PS4 - Savet za nove korisnike: Sta sve znati pre PRVOG paljenja konzole

Da pocnemo polako. Pratite moje korake pre nego sto upalite konzolu (ne znaci bukvalno, ovo je i za one koji duze koriste PS4).

Idemo redom:

- Kada je upalite, moracete da napravite novi (svoj) USER nalog, odnosno account (u daljem tekstu: nalog). Mozete imati ukupno 16 naloga, sto je vama sada trenutno nebitna stvar, ali je bitna kada vam budem objasnjavao Share (share-deljenje, ali ne znaci bukvalno). Za sada fokus je na jednom nalogu, tacnije VASEM nalogu. Njega pravite cim upalite konzolu. Bitno je da se opredelite iz koje ste zemlje, a buduci da Srbija ne postoji, a i da postoji opet ne bi imala nikakve adekvatne popuste niti jeftinije cene, odlucujemo se za dva izbora, ili US nalog ili UK nalog. Dakle, od zemalja birate ili United States ili United Kingdom odnosno Great Britain. Ja LICNO savetujem US, iz razloga sto su cene zbog dolara nesto nize u odnosu na funte i sto je ponuda obicno nesto bolja (mada to su nijanse, pre ili kasnije sve bude isto) ali savetujem i iz razloga sto ja imam US nalog pa eto bolje se snalazim na njemu, dakle oko toga se sami odlucite, a ja cu samo jos nekoliko stvari napomenuti u vezi ovoga. I US i UK nalog moraju sadrzati POSTOJECE adrese ali iz TIH ZEMALJA! Dakle, u polja vase adrese i vasih podataka, jedino sto je istinito je vase ime i prezime! Za ostalo morate uneti neku postojecu, ali laznu adresu iz UK ili US. Za to je najbolje otici na google i uzeti adresu nekog hotela, i prica je zavrsena.
NAPOMENA: za US nalog, birajte neku adresu iz sledecih drzava: Montana, Alaska, Delaware, New Hampshire ili Oregon, jer porez na prodaju kod njih ne postoji (sales tax). Od tog momenta vi ste u tim zemljama, zaboravite vise na Srbiju, Hrvatsku, Bosnu, ceo Balkan…

- Kupovina na Store-u/dopuna wallet-a - Postoji dosta sajtova za kupovinu digitalnih kodova i preko njih uzimate instant dopune (Guglajte: PSN gift codes) odredjenih iznosa (10, 20, 50, 100 dolara ili funti). Kada dobijete kod kucate ga u vas nalog (user) u sekciji PS Store-a u polje Reedem Code i ta sredstva se od sad nalaze u vasem wallet-u i mozete kupovati sta hocete na PS Store-u.

  • Zavrsili smo sa pravljenjem naloga.

**- PS+ Pretplata **(ako hocete mozete uzeti, ako necete ne morate) - Ona sluzi i mora se posedovati da bi se igralo Online (multiplayer recimo), jer igre necete moci igrati online ako ne posedujete tu pretplatu. Bez nje cete moci igrati samo singleplayer. Na godinjem nivou kosta 50$ (od sada pisem iskljucivo za US nalog, jer ne znam iznose u funtama ali vi to samo preracunajte, sve vazi i za UK sto vazi za US) i za to vreme vi mesecno dobijate 2-3 besplatne igre, razne druge popuste, mogucnost igranja online itd, ali sve to dok posedujete PS+ pretplatu. U momentu kada ona istekne, nemate vise nista od mogucnosti koje ste imali, niti igranje igara koje ste na taj nacin skinuli, niti igranje online, niti popuste itd, sve dok NE OBNOVITE pretplatu. Kada obnovite, opet vam se dozvoljava pristup igranju igara koje ste dobili preko pretplate itd. OVO NE VAZI ZA IGRE KOJE STE KUPILI, SAMO KOJE STE DOBILI FREE. PS+ pretplata se moze uzeti i na manje od godinu dana, mesec dana, 3 meseca itd, ali za to cene pogledajte sami. Najbolji nacin uzimanja PS+ pretplate je takodje preko drugih sajtova, gde kao sto sam gore naveo kupujete za odredjeni period i dobijate kod (sifru) koju ukucavate u PSN nalog, tacnije u PS Store na konzoli i idete skroz dole do polja Reedem Code, tamo ga kucate i automatski dobijate PS+. Ovo isto vazi za bilo sta kupljeno preko drugog sajta u obliku koda (sifre), da li igra, ili odredjeni iznos vaucera (10, 20, 50$) itd.

