PlayStation 5 tema (Vol 2)

Da li si svestan da kada bi imao odgovor na to pitanje ti bio bukvalno BOG na zemlji.
Kroz celu pisanu ili nepisanu istoriju to je pitanje svih pitanja. Jos ljudi nisu uspeli da nadju drustveno uredjenje i obrazac za odrzivost drustva bez neprestanog rasta.
Da li je kapitalizam, komunizam, monarhija, diktatura, patrijarhat, matrijarhat, religije sve i uredjenja… hiljadama godina je isto… rast i samo rast, stagnacija i propast. I opet u krug.

1 Like

deluje kao totalno neodrzivo ali kad pogledas da broj ljudi raste, ima smisla za globalne ambicije.

@marko_gts imperijalni rast jeste neodrziv, istorija je pokazala.

esencija zivota i jeste da sve raste, a ono sto ne moze da raste vise, stari i propada.

@yolixeya gaas je koka koja daje samo za nekoliko firmi… svima ostalima baza opada meteorski posle prvih par nedelja ili meseci… dok ce jedan cyberpunk da se prodaje narednih 20 godina i omoguciti konstantan priliv, merch ce se prodavati, bice baza za nastavke… od neuspesnog gaas-a nemas ama bas nista… a takvih je 99%. svi se nadaju da ce kaptalizovati na 1% i uvaljuju nam krs od multiplejer igara na brzinu sklepanih. nema igraca = nema servis. plus je totalni cesspool koji se hrani exploitom dopaminske zavisnosti i gacha mehanikama. ako mozes da zamislis danteov krug pakla to je gaas.

1 Like

Pa to je zato sto ljudi ne razumeju prirodu i ne razumeju kosmicke zakone, a to je da ne postoji odrzivi razvoj ili konstantni rast jer sve se odvija ciklicno, jer ciklus znaci zivot, ona krivulja koja stalno ide gore-dole znaci zivot dok prava linija kad nastupi to znaci smrt.
Znaci jedina konstanta u univerzumu jeste promena i ciklus (i samo oni koji to ne razumeju misle da je moguc neki trajni status quo ili nekakav stalni rast ili odrzivi razvoj), znas kao recimo i na basketu nekad moras da odigras malo slabije da bi sledeci put odigrao dobro i nekad moras da promasis kos da bi sledeci sut ubacio ili nekad mora da se smrkne da bi opet svanulo, prosto sve se odvija ciklicno i to je to.

Ne mora biti super uspješan gaas. Evo uzmi primjer Fallout 76. Mislim da je skoro iscurilo da je ta igra njima profitabilna a nije uopšte igra koja je super uspješna, nije čak ni među prvih 50 najigranijih na xbox-u. Ili je jedva u top 50. Ne mora da bude Fortnite ili Minecraft da bi tresla lovu.

Ali da, većina gaas fejla i pitanje je i za ove koje ne fejlaju da li su vrijedne truda tolikog ukoliko nemaš Minecraft ili Fortnite.

1 Like

Ok, da se maknemo od metafizicke diskusije i pogledamo vise iz biznis ugla:

Pazi, sad… Fallout 76 je napravljen na endzinu - i uspehu! - Fallouta 4. Zapravo cele jedne kultne singl player RPG fransize. A profitabilno nije uvek jednako i uspesno, to je samo bazalni uspeh kompanije koja se uvek pita da li je mogla vreme i resurse da upotrebi pametnije. Da li se tebi isplati da radis za 400e mesecno? Pokrice ti neke osnovne potrebe, bices “profitabilan”, ali nece biti isplativo. A te rezultate ne gledaju samo interno nego i akcionari. Pa ako nisi dovoljno profitabilan ili sto bi noodle rekao nemas rast, to se itekako odrazazva na cenu akcija.

Pitanje od milion dolara je da li su gas igre en general vredne truda - meni deluje da nisu, ali tesko je napraviti tu analizu i distinkciju, pogotovu uporednu iz mnogo kompanija, pa razvuci na vremenskoj skali - to je vrsta kocke u danasnjoj gaming industriji. Mislim sve je kocka kada tako pogledas, ali gas je posebno ocajna vrsta kocke koja kapitalizuje od kapricioznih i nepredvidivih trendova medju gamerima. Evo ti jos jedna trash multiplejer igra, nemamo pojma na osnovu cega su druge popularne, jer su ocigledno isto djubre kao nasa - aj da probamo sa ovim.

