Sta je sa Philadelphiom sa Iversonom?
James je stvarno cudo od igraca, tu nema nikakve diskusije. Sada je klasa za sebe u NBA, ali Heat prosle sezone uopste nije igrao sampionski (jeste u odnosu na Cleveland i slicne ekipe), ali pored Sparsa su izgledali kao rastimani orkestar koji bi najradije sjeo i pustio Jamesa da sve sam uradi za njih. Ali eto, pojavi se Ray Allen sa tricom, potcjenjeni Bosh sa ofanzivnim skokovima i dobrom odbranom, i eto njima titule.
Naravno i njemu svaka cast.Nego pogledaj samo prvu petorku klivlenda 2007 godine i sve ce ti biti jasno kakve je on indijance doveo do finala.Sasa Pavlovic igrao u prvih 5 pa ti vidi
Al pogledaj regularni deo sezone kad su napravili 26-27 pobeda uzastophih cini mi se kako su samo tad igrali.Jbg finale je drugacije nije to isto a i istrosili su se previse u regularnom delu prosle godine zato su ove godine i losije odigrali regularni deo zadnjih par utakmica su gubila odmarao igrace Spoelstra.Pa sta su drugo mogli neko mora da se pojavi i nekim potezom da ih izvuce tad ih je Allen spasio trojkom a u 7 tekmi fantasticni James sa 37 poena
Ja se nadam prolasku Golden State-a veÄeras. Skroz su simpatiÄna ekipa, i pored Minesote su mi omiljeni tim ove sezone.
BiÄe tesno, ali mislim da mogu dalje. ā¦
Ubjedljivo najuzbudljivija ekipa za gledanje, puno mi je atraktivnije ono njihovo kontrolisano ludilo nego LAC i njihov lob city. Mene najvise interesuje da li ce sudije da poguraju LAC, zna se koliko su markentinski vrijedni. Doduse, nakon Sterlinga i njegovih komentara, pitanje je koliko je liga spremna da se zalozi za njih.
Iskreno, iznenaÄen sam koliko ljudi ovdje prati NBA, meni je ta koÅ”arka poludivlja i premekana onako odbrane bez. Ispratim eventualno Å”ta radi SAS, najevropskiji meÄu ameriÄkim timovima, iako su izgubili titulu proÅ”le godine zbog tipiÄno ameriÄkog zaeba da ne prave faul na +3, jer to nije ameriÄki. #frust
Tek all-star da ne komentariŔem, koji je to cirkus.
Poprilicno su dosadne utakmice regularne sezone. Ali zato kada krene playoff, potpuno druga prica. Igra se na smrt, igra se pametno, a gustih utakmica ima svaku vece.
Oh samo kosarkaske neznalice mogu da kazu da je James najbolji kosarkas na svetu , realno stvarno atletski je dominantan , eksplozivan , ima i dobar pregled igre , ali realno tehnika i kontrola lopte su mu nula , mislim kad on uzme loptu i krene da dribla mene je sramota da gledam , nekako deluje previse nezgrapno sa loptom , kao slon u staklarskoj radnji , ono kad krene da drible imas utisak da on ne zna dal mu smeta lopta il mu smetaju noge , evo bas sto ste spominjali to finale ovde , mislim kad pogledas recimo Manu Djinobilija , sta on radi sa loptom , onaj njegov āeuro-stepā , ulazi , polaganja i ostalo , kakva samo tehnika i kakva elegancija sa loptom, pa prosto ga je milina gledati sa loptom.
Mislim kad neko sad pocne kao da poredi Lebrona sa Dzordanom meni pocne da se povraca.
Ako ces reci da sam ja neznalica zato sto kazem da je James najbolji igrac na svijetu, onda evo da navedem ko je jos trenutno sa mnom neznalica: Michael Jordan, Magic Johnson, Charles Barkley, Shaquille OāNeal, Jalen Rose, Larry Bird, Reggie Miller, Steve Kerrā¦ nije lose drustvo neznalica.
Da nema usporedbe sa Jordanom, nema. MJ je liga za sebe, i tako ce ostati jos neko vrijeme. LBJ ima dve titule, dok ne uzme bar pet, nema se o cemu pricati.
Nema sanse da neko sa onakvom tehnikom i kontrolom lopte bude najbolji igrac na svetu , slicno kao sto svojevremeno dok je Sekil OāNil bio dominantan pod obrucem , pa kao sto su neki tvrdili da je on najbolji kosarkas , sto je malo onoā¦
Po meni nema sanse da neko kome su fizikalije najveci adut da bude najbolji kosarkas i da bude bolji od nekog vrhunskog tehnicara koji jede loptu.
Mozes reci da tebi licno nije najbolji, ali to je subjektivno. Covjek je objektivno nezaustavljiv, to sto mozda ne vodi loptu kako tebi odgovara ili ne igra kako se tebi svidja nema veze sa njim, nego samo sa tobom.
Ako bas hoces da budes objektivan, mozes reci da njegov skillset nije najbolji u NBA, ali covjek doslovno melje konkurenciju sa svojom kombinacijom kosarkaske vjestine/umjeca i fizickih predispozicija. Jedno mora da ide sa drugim. Ako niko ne igra sa fizickim predispozicijama, onda ih sve trebamo ubaciti u kolica i igrati iz kolica. I onda kad zavrsi sa napadom, covjek kada ode u odbranu je doslovno zid, i u odbrani 1 na 1 je jedan od najboljih igraca u NBA (ako ne i najbolji).
Mozemo mi svi reci kako cesto dobija diskutabilne sudijske odluke, kako cesto pravi korake, kako je siledzija, ili ne znam sta. Ili da nam se ne svidja kako ga mediji dizu u nebesa za svaku i najmanju akciju. Ali reci da trenutno nije najbolji kosarkas na svijetu je potkopavanje licnog kredibiliteta.
Samo kosarkaske neznalice mogu da kazu da nije trenutno najbolji
Nekome kome su kontrola lopte i tehnika nula ne bi mogao nikad da bude 4 puta mpv,zadnje 3 godine u finalima i ne bi mogao onakav smesan tim od klivlenda da dovede do finala i polufinala
Lebron definitivno nije najbolji kosarkas na svetu , jer da bi neko bio najbolji kosarkas presudno je da poseduje vrhunsku tehniku i kosarkaske vestine a on je daleko od toga , ali ucinkovit jeste to mu niko ne osporava.
Recimo Kobe je bar za klasu bolji igrac od njega , narocito ako poredimo odnos kosarkaskog umeca i tehnike i fizickih predispozicija.
Takodje niko ne kaze da jedno mora da ide sa drugim , imas masu kosarkasa koji nemaju nikakve nadprosecne fizicke predispozicije pa ih to opet ne sprecava da budu vanserijski igraci , recimo kao sto su : Stiv Nes, Toni Parker, Tim Dankan , Huan Karlos Navaro , Sarunas Jasikevicijus, Alan Ajverson (koga bi verovatno douvao jedan malo jaci vetar) , recimo da li je uopste potrebno i spominjati recimo jednog Dejana Bodirogu.
Ni ja ne bih bolje srocio. Kosarka bez ikakve tehnike. U najboljem slucaju takmicenje u sutiranju trojki, pa ako ih krene krene, ako ne izgubise. Euroliga mi je za dve klase kvalitetnije takmicenje. Prso sam kad sam gledao zadnje svetsko prvenstvo ili bese olimpijada, ne secam seā¦svaka utakmica im je bila (US and A) 95% sutiranje trojki. Spanci su ih bili ugazili tehnicki, vodili celu utakmicu i onda je onaj jedan garavi pogodio jedno 42 trojke i pobedili su. Na tome im se bazira cela liga. Nekad je to takmicenje bilo izuzetno, tamo devedestih, sadaā¦gomila cirkuzanata.
Necu se raspravljam dalje neko ko se iole razume u kosarku ne bi mogao to da prica.
Gledaj malo vise kosarku i upoznaj malo bolje James-a pa posle nesto pricaj.
Svako ko kaze za James-a da je klasicno june i da igra sve na snagu i da nema ni sut ni tehniku i da ima ocajnu kontrolu lopte taj stvarno nema veze sa kosarkom
Nema sanse da neko sa onakvom tehnikom i kontrolom lopte bude najbolji igrac na svetu , slicno kao sto svojevremeno dok je Sekil OāNil bio dominantan pod obrucem , pa kao sto su neki tvrdili da je on najbolji kosarkas , sto je malo onoā¦
Eh sadā¦ Sekil je bio strvina koja nije mogla da pogodi slobodno bacanje, a kad kazes dominantan pod obrucem, Lebron je postao i vrlo solidan suterā¦ zapravo mislim bolji je po 3p statistici od Dzordana.
