Playstation 4 - diskusija, info, slike, video - Vol. 3

Zasto bih ja kao PC gamer kupio Xbox umesto PS-a? Dovoljno je samo to pitanje postaviti

Al opet su usrali i s novom konzolom i opet nisu imali igara kakve su trebali da imaju :smiley: Al da se malo uozbiljimo sustina svega je da su igraci pokazali da hoce velike prave ekskluzive kakve sony pravi i to je to.

Pa s obzirom da sve ms-ove igre mogu i na pcu da se igraju nemas razlog da kupujes xbox ali kupovinom igara svakako dajes pare ms-u tako da je njima svejedno. Al da nemas pc, konzola je jeftinija i ima dosta drugih povoljnosti… u svakom slucaju ne vidim poentu tvog posta ?

Pa svi govore po malo istine, moram priznati.
Moje je misljenje da su igre tada bile vanserijske za to doba, ali isto tako nisi imao konkurenta kao sto je danas xb1 koji gazi istim ritmom kao i ti, da ne spominjem PC, mislim da je to takodje uticalo na uspesnu prodaju konzole.
Isto mislim da mnogo manje ima ps ekskluziva i to je jedan od razloga sto ne privlace jos vise kupaca.
Recimo mene je, koji sam kao mladji igrao xbox360, privukao ps4 zato sto nisam odigrao njihove eksluzive, pa sam rekao ajde precicu na ps4 u sledecoj generaciji…ali oni sto su imali ps3 isto mislim da su mogli bez razmisljanja da predju na xb1 i ne bi se pokajali, a dosta njih je to i uradilo :slightly_smiling_face:

Microsoftu je, navodno, potpuno svejedno gde ces da igras, na Windowsu ili Xboxu.

Licno mislim i dalje da je ta strategija bezveze… Za pocetak, nemaju royalty bonus od svake prodate 3rd party igre, na PC-u je jaka piraterija, i uopste to je neki drugi svet. A i gamepass ponuda je dosta slabija za PC.

Drugi razlog, mozda ti se ne ulaze 1000+e u PC koliko ce ti trebati da napravis slicnu masinu kao sledeci X, volis jednostavnost konzola, itd…

Poredite babe i zabe. Ne gledate siru sliku.
Sony je kompanija koja je zanju zaradu napravila od prilike sa vokmenom.
Oni se mnogo vise trude oko konzole.
MS je toliko jaka i mocna kompanija koja zaradjuje na svemu sto mozete i ne mozete da zamislite.
Kod njih je uvek ali uvek win win situacija.
Imaju patente za sve sto postoji. Bukvalno zaradjuju kada se prodaje wc papir.
Pa MS zaradjuje sa svakim prodatim apple uredjajem.

1 Like

Pa ima, kada se prica o prodaji iste mora se uzeti u obzir potrebe i zelje kompanije koja je prodaje.
Tu je razlicita pocetna pozicija. Odatle i razlicite brojke prodaje.
Za Sony je svaka konzola biti ili ne biti. Pa ce mnogo vise da se bore.
Dokle god je tako Sony ce imati uvek jacu prodaju. Sto je po meni i ok.

Pa nemas isti odnos prema poslu kada ti je nesto jedini izvor prihoda i ako puknes mozes da gasis radnju ili kada imas jos 5 poslova pa nije frka ako malo kiksne jedan od 5 poslova.
MS se trudio ali ne bas koliko je trebalo. Da su se vise trudili ne bi izasli sa novom konzolom XO koja je imala NULA igrica. Pa posle vadi sa kojekakvim servisima i glupostima.
Vidi se da su naucili lekciju pa sada kupuju firme i rade punom parom.

Niko nije rekao da ne zele pare. Pa niko ne ide na posao da bi na kraju dana bio u minusu.
Samo kazem da se nisu dovoljno trudili.

Nije ta prica toliko besmislena, Microsoftu je do skoro bilo tesko da dobije bilo kakav ozbiljniji gaming budzet unutar kompanije, jer je oduvek fokus bio na Windowsu. To je i razlog zasto guraju PC gaming. Postoje intervjui sa bivsim MS zaposlenima koji pricaju kako je tesko dobiti approval viseg menadzmenta kada su gaming projekti u pitanju… Deluje kao da je Phil Spencer malo poboljsao poziciju Xbox brenda unutar kompanije, ali i dalje je tu hardcore Windows struja predvodjena Nadelom koja je vise orijentisana na biznis. To i ima smisla donekle za akcionare, jer je MS imao rekordnu godinu iza sebe. Windows i Office bas dominiraju, sve kompanije su presle na 365, a cak i kolaborativni alati poput Teamsa imaju sve bolju prodju u odnosu na Slack, Azure isto kida, cak se i sam Sony okrece MS serverima sto vam sve govori koliko su jaki u tom segmentu.

