Microsoft kupuje Activision Blizzard?

Posledica Brexita, UK utripovala bitnost i da mora biti sila jednaka ili jača na svakom mogućem nivou od EU nakon izlaska. Ni CMA nije ostala imuna na to, i sad imamo ovu situaciju (ne samo sa MS/ABK) gde pokušavaju da budu tvrdi zarad toga da bi ispali kao neko sa stavom, pa makar ignorisali činjenice. Jednostavno hoće da budu neko sa kim se ne igra lako, što je pogubno za UK ekonomiju i investiranje u istu :woman_shrugging:t2:.

2 Likes

Mozda budem flagovan za ovo ali imam utisak da CMA vodi neka zena/feministkinja. :joy:

1 Like

Jeste žena, ali je iz finansijskog sektora. Ne znam kakve veze feminizam ima sa svim ovim…

Koliko vidim svi kritikuju njihovu odluku.

Kad kazem svi, mislim na druga nadlezna tela, ne na random forumase. Evo ovde sef EU komisije (isto zena btw :D) izlaze svoje argumente, meni ko laiku imaju smisla –

Kada tome dodamo vest iznad (ako je tacna), da je neko na visokoj poziciji u CMA potencijalno bio kompromitovan, cela stvar pocinje malo da smrdi. Ne znam dal postoje mehanizmi da se njihova odluka u tom slucaju ponisti, al ne svidja mi se cela situacija.

Na stranu sto se englezi vec decenijama oslanjaju na staru slavu i misle da su jos uvek mnogo vazni. :roll_eyes:

MS i ActiBlizz će podneti tužbe britanskom Trgovinskom sudu koji može da donese nekoliko odluka nakon saslušanja. Najbolja za MS je da se utvrdi kako je CMA donela nelogičan zaključak na osnovu činjenica koje govore suprotno i na osnovu toga odluče da je deal prošao, bez da se CMA išta pita. Ovo se ujedno vrlo retko dešava.

Druga, verovatnija opcija, je da (ukoliko sud utvrdi propuste u CMA istrazi) se ceo slučaj ponovo vrati CMA kako bi ga ponovo razmotrili, ponekad pod malo drugačijim uslovima. Proces traje podjednako dugo i vrlo je moguće da CMA ponovo blokira.

Najgore je što CMA za razliku od EU ne želi da pregovora oko potencijalnih obaveza koje bi MS imao.

Jasno, nego me muci sta cemo s tim da jedan od CMA glavonja mozda ima direktne veze sa sonijem? Sto se kaze, ‘conflict of interest’ – u mojim ocima to potencijalno obezvredjuje njihovu prvobitnu odluku, hoce li svi to sad samo ignorisati?

Ne znam jel postoji plan za situaciju izvan standardnog protokola.

To je malo nategnuto, ne verujem da ima puno uticaja. On je radio u firmi koja je tada radila za Sony. Pitanje je koliko je on bio untom procesu i da li uopšte, takođe pitanje je koja je njegova trenutna uloga u CMA i povezanost sa MS/ABK slučajem. Što bi rekli nothingburger, ali opet, možda se nešto zaista iskopa :woman_shrugging:t2:.

1 Like

Meni je nategnuta teorija isto. Ako je sarađivao sa Sonijem ne mora da znači da nije svoj posao radio kako treba i da ima još uvijek konflikt interesa. Ali trebaju ispitati to.

U jednom tvitu je kasnije potvrdio da je bio ključni čovjek.

https://twitter.com/FOSSpatents/status/1661736537531482121?t=jfqQ-0csDvthsBSdpwVJ7Q&s=19

2 Likes

Samo toliko!

image

Ne znam, meni to ne sedi kako treba. Narocito kad se dosta izvora slaze da je CMA odluka ispala neocekivana i bezvezna. Brinu se englezi za cloud, nije nego.

4 Likes

“On je covek koji je prakticno sam doneo odluci za CMA”. Ovo mi zvuci kao da je CMA neka srpska drzavna institucija :joy:

Ma i ovo ce proci, ljudi, pitanje je samo vremena. Previse muke i buke su stvorili nepotrebno. Barem po meni laiku…

1 Like

Južna Koreja rekla može:

3 Likes

:grimacing:

A vala to za game kodove je tupavo što ne mogu da kupe nigde osim na PSN. VIše opcija, bolje cene :saluting_face:

1 Like

Novi update, izgleda da će MS ovu akviziciju da završi bez odobrenja UK, jer im se čini da će britanci u svakom slučaju, čak i nakon pozitivnog ishoda tužbe, naći novi način da blokiraju kupovinu.

Narednih par nedelja će biti interesantno za ovaj proces.

2 Likes

Sledeće dve nedelje su ključne :grin:

5 Likes

Pokusavam da shvatim zasto se ovoliko uzbudjujemo oko toga da li jedna velika kompanija kupuje drugu i sta britanci misle o svemu tome.

Što se mene tiče ne uzbuđujem se, naprotiv. Totalno mi je nenormalno da ikome bude OK da se MULTIBILIONSKA kompanija još više širi nekakvim akvizicijama itd. Bilo da je ta kompanija Apple, Google, Microsoft, Meta, Disney itd.

Jbg do sada smo čitali kupio Sony ovaj onaj studio i slabo ko je kritikovao to samo je problem ako ms nešto kupi

Nema gubitnika ako (kada) deal prodje.

Za PS igrače se ništa ne menja, Nintendo igrači dobijaju igre koje dosad nisu imali, Xbox dobija igre u Game Pass. Razne cloud platforme dobijaju COD igre. MS kešira igre od mobilnih igara. Good times all arround. :slightly_smiling_face:

Daj molim te :rofl: Sony je DALEKO manja kompanija od navedenih i sve što je do sada kupila ne vredi koliko samo vredi BAK akvizicija.