite,igrao sam samo KZ par sati a ONE dobijam ove nedelje pa tek tada mogu da ulazim u detalje. A nisam ni rekao da je loš vec samo da nije bolji od MS,što nije ni malo loše

Šta bi mogli da izmene po tebi? I opet, budi malo konkretniji. Smeta ti to što su igre u traci? Smeta ti plava boja?

pa MS ih radi zato sto su nesposobni pa se stalno nesto doradjuje,ovaj UI na ps4 je tu od novembra bez ikakvih izmena i niko se ne buni zato sto radi kao sto i treba i onda nema nikakvih problema :wink:

ZA UI bih se složio sa većinom.
U početku mi je UI na xo sjajan, i sada je, funkcionalan je i solidno izgleda, ali ova crna boja u pozadini ubija i ne može da se promeni. Takođe ovo što stefi kaže otvara poruke nekad malo duže, i pre meča u PvZ recimo hoću da uporedim igre sa nekim(compare games) i dok to otvorim, počeo meč… I plus mi minimizira igru, ne znam da li sam to jedini radio na 360, ali to mi je navika bila i ostala.
Na ps4 mi se više dopada jer je plava, i jednostavno nema ovaj metro fazon.

jedino me buni za godinu,dve kad nakupim preko 50-tak naslova,bice celjavo ako i tad ostave ovako jer ce biti prepun meni pa ti dok se snadjes i nadjes ono sto zelis da igras…

Ma nece… :slight_smile: Ono sto najcesce igras, npr fifa, BF i sl. on ti odmah stavi na pocetak i sortira po tome koliko cesto nesto igras. A salta kroz library dosta brzo.

Znači, smeta ti što je neko rekao da se njemu više sviđa jedan UI, a tebi drugi, i pozivaš se na nedostatak objektivnosti, dok je zamerka koju si ti naveo takođe subjektivna? Kad se pogleda u globalu, oba mogu biti bolja, i UI je najmanji razlog za kupovinu konzole, ali je jedna od stavki koje su obično upoređuju. Ovde je navedeno šta fali na oba i šta bi mogli da poboljšaju.

[quote="“daemonkiller92:196859”]

Znači, smeta ti što je neko rekao da se njemu više sviđa jedan UI, a tebi drugi, i pozivaš se na nedostatak objektivnosti, dok je zamerka koju si ti naveo takođe subjektivna? Kad se pogleda u globalu, oba mogu biti bolja, i UI je najmanji razlog za kupovinu konzole, ali je jedna od stavki koje su obično upoređuju. Ovde je navedeno šta fali na oba i šta bi mogli da poboljšaju.[/QUOTE]
Ne želim da ulazim u bilo kakvu polemiku sa tobom…iskuliraj, svi ovde znaju da si pametan dečko.

Dobar je tekst druze…

Necu mnogo da lupetam, ali evo neki moj komentar:

Hardver: da naravno

Kontroler: dosta zavisi od ukusa i od onoga kako je ko navikao. Ako je neko vise koristio 360 kontroler u prosloj genaraciji naravno da ce mi vise prijati slican kontroler, meni je DS3 uvek bio uzas i nikada se nisam navikao najvise zbog ergonomije i polozaja stikova. Iako nisam koristio DS4 kontam da je sada mnogo bolji ugodjaj u ruci, dok je polozaj stikova isti i vec smo culi za njihov problematicankvalitet.
Meni su npr. LT i RT iako drugaciji od 360-ice, najbolji deo na XO kontroleru, zbog rumble funkcije kao i zbog nacina kao se pritiskaju, osecaj je kao da lebde u vazduhu i nemoguce je doci da odvratne skripe koja se desavala na starom kontroleru.

Online: ovo ti je mozda jedini problematican deo u tekstu, jer si prerano doneo zakljucak i skrto si objasnio. Lag koji se desava je najvecim slucajem do interneta korisnika i mislim da ne postoji igra kada se te nekada nece desiti. U Fifu se cesto izmedju nas desavao lag jer je nasa konekcija bila losa ili opeterecena. Odigrao sam kasnije dosta meceva u FUT-u na Fifi, i koliko se secam retko je bilo laga, a nikada me nije izbacilo iz meca osim kada utakmicu prekine protivnik.
Titanfall sam bas dosta igrao u zadnja dva dana i apsolutno niti jednom nisam osetio nikakav lag, sto ne znaci da ga nece biti. Za Watch Dogs rade Ubisoftovi server, i od nih je bilo zvanicno izvinjenje da je na pocetku bilo mnogo problema, valjda zbog preopterecenosti.
Party na XO radi odlicno i ostali se igraci cuju kristalno cisto, najvise zbog Skype kodeka koji su ubaceni u konzolu. Meni su najveci pogodak slusalice, a njihov najbolji deo dodatak koji se ubacuje u joy,gde se cak i mrklom mraku lako koriste opcije mute i volume up/down. Cak postoji svetlosna indikacija kada je mikrofon na mute. Sve je ovo deo Online iskustva.

UserInterface: ovo takodje zavisi od preferencija pojedinca, ali istina je da se XO interfejs moze poboljsati na mnogo nacina. Prvo da razbijem famu da je UI komplikovan jer je to poptuno netacno, nakon malo istrazavinja na pocetku svako ce se lako snaci gde je sta i sve je daleko nekoliko pritiska dugmica. Iako je brz za navigaciju, poptuno je tacno sto si napisao da ume duze da otvara neke opcije tipa poruke ili ostale stvari vezane za online, nije bas 30sec :slight_smile: ali nepotrebno dugo.
Najgora stvar stvarno jeste i najbanalnija, a to je crna pozadina i nemogucnost promene iste. Mnogo je monotona i bode oci, i mada sam siguran da ce u buducnosti postojati opcija za promenu pozadine, pitanje je dokle vise da se ceka na to.
Najbolja opcija na UI jeste Snap funkcija, gde se mogu koristiti zanimljive aplikacije tokom igranja ili gledanja YouTuba-a, npr.Skype, ili aplikacija koja je bila aktuelna tokom svetskog prvenstva Brazil Now.
Zadnjm system update-om je dodata opcija Snap za Achievement, koja je ispunjenje snova za Achievement whores. Bez izlaska iz igre mozete videti sve achivmente koje sto osvoji, i bitnije one koje niste, poredjani su po tome od vrha koji su najblizi otkljucavanju sa opisom sta treba da treba odraditi da bi se isti okljucali. Postoji cak i opcija da klikom na njih UI vas vodi na savete i strategije koje mogu pomocu oko otkljucavanja.

Igre: e ovo si ubo’ u bullseye. Obe konzole i igraci pobedjuju jer su ovi shvatili/znaju da jedina realna najbitnija stvar koja ih moze odvojiti od konkurencije jesu kvalitetne IGRE koje nisu dostupne na drugoj platformi. Sony je ovo ukapirao jos odavno, a MS tek sada.
PS: dodao bih Quantum Break kao eksluzivu za 2015-tu

Na kraju ispade mnogo, ali eto nije zgoreg, sto kazu :slight_smile:

Koza nostra novi werta :smiley:

Sent from my iPhone using Tapatalk

@Stefaneliii

Odlican tekst, super si to odradio. Treba pohvaliti i iKaran-a sto je sve azurirao kako treba. Sve u svemu momci, kapa dole.

Stefi brate, imaš konzolu već tri dana a sve si izučio a :D?

Šta si od MP-a igrao pored KZ :P?

Hvala puno drustvo :slight_smile:
Moglo je i bolje , ali mislim da smo solidan posao odradili :slight_smile: