Microsoft kupuje Activision Blizzard?

Pa i da stave Game Pass na Sony i Nintendo (Nintendo mozda, ali za Sony sumnjam da bi oni to dozvolili) te igre treba prilagoditi i za tu platformu da to radi kako treba posto se ne bi strimovale nego se skidale direktno na konzolu kako inace GP i funkcionise. Pogotovo ekskluzive koje nikad nisu krocile na drugi hardver osim pc-a i xbox-a, a takodje i xbox 360 naslovi koji nisu bili multiplatform. Tako da bi opet streaming morao na tim platformama ili da se dorade i prilagode naslovi za hardver.
Drugo, koliko se secam vec izlaze neki Samsung televizori sa Game Pass aplikacijom (ili tek trebaju, secam se da sam video ovde objavu) :thinking: Ali svakako su krenuli u tom pravcu da se odvoje od hardvera sa Game Pass-om.
A trece, CoD uopste ne mora da ide na Playstation jer je najveca baza igraca za CoD i Battlefield upravo na Pc-u, a i lagano mogu da kazu “Imate Warzone koji je free to play, on ce biti na svim platformama, a ko zeli punokrvni nastavak CoD-a kao i do sada sa kampanjom, izvol’ te kod nas na Xbox i Pc”.

2 Likes

Da li Sony stvarno hoće da kupi kompaniju koja zadnjih 5+ godina nije izbacila ni jednu igru vrednu pomena?

Ne bi me začudilo ni malo, svi bi deo gejming-a za sebe, a i šire se glasine internetom o apple konzoli .

Ugovorne obaveze su stvar koja se poštuje ili platiš penal da je prekineš. Ali MS ne može u ovom trenutku da donosi bilo kakve odluke umesto AB dok se papiri ne završe (isto tako AB ne može da donese odluke koje će štetno uticati na kupca kompanije).

Jednostavno, CoD deal između Activisona i Sonija je od ranije, verovatno ističe 2023. MS, nakon sprovedene akvizicije može da poštuje ugovor ili da ga pocepa i pita koliko su dužni za taj ceh.

The Outer Worlds je izašao uporedo na XB1 i PS4 iako je studio tada već bio pod Xbox Game Studios. Prošle godine objavili The Outer Worlds 2 kao Xbox ekskluzivu. Isto tako svaki novi IP od Bethesde.

Ako hoće kritičnu masu za Game Pass onda moraju da imaju ekskluzivan sadržaj za isti, kao što to rade Netflix, Disney+ ili Apple TV+. Kontam da Warzone i Overwatch 2 ostaju na PS (i svuda drugde) ali sve ostalo se polako seli u Xbox ekskluzivitet.

3 Likes

Pa da, i ja tako kontam. A i svakako im je bolje da imaju tu neku glatku tranziciju “povlačenja” sadržaja sa jedne konzole na drugu nego da samo preseku i kažu da je neka igra od sutra ekskluziva. Time bi samo iznervirali fanove te igre ili šta god. Ovako lepo iz godine u godinu polako sve što je najavljeno biće multiplatform, ali kasnije se sve novo što se pravi ide u Game Pass i to je to.
Koliko god bi bilo super da servisi idu na druge konzole, Microsoft ne bi imao problema sa time ali Sony bi itekako imao problema. Pa evo šta je bilo samo za crossplay, a kamoli neki ovakav dogovor da se upare sa suparničkom kompanijom koju Sony očigledno ne podnosi. :smile:

1 Like

Lol, niko ništa ne zna ali clickbait radi ko podmazan.

6 Likes

Zasto bi se promenilo?

2 Likes

Nešto razmišljam, nakon ove kupovina, izdavači više neće imati izgovore da im igre dolaze kasnije ili ne dolaze uopšte na Xbox. Drugim rečima, Xbox prerasta u platformu koju neće ignorisati kao što je to bilo u prethodnom periodu (sve manje u poslednjih godinu/dve, ali i dalje imamo dosta primera). Takođe, cena da neka igra bude privremena ekskluziva za druge platforme i preskoči Xbox će dosta da poraste, verovatno do nivoa da nije toliko isplativo.

Mislim da su ove stvari ono što se zove “industry changing move”.

4 Likes

Ne znam da li ima takvih primera medju AAA igrama? Mozda tek poneka opskurna japanska igra, mrzi ih da rade razvoj za Xbox.

Meni je potez ko onaj vulkan što je sad skoro eksplodirao, iz svemira se vidi potres. Ne mogu da sagledam posledice, ostaje samo da čekamo i vidimo šta ms planira.

Ko što napisah u drugoj temi, odjednom sonijeva skupina ekskluziva ne izgleda više toliko moćno. Ionako ne leži u njima prava zarada, to je više za ugled. A posle ove kupovine, ni taj kec u rukavu im više nije osiguran, ako ms iole krene da se bahati kad isteknu ugovori.

Al već Gamepass je bio toliko genijalan potez da ne mogu da se sastavim. Promenili narativ sa ‘kutija nema igre’ na ‘sve igre su na kutiji’ unutar samo par godina. Sateraše Soni u ćošak, ne znam šta bi morali da ponude da ispadne jače od gamepassa.

Da moram sad da biram samo jednu konzolu da zadržim, bila bi baš teška odluka.

5 Likes

MS je odmah izjavio da nije njima konkurencija Sony, čak mislim da im je sada i u interesu da Sony ostane jak u gejming svetu. Ovo je potez koji je malo odbio podalje od sveta igara Facebook, Apple, Amazon, jer su sada oni počeli tražiti svoj deo kolača.

2 Likes

Jao nemojte samo ovog influensera koji prepricava opste poznate stvari o “igricama” neukoj publici. :blush:

11 Likes

Inače velikog fana" Sonija "

4 Likes

Uzasan je zaista, razumem i postujem uspeh, nasao je svoju pibliku… samo nije bas za XBR.

Emugalaxy je imao bas dobar podcast, nisam u toku koliko je Nick otisao daleko u tome. Razlikuje se ipak kada pravi gameri komentarisu od nekih salabajzera.

4 Likes

Priča ono što želi Balkanac da čuje.Nisu potrebne neke detaljne analize samo pročitaj iz par članaka šta je zanimljivo za čuti i to je to.

2 Likes

Nije ovde fora sta lik voli ili ne, vec da se razume u sve po malo i u jedno nista posebno. Sto kaze Mario, prepricava opste poznate stvari ili radi recenzije necega sto je vec brdo ljudi odradilo pre njega. Pokupi sve informacije i upali kameru i ajmooooo :smiley:

3 Likes