PC Master Race vol. 3

2 Likes

Imal ko da prodaje 2x16GB DDR5? xD

1 Like

Ovako, 3060, i5 10400F, od skoro 32gb rama.

Imao sam 16, otvorio pc, sa kompresorom makao svu prasinu i stavio jos 16, tj dva od 8. Pa sam imam 4x8. Prvih dva, tri dana sve je radilo ok. Kad onda odjednom je pc poceo da se gasi, tj izgubi se signal sa monitorom, a on i dalje upaljen. Onda ga restartujem na dugme i radi kako treba jos pola dana dan , i onda jednom, se izgubi signal i sve tako/.

Ranije se ovo nije desavalo. Sta mislite zasto, kako to da sredim itd?

imas ovde objasnjeno

Treba promeniti poziciju memorija na ploci verovatno.

U uputstvu za plocu pise koji su slotovi parni.

Jedan kit ubacis u jedne parne slotove a drugi u druge,

moras da odes u bios i da promenis brzinu memorije da bude ista kao i starog kita ako su razlicite.

To je dobro bilo, otvorio sam pc, izvadio bateriju na 5 minuta, vratio, i svaki ram izvadio i vratio da budem siguran da je nalegao. Kada sam upalio pc on ga sam spustio na 2400 vbrv zbog baterije. Pa cu ga ostaviti ovako danas i do sjutra uvece. Ako se ne bude restartovao onda cu ga popeti opet u biosu popeti i dati mu jedan stres test pa da vidimo. Sva 4 rama su ista nebi trebalo da bude neki veci problem.

1 Like

Pokusavam da sebe uverim da za 1440p ne vredi menjati 3080 za 9070xt! Jeste ova jaca 30-40% ali kako vidim najvecu razliku pravi tamo u onim igrama gde i 3080 baca preko 100 frejmova. Doplata bi bila 470e, jel mnogo za 30-40% dobitka? 100e+ za 10%, malo li je :slight_smile:

Jel ima neko ko je obe karte koristio da iz prve ruke kaze nesto?

Ovdje većina konzolaši, čast izuzecima. Naravno da ćemo reći da ne vrijedi kad su konzole ove generacije skoro toliko koštale. :slight_smile:

2 Likes

Iskreno ne znam šta bi reko, naginjem ka mišljenju da vredi ako ti daje baš toliki boost u naslovima koje igraš/bi igrao. I ja sam u sličnoj situaciji sa 3090, hteo sam amd jer je više linux friendly, zeleni drže svoj drajver proprietary a godinu dana ne rešavaju problem sa dx12 i vulkanom.

Ono 9070xt mi malo siromašna sa 16gb vrama bar kad gledaš neki future proof, a 7900xtx nema i sve su prilike da nikad neće dobiti poslednji fsr.

Ne znam evo ni sam, 3080 i dalje gura svaku igru, uz mali kompromis moze to na visokim frejmovima sve da radi..ali eto, valjda mi dosadila i zelja za necim novim,nego sto je realna potreba. Da znam da ce ove godine izaci nova serija, sacekao bih, ali uz ovaj non stop rast cena i nestasicu memorije, prognoze su neke da ce tek 2028 nova serija

Isto i kod mene, većinu pičim na 4k, ponešto na 1440p. Ali me nervira što taj problem sa dx12 naslovima ne rešavaju, mada su najavili kao biće skoro. Amd je tu out of the box sve radi bez ikakvog cimanja.

Čisto sumnjam da će skoro nova serija, baš vidim da za 9070 ima značajnih fps boostova sa skoro svakom novom verzijom drajvera, tako da kontam da ima tu da peglaju i peglaju.

Ali generalno da, situacija je ionako u 3 pm i bez ovog ai booma. Ne nazire se da će zeleni da menjaju nešto po pitanju 12v hwpr konektora, i amd mislim da je skoro potpisao saradnju s nekim ai kompanijama, tako da sigurno da će biti gora situacija dok im konačno ne pukne bubble

Sa 3090 si bar miran sto se tice memorije, imas je i previse :slight_smile: Kod ove je opet 10gb malo ogranicavajuc faktor… imao sam pre jedno 3 god, Asus Strix 3090, lepa i jaka karta beše… na kraju zavrsio sa Msi Gaming Z 3080…. A to da, ne znam dal sam odigrao jednu igru u dx12 a da je radila kako treba, stutter fest u svakoj…i to sam primetio i na rtx 4080

Kod AMD je dobro sto lepo stare i drajveri sto kazes donesu boost samo takav, dok kod zelenih to ide u kontra smeru, namerno sakate starije generacije

Kud sam i poceo da razmisljam o upgrejdu :slight_smile:

Da li uzimaš novu ili polovnu 9070XT?

Ako je nova, ponuda je ok.

Ako je polovna, zaobiđi tu ponudu. Nove se kreću 750-850€ na KP i to za bolje modele. Sama doplata ti je više od 50% cene nove; kad uračunaš i vrednost polovne 3080, maltene kupuješ polovnu po ceni nove.

RTX 3080 jeste starija kartica ali i dalje može da tera 1080p ili 1440p sa DLSS upscaling-om i Lossless Scaling Frame Generation-om bez da se pomuči puno. Po meni, veći problemi su joj viša potrošnja struje i temperature u odnosu na RTX 20 i 40 seriju, kao da joj je heatsink ~30% manji nego što je trebao biti.

Sa AMD-om imaš i prednost što sve lepo radi i na Linux-u, ako nekad planiraš da pređeš. Uz to, alati kao što su OptiScaler dozvoljavaju da DLSS i XeSS prevedeš u FSR 4 upscaling + FG bez problema u većini naslova. Ako ostaneš sa 3080, moćićeš da prevedeš FSR i XeSS u DLSS upscaling + da uključiš FSR 3 FG, što ti je skoro kao da je native ubačeno u igri.

Što se mene tiče, RX 9000 (RDNA 4) serija je relativno ok u nekim aspektima, ali AMD je… isprljao motku cenom + propratna tehnologija zaostaje za Nvidijinom. Ukoliko možeš da nađeš RTX 4070 Ti Super za sličnu cenu, preporučio bih ti to kao trenutnu najbolju kupovinu – bolja 1st party podrška, odmah imaš najbolji upscaler i FG, manja potrošnja i niže temperature u odnosu na 3080, a uz to imaš i 1st party Smooth Motion, što ti je FG koji može da radi u bilo kojoj DX11, 12 i Vulkan igri, što bi ti dozvolilo da imaš dobre performanse još dugo vremena nakon što se oseti nedostatak sirove snage kartice u budućnosti.

2 Likes

Ja sam nedavno presao sa 3060 TI na 9070 OC, i mogu reci da sam odusevljen AMD-om.
FSR2 tako lepo radi, sve igre napucavam na maksimum i nemam nikakvih problema.

Zavisno od monitora, ako je za 2k onda je 9070 no brainer, 9070XT posebno(ja je nisam uzimao jer bih onda morao i napajanje da menjam).
9070XT nudi mozda 10% vise u odnosu na 9070 a pritome jede struju mnogo vise od 9070.
Za mene licno i moje potrebe potpuno bespotrebno.

I da, AMD Software je 10x bolji, barem meni od Nvidia experience.

1 Like

Novu bih uzeo, sa KP-a… Razmisljam izmedju Nitro+ 9070XT i Red Devil 9070XT…prva je 764e, dok je druga 840e…dosta veca cena Devilke…uz nitro ako bih nju uzeo, planiram momentalno i neki 12vhpwr od fasgeara kabel jer oni su se kod mene dobro pokazali na drugoj konfi (evga p2 1200w + rtx4080)…tako da sad dilema, da li uopste menjati, i ako menjati da li dati vise para i uzeti ovu devilku sa 3 osmopinca i da ne mislim.

Nisam nikad videi FSR uzivo na delu, ne verujem da FSR 4 sad nesto toliko puno moze da zaostaje za Dlss-om, a mozda i moze nznm :slight_smile:

A sto se tice drajvera, ni Nvidia vise nije cvecka, tako da tu nema pobednika, cak mislim da amd ima stabilnije…

Linux me ne zanima, samo Win i cist gaming :slight_smile:

A 3080 jeste przilica sa temperaturom, u gamingu core do maximale skoro uvek :confused:

PS: narucena Red devil 9070Xt, nek ide zivot :slight_smile:

1 Like

Ovu temu mozemo nazvati “samo za primanja 10000+€ mesecno”

:grin:

1 Like

1 Like

CocaCola i Pepsi :grin:

Ja mislim da oni vise i ne kriju da su isti mama i tata..

1 Like

https://benchmark.rs/vesti/biznis/google-pravi-preokret-na-trzistu-memorija-ddr5-naglo-pojeftinio/?fbclid=IwdGRjcAQ4dclleHRuA2FlbQIxMQBzcnRjBmFwcF9pZAwzNTA2ODU1MzE3MjgAAR7xiZ4nkyNitRGLspyAfLbcm6Im4swRSlNE2i2NXer4DudvxOHWDVko3QFwsA_aem_k_tcFzwf1o2fOudhkz0OUA

Stigla. :slight_smile:

6 Likes