Project Scorpio i budućnost Xbox platforme


Alber Panello iz Xbox tima je u The Inner Circle podkastu pričao o budućnosti Xbox platforme i projektu Scorpio. Za one koje mrzi da gledaju celu epizodu, dole su sumirani zanimljivi detalji.



  • Microsoft’s own goal of Scorpio’s ‘uncompromised 4k’ means allowing for the same framerate, enemies on screen, assets etc. of an XB1 game to be taken into native 4K by developers (dont stop reading here)
  • HOWEVER there is absolutely no mandate on how developers can use this power, they can upgrade framerates, resolutions, assets however they like. Native 4K isn’t an absolute necessity, its an optional guideline.
  • This means theyre striving so that if a game was originally performing at 60fps it can run at 4K 60fps if the devs choose that, Uncompromised 4K means Scorpio is 4K 60fps capable
  • Microsoft persistently working with devs to make sure Scorpio development is easy
  • No worries about Xbox One S being announced and launched at this point because the product was “Rad”
  • MS wants consumers to have a choice between base model Xbox or go premium with Scorpio, all Xbox games and accessories will work across this family though should a consumer want to upgrade.
  • Microsoft seeing the future of Xbox like a PC, game’s dont have to be abandoned at all, any of the hard stops will be removed
  • Each Xbox from now on will be a natural extension of the last one without disrupting progress made in the gaming industry, a big “family” from now on
  • Play Anywhere is an effort to create an ecosystem of both Xbox and PC gamers, to allow gamers to use all the devices they own, to stay in touch across them.
  • Play Anywhere allows for bigger userbase and added revenue will go towards creating and supporting new IP’s at Microsoft, however theres still “plenty of work to do”
  • Xbox team feeling very optimistic
  • Strict ethic that Scorpio couldn’t be a half-step, has to hit the right milestone at the right time and be the most technically accomplished console possible
  • No concern at Microsoft that gamers will suddenly jump to PC, people will play where they want to play. In most cases people use party chat just to talk to friends, this has been brought into connect XB1 and W10 players.
  • No plans to phase out Xbox One, such a topic is for the “very very far away future”
  • No faceplates for Scorpio :(((((, its over (more of an inside joke with the hosts)
2 Likes

Sto je najgore, ja sam oduvek mislio da su fejsplejtovi zapravo fina ideja za kastomizaciju matorog xboxa. Steta sto nije zazivelo. Nesto ko wallpaper, promenis povremeno.

Ali sto kinezi kazu, may you live in interesting times. Kako ce se sve ovo zavrsiti to vise niko ne zna. Deluje mi ko da ne znaju ni ovi sto su za volanom.

Ne bi me cudilo da i bude blizu 1000$ Xbox Scorpio:

[quote]The executive went on to say that it’s not uncommon for PC gamers to spend “thousands of dollars” on a 4K-compatible gaming rig. He said he’s excited about figuring out how to bring 4K gaming “at scale to a really big audience in the console space.” This would suggest the Scorpio price would be sub-$1000.
[/quote]

Evo link(GameSpot) o cemu se tacno radi: http://www.gamespot.com/articles/how-much-will-xbox-scorpio-cost-its-a-premium-prod/1100-6442817/

Cim se spominje sub-1000, vracamo se u 700€ konzola eru :grinning_face_with_smiling_eyes:

Sjetimo se da je pretprosla trajala skoro deceniju. Thank you lawd!

Jos uvek mi nije jasno kako ce funkcionisati one/scorpio , ps4/ps4 neo.

Da li ce svaka igra izlaziti na obe platforme i da li ce biti drasticna razlika u kvalitetu grafike?

Malo mi je nejasna ova politika ‘‘polu next gen’’.
Dajte nam onda otvoren sistem pa da sami odredjujemo snagu konzole u skladu sa mogucnostima.
A, da. To je pc.

U svakoj igri postojace “Neo/Scorpio” mode koji ce poboljsavati grafiku (4K razolucija, nivo detalja ili fps). Automatski ce detektovati verziju u zavisnosti od hardvera koji je pokrece i na osnovu toga pokretati igru sa adekvatnim podesavanjima tako da korisnik ne mora nista da podesava i da razmislja, jer je to konzola a ne PC. Imacemo 2-3 generacije konzola u produkciji paralelno u svakom trenutku da bi se jedna ista igra plasirala na vise segmenata trzista bez dodatnog razvoja i portovanja. Neo/Scorpio ce targetirati high-end segment igraca koji danas sklapaju jake gaming PC konfiguracije i current gen im nije dovoljan. MS i Sony su odlucili da naprave “skup” proizvod koji zadovoljava potrebe najzahtevnijih igraca i pruzice mnogo bolje VR iskustvo zbog znacajne razlike u terflopsima. Glavna debata vodice se na frontu vrste poboljsanja: rezolucija (4k/sub full hd) vs fidelity (high low) vs fps (30/60fps) i na ovim poljima nova konzola ce nuditi poboljsanja u zavisnosti od toga sta developer smatra da je prioritetno za gaming experience i na koji nacin zeli da upotrebi visak snage. Da li je to “drasticna razlika” zavisi od percepcije, naravno. Ako tebi nema razlike izmedju S3 i S7, kladim se da ni 2-3x jaca konzola nece doneti drasticnu razliku u dozivljaju jedne iste igre. Ono sto verovatno necemo videti su “Neo/Scoripo-only” ekskluzive sto je za igrace ipak OK kompromis, zajedno sa beskonacnom PC-like backward kompatibilnostu i seamless prenosenju game library-ja izmedju generacija. :slight_smile:

Uvek volim da ‘‘isprovociram’’ tvoj komentar jer imas dosta znanja, informacija, a znas i da pises.
Sa blagom dozom humora :slight_smile: Bio bi dobar novinar, I guess :slight_smile:
Pretpostavljam da bi jedino ‘‘only on scorpio’’ naslovi izvukli pravi potencijal iz konzole, al to ce biti kompromis. Da se kupci ‘‘current generation’’ konzola ne bi osecali prevarenim.

