PS4 najprodavanija konzola i u 11. mjesecu

[quote]#Microsoft je imao jako dobar mjesec, no Sony se ipak zadržao na tronu.

PlayStation 4 je bio najprodavanija konzola u 11. mjesecu, te je tako preuzela vodeće mjesto na ljestvici koju je do tada imao Xbox One.

Sony je potvrdio kako je PS4 bio najprodavaniji na američkom tržištu, no još nismo dobili i službenu izjavu.

Sve do 11. mjeseca Xbox One je bio najprodavanija konzola na tržištu SAD-a, i to četiri mjeseca zaredom, a Microsoft je to mogao zahvaliti lansiranju Xbox One S konzole.

U 11. mjesecu je izašao i PlayStation 4 Pro, unaprijeđena verzija PlayStationa 4, a isti je mjesec obilježio i takozvani Black Friday koji je sasvim sigurno potpomogao boljoj prodaji.

Otkako je lansiran, Sony broji 50 milijuna prodanih PS4 konzola, koji je uglavnom dominirao na tržištu, s ponekim iznimkama, tijekom kojih je Microsoft počeo s nekim dobrim potezima, zahvaljujući kojima je Xbox One dolazio do sve bolje prodaje.[/quote]

Izvor: http://adria.ign.com/ps4/11103/news/ps4-najprodavanija-konzola-i-u-11-mjesecu

Cekaj da dodje scorpio…pro je novi proizvod na trzistu…naravno da ce se kupovati…

E onda ce se videti ko kosi, a ko vodu nosi…

Kad dodje Scorpio sa cenom od 500+ evrica, prodavace se gore nego xo :joy:

Ček ček… Ako Scorpio bude odgovor na Ps4 Pro, onda je Sony sljedeći nakon toga sa izbacivanjem konzole. To definitivno nije cool za nas potrošaće…

Mislim da je ipak Scorpio next-gen konzola, a Pro - kao što je i sam XOS, produžetak ove generacije na 4K. Ili ti, wishful thinking…

Poredis Pro sa XOS? Nidje veze. I sta uopste znaci next gen? Kontam da next gen treba da znaci uvođenje neceg novog, revolucionarnog kao sto su x360 i ps3 to učinili u odnosu na ps2 i xbox. Aktuelna generacija ni po cemu nije nex gen, sem po visoj rezoluciji. Tako ce biti i sa Pro i Scorpio. Dobicemo stote nastavke istih igara sa nabudzenom grafikom i rezolucijom, a sam gameplay ce ostati isti. Retko da se iko vise trudi da napravi neki pomak, svi idu na siguricu.

Da, u pravu si, za razliku od Pro-a, XOS pokreće sav 4K video sadržaj.

Nemam ih šta poredit kad su na istoj deredži. Evo upamti šta sam rekao, pa ćemo vidjet kad izađe Scorpio.

Pa videcemo Halo 6, koji ce biti isti kao i 5 prethodnih sa 4k grafikom? I sta je tu next gen? Ja ovde navodim generalni problem, ne stajem ni na jednu stranu.

A pojam deredza sam probao da nadjem na netu sta znaci i nisam nasao, tako da mi molim te prevedi.

Jako plitko poređenje, u kojem se vidi da čuči fanboy. Tako da mi nemoj pisati da “nisi ni na jednoj strani”. Halo ima gameplay, čak i prvi dio, kojem 95% igara tog tipa nikada neće prići. Da izađe na krompiru, svejedno. Mada je MS već dokazao da sluša potrošaće, tako da ne sumnjam u snagu sljedeće konzole… Čime ne osporavam Sony, koji radi isto.

Deredža, u prevodu: Na istom nivou.

A sta sam ja poredio pa da bude plitko? Ne razumem, objasni mi. Cemu odmah spustanje?

I XOS i Pro ne mogu nikako da budu na istom nivou. To iz tebe govori fanboy.

Evo cisto jedan clanak od danas

PS4 Pro Performance Is Equivalent to $900 PC, It’s “Really High Benchmark” for Console - ARK Dev

Tako da porediti ga sa xos je neozbiljno.

Kakvo spuštanje? Diskutujemo. Nema zamjerke u racionalnoj diskusiji. Samo pucaj hihih

Pro većinu, čitaj 95% igara, ne pušta u nativnoj 4K rezoluciji - niti će ikad. Poredim ga sa XOS većinom radi skaliranja slike na 4K, te nešto boljih performansi u igrama. Kao što i sam možeš provjeriti, Digital Foundry je radio poređenje, većina igara radi fluidnije i bolje na XOS nego na standardnom modelu. Ne kažem, Pro ima neke bolje benificije u igrama koje su izašle, poput, boljeg view distance, oštrine textura, performansi i sl. Ali opet, nedovoljno da mu se stavi etiketa “next-gen” konzole. Koja, slažem se, treba uvesti revoluciju.

