Microsoft kupuje Activision Blizzard?

Taj deo neću ni da komentarišem. Valjda hteo da bude edgy ispao degutantan.

Nije degutantan, to je samo deo njegovog sofisticiranog ultra-desinicarsnog stila izrazavanja. :slight_smile:

Ali, na stranu to… sta zapravo mislis da ce se promeniti za zaposlene? Kao neko ko je u zivotu prosao nekoliko takvih akvizicija i vlasnika, moram da ti kazem da se za zaposlene maltene nista sustinski ne menja.

Prvo da ih na Activision strani skinu sa godinšnjeg štancovanja novih CoD. Da im dozvole da rade na drugim naslovima. Timovi koji rade na pomoćni studiji za CoD mogu ponovo da se bave Crash i Spyro igrama.

Na Blizzard strani, da se reše toksičnih menadžera i isteraju na sudu sve što je započeto. Onda mogu da se bave igrama da ne budu opterećene mikrotransakcijama i agresivnom monetizacijom. Nekoli stotina ljudi i dalje ima neki oblik protesta koji se najviše odnose na nezadovoljstvo menadžmentom. Svi ti ljudi koji rade tamo vole igre koje stvaraju ALI su jako nezadovljni uplivom menadžmenta i donošenjem odluka koje remete razvoj i igraju na sigurno.

1 Like

Neke su pocele da umiru jos dok je bila Vivendi-Activision prica…Diablo, WoW su vec bili godinama u padu…Istina da je Kotick bio poslednji ekser u kovcegu ali nije da je pre njega bilo sve bajno.

Kotik je samo usavršio formulu i sveo produkciju na CoD a svaki serijal koji ne pravi ogroman novac je bio otkazan a studio preusmeren da radi na uspešnijim naslovima. Prezasitio je tržište Guitar Hero/Rock Band igrama do te mere da su oba serijala potonula. Isto se desilo sa Skylanders. Da bi maksimalno izvukao iz svakog naslova, forsirali su nastavke igara čak i tamo gde nema smisla (Overwatch 2 na primer).

Ukratko, i dalje su u pitanju dobri developeri i studiji u ABK, ali je najveći problem menadžment koji donosi loše odluke za njihovu kreativnost i rad, ali odluke koje pune džepove investitorima, i zato je ta pat pozicija godinama takva. Dok god im CEO na poziciji puni džepove, upravni odbor ga neće zameniti a to što se produkcija svodi na par naslova, baš ih zabole.

Mislim da precenjujes uticaj i sposobnost Microsofta kao krovne kompanije i novog vlasnika da promeni neke sustinske aspekte poslovanja, a oni to mozda i ne zele. Business Uniti ce traziti vise automonije u upravljanju sto sustinski Microsoftu ide na ruku jer ne mora da mikromenadzuje svaki aspekt posla, od velikih projekata do nabavki ubrusa za zaposlene. Toksicni menadzment ce ostati, osim onog dela koji je vec u legalnom procesuiranju i pod kritickim okom javnosti, sto je vec identifikovano kao problem i sto bi se resilo sa ili bez Microsofta. Spiro i Crash stvarno ne znam koliko ce dobiti prostora u novoj organizaciji. Microsoft ima enormnu odgovornost prema investitorima i akcionarima da vrati ulozen novac, svaka odluka i strategija bice usmerena u tom pravcu. Spiro i Crash su proizvodi nekog drugog vremena. Osim ako nekako ne proguraju NFT-jeve sa njihovim likovima, naravno. :slight_smile:

Ne moraju investitorima ništa da pravdaju. Novac je pretvoren u asset koji će dalje praviti novac. To je bitno investitorima, a ne da stoje nad računom u banci i broje dolare koji su vraćeni nazad. Ne ide to tako.

Prvo, makar leteo samo Kotik, to je ogroman napredak, ali ne verujem da će samo na tome stati. Ako želiš da promeniš kulturu onda sečeš dobar deo.

Drugo, ABK će direktno odgovarati Philu Spenceru koji mora da obobri njihove strategije i planove. Ako MS nije zadovoljan pomakom, onda će naći ljude koji će te pomake napraviti jer im ne treba loš PR. Što bi Staljin rekao: imaš čoveka - imaš problem, nemaš čoveka - nemaš problem.

1 Like

E, pa i ti citiras Staljina kao Kuzma - vidis da ipak imate nesto zajednicko :stuck_out_tongue:

2 Likes

Bas sam pre koji dan procitao da je It’s About Time bas lose prosao sa prodajom…navodno ni 1 mil nije prebacio sto je daleko od Naughty Dog ere koja je bila ujedno i najbolja. Sa tako niskim brojem tesko da cemo videti ikakav nastavak. Steta zaista, igra je odlicna.

3 Likes

Da, ali sa Game Passom vijanje miliona nije bitno koliko različitost sadržaja na servisu.

Jasno je to meni, ali ni tamo nece praviti preveliku razliku. Ocigledno je da je on deo nekog drugog vremena kao sto je @padawan napisao. Za Spyro imam jos manje nade, realno nista ‘‘krsteno’’ nije izaslo jos od originalne trilogije za PS1 koji je plod Insomniac-a. Nama ovi karakteri znace…jer imamo 30+ godina pa smo ih igrali na PS1 ali mladjima od nas? Verujem da su apsolutno ravnodusni i da im izgleda kao obican Disney/Pixar proizvod.

Pa ovo bi bilo kul. Da vidimo do kraja kako je Platinum zamislio igru. Samo bi onda morali prestati da rade na deset paralelnih projekata i urade nešto pošteno.

2 Likes

Wall Street izgleda ne veruje da ce deal biti odobren… :expressionless: MS je i dalje optimistican. Bice čupavo.

https://comicbook.com/gaming/news/warren-buffet-microsoft-activision-blizzard-acquisition-xbox-stock/

Wtf kakve su ovo spekulacije, mislio sam da je deal skoro zavrsen.

Pa ovo su formalnosti uglavnom kad je ovako veliki posao u pitanju.Sigurno je ms ispitao “legalnost” kupovine prije upuštanja u sam proces preuzimanja ab

Da je sigurno ne bi bila niska cena akcija i voren bafet ulozio pare. Jel citas tekstove koje postavljas? :slight_smile:

1 Like