Naravno, nema on tehniku kao Dzordan ili skok sut kao Rej Alen, ali za jedan takav tenk zapravo fascinira koliko su mu ostali elementi igre solidni. Mislim da je i psiholoski strasno jak.
Ne znam zasto si se skoncentrisao na njegovu kontrolu lopte, to je jedan element kosarkaske igre. Recimo da i nije kosarkaski vjest kao Kobe, ali Kobe zadnje dve sezone uopste ne igra kosarku nego stalno sanira povrede.
Steve Nash je jedan od najbrzih kosarkasa i danas kada igra sa 100 godina, pri tome posjeduje vanseriski pregled igre i pravi odlicne odluke na terenu. I to je predispozicija. Toni Parker je brz, ima odlican sut sa poludistance, igra u sistemu koji mu savrseno odgovara. Ako si ga gledao uzivo nikada ne bi rekao da nema vanserisku predispoziciju, covjek je mrlja na terenu, toliko je brz. Takodje odlicno donosi odluke na terenu. Iverson je prema mjerenjima najbrzi igrac u istoriji lige uz Tiny Archibalda. I jos je imao najbrzi prvi korak jos od MJ-a.
Dejan Bodiroga je igrao u drugoj kosarkaskoj filozofiji, tesko ga je usporediti sa NBA kosarkasima i zamisliti kako bi se uklopio da igra sa njima. Ne racunaj Olimpijadu i kako je bacao odbranu USA Dream Tima, oni su dolazili sa uvjerenjem da niko na svijetu ne zna da igra kosarku osim njih, pa su se tako i ponasali. Nisu imali ni video pripremu utakmica.
E ovo je stvar njihove napredne statistike. Naime, ona kaze da su sutevi sa najvisim procentima u kosarci sutevi iz reketa, i sutevi za tri iz ugla. Tako da su oni poceli tako da igraju i sve je posveceno takvoj igri, a mid-range jumper igra je sada za njih izgubljena umjetnost. Zato je ove sezone LaMarcus Aldridge toliki hit u NBA, covjek je u jednom trenutku imao vise pogodjenih suteva sa poludistance nego citava ekipa Houstona. Znam, zvuci nevjerovatno ali tako je. Ako hocete lijepu kosarku, organizovanu, a opet sa dosta atraktivnih poteza, pocnite gledati NCAA. Kakvih se tu dobrih meceva moze pogledati, to je strasno, i sve su buduci NBA igraci koji jos nisu poceli da divljaju. Nazalost, vrlo je tesko naci prenose takvih utakmica, obicno se ispostuje March Madness, ostatak vremena je to kopanje za neki link ili neki prenos.
E u principu bi se sa ovim slozio , 90-ih je verovatno i bio taj neki vrhunac NBA kosarke , realno mogu oni da vestacki pumpaju neke nove zvezde koliko oce , da im rade marketing i sta ti ja znam , ali realno nece oni vise nikada imati igracke velicine kakvi su bili Dzordan, Medzik Dzonson, Leri Bird, Carls Barkli, Hakim Olajdzuvon, Pet Juing i ostali.
Secam se tog finala iz Londona , Spanci su ih nadigrali ali Durentove trojke izvukose stvar , mada na toj Olimpijadi moram da priznam id a su ih i Litvanci nadigrali u grupnoj fazi , mada zahvaljujuci nekim glupim greskama i tremi u zavrsnici nekako su uspeli da izgube taj mec.
Evroliga mozda jeste ispred NBA u kosarkaskom smislu (mada vidis i na onim prijateljskim susretima kada evroligasi igraju sa NBA timovima , da su evroligasi maltene poceli redovno da ih pobedjuju) , ali organizaciono i finansijski dosta zaostaju , mada recimo po meni kad bi najbolji evropski igraci recimo ostajali u Evropi umesto da idu u NBA mislim da bi onda Evroliga bila kvalitetnija od NBA.