Koga? Ko kaze nesto sto se Pedji ne svidja, odmah ide ban
Dobar tekst na temu akvizicije,
Mahom dosta utisaka zaboravlja da ne daješ 70 milijardi dolara da bi stvari ostavio istim. Naravno, dok traju ugovori, posle toga štrikaš stvari prema svojoj strategiji.
Ma presipanje iz šuplje u prazno, jer aktuelna vest i ima da je cede do poslednje kapi, a ustvari od početka je sve jasno.
Situacija identična kao sa Bethesdom…
Pa da. Kada nijedna strana (MS i AB) ne smeju u ovom trenutku ništa konkretno o budićim planovima da kažu, medijima ostsje da čitaju između redova.
Mislim da ovde suviše ima emocija sa strane Xbox tabora i da se gleda pogrešno na ovu akviziciju od strane MS-a.
Da bi stekli barem delimično uvid šta je ovo u novčanom smislu, BDP projekcija Srbije za 2022 godinu je 3 milijarde dolara manja od cifre koju je MS iskreširao ili će iskeširati za Activision. Tako da ako neko musli da će se bilo koja igra sa spiska naći kao eksluziva i samo na Xbox platformi, grdno se vara. Dok se uloženi novac ne vrati, neće biti govora o nekoj ekskluzivnosti. Nema tu ni sentimentalnosti, ni da komšiji crkne krava sistema, već čisto tržišno razmišljanje, a ono je da će sve igre koje Activision ima u svom portfolio-u završiti na svim mogućim uredjajima, uključujući digitrone i bojlere.
U postovima iznad provejava ideja da gamepass možda dodje na Sony i Nintendo konzole, koliko god zvučala suludo, nije više tako i neverovatna. Ako dodje do akvizicije još nekog od velikih igrača, tipa UBI ili EA, ta mogućnost će se samo povećavati.
Iskreno ja nisam siguran da li da se radujem ili plašim ovome što se desilo. Sa jedne strane gradi se monstrum koji na kratke staze može da donese smanjenje cena za igranje u vidu GP i igranja igara day one koje bi inače koštale 60-70$, ali zato postoji velika opasnost, da ako taj monstrum poraste, da će konkurencija nestati i cene te pretplate porasti, a kvalitet igrara otići u sunovrat.
Ništa kao zdrava tržišna konkurencija nestvara povoljnije uslove za krajnjeg kupca, a pritom kvalitet proizvoda raste, jer samo kvalitetom se izdvajaš od konkurencije.
Moja ocekivanja:
- Da MS u prvoj fazi smanji gap za Sonyjem i da trzisna utakmica bude ravnopravnija
- Rast gamepass korisnicke baze (nebo je granica)
- Bolje upravljanje Activision Blizzard portfolijom
- Zadrzavanje ekskluzivnosti u Xbox/PC ekosistemu
Negde tamo u Blizzardu, ispod covid-brada i gomile razocarenja, mozda sede i dalje genijalci koji su od Blizzada jedno vreme napravili najvredniju kompaniju na trzistu. Takav ljudski kapital za MS ima nesagledivu vrednost.
MS totalno moze da izadje na crtu sada svim kompanijama, bilo to Sony, Amazon, Apple, Netflx,
Valve, Nintendo, u bilo kojim zanrovima. Nema nikakve sumnje da je output njihovih studija sada zaista zastrasujuci.
Mozda ce im se akvizicija isplatiti za 10 ili 50 godina - ali niko vise nece da kaze:
MS nema igara
I dalje me blago razocarava njihov odnos prema VR-u, ali sada ne mozemo reci da se vracaju na staze stare slave - rec je o novom putu, o novom pocetku, o gaming gigantu u nastajanju.
Ne znam kako ce da menadzuju sve te korporativne kulture, koliko ce im dati kreativne slobode a koliko ce biti obicna Candy Crush masina. Niko nije ocekivao dve uzastopne akvizicije ovolikog obima, tako da je cela gaming industrija pomalo u cudu i zatecena. Mozda i MS jos uvek nema bas jasnu viziju sta zeli sa ovolikim studijima. Drugi dan, posle mamurluka i crta kokaina, mozda im jos uvek sve deluje pomalo nadrealno. Ono sto je sigurno, novac gubi vrednost, mora se ulagati, 100 milijardi za 10 godina vredece upola manje i fantasticno je sto ulazu u gaming a ne u usisivace sa vestackom inteligencijom, pametne kuce, skupe satelite ili najnovije genetski modifikovano djubrivo. Nije samo MS taj koji ce da profitira - i mi cemo sa njima da rastemo, druzimo se, placemo kada ubiju Master Chiefa, a Pedja ce da izadje u 100 najboljih preduzetnika, sa onom istom majcom, kapuljacom i papucama sa okupljanja od pre 10 godina jer je ostao tr00 i podrzavao MS cak i kada je bila frka.