  • Idemo dalje, sada imate napravljen nalog, sa ps+ pretplatom ili bez, kako se ko odlucio.

- Ostaje da se malo upoznajete sa konzolom, interfejsom, aplikacijama, idite malo u PS Store, surfujte, zatim u Settings, tamo pogledajte svako polje, jednostavno upoznajte se sa vasom konzolom. Settings je vrlo vazna sekcija, mozete naci vrlo bitne i korisne stvari, podesavanje zvuka, PSN naloga, kapaciteta hard diska, brisanje slika, videa, igara, podesavanja svih vrsta, dodavanja/brisanja novih usera, podesavanje kontrolera (DS4), recimo ja sam odmah namestio da nemam vibraciju na kontroleru (jer licno to ne volim), zatim namestio da svetlo na kontroleru bude u rezimu “DIM” da ne bi svetlelo jako da bi stedilo bateriju. Mozete i namestiti (sto preporucujem) da rezim konzole Rest-mode ima i dalje prustup internetu sto je vrlo vazno ako recimo skidate igru od 50 GB pa preko noci ostavite da skida, onda kada udjete u Rest-mode rezim konzola se polu-ugasi ali i dalje nastavi da skida igru. Znaci preporucujem da dozvolite pristup internetu u Rest-mode rezimu.

- Vasa internet brzina ako igrate online treba da je NE ISPOD 6 mb/s, ali mislim da ce i sa 4 mb/s funkcionisati, ali nikako ispod. Neki zvanican minimum je 5 mb/s, tako da znate ako treba da odete kod internet provajdera da menjate brzinu.

**- Kontroler **se puni USB kablom, mozete ga puniti preko konzole, lap topa, PC-a, ili jednostavno kao telefon direktno iz uticnice (ja tako radim, mnogo brze ga napuni jer je jaca je struja), bitno da se kontroler ne pregreva (sto ja nisam primetio), tako da punjenje direktno iz uticnice ne bi trebalo da stvara problem.

  • E sada kada ste se malo upoznali sa vasom novom i lepsom polovinom, krenimo na onaj deo za cega je PS4 i namenjen, a to je igranje igara.

Do sada bi se vecina slozila samnom, barem mislim, znaci vecina je i radila stvari na nacine koje sam navodio. Ali ovo dalje sto cu pisati je onaj deo gde se ne slazemo svi, svako ima svoje licno misljenje i stavove, a ja sam tu da dam moje licno misljenje, ali da pritom objasnim i druge nacine

- Kupovina igara se moze vrsiti na mnogo nacina, odlaskom u prodavnicu gde ce vas svojevoljno odrati kao ovcu i platicete sigurno 60-70-80 evra JEDNU disk igru. Zatim postoji nacin kupovine igara preko PS Store-a gde je vecina igara AAA naslova (top naslovi) 60$ pa na nize. Neke bundle edicije (dobijate plus dodatni sadrzaj) su skuplje. Zatim, mozete i preko drugog sajta za kupovinu kupiti po jos mozda nesto nizoj ceni i ukucati kod u Reedem Code. Mozete i narucivati diskove iz inostranih zemalja po istim/slicnim cenama kao na PS Store, recimo base.com i zavvi.com su pravi sajtovi za to, a za 10-tak dana vam stize disk na adresu. Ima i nacin kupovine direktno na forumu, po cenama oko 50e za disk, vidite oglase.

I krajnji, LICNO MENI NAJBOLJI NACIN od navedenih, je SHARE igara, gde igru deli dvoje ili troje ljudi i gde se i cena deli na dva ili tri, pa eto sami izracunajte.
NAPOMENA: deljenje igre na trojicu, NE STVARA NIKAKVU RAZLIKU U ODNOSU NA KUPOVINU IGRE GORE NAVEDENIM KANALIMA, NITI JE IGRA DRUGACIJA, NITI ISTU IGRU IGRAJU TROJICA, NE, SVA TROJICA IGRATE SVOJU “KOPIJU” IGRE I NEZAVISNI STE JEDAN OD DRUGOG, RAZLIKA JE SAMO STO NEMATE DISK NEGO JE IGRA U DIGITALNOM OBLIKU. Dakle, skida se sa PS Store-a download-om i svako od trojice skida posebnu “kopiju” na svoju konzolu. Znaci ovo je jako bitna stvar, jer neki clanovi ne razumeju, kazu kako bi radije davali 7-8-9000 din za jednu igru NEGO DELILI ISTU IGRU SA DVOJICOM! NE DELITE! NIJE ISTA IGRA! SVAKO DOBIJE SVOJU IGRU! ZNACI IMATE TRI IGRE! NIKO NEMA PRISTUP VASOJ IGRI, SVI SAVE FAJLOVI SU VASI I SVE JE LICNO VASE! ISTO KAO DA KUPITE U PRODAVNICI, ISTO! SAMO NEMATE DISK!
Da, trebao sam ranije napisati, ali skontali ste, igre se mogu naci u dva oblika, disk i digital gde nemate fizicki dodir sa igrom. Cene su iste, ali nema bitnije razlike. Reci ce te pa kako? Valjda mogu da prodam disk ali digital ne mogu? Jeste, ali samo ako uzimate po punoj ceni i jedno i drugo, onda naravno da je disk bolji, ali ako se radi o tome da uporedjujete SHARE i DISK, SHARE JE NEBROJENO BOLJI. Jer opet mozete prodati igru! Kako?! Bice objasnjeno… Igra koja kosta 60$ (80-90% igara) putem share-a se deli na dva ili tri, ali ne proporcionalno, vec 4000 din, 2500 din i 500 din (ako je troje u grupi), ili, 4500 prema 2500 din (ako je dvoje u grupi). Zasto ta raspodela ? Zasto neko da kupi za 4500, a neko za 500, i to ISTU igru?! E pa zato sto niko od vas nema ista prava. Taj koji kupi za 4500 se zove Nosilac i igru zauvek ima, moze da je obrise pa opet skine, moze da radi sa njom sta hoce pa opet da je ima, a moze i da je proda! I da pritom izgubi minimalno. Znaci da, jedna original igra kupljena na taj nacin moze da se proda i da ispadne kao da ste kupili piratski disk… Jeste, tako je. Onaj za 500 din sto kupuje zove se **Fantom **(u sustini to je offline nosilac), takodje moze igru da ima zauvek, ali CIM UPALI NET GUBI IGRU, i NE MOZE DA JE PRODAJE DALJE, fakticki ne moze nista sem da je igra offline, a ako je obrise nema je nikada vise sem ako je opet ne kupi. Fantom samo ima net dok skida igru, ali cim je skine gasi net i ne pali ga dok god ne predje igru. Ne sme net na konzoli da pali UOPSTE, ne samo dok igra tu igru. Fantom se uzima onda kada znate da cete igru preci brzo, ili recimo napunite celu konzolu fantomima pa igrate igre kao na flesovanoj konzoli (ovo necete uspeti, jer morate sve fantome skinuti istovremeno a nikoga necete naci da tako prodaje). Vi morate da procenite koju igru koliko zelite i na osnovu toga birate hocete biti Nosilac, Fantom ili… ili…Guest! To je treci slot, i clan koji ga kupi placa 2500 din ALI, ne moze da igra SA SVOG naloga (mora igrati sa novog naloga koji pravi na konzoli i samim tim nemate trofeje na vasem nalogu vec na tom, ali ako igru kupujete da uzivate, za sta igre i jesu, onda vas bas briga sto ne igrate sa vaseg naloga i sto nemate trofeje), zatim, Guest mora non stop imati pristup internet konekciji (Nosilac moze i ne mora, Fantom ne sme, a Gost mora) ALI, moze da proda dalje igru. Znaci samo Fantom ne moze prodati igru. Guest moze isto da je obrise, moze sve kao Nosilac, ali igru igra sa drugog naloga, ne svog, i mora imati konstantan pristup netu.