Fallout 76 je u bronzanom tieru Steama, tako da nije bas najgori na svetu - ali verujem da su omasili menadjerske margine prodaje kada su razmisljali na tu temu da uzmu jedan od najboljih RPG univerzuma i naprave oko toga gas.

Kad pogledas Platinum tier ima smisla da se ulaze u gas - jer su skoro sve takve (a Bog sveti zna kako je Dying Light 2 uleteo u god tier). Ali uzmi medianu, ogroman broj gas-wannabe platinuma, ogromne plate developera, recesiju u industriji, dugorocni profit koji sa druge strane imas od singl player igara… stvari ne deluju odjednom vise tako dobro.

1 Like

Ne znam za Steam samo i šta znači što je tamo bronzana ali čini mi se rekoše da ukupno ima oko 10 miliona igrača što je loše za igru koja je na Game Passu a takođe davana za džabe na PS Plus i pri tom je igra koja ima benefit toga da je sagađena na temeljima uspješne franšize.

Ako mene pitaš da li se vrijedi da se trude oko GaaS igara, ja bih sebično rekao da ne vrijedi jer me ne zanimaju i ne igram ih, ali kontam ako svi toliko skaču na taj voz da se njima isplati čak iako postigneš neki prosjek.

problem je sa “contractorima”, i celim modelom rasta koji je bio, jelte, neodrziv… plus pitaj boga sta se desava sa tom live service igrom na kojoj rade.

ovaj video je pre neki dan za epic, sada je problem i u sony dvoristu.

1 Like

Nadam se da ovo nije istina. Traćenje vremena i resursa bezveze. Igra već sada izgleda grafički u rangu sa najlepšim igrama sadašnje generacije, i to lagano. Apsolutno nema potrebe za ovim. Kontam da šminkaju igru jer je izbacuju za PC pa ćemo da dobijemo neka jedva vidljiva unapređenja uz doplatu na ps5, a na PC-u za punu cenu kao i do sada što je bilo za sve prethodne ekskluzive od ND-a.

1 Like

Najverovatnije planiraju da izbace native verziju igre za PS5 uz dodatna grafička poboljšanja, implementaciju Dualsense džojpeda, 3D audio-a itd. A pride i PC port. Niko nikoga ne tuče po ušima da ovo uzme. Ja prvi neću sem ako upgrade bude 5-10$ maks.

1 Like

Brzo pitanje. Jel radi igra kupljena u nemačkoj na UK nalogu?

Da udarim malo kontru, voleo bih da vidim sta ND moze da uradi kad nisu hendikepirani ogranicenjima prethodne generacije. Kad se samo setim, koliko je prvi TLoU bolje izgledao na ps4. Dali igri krila. U najmanju ruku 4k i 60fps vec ce da sine, a kamoli jos preko toga. Mozemo reci da nije ni tracenje resursa, jer sve sto nauce praveci remaster ce primeniti na sledecu igru.

Jedini problem je sto mi je drugi deo bio toliko mucan da sam jos pod utiskom. Ne prolazi mi se kroz sav taj cemer opet. :sweat_smile:

Disk verzija igte?

Da da disk. Omot je na nemačkom, pretpostavljam da je nabavljena tamo.

Radi, nisu diskovi region locked. Ja npr ovih par EU sto imam igram na US nalogu. Cak sta vise i save je bio isti za Horizon FW te se DLC poklopio bez problema.

1 Like

To mi kaži. Hvala

Fizička izdanja nisu region locked….PS je u suštini region free….jedino što može biti problem je DLC ako ti je store US a diskovi za EU.

2 Likes

The new PS5 has been reduced in volume by more than 30%, and weight by 18% and 24% compared to the previous models.

If you purchase the PS5 Digital Edition, you can add the Ultra HD Blu-ray Disc Drive for PS5 later, as it will also be sold separately for 79.99 USD | 119.99 EURO | 99.99 GBP | 11,980 JPY.

Once inventory of the current PS5 model has sold out, the new PS5 will become the only model available.

• Europe
    • PS5 with Ultra HD Blu-ray disc drive – 549.99 EUR
    • PS5 Digital Edition – 449.99 EUR
7 Likes