PC Master Race vol. 3

Te MSI B650 imaju problem sa baterijom cini mi se. Svako iskljucivanje racunara dovodi do tog da se resetuju Bios podesavanja. Istrazi malo na netu. Mislim da ne gresim.

1 Like

@MladenVR
b650 tomahawk here, nisam imao taj problem, izgube se podešavanja kad se updateuje bios, ali i to mislim da može da se sačuva preset pa da se loaduje

2 Likes

Bacio sam se malo u pretragu :slight_smile: u pitanju je MSI MPG B650I Edge Wi-Fi.

Mea culpa, razumeo sam te da je problem na svim b650 od msi.
Ne zameri, al ne mogu da gledam naše ytere ni da me stave pred streljački vod, svaki put iskrindžujem teško, a tek još benČMARk, ne mogu stvarno.
A i ovo mi nije jasno kakav je “proizvod” .
Mini Itx, 1 pci-e slot, samo 2 slota za ram, akitvno hlađenje pretpostavljam za nvme, i košta 200+€??? Dokle smo došli ko ljudska rasa kad se podrazumeva da plaćaš premium za osakaćenu, “kopile” varijantu ploče

2 Likes

Los trenutak da se sklapa i kupuje, sva je prilika da ce 5x nvidia promeniti stvari na bolje (jeftinije). Pred kraj je deo za GPU…

Uzgred odgledajte i SK Kuzmin osvrt na CES

Ja sam pre par nedelja odradio upgrade sa AM4 na AM5 platformu, sve sam promenio osim napajanja i grafike (4080). Uzeo sam ROG Strix B650 plocu, jer ima onako sivo / bele detalje, pravio sam onako “komplet” beli build.

Sve u nadi da mozda odaradim prelaz sa 4080 na 5080, ali apsoulutno nema smisla. Rasterizacija je svega 11% bolja na 5080 u odnosu na 4080, a multi-frame-generation i ostali fake frejmovi me iskreno ne interesuju. Videcemo kada izadju recenzije, ali ne pise se dobro jer je embargo za 5080 na dan izlaska, a za 5090 10 dana pre izlaska. Mislim da to sve govori, iako je ocigledno.

Realno bi bilo sacekati 5080 Super ili TI ako bude, ovo je previse mlak ugrade sa 4080. Tacno fali jedna kartica, tj stepenik izmedju ove “fejk” 5080 koja je vise 5070 po starim standardima i 5090. Taman jedna kartica sa 24 GB rama.

2 Likes

Bože, kakav kretenski video :joy: Još kad vidim ovog upuvanog, nije mi do života

1 Like

Slazem se. Ubacio sam ga cisto zbog problema oko maticne. :laughing:

1 Like

https://www.vrkutak.com/2025/hardver/amd-odlozio-radeon-rx-9070-seriju-kartica-za-mart/

Unboxing klipovi od tehnike ( kad izadje nesto novo) je meni uzivanje gledati :slightly_smiling_face:

1 Like

I evo obistinlo se za 5080, 4-11% bolja u benchmarcima od 4080 super.
Što reče neko, ovo nije 5080, ovo je 4080 super duper :smiley:

4 Likes

Veliki let-down kada se podvuče crta, za obe Blackwell karte. Čak vidim da 4080S ima bolje performanse u nekim igrama od 5080.

Stigli smo izgleda do neke tačke zasićenja što se tiče rasterizacije, nema više onih velikih skokova u raw performance kao ranije. Aj 5090 ima solidan skok ali košta kao automobil a troši struju isto kao moj mobilni klima uredjaj. Skok sa 5 nm na 4 nm je očigledno minimalan.

Sve ovo gledano iz ugla vlasnika 40-serije naravno. Ko još ima 30 ili 20-seriju (ili starije), naravno se sve drugacije moze gledati i uprejd ima više smisla.

2 Likes

Ne znam jesi li ispratio, ne izgleda dobro nikako, a tek 5070 slabija od 4070 super

https://www.reddit.com/r/pcmasterrace/s/lSCVS8yhad

https://www.reddit.com/r/pcmasterrace/s/k4XB7JKgcK

Što se tiče mene, ostajem na 3090 do daljnjeg :grin::grin::grin:

zar ne beše 5070 ima iste performanse kao 4090 :joy:

Ma njihovi marketinški stuntovi, prazne priče sa fejk frejmovima, ali kad drže 80% tržišta, konkurencija mlaka, a gura ih ai bubble, može im se da pišaju po sirotinji jbg.

ima u linku što okačih iznad kolko je mizeran skok, ako se izuzme 5090 maltene ko neki mid gen refresh
https://www.reddit.com/r/pcmasterrace/comments/1icwqh5/nvidia_keeps_giving_you_less_value_for_your_money/

1 Like

Jedva čekam ponovo neki stream od Beggingtrona, gde će stojati u opisu kanala RTX 5090 Suprim, a onda u vrhu stream-a, 0/60e da kupi neku igru :joy:

A Digital Foundry kaze da 5080 nuti najbolji odnos ulozenih para naspam dobijenih frejmova.

Realno da ko je neko na 4080/4090 potpuni debilizam prelaziti na 50xx, dok npr neko ko fura 30xx ovo je sasvim ok prelazak. Mislim da su ljudi mnogo ocekivali, ne znam da ce ovo biti i sad su razocarani kad nije to to sto su mislili.

Čim igre krenu sa DLLS 4 i FG4 5080 će biti best buy

1 Like

Mislim da ljudi nisu iznenadjeni ni malo. Vise su svi iritirani celim multi-frame-gen fejk frame marketingom od strane NVidie. Jedva cekam da krene fijasko sa 5070 “koji ce imati 4090 performanse.” :grin:

I dalje sam zainteresovan za cistu resterizaciju i DLSS4 upscaling. Multi frame gen sa 80+ ms input-lag ne vidim kako je privlacno. Mozda za single player igre.

Ja cu lepo sacekati 5080 Super dogodine pa lepo da odradim upgrade ako bude 24 GB VRAM. Ne treba mi uprade, nego eto cisto why not.

Ako su glasine istinite, da ce Radeon 9070 imati jace perfomanse od 5080 po znacajnoj jeftinijij ceni, uz dodatni izlazak FSR4, mislim da ce biti zanimljivo.

2 Likes