Share vam je ukratko objasnjen, za dalje razumevanje izvolite link:

http://www.ps4srbija.com/forum/playstation-4-tutorijali/share-igara-za-ps4-konzolu/

http://www.ps4srbija.com/forum/ps4-igre-kupovina-prodaja-razmena-share/

Objasnjen je sa strane igre koja kosta 60$, ali koliko god igra da kosta (30$, 120$…) deli se srazmerno na dvoje ili troje po nekoj fer raspodeli. Za Share morate praviti novi nalog na konzoli (koji nema veze sa vama), ali ne pravite ga vi, nego ga je vec neko napravio, recimo “NN” clan, i on kao posrednik kome uplacujete novac na racun vama daje samo mejl i password tog novog naloga, vi udjete u taj nalog i nadjete igru koju je on kupio za vas i pocinjete download. Prvi skida Fantom (ako ga ima), kada on skine krece Nosilac, pa onda Guest (nije striktno ovako ali savetuje se). Kada zavrsite, izlazite iz tog naloga i prelazite u svoj nalog gde vas igra ceka i od sada sve lepo igrate sa svog naloga kao da ste igru vi kupili (sto i jeste) i nemate vise veze sa tim “fake” nalogom, samo ste preko njega skinuli igru, ali ga ne brisete jer igru imate dok god taj nalog postoji. Tako je za Fantoma i Nosioca, a Guest IGRA BAS SA TOG “FAKE” NALOGA, ne moze sa svog.


FAQ

Q: Sa kime mogu da igram online (na kojim serverima) ako sam kupio disk ili konzolu za “taj i taj” region? Ili ako sam pravio user na "taj i taj region?

A: Nema veze da li ste US ili neki EU nalog, ili ste kupili bilo koji disk ili konzolu, uvek igrate na serverima najblizim sebi, znaci po IP adresi se to odredjuje. Ne znaci da igrate sa Amerima ako ste US, pre cete igrati sa balkancima, madjarima
itd. Recimo BF4 ima super filter, kada se udje u igru sami birate gde da igrate, North America, Europe, Australia, Asia itd. Tako da nekada i do igre zavisi ali ako nema filtera onda vas samo “baca” na najblize servere. Oprez: Jedino PES morate paziti gde kupujete, ako kupite US region (recimo) necete moci igrati sa drugarom iz Evrope. Ovo je jedini slucaj za koji ja znam, dakle samo na PES pazite.


NEKI KORISNI LINKOVI

Playstation Store (US):https://store.sonyentertainmentnetwo…-us/home/games

Playstation Store (UK):https://store.sonyentertainmentnetwo…-gb/home/games

Najlakse naci hotel:http://www.tripadvisor.com/

(Kucajte samo drzavu, npr “Oregon” i izaci ce svi hoteli iz te drzave, random birajte koji hocete)

Primer pravljenja naloga:

Ime i prezime: Petar Petrovic
Ulica: 2864 Pacific St. (Ako trazi ulicu)
Grad: Cannon Beach
Postanski broj: 97110
Drzava: Oregon

Ovaj tekst je napisan da pomogne svim novim clanovima (i starim), svim novim korisnicima PS4 konzole, svima koji zele na laksi, jeftiniji i najpouzdaniji nacin da iskoriste cari i mogucnosti ove konzole.

Ovaj tekst ce se dopunjavati i menjati, i vi kako novi, tako i stari clanovi, postavljajte sugestije, dopune i mnoge druge stvari koje sam mozda zaboravio, prevideo, ili pogresno napisao.

Ova tema bi trebala biti jedna od vaznijih na forumu jer se sa njom mnoga pitanja, kako prosla tako i buduca iznova ponovljena, ne bi vise trebala desavati, a i ako treba da se desavaju neka se sva svedu na ovu temu i tu postavljaju buduca pitanja koja spadaju u ovaj ceo tekst iznad napisan.