Tako da su te dvije konzole, ne samo meni lično - već i u većini situacija, na istom nivou radi razloga koje sam naveo. Mislim, pazi - kažem mislim, da će Scorpio biti ekvivalent Ps5 konzoli. Eto, to je ono na šta sam išao.

To sto se trenutno ne koristi potencijal konzole ne znači da je treba stavljati u isti kos sa 3-4 puta slabijom konzolom.

I ne, Scorpio nece biti u rangu ps5, bice jednako slabiji kao sto ce Pro biti od Scorpia. Uvodjenjem razmaka od godinu dana dovelo je do toga da ce uvek ms ili soni imati u datom trenutku jacu konzolu.

I prema trenutnim specifikacijama Scorpio je 40% jaci od Proa, tako da je trenutno mnogo veca razlika izmedju Proa i ostalih konzola nego sto ce za godinu dana Scorpio biti jaci od Proa.

U novembru (USA) PS4 konzole ( PS4, PS4 Slim i PS4 Pro) su prodate u 1.1 milion primeraka (28% manje nego prošle godine) a Xbox One (XO i XO Slim) u 1.0 miliona primeraka (23% manje nego lani u istom mesecu).

Dakle 100K razlika i to u mesecu kada je uleteo PS4 Pro na police. Mislim da to baš nije neki rezultat s obzirom da su u najprometnijem periodu godine (pored decembra) i da je u pitanju novi hardver. Očekivalo se da će PS4 Pro da izdominira u kombinaciji sa PS4 Slim verzijom a ono su podbacili u odnosu na prošlu godinu. Btw PSVR je prošlog meseca prodat 68K paketa.

1 Like

Pa logicno je da je vecina kupaca odabrala Pro mesto starog ps4. Treba uzeti u obzir da je Pro bio svuda rasprodat i da nije bilo dovoljno konzola da zadovolji potraznju. Videcemo u narednim mesecima. Mislis da ce se pred izlazak Scorpia i dalje ovako prodavati xos? Nema sanse, ni izbliza.

I zasti gledas samo Ameriku? Pa postoji i ostatak sveta. Gledas trziste na kojem je xbox dominirao 10 godina. Cak i na tom trzistu soni dobija.

Tako je, dobro si rekao, treba gledati globalno tržište. Gdje Xbox nije ni blizu poznat brend kao što je Playstation, pa opet ima rezultate koje ima.

Imaš neki info koji mi ne znamo da to tvrdiš, da Scorpio neće biti u rangu sa Ps5? Vrijeme otkriva sve. Ćemo da vidimo. Uostalom, iznjeo sam svoje mišljenje, ne faktu.

I prosto mi je briljantno kako kažeš da te “spuštam” a ti pokušavas spustit sve one ljude ovde koji obožavaju Halo franšizu. Hajde dobro…

1 Like

Gledamo Ameriku jer se članak koji je Predator postavio odnosi na USA tržište. Nema sumnje da je prodaja PS4 dobra i na WW nivou, ali za to nemamo brojke.

1 Like

Cime spustam majke ti? Time sto sam rekao da ce biti suštinski isti sa 4k rezolucijom? Jel sam igde rekao da je igra losa? Cudi me od tebe ovakvo rezonovanje.

I da li je logicno da ako, pretpostavimo, ps5 izadje godinu dana nakon Scorpia bude iste snage kao on? Malo verovatno.

Obe konzole su beskorisne… Jer i do sada nismo videli nista posebno na ovoj generaciji, a sumnjam da ce nesto da se promeni… I ako govorimo o poboljsanju, 4 i one su bile na onom “cuvenom” E3 najavljene kao 4K, ali za pocetak ce se ograniciti na 1080p 60 fps-a…

Sto se tice cene skorpia, da li ce biti 500+, pa sami su oni koji su za pro rekli da vise para treba izdvojiti za jacu masinu… Tako i da bude 500, sa 6 ce biti jaci od 4 i proa zajedno… da li se isplati 500€ skorpio ili 400€ pro? Ako vec vecina tupi o snazi i 4K na forumu, onda tih 100€ nisu problem… Ili mozda ipak jesu???

1 Like

Dok izadje Scorpio Pro ce verovatno biti 300, tako da je onda razlika u ceni veca. Ali nebitno, ono sto si napisao u uvodu je pun pogodak, to i ja pokusavam da kazem.

Naravno, to da će igra biti ista samo na 4K. Znači, ne do bog tog užasa…

Toga se i bojim. Ali opet smatram da će tako i biti. Možemo diskutovat do u nedogled, kad nemamo jos apsolutno nikakvih značajnijih informacija.