Piraterija VS. originali

Evo trenutno sam u slovackoj sa tri co workera koji imaju 4 puta vecu platu nego nasa prosecna a na torentima stoji forza, batman…

Tako da, it all comes down to personal choice

Jao, ako si u Bratislavi, obavezno u pub “Slovak” na klopu!
/offtopic :slight_smile:

Nemoj tako, znas da je covjek ozenjen :slight_smile: Nema vise te klope. I ja kad odem u Slovacku odem na klopu - you know what I mean hahahah

necu vise u off :smiley:

Originali, jer treba podržati developere i nagraditi ih za trud. E sad, bilo bi lepo kad bih mogao da priuštim sebi svaku igru ali nema se para, a i kad imam potrošiću na nešto bitnije. Zato se i držim pirata, originale uzimam uglavnom na Steam sniženjima.

Sa platama kakve su u Srbiji a to je kod većine ljudi zakonski minimalac ,stvar je jasna mora se u pirateriju il da konzolu odnesem na tavan i čekam bolje vreme (veću platu).

Originali definitno, jer kao sto rece skylight treba nagraditi devlepore za trud. Doduse ja imam metod da prvo isprobam igru kao piratsku pa ako mi se svidi kupujem original. Nekako volim kad imam omot i uputsvo.

pirati definitivno…u zemlji u kojoj zivimo je tesko priustiti toliko originalnih igara koliko mozes odigrati sa flashovanom konzolom…ali i da ne postoji flash i sve to…cinjenica je da i ovaj forum ne bi bio toliko posecen jel clanovi uglavnom dolaze kako bi dobili odgovore na neka pitanja koja imaju veze sa flashom, dashom rezanjem itd… a kad bi to zanimalo nekog ko igra samo originale

Ja kapiram da kada bih koristio originale da bih imao tipa 3-4 igre.
Dakle fudbal za drustvo, GTA za dusu i jos neki hit poput Skyrima koji ne mogu da se propuste.
Pre par godina sam razmisljao i o toj varijanti ali iz danasnje perspektive i mora odigranih naslova svatam da je piraterija KEVA :wink:

da to je ok da imash original igre koje najvise volis da igrash…ali tesko ko bi podneo da kupuje sve original pored toliko dobrih i kvalitetnih naslova koji vrede da se odigraju

Evo na primeru dugogodisnjih i ozbiljnijih clanova moze se zakljuciti da je sasvim normalno igrati i kupovati originale. Problem je kod tinejdzera koji sve hoce da imaju i igraju sve a realno ne predju ni 1/4 igara koje snime…
Znaci svako ko zaradjuje, barem danas moze da kupuje originale iz inostranstva, nije ne izvodljivo ali je svakako skup hobi. Kada neki mogu da odu u kafanu i za vece puknu 10-30e zasto ne mozes da preskocis jedan vikend i uznes neku igru.

koliko su originali?verujem da ozbiljne igre i prelaze preko 50e,a to je vec ozbiljna cifra.To je 1/5 prosecne plate i konzole.

Reeeto koja igra prelazi 50 evra. Evo, sada Battlefield 3 kosta 39.25€.

Odreknes se cigara, pica ili neki drugi stvari i eto ti origanal igra. Drugo ja nabavljam originale ali sto one moraju da budu nove kad su i polovne ok. 50e nije problem dati za igru cim izadje ali takve igre izadju jedna ili 2 godisnje (uncharted, zelda, Ico…)

U prevodu odreknes se svega ako imas dete pa ono ne mora da nosi pelene mogu i krpe da se peru… sami ste odgovorili igranje originala nosi sa sobom velika odricanja.
Ja imam 27 godina i radim za 300e mesecno sto je jos i dobra plata u srbiji jer imam drugare koji rade za 200-250e, no nemam decu pa bi uz tesku muku mogao da kupim 1 original na svaka 3 meseca.

Samo na cigarete se potroši mjesečno oko 50 evra a gdje su izlazci i benzin itd. ja nabavljam većinom polovne igre za nekih 10 evra po naslovu a neke koje su prihvatljive cijene tipa forza motorsport 3,far cry2,gears of war 2 sam kupio nove i platio po 20evra nije ono skupo igrati originale malo starije naslove kupovati nove a novije naslove polovne i to je to.Jbg i za pirate ti treba i internet i dobar dvd rezač i diskovi jbg meni je jeftinije igrati originale jer nemam vremena ko nekad za igrice pa jedan naslov igram skoro mjesec dana :frowning:

odreknem se kompletnog života da bih igrao originalne igrice?naravno da ne,iako sam zagovornik legalnog SW,pošto posedujem licenciran win,mac os i sve aplikacije na telefonu su legalno kupljene,al opet za igrice ne bih dao više od 10e,jer jednostavno me ne drže duže od 2-3 dana i stalno ih menjam,u zavisnoti od mnogih faktora,jer mi nekad odgovara jedna,a posle sat vremena neka sasvim druga :slight_smile:

OS i aplikacije za telefon su po meni nešto sasvim drugo,što koristiš svaki dan,po ceo dan…

O ovome je bilo reci ranije, cene video igara su formirane na osnovu standarda sredine u kojoj su nastale, a to je USA i zapadna evropa. Da se igre prave u srbiji, potpuno iste igre sa jednakim brojem ljudi u timu, kostale bi 5-6e, samo zato sto bi plate ljudi koji rade na tim igrama bile mnogo puta manje (i to bi jos bila strava plata u srbiji). Igre nisu skupe, samo nisu namenjene veoma siromasnim zemljama treceg sveta u koje po standardu spada i srbija.

@padawan

Upravo tako lepo si to rekao, iz svih ovih komentara se potvrdjuje jos jedna dokazana stvar a to je da je skupo i jeftino potpuno relativan pojam, meni je recimo 100e puno para i cesto kazem skupo dok Zika za to isto kaze nije skupo.
Koliko puta sam se u zivotu uverio da nekome kazem to je dosta skupo i onda cenu a odgovor sa druge strane bude pa i nije mnogo.
Mislite o tome…

Bravo, ni sam ne bi bolje srocio. Igre zaista nisu skupe, 5000-6000 dinara za dobar naslov je prakticno nista posto izlaze mozda 10-ak puta godisnje. To bi bilo kao da se u Srbiji kuka sto ferrari kosta 300 000, koga to boli uvo, nemas pare, ne mozes da vozis ferari, kraj diskusije na tu temu, dakle za ono sto nude igre su zaista jeftine.

Ja kupujem originale uvek i cim se pojave ali samo onih developera koje postujem i ciji mi trud ne lici na osljarenje i mlacenje para, dakle ljudi koji prave epske poduhvate i ne stede se na tome. Recimo Skyrim bi platio i 500 eura, kao i recimo Saints Row 3, dok recimo neki fps koji se igra 5 sati cela kampanja (ne moram ni da izgovorim na sta mislim) ne bi dao ni 200 dinara…i ne radi se o parama uopste, nego o principu. Just Cause 2 je jos jedan primer igre gde ljudi uloze mesece i godine da bi nam prikazali potpuno otvoren svet, i to izgleda vise nego fantasticno i jednostavno NEMA KRAJA igranju.

Dakle kopije su mi tu za izosljarene igre koje bi ipak odigrao ali mi ne pada na pamet da podrzavam neciji polu zbrzani trud. Inace uvek i samo originali.

i jedne i druge :smiley: