Kotaku: Sony radi na PS4.5 - developeri dobijaju planove o jačem modelu PS4 konzole

Sony is currently planning a new version of the PS4 with increased graphical power and games running at 4K resolution, developer sources tell Kotaku.

We don’t know whether current PS4 owners will be able to upgrade or if they’ll have to buy an entirely new device to benefit from this power boost, but from what we hear, Sony has started briefing developers.

Based on conversations with developers who have spoken with Sony, this ‘PS4.5’ will include an upgraded GPU both to support high-end 4K resolution for games and add more processing power that can enhance the games supported by PlayStation VR, the headset Sony will launch this fall. It’s unclear if ‘PS4.5’ is an official name or just a nickname that developers have been using. One developer jokingly called it the ‘PS4K’ while telling me about the device.

In layman’s terms, 4K resolution is around twice the pixel size of 1080p, which is the current standard for games on PlayStation 4 and competing consoles. The current PS4 can output 4K photos and videos, but cannot support 4K resolutions for games. With this upgrade, it would. Besides resolution, developers would have an opportunity to push more effects and other graphical tweaks to make their games look better, thanks to the new GPU.

The circle of people who knew about this upgraded PS4 was small until recently. I first heard about the device from one trusted source, then two. Kotaku’s Jason Schreier and Stephen Totilo were also able to independently verify the existence of these hardware plans with their own developer sources, although some of the details have been vague; one source told us that the device felt “exploratory” and that it may not even be released this year.

As we were chasing down this story, coincidentally, Kotaku UK EIC Keza MacDonald overheard some developers casually talking about the machine while on line at GDC. They mentioned the name ‘PS4.5’ and discussed its increased horsepower, mentioning both 4K resolution and PlayStation VR.

The PS4.5 may not be alone, either.

I’ve heard whispers about an upgraded Xbox One for a while now, and Microsoft has been public about the possibility. At a press briefing earlier this month, Xbox head Phil Spencer hinted to journalists that his company has been exploring the possibility of evolving hardware.

Izvor: http://kotaku.com/sources-sony-is-wo…4-5-1765723053

Ukratko, Sony radi na update-u konzole koja će moći da potera igre u 4k, sa boljom grafikom, kao i veći framerate za potrebe PSVR.
Interesantno ako je i gram ovoga istina.

Oh boze. Ovakvi rumori ne postoje bez razloga tako da je verovatno istina… Imacemo izgleda ipak 4 godisnji ciklus i najave na sledecem E3 i od MS-a i Sony-a.

E zatoce ove godine da