MS u gaming segmentu ima za nas neinteresantnu viziju, odosno ciljaju i dalje na kid friendly trziste sa Minecraftom, ulazu u Mixer i Cloud striming. To je sve potpuno bezveze za vecinu nas na forumu, ali potencijalno isplativo za MS, pogotovu na duge staze.

2 Likes

Ne moze im biti svejedno gde igram :smiley: Mozda za njihove igre da, ali za igre koje se pojavljuju i na steamu ni slucajno.

Okej, mozda neko nema da ulozi…ali ima dosta ljudi koji vec imaju PC i gledaju koju ce konzolu kupiti. Tu je ono gde je MS pogresio, ja nemam ni jedan jedini razlog zasto bih kupio XO umesto PS4.

Pro gejmeri su samo decica koja misle da suozbiljni :joy:
Tako da mu sve dodje na isto…

Pa da, poenta je bila da sad ljudi mogu vise da se podele jer ima vise konzola i samim tim je manja prodaja ps4 nego ps2.
Kada je izasao ps2 nisi imao konzolu slicnu njoj koja ima toliko igara i takav kvalitet.
Sada je ps4 dosta blizu xboxa, i ja ne vidim neku razliku iskreno, posto je i nema.
To su sada dve iste konzole upakovane u razlicito kuciste sa razlicitim logoom i da, imaju po 2-3 ekskluzive koje su ocaj zivi.
Maltene je svejedno sta ces uzeti, druga je stvar ako si ti ps fanatik pa furas soni od keca i zato ga vise volis.

2 Likes

Playstation 2 je dosta ranog uspjeha imao zato sto je to bio najjeftiniji DVD player, iako nije nekih dobrih igara na pocerku zivotnog ciklusa. Kako se pojacao install base, pojacala se i ponuda dobrih igarq zato sto su svi htijeli da razvijaju igru za vecu bazu igraca.

U to vrijeme konkurencija su bili Xbox i Gamecube, Xbox je napravio veliki uspjeh sa Halo 1 i 2(ali vecinom u USA), dok Gamecube nije imao gotovo nikakvu prolaznost kod igraca, cak je i cjena u jednom momentu bila 99$ i opet nije bilo nekih jacih prodajnih rezultata. Sve ovo je doprinijelo tome da PS2 bude logicna platforma za developere i osigurala je odlicnu ponudu igara.

Rekao bih da su cetiri najznacajnije konzole u istoriji NES, ps1, ps2, prvi Xbox.

NES je spasio gaming industriju, ps1 stavio Sony u poziciju da postanu ozbiljan igrac na gaming sceni, ps2 donijeo dominaciju Sony-u, dok je Xbox uveo jednog giganta na gaming trziste.

Imam nesto malo para na PSN nalogu pa vredi li uzeti Battlefield 1 za neku sicu samo zbog SP kampanje ?

Apsolutno ne. Meni je kampanja bila odlična ali ako kupuješ samo zbog toga onda definitivno nemoj. Jer je kratka isto tako i bf5 kampanje je kratka…

Ti uzmi Xbox pa igraj Gow, Spiderman, Days of Gone, LoU, Uncharted, Bloodborne, Horizon, The Last Guardian, Death Stranding…Sve odlicni naslovi dostupni samo na PS, tako da ti ta konstatacija da konzole imaju 2-3 ocajne eksluzive ne pije vodu… Mozda u slucaju MS-a :wink:

To MS moze da dostize PS. Obrnuto nikako.

1 Like

Pa nije bas da nije imao nikakvu prodju, konzla je prodata u istim brojkama kao i OG Xbox. NGC je imao taj family pristup sto Nintendo i dalje fura tako da za sve stariju gaming populaciju PS2 je bio izbor. A OG Xbox, samo cu reci dzojstik.

Na to sam i mislio, pola tih igara sto si naveo je sa ps3 covece…

Gresis. Od gore navedenih igara samo je LoU Ps3 naslov.

Gow, unchartedni i tlou su sa ps3 :slightly_smiling_face:
To su jedini kultni naslovi koji mogu da te opredele sta ces uzeti.
A ove ostale jesu dobre ali po mom misljenju nisu vredne da se opredelis za ps, osim mozda spajdija ali isto tako mozes reci i za Gearse na xboxu