PlayStation zatvara dva studija: Firewalk i Neon Koi

Prvo su se ljudi žalili “šta će crnci i druge rase u našim igrama, neka nauče da programiraju i prave svoje igre!!!”. I stvarno, ta deca videla da nema druge pa počeli da uče razvijanje softvera. Sada krenuli da prave svoje naslove sa svojim likovima i opet ne valja. Mislim, neka ovi što se bune nauče da prave igre i onda neka stave likove koje žele :woman_shrugging:. win win

To što su pokušali da udovolje njima nije samo po sebi ni dobro ni loše (koga interesuje više, imam duuuži post u history-ju, nije ga teško naći). Jednostavno su odabrali loš trenutak da igra izađe kad je anti-DEI sentiment u punom udaru, a ovako sama po sebi nije imala ništa posebno da privuče mainstream publiku.

Na mene, lično, uspeh ili neuspeh Concord-a ne utiče jer takve igre nisu za mene. Zadnji put sam duže igrao hero arena shooter još 2016/17, a skill ceiling je eksponencijalno porastao od tad. Tada sam se nalazio pri vrhu tabele u skoro svakoj partiji, a sada se isti skill smatra prosečnom igrom :smiley:

Mnogo bitnije mi je ono što sam opisao u drugoj polovini posta, šta ovakve situacije rade gaming industriji i njenoj budućnosti, i čemu se nadam kao rešenju.

2 Likes

Lepo si rekao da za AAA igre treba više od pet godina, mada je sasvim sigurno da smo na putu da to bude 6-7. To košta puno, a tržište koje ih kupuje se smanjuje, čak i za famozne PlayStation igre. To što poneka AAA igra uspe sa vremena na vreme, nije recept da će svaka. Da ne pričamo o mlađoj publici koje tako nešto ne zanima i neće da troši novac i vreme na način kako je industrija navikla.

Možemo mi svi svašta da želimo i zahtevamo kada oni koji prave igre vide da na kraju dobiju mrvice, ako im išta ostane.

Postoje razicita misljenja o tome i razliciti biznis modeli. Biznis je dinamican. Shawn bivsi Sony CEO je na primer savetovao da se skrati vreme razvoja.

Ne treba pretpostavljati da je automatski istina sve sto kaze Phil Spencer.

I Sony i MS dobro zaradjuju na AAA igrama.