Odoh ja predaleko…
Jednostavno mi nema smisla da neka kompanija pukne ovoliku lovu da bi sta, postala samo vlasnik neke kompanije i ostaviti stvari sustinski istim. Rizikovati sa toliko para i toliko zaposlenih da bi iste te igre izbacivala na svim platformama je prilican rizik a dobitak da ce te igre biti na gamepassu, zbog toga se ne daje 70 milijardi vec zbog konkretnog plana koji je drugaciji od trenutne pozicije.
Bilo sta osim radikalnijih poteza vi mi bilo iznenadjenje, generalno sam misljenja da ce sa ovim igrama biti sve isto kao i sa ostalim kupovinama, dogovori koji već postoje ce se ispostovati a posle zbogom PlayStation, osim ako se ne napravi neki dogovor da neka ekskluziva zavrsi na xboxu, sto se nece desiti, ili da pocnu u vecem broju i brze da igre zavrsavaju na pcu, malo veca sansa. Jedino sto ima smisla su free to play igre da nastave da izlaze svuda.
Generalno i sa Bethesdaom je bila ista ova prica, da ce sigurno izlaziti za PlayStation igre, pa na kraju nisu izbacili ni novi petch za Doom, igru koja je vec na PlayStationu…
Sad ako ne naprave Halo Wars 3 i Diablo crossover, ništa nisu uradili Takođe i Master Chief i Doom guy bi mogli da spoje u nekoj ekspanziji
Halo wars vs StarCraft strategija
Najbolje bi bilo da uprte jedan deo od svog tog talenta koji su kupili i naprave novi IP, siguran sam da po fiokama developera dobijenih ovom akvizicijom godinama stoje fantastične ideje i scenarija kojima samo treba dati šansu, nadam se da će makar jedna ideja uspeti isplivati i dobiti zeleno svetlo …
What the fans wants : New IPs
What the fans will get : New Call of Duty
MS je danas objavio finansijske podatke za poslednje tromesečje: 51.7 milijardi dolara inkasirano, od toga 18.8 milijardi dolara zarada.
Ovo samo stavlja u perspektivu njihovo ulaganje u ActiBlizz i da će do trenutka zvaničnog spajanja oni u kešu opet imat 70+ milijardi. Drugim rečima, nije nužno da posmatraju tu investiciju kao nešto što treba da se vrati nazad u što kraćem roku. Ovo što rade je strateško pozicioniranje koje podrazumeva određene promene.
Ok ovo za nuklearke je bas degutantno. Siguran sam sa Japanci samo cekaju da se osvete za ono i to nesto nece biti u sferi gaminga.
Ocigledno je da se valjaju u parama i da naprosto kapital mora da se obrce.
Kada bi ti znao koliko su ameri spasili japanskih zivota time ti ne bi verovao. Ali ne kapiras siru sliku. Ma kako to uzasno i paradoksalno zvucalo.
Pa dobro, ne zvuci tako lose za Sony, nece bas da povlace ostru liniju, ali ne bih se bas puno nadao da ce nastaviti da objavljuju sadrzaj i posle 23. Za MS ovo nije samo pitanje obrtanja novca nego trzisna utakmkca u kojoj zele vodecu poziciju.
Pa moze da se posmatra na razne nacine, i misija bombardovanja nase zemlje je cinicno nazvana Milosrdni Andjeo. Japan je posluzio kao poligon za isprobavanje nove tehnologije koja bi mogla da stavi tacku na drugi svetski rat i katapultira amere kao apex predatora medju svetskim silama. Gledajuci iz saveznicke perspektive, bezbroj zivota je do tog trenutka vec izgubljeno (50 miliona?) tako da nisam siguran da li je prekomerna upotreba sile ali svakako jeste imajuci u vidu upotrebu nad civilima i jezive posledice nuklearne bombe. Japan i uopste sile osovine bili su na izmaku snaga, znamo sada da Truman nije bio svestan planova da se japanski civili mobilisu i bore do smrti tako da u tom pogledu on jeste spasao 30 miliona ljudi, ali to nije bila njegova namera, i istoricari su dosta podeljeni.