Playstation 5 - prve informacije

  • Mark Cerny is once again the Lead System Architect
  • 8 core AMD 7nm Zen 2 based on third generation Ryzen
  • Ray-tracing support with custom AMD Navi GPU
  • Custom AMD unit for 3D Audio, also aided by ray-tracing, a big upgrade
  • Extremely fast high-end custom SSD storage faster than any solution currently available for PC
  • Technically supports 8K but Cerny demoed Spider-Man load speed improvements (15s -> 0.8s) on a 4K screen
  • New Virtual Reality platform strongly hinted at but also supports current PSVR (meaning millions of VR users ‘day one’)
  • Death Stranding might be a cross-gen title (speculation in article based on Cerny reply)
  • Physical Media
  • Backwards Compatible with at least PS4
  • Four years in development so far
3 Likes

Pa sad nigde se ne spominje 2020-ta vec samo pise da nece sigurno izaci 2019-te , inace koliko vidim akcenat ce biti na ray-tracingu, SSD hard disku i backward kompatabilnosti.

Kopirao sam sa drugog sajta to sazeto i nisam ni obratio paznju za tu godinu. Obrisano.

Fino fino jedva cekam kraj 2020 (99 posto tada izlazi) i fight sa next gen xbox-om , bice zanimljivo :grin:

2 Likes

Predzadnji stavka je pokazatelj da je ovo još jedno nagađanje… Ništa ja tu ne verujem dok to ne izađe. One i 4 su najavljivali da će moći sve i svašta i na kraju je sve to se svelo na neki minimum minimuma 1080p-720p(na one-u)… Tako da sve informacije i zvanične kada budu, svi će biti jako skeptični :smiley:

Pa ako ima full ps4 backward compatible koji ce mi cetvorka vise. Isto day 1, kupujem samo one sto zuje :joy:

4 Likes

Backward compatible = preorder :slight_smile:

1 Like

Zar BC nije beskoristan+ više niko ne igra stare igre? :joy::joy::joy::joy:

5 Likes

Jeste, beskoristan je i niko ne igra stare igre. Ali ako mi ostane 5 igara sa ps4 koje nisam odigrao a izadje petica, naravno da cu uzeti i odigrati na petici i cekati nove. I to je to za sta bi meni sluzio bc. Ionako ce sve dobre ekskluzive sa ps4 dobiti remaster.

4 Likes
  1. je godina izlaska, jer ne bi sada o PS5 govorili da je u pitanju 2021. ili kasnije.
2 Likes

Možda i nije… Nemaju E3, a tamo će MS malo “bolje” da predstavi sledeće konzole. Tako da hajde ivako, mada su mogli na onoj emisiji i da puste koji trailer ili tako nešto. Ali dobro…

  • Extremely fast high-end custom SSD storage faster than any solution currently available for PC
    Jedva čekam da PC fanatici navale na ovo i da pričaju da to nije moguće :smiley:
1 Like

Svako ima svoje razloge. Ako je za nekog BC jedna od bitnih stvari za prezervaciju starijih igara i besplatan način da te igre izgledaju bolje na novim konzolama, što da ne. Eno na stranim forumima ljudi piške u gaće što će PS5 imati BC sa PS4, tako da sigurno ima neku vrednost.

1 Like

Custom SSD možda? Hard na X-u je dosta pokazao da se sa malo truda može dosta uraditi… Tako da će se videti uskoro sta tačno planiraju ili tek za godinu dana… Ali jeste moguće. Mada će PC ubrzo dobiti nešto bolje i skuplje :grin:

1 Like

Jedva čekam PS5 pa da ti ovu rečenicu stalno citiram kada kreneš da pričaš kako se ništa bolje nije desilo čovečanstvu od točka i vatre :joy::joy::joy::joy::joy:

Opet ti svoje ukuse i prioritete porediš sa ostalima. Svaki put kada se objavi neki veći naslov da je u BC skoči prodaja na Amazonu i pojavi se igra među najigranijim u Top Paid sekciji Xbox Livea. Večeras se očekuje objava Ninja Gaiden II, i mnogi fanovi to jedva čekaju. Ne znam što se toliko živciraš oko još jedne besplatne opcije, posebno ako te ne zanima…

MS ima statistiku koliko se i šta koristi/kupuje. Ako nešto guraju ili promovišu, postoji razlog. Već neko vreme nije bilo bitnijih BC vesti a ti tvrdiš da je to u fokusu. Kad imaju nešto objave, mahom na tviteru i blogu, ljude koje to zanima pokupe i naprave vest od toga. Najviše imaš da kažeš za stvar koja te uopšte ne zanima.

Da BC nije dobra stvar, ne bi Sony to forsirao u next gen. Ipak je BC i Game pass uz Gold servis na neki način vratio MS u igru.

BC na PS5 ima itekako smisla, posebno ako bude stvarno kako najavljuju GENTLE TRANSITION sa PS4. Izgleda da će ovo biti prelaz kao sa PS4 na PRO. Najavljuju da će se PS4 paraleno podržavati sa izlaskom novih igara prilično dugo, tako da sve ovo deluje prilično stvarno kao opcija. Nadam se da će u tom slučaju opet biti dostupna opcija BOOST kao na PRO, pa tamo gde je otključan frame rate, dobijamo odmah ubrzanje igara. Takodje postoji i velika verovatnoća da će konzlole biti veoma kompatabilne (ipak je ista arhitektura u osnovi) i da će samim tim biti moguće sa brzim patch-om i otlkjučati frame rate na PS4 igrama. Zamislite samo neku zahtevnu igru sa PS4, sa otključanim frameratom na novoj zverki. Eto vam instant 60 fps-a. Plus sva bibilioteka igara koja je do sada skupljena samo predje na PS5. Meni ovo lično znači i ako ovo bude istina, meni PS5 ide u preorder.

Još malo glasina - launch igre bi trebale biti Horizon Zero Dawn 2 (upiškiću se od sreće ako ovo bude tačno), GTA 6, Harry Potter (ovo je bio leak pre par meseci) i BF Bad Company 3 (ovo bi bilo fantastično). Uz naravno Death Stranding, Last of Us 2, Ghost of Tsushima, za koje znamo da izlaze uskoro - najverovatnije 2020.

3 Likes

Ova izjava, da niko vise ne igra stare igre, nije tacna. Uvek ce biti igraca koji ce nekad upaliti neku stariju igru. Plus, uvek ce biti igraca kojima ce ova konzola biti prva pa samim tim ce i oni biti oni koji ce igrati starije igre u velikoj meri.

1 Like

Ma to se Milan nadovezao koristeci sarkazam, jer kad se BC pojavio za Xbox a za PS4 ne, neki clanovi (mozda i ja, ne secam se tacno) su govorili kako je to bezveze, a sad kad ce biti za PS5 da je opet super stvar. :smiley:

Kao sto rekoh kako kome. Taj ekosistem je super da se nastavlja mogucnost igranja stare generacije na novoj. Kako kome, ja sam obrazlozio zasto ce biti meni dobro, nekom nece. Ali da je bezveze i da niko ne igra stare igre to svakako nije tacno, ko god da je rekao.

Doduse ako bude BC moguc samo uz igru na disku bice bezveze, ako PS4 nalozi budu radili na petici, ojsa bebara sto se tice PS gejminga u Srbiji i Spaniji (@jahalang0112) :smiley:

2 Likes