Ostaje da cekamo i vidimo.

Nema šanse da bazni model Scorpia bude više od $399. To je ta magična cena posle koje ide drop mic momenat i hajp kreće. Sve preko toga ubija momentum. Da su vodeći na tržištu, pa još nekako da razumem, ali nisu u takvoj poziciji. Ponešto su naučili iz svojih grešaka i sad znaju kako treba da se obrate gejmerima da bi povratili poverenje.

Drugo, konzola izlazi tek za 12+ meseci, što znači da će cene finalnih komponenti biti niže a i MS ih ne dobija po ceni kao što su u radnji, nego na milionske porudžbine dobijaju po dosta jeftinijim cenama.

Treće, na konzoli radi tim koji predvodi Panos Panay, što znači da će biti omanja zver, i po specifikacijama i po dizajnu (drži fige).

Ako ps 4k ili kako vec… koji izlazi uskoro bude jaci po specifikacijama, ne znam sta ce onda Microsoft…
Jer poenta ove njihove price je ‘‘Ok, one je slab, tera sve u 900p, evo vam sad sirova snaga’’.
Ako ta snaga bude manja od sony-ja NEO… opet su u problemu.
U svakom sl u tom ‘‘ratu’’ najvise profitiraju gameri, sto je dobro.

Kad se setim samo ps2 konzole po izlasku u Japanu i cene u halo oglasima od 2000 maraka za jntsc verziju :slight_smile:

Scorpio je jači od ps neo, to je već opšte poznato.

Ne bih da trolujem, al opet ce valjda softver da odluci o uspehu konzole. Setimo se nintenda wii koji je IZUO xbox360 i ps3 u prodaji.
Xbox 1 duplo jaci od ps2, ps2 ga pocepao.
Ne razumem jedino zbog cega Microsoft ne insistira na razvoju vise xbox ekskluziva… Nije da nemaju para… Jer argument sony tabora je oduvek bio ‘‘ekskluzive’’.
Sta to sprecava Microsoft da kupi recimo 3 najjaca studija koji ce uraditi 3 nova ip-ja koji ce biti ekskluzive i koji ce objasniti sta je dobra igra.

Nintendo mogu da kupe danas popodne. Sada imaju Gears, Halo i … neke timed ekskluzive. Slabo.

Ako softver odlucuje onda je MS puko nacisto.

Zato što na prodaju konzole utiče više faktora od “softver”.

Upravo tako. Sve resurse usmerise na net, socijalne mreze, integracija sa netflix servisom, digitalna televizija… ALO RODJACI! EKSKLUZIVE!
Utice dosta faktora, al za gamera je valjda presudno sta od igara izlazi.

Microsoft ekskluziva ima dosta, ali su upravo to, microsoft ekskluzive, ne xbox one. Njih ne zanima gde se igra, da li je to windows 10 ili xbox one, u svakom slučaju slučaju ide u džep.

Dok je kod sony-ja druga stvar. Playstation divizija je jedina koja donosi neki profit, ostalo je sve u minusu. Mada ni njihove trenutne ekskluzive nisu ništa posebno, jedini trenutni system selleri su uncharted i kako za koga bloodborne. Ono prodavanje magle tipa soon i izlazi za 3 godine neću ni da računam.

1 Like

Da, moze se reci da je ekskluziva ako izlazi za ONE i windows.

Ako se ne varam SVE buduce one eksluzive ce paralelno izlaziti i za windows (10).

Ps3 je objasnio sa ekskluzivama, al ps4 kao da ne prati taj trend… Slabo nekako , bas slabo.

Eksluzive su jedan deo jednačine, koji u ovoj generaciji nije baš (nešto posebno) presudan, nego multiplatform igre koje su se bolje ponašale na PS4 a konzola je u početku bila jeftinija od XB1. Pored toga MS je krenuo sa TV TV pristupom sa konzolom, dok je Sony išao sa Games Games, i tu smo sada gde smo. Dosta ljudi se sa X360 prebacilo na PS4 da igra Destiny, Battlefield i CoD jer bolje klize. Sa Scorpio projektom MS hoće da povrati neke od tih igrača a isto tako da uveri Xbox fanbase da od konzole u budućnosti očekuju najbolje.

Zato što nemaju motivaciju. PS4 se i bez toga prodaje nenormalno samo zbog toga što je microsoft usrao motku pre nego što je xbox one i izašao, pa dok su to shvatili kasno su krenuli da čiste.

Tako će i biti cele ove generacije, microsoft će da nudi sve i više i više da bi privukli nove kupce, dok će sony da stoji i prikuplja novac.

Malo mi je nejasno… Vrhunski inzenjeri sede u Microsoft foteljama, imaju sastanak, tema ‘‘xbox one’’.
‘‘Nece da tera igre glatko u 1080p, sony hoce, al nema veze, radice digitalna televizija i streaming super bowl-a’’.
‘‘Bravo majstore, pa to je ta definicija!’’.
Toliko losih poteza povlace da treba da su srecni sto imaju windows, jer ih on cini zivim.

I cinice ih jos dugo, dok ne izumre desktop.

I da, last guardian mi dajte da igram.