Ovo je moj licni savet, nacin na koji sam ja radio stvari, ne znaci da je to najsipravnije ili da je NAJBOLJE, tekst je tu bas iz tog razloga da sami uvidite da li mozda nesto ne biste uradili kao ja, ali ja verujem da je ovo sigurno najpristupacniji nacin za prosecnog gradjanina Srbije (i celog Balkana) i ja sam se najvise time vodio, dakle pristupacnosti za svakog gradjanina koji hoce da kupi ovu divnu konzolu ali je u problem zbog dodatnih troskova, koji nadam se u velikoj meri su sada svedeni na najnizi nivo. Verujem da ce vremenom biti sve pristupacnije i pristupacnije, ali i ovo je za pocetak, reci cemo, IZVANREDNO. Do te mere, da je hakovanje konzole (koji jos ni ne postoji) nepotrebno, ali iskreno, najiskrenije, pa sami recite. Znaci kada se i pojavi hack, ja moju konzolu necu flesovati i time je “kvariti”.

To je to, za izmene i dopune tu ste i tu smo, tako da samo izvolite. Sirite sto vise mozete, preporucujte, i zelim da cujem sve, kako pohvale, sugestije tako i primedbe.

Pozdrav svima, zivi bili!

Svoje znanje dugujem MagicMaster-u, u najvecoj meri sto se tice Share-a igara, jer da njega nije bilo ja ovo ne bi mogao preneti vama. Slobodno mogu reci da mi je (bio) mentor.

2 Likes

Već sam pročitao celi tekst na PS4Srbija, ali ovde udaram thanks, svaka čast, odličan 5!

Milose svaka cast :da:

Mogao bi neko da napise nesto ovako i za XO :slight_smile:
Svaka cast za ovo, odlican tekst! :slight_smile:

Svaka cast!

Dobar,sjedi 5! :da: :tap:

Bravo.

Odlicna tema. Bez viska komentara :beer::beer:

Sent From: “Neitherworld, Peaceful Pines”

Svaka tebi cast! Procitah sve u dahu posto ovih dana uzimam ps4 i prvi put da mi je jasno ovo oko share igara.

[COLOR=#333333]Hvala, hvala puno svima! [/COLOR]:tap:

Ako neko ima prava bilo bi lepo kada bi digao temu na sticky.
Ako smatrate da bi trebalo.
Jer nema poente ako se zagubi :slight_smile:

Što da ne :slight_smile: Stavljeno kao sticky :slight_smile:

Stvarno bi bilo lepo da neko napise za xbox one. :slight_smile:
Taman treba da mi stigne ovih dana :slight_smile:

GTA hvala puno na objasnjenju mnogo si pomogao kako meni tako i drugim clanovima. Imam par pitanja za tebe posto sam totalno nov u ovim ps4 vodama.

  1. Da li sva tri korisnika mogu da igraju igru online u isto vreme(tipa destiny mp)…pretpostavljam da moze jer se igra pokrece sa tri razlicita naloga ali eto cisto da pitam.

  2. U slucaju da sam guest to znaci da igru mogu da kupim od 16 razlicitih nosilaca(posto si napisao da moze da se napravi 16 naloga)

  3. Da li bi bio problem za share igara sa vama iz Srbije to sto bi npr moja konzola bila kupljena u Hong Kongu…znam da postoje PAL I NTSC konzole pa ne znam da li bi to bila prepreka tj i da li su igrice region locked(izvinjavam se ako pitanje nije na mestu).

Sva pitanja su ti na mestu, i hvala i tebi, svi smo ovde da se zajedno medjusobno pomazemo.
Tema je i zamisljena da se ovakve stvari pitaju (ali da se ne ponavljaju previse), i slobodno neka svi prenose svoje znanje i neka i drugi iskusniji clanovi odgovaraju na pitanja, jer ako cemo iskreno ja sam u ovim vodama od Marta 2014. godine :smiley:

Sve u svemu, stvari koje procenim da sam preskocio ili su vredne isticanja, update-ovacu gore u prvi post.

