Playstation 4 - diskusija, info, slike, video - Vol. 3

Hmm GoW, Uncharted, Spider-Man, Horizon Zero Dawn, Ratchet & Clank, The Last of Us, Infamous Second Son, Detroit, Gran Turismo Sport, Shadow of Colossus, Bloodborne, Persona 5, Ghost of Tsushima…realno ovu generaciju PS4 je svetlosnim godinama ispred X1, jedino u cemu je X1 ispred to su mozda online usluge i gamepass gde za male pare mozes da odigras bas gomilu igara.

Veća je zarada ako igru prodaš na PCu digitalno. Nemaš royalty ali imaš 30% cut od svake prodate igre ili 100% ukoliko je First party igra.

Kada prodaš 3rd party disk, vlasnik platforme dobije oko 8%.
Kada prodaš 3rd party digitalnu igru, vlasnik platforme dobije 30% od prodaje.

Njima je svejedno da li igru igraš na PCu, Xboxu ili streamuješ, dok god igre i sadržaj kupuješ od njih.

Nema šanse da se preokrene tok jednom kada je tržište manje više već opredeljeno. MS jeste popravio sliku ali to ne može da preokrene prodaju u takvoj meri, niti postoji primer da se tako nešto u životnom veku nekog proizvoda desilo.

Naravno, bitno im je da prodaju konzole, ali im je još bitnije da ako nećeš da igraš igre na konzoli imaš PC, i tu kupiš njihove igre.

Mislim da su oni super srećni ako ih neko “zajebe” pa neće da kupi Xbox kako bi njihove igre igrao na PC. Previše smo zakucani u to šta parče plastike znači, kada može biti mnogo više od toga.

2 Likes

Ali ja mogu gearse na kompu

Ovde picamo o prodaji preko Windows store-a iskljucivo? To je “platforma” na PC-u?

Zar nije bese bilo da su igre za konzole skuplje 10$ zato sto je uradunat royalty fee proizvodjaca konzola?

Vecina igara za PC prodaje se preko Steama i neke od milion alternativnih prodavnica (Uplay, GoG, Epic…), a na Xboxu, SVE igre idu preko Live prodavnice. Neuporedivo.

Naravno da neki ljudi mogu lako da se odluce za xbox, i primer sam ja. Imam racunar ali sam odustao od konstantne kupovine novog i upgrade jer mi nije bilo isplatljivo, i tako sam se odlucio za neku od konzola dok sam pc ostavio za rad u softverima. E sad, kako sam se ja to odlucio dal cu ps il box. Ps je mnogo skuplji od boxa i isto vazi za gaming na njemu, a pored toga mene exclusive NE ZANIMAJU. Volim ja da odigram po neki single player naslov ali ja i vecini slucajeva provodim u nekoj mp igri, a sp naslovi su game pass i malo malo pa za dolar ja predjem neku od igara. Pored svega dajem glavu da je xbox kvalitetniji hardverski i da necu morati da brinem u tom segmentu. Davno sam se igrao na ps1, pa na pc i sada na xboxu. A da ne pricam sta game pass znavi mom caletu koji voli igre poput tomb raider,resident evil,forza… Ne znam zasto ljudi misle da xbox nema svrhe pored ps kad ocigledno ima, jer da nema njega ja ne bih uzeo ps4 u to sam siguran.

U Srbiji je ps definitivno daleko skuplji od boxa.

Ja sam jos dosta davno za One s dao 180 evra, dok sam vise od godinu dana kasnije za Ps 4 dao 260 evra i nije bilo varijante da dam manje.

260 eura ? Govoriš o novoj konzoli ili ? Pošto se polovna može naći za pristojan novac. Oba moja ortaka su uzeli PS4 Slim 1TB za po 200 eura i to bukvalno nisu ni korišćeni. Ja sam svoj One S sa 1TB + Gears 4, Division 2, PUBG, Halo 5 platio 230 eura nov dok sam PS4 pre 5 godina platio 395e. XBox je očigledno svuda jeftiniji od PS4, nije to samo u Srbiji kada ga nov prodaju dosta jeftinije na KP u odnosu na PS4.

A što se tiče gejminga, pa ne vidim da je gejming na PS4 skuplji, naravno ako ne računamo Game Pass jer onda ne govorimo o istom niovu gejminga onog koji uzima igre koje želi da igra i onaj koji je spreman da za mali novac igra ono što mu MS ponudi.

O novim konzolama govorim naravno.

God of War fransiza je nastala na PS2 i pojavljuje se na svakoj PS konzoli tako i na ps4. Uncharted je poceo na PS3 pa je logicno da su prva tri dela na toj konzoli ali 4 i ‘‘5’’ su na PS4. Tako da ponovo nisi u pravu.

Ko kaze da nema Switch povoljno? :yum:

1 Like

Pa realno Switch je kod nas plus minus 300e vec 2 godine.

299e. nov na KP. Mnogo je kume, mnogo je.

Sve u svemu ne bitno ljudi, ako zelite da probate sonijeve ekskluzive onda ps4 logicni, ukoliko vas to ne interesuje totalno je onda i ne bitno sta uzeti. Doduse eto mozda je online bolji na xboxu ali to samo nagadjam posto stvarno ne znam kakav je na soniju. Kontam da MS se vise trudi u toj sferi.

Pa to pricam odavno, isto g drugo pakovanje. Sve se svede samo na par ekskluziva i cao.
Sto se mene tice uzecu ps4 samo da dobije odobrenje “odozgo” :smiley:
Zbog male dece…

1 Like

Pa rekoh da nisam siguran al eto sad znam.

Ova konstatacija mi nikada nece biti jasna. Ako si gamer, konzumiras igre, logicno zar ne? Zasto bi se onda odsekao od naslova koji su pokupili bezbroj nagrada.

Jasno je to meni da ljudi gotive odredjene zanrove, svi imaju favorite ali neke igre su must have odnosno must play i realno ako ne igras, samo gubis. Mada svako drugacije gleda na gaming, meni nisu true gameri oni koji igraju iskljucivo jedan naslov ili jedan zanr.

1 Like

Znaci neko ko se profesionalno bavi competitive igranjem CS:GO nije gamer zato sto igra samo CS:GO? A sta je onda molim te?

Mesamo babe i zabe, ne mogu se u isti kos staviti ljudi koji igraju igre radi zabave, opustanja i ovi sto se pofesionalno bave esportom. Pristup celoj prici nije isti, tako da je bilo koje poredjenje besmisleno.

Pa i oni su igrali radi zabave po cele dane dok nisu skontali da mogu da zarade novac igrajuci. Nisu seli i rekli e sad cu ja profesionalno ovim da se bavim i pocli da igraju.

Isto tako onda nisam ni ja gamer jer 95% mog gaminga je 1 igra?