PC Master Race vol. 3

Jedina stvar je sto stvarno FSR ne moze da se meri sa DLSS-om. Dok ne probas DLSS pije vodu ali posle probe nema sanse da ga koristim koliko lose izgleda i ima ghosting-a. Mozda 4 popravi malo situaciju ali verovatno idalje ce biti daleko iza. A ja sam neko kome je svaka grafika bila ATI/AMD osim ove nVidie u laptop-u.

Ne samo da je 5000 serija ispala loÅ”a, već je i 4000 poskupila. Bar je na amazonu :smile:

Tamo u 10tom i 11tom mjesecu proÅ”le godine sam gledao grafičke bi li zamijenio svoju 3070icu. Tad si mogao dobiti 4070 Super za 600, 4070 ti Super je jedno vrijeme bila 720 eura na akciji (ovo sam se zā€¦ sto nisam uzeo), 4080 se moglo kupiti za oko 1000 mislim. 7900xt se mogao naci isto za 700.

Sadaā€¦4070 Super je 700, 4070 ti Super 930, 4080 1250 a 7900xt ne mozes ni kupiti :smiley:

Ugl, drzim se ja konzole i 3070ice. Nova generacija je tako dobra da je stara jos i skuplja :joy:

1 Like

Legende iz GameCentra :rofl:

2 Likes

Hebo ih otac ludiā€¦ :joy:

1 Like

Dooobar Golf za te pare

4 Likes

I nisu toliko naduvali cenu za nju koliko sam mislio da ce. Ali zato 5090 ako budu imali na stanju mislim da ispod 370 ne idu.

Ali su zato za Prime verziju naduvali.

Jos jedan odlican razlog da uradim preorder narednih 3 izdanja PS ili Xbox
Daj odmah PS6 i PS7 :grin:

3 Likes

Top :smiley:

1 Like

Sam Amd je najavio da će raw performance biti negde između 7800xt i 7900xt, ali je navodno doÅ”lo do ozbiljnog skoka RT performance. Oni gađaju 5070/5070 ti. Možda sad treba ugrabiti 7900xt ili ja to opet lažem sebe i opravdavam kupovinu nečega Å”to mi je realno overkill

1 Like

Svi ovo radimo :smiley:

1 Like

Ma jok :smiley:

2 Likes

Meh, posle onog fijaska sa PS5 Pro, dosta mi je toga vise ā€œraw performanse su mediocreā€ ali RT je poboljsan.

Takodje ova ludnica sa AI-jem pocinje svima da ide na nerve i vestacko umetanje frejmova na ustrb latencije, ocigledno je proizvodni proces dosao do neke tacke zasicenja, a demand za vecom brzinom prakticno ne postoji (koja ti je realno razlika izmedju 100 i 200 frejmova) i ako ne racunamo kripto trziste i neku perverznu kapitalizaciju nVidije koju taj fiktivni tehnoloski progres treba da opravda. Nekada su zaista pravila bila jednostavnija, izadje nova generacija koja je 2x brza od prethodne bez ikakvih gluposti i trikova, ubodes i dobijes duplo veci fps svuda.

2 Likes

Pa to i jeste poenta. Na silu guraju RT svuda, a performans stagnira već drugu generaciju, s tim Å”to su RTX 40 i RDNA 3 imali solidan performance uplift u najviÅ”oj klasi. Vidim da svi najavljuju da će biti katastrofa i sa 5070/70 ti, pa se mislim da odmah zgrabim neÅ”to. Možda bih čak iÅ”ao na 3080 ti. Ne znam da li neko ovde radi CAD/CAE i kakva iskustva ima sa Amd karticama? Znam da SolidWorks ne prikazuje modele ok na Amd gpu.

Veoma sam skeptičan prema AI. Ne etički, nego tehnički. Koristim ga redovno, ali ima jako, jako velika ograničenja. Halucinacije kod običnog prevoda su neminovne i nikad neće moći da ih iskorene u outputu. SluÅ”ao sam dosta potkovane ljude na tu temu (Better Offline podcast, preporuka), koji tvrde da su LLMovi skoro doÅ”li do teorijskog maksimuma. Nema resursa, ni blizu, da se naprave joÅ” dve cele iteracije ChatGPT. Nema dovoljno podataka za treniranje, jer im treba geometrijska progresija unesenih podataka za svaku narednu iteraciju. To je jedno, a drugo je procesorska potroÅ”nja koja se povećava opet sa svakom iteracijom, da ne govorim i o unstable diffusion koliko jede computing power
Generativni AI ne zna niÅ”ta, bukvalno, samo podražava pomoću statističkih kalkulacija. Ceo taj hajp služi da se privuku investitori - u smislu Å”ta će sve AI moći, samo Å”to nije i kako je jako opasan i wow sposoban, da će da zameni Holivud svojim snimanjem ā€œfilmovaā€ (alā€™ juče) i slično. Učiniće svakako da treba manje ilustratora, pisaca, programera itd, ali nikada neće moći da radi samostalno stvari, bar ne u bliskoj budućnosti. Mnoge velike kompanije su pale na sales pitch i uložile preterano mnogo para koje neće moći da obrnu i zato svi u zadnjih godinu dana nude ā€œnovu AI funkcionalnostā€, od Acrobata do Worda, jer hoće neÅ”to da izvuku iz svojih ulaganja.

1 Like