Odgovori na tvoja pitanja:

  1. Da, aspolutno svi mogu da igraju u isto vreme, bas iz tog razloga koji si naveo.
  2. Nije mi bas najjasnije pitanje, jer zasto bi ISTU igru uzimao od 16 razlicitih nosilaca? Ali da, mozes. Razlicite igre od 16 razlicitih nosilaca, mozda si to hteo da pitas, jer ima veceg smisla. I na ovo je odgovor DA, mozes :wink:
  3. Nikakav problem. Nisu region locked :wink:

Hvala na odgovorima

A pod ovim drugim pitanjem sa recju ‘‘igru’’ sam mislio u mnozini igre :slight_smile: nismo se razumeli. U svakom slucaju od 16 razlicitih nosilaca mogu da skinem razlicite igre. E da jos jedno pitanje. Da li sa jednim nosiocem mogu vise igara da delim?

Mozes, sve sto si se dogovorio sa Nosiocem da uzimate zajedno mozete obojica igrati. I Fantom.
Ne znam da li imas nekog drugara (rodjaka, prijatelja) koji ima svoj nalog pun igara pa me sada pitas da se prikacis da budes Guest na njegovom nalogu.
To ne moze, jer bi onda vas dvojica igrali sa istog naloga u isto vreme, a konzola ne trpi vise od jednog ulogovanog na jedan nalog.
On bi morao da iskulira dok ti igras i obrnuto, ti da kuliras dok on igra. Ali to nema smisla jer onda bolje samo uzmes njegov nalog i ne budes Guest , nego isto kao on, Nosilac.
Samo on u tom slucaju mora da deaktivira konzolu kao primarnu za taj nalog (Deactivate as primary, to ti je u Settings pa PSN, pa tu negde).
A ti kod tebe da aktiviras kao primarnu (Activate as primary).
I posle kada se opet promenite ti deaktiviras, a on aktivira.

Mozda sam sada ovo nepotrebno pisao, jer ti mozda uopste ne pitas zbog toga, ali nema veze jer i ovo treba znati.
**Zato samo Guest igra sa tog -novog- naloga, a Nosilac i Fantom sa drugih naloga (svojih), to je svrha Shera. **

Inace, ovo si pitanje dobro postavio, Share je najbolji onda kada se na jednom nalogu uzme vise igara, pa trojica delite taj nalog sa par igri, ali to se retko desava zato sto je tesko naci jos dvoje ljudi koji prvo, imaju isto interesovanje kao ti, i drugo, treba da sva trojica NEMATE VEC te igre.
To se retko dogadja, ali do 2 igre je sasvim realno. Vise od 2 bas i ne.

Da da ovo da guest koristi taj novi nalog a nosilac i fantom svoj stari sam skontao. Drago mi je sto se moze share-ovati vise igara na jednom nalogu, doduse kao sto ti kazes bice tesko naci jos dva coveka sa istim interesovanjem ali kontam da ce ekskluzive svi kupovati poput ‘‘the order 1886’’ ili ‘‘uncharted 4’’ pa bi se na taj nacin moglo naci po 2,3 igre na jednom nalogu

Tako je, to bi trebalo ali samo da izadju u isto/slicno vreme.
Mada uvek se nadje “srodna” osoba ( :smiley: ) samo nekad se ceka sat, nekad dan, nekad nedelju, a nekad mesec dana.
Ali uglavnom se uvek nadje.

Mene nešto interesuje vezano za share - kako naći pravu ekipu vezano za deljenje i kupovinu igara?
Mislim, kakva su vaša iskustva i preporuke, pošto smatram da se ne može tek tako čovek povezati sa bilo kim na internetu vezano za kupovinu igara.

Naravno da možeš jer ne zavisiš od njih ni malo, idi na Razmenu Igara pa vidi i sam koliko ima thread-ova o uspešnim saradnjama kupovine igara putem share varijante… bez skepticizma, veruj mi :wink:

Hvala puno na odgovoru :da:

Iz teksta napisanog za nas noob-ove sam skontao da igrači ne zavise jedni od drugih, ali sam ipak hteo da proverim, da ne bude posle - nosilac promenio password ili tako nešto i otišla mast u propast :smiley: