Microsoft kupuje Activision Blizzard?

Velike zalihe keša su samo jedna strana razloga za kupovinu. Drugi su sve niža vrednost ABK deonica, parnica sa državom, problemi sa rukovodstvom kompanije sa jedne strane a sa druge raznolikost, uticajnost IPeva, studija i prisustva u mobilnom svetu. Sve se poklopilo da do ovoga dođe.

1 Like

Treba uzeti u obzir takođe, da su i skup gaming PC i home theater univeralnije rešenje od igranja i da se prvi moze koristiti i za ozbiljan rad (CAD, rendering, photoshop, programiranje, rudarenje…) a drugo za gledanje filmova. Striktno gledano, neko jeftinije HT rešenje (entry level OLED TV, next gen konzola po ne-skalperskoj ceni, ne preterano audiofilski sistem ozvučenja) i dalje je jeftinije od gaming PC-ja, tj pokriva samo cenu ekvivalentne high end graficke karte - sa sve kokicama i dvosedom od eko koze. :smiley:

Da li ovo možda znači da će od Sonija zahtevati da Game Pass bude uvršten u PS ekosistem?

Msm da nema od toga ništa. Zašto bi MS puštao svoju pretplatu na sve živo. Čemu onda postoji Xbox kao konzola? Mogu da razumem da ostave sve igre na ps ali da onda u tom slučaju ps korisnici moraju da plate punu cenu dok na Boxu igraju preki gp za neku siću. Ako bi GP bio i na Ps i na svim ostalim konzolama, onda MS samom sebi uništava hardver u koji je ulagao. Ipak mislim da Phil ima nešto drugo na umu, nešto što mi još uvek ne razumemo.

Ps. Ja i dalje nmg da promenim avatar :stuck_out_tongue:

Ma jeste, potrosili silne pare da bi pogurao GP na PlayStation. Oce :joy: Dobar deo SP naslova ce ograniciti na Game Pass i Windows i Xbox only, a naslovi poput CoD-a koji zgrcu milione ce sigurno ostati na oba sistema, s tim sto ce korisnici PS konzole placati punu cenu, dok ce MS korisnici imati tu igru ili mnogo jeftinije ili ce je imati kroz GP pretplatu i tu se svaka prica zavsava. :smiley:

1 Like

Upravo tako, čak više msm da na konzolama i gube pare …

https://www.pcmag.com/news/microsoft-says-xbox-consoles-have-always-been-sold-at-a-loss?amp=true

1 Like

Microsoft-u je uvek na prvom mestu bio softver, i cela ova priča me podseca na 90te kad su gurali preinstaliran Windows na svim proizvođačima PC, msm da je ovo ulaganje u Activision više pokušaj da se ostali veliki igraci na tržistu gejmiga koji imaju svoj hardver pre svega Sony uslovno rečeno prisile da puste gamepass na svoju platformu…
Krajni cilj ono što sam govorio od početka gamepass gejming pandan Netflix-u.

1 Like

Lik je pristojno informisan ali džaba kad poredi babe i žabe pa donosi pogrešne zaključke. Ali kontam da priča ono što ljudi žele da čuju, a ne ono što je realno.

1 Like

Ne znam buraz nisam “duboko” u tom svetu pa informacije skupljam čitajući i slušajući ljude kojima je gejming posao, pa kad nakupim informacije sa više izvora pokušam izdvojiti pravu priču izmedju redova .
Sinoć baš gledao stream Linus tech u vezi cele ove situacije i onog Dastina radio podcast sa Paul Tassijem što piše za Forbes magazin, i u oba podcasta došli do sličnog zaključka da u sledeće 3-4 godine, ako Microsoft krene, a hoće u total war da tako kažemo kad isteknu svi ugovori Activision i Sonija, Soni jednostavno neće imati sa čim da odgovori gamepass-u, jednostavno MS će imati preveliku bazu IP+3rd party čak i za Soni, ostaje jedino neka vrsta kolaboracija Sonija i Nintenda :smiley: Da naprave bazu sa svim IP igrama plus 3rd party da bi se mogli takmičiti sa MS-ovim gamepassom.
Uglavnom čeka nas veoma uzbudljiv period .
A u međuvremenu naleteh na ovo :grin::grin::grin::grin::grin:
I to sam jos negde naleteo da ovo dolazi već u aprilu mesecu :exploding_head:
Ali to je već rumor :grin:

1 Like

Stvar je u tome što se dosta njih fokusira u ovoj priči na Xbox vs Playstation a MS cilja dalje od toga. Ljudi spominju monopol/antitrust u odnosu na Sony a ono je Sony ispred MSa u zaradi, broju prodatih konzola i pretplatnika. Valve/Steam je ubedljivo najveći gaming store na PCu. TenCent i Netease dominiraju mobile gejmingom dok Apple i Google app posredno imaju šape u tom kolaču. Ukratko, cela stvar ima više dimenzija, dok je većini primarna ona vezana za Sony (što je razumljivo).

3 Likes

Da baš tako cela poenta, još ide rumor da i Apple radi na novoj konzoli, a znamo kolika je njihova baza :rofl:
@iNikola

5 Likes
1 Like

Au ova izjava mi se ne svidja nikako …

"When speaking about Sony and Nintendo, Spencer said:

They have a long history in video games. Nintendo’s not going to do anything that damages gaming in the long run because that’s the business they’re in. Sony is the same and I trust them. … Valve’s the same way. When we look at the other big tech competitors for Microsoft: Google has search and Chrome, Amazon has shopping, Facebook has social, all these large-scale consumer businesses. … The discussion we’ve had internally, where those things are important to those other tech companies for how many consumers they reach, gaming can be that for us"

1 Like

Gledam gledam video☝️ i čovek manje vise citira ono što sam pisao ovde u temi pre par dana…
A ovde me razapeli u temi :rofl:

Pisao je @robotnjik o tome još pre godinu dana, tako da nisi otkrio toplu vodu :grinning:

1 Like

Nesam bio tu pre godinu dana :sweat_smile:
Jesu li njega razapinjali tako ili ćutali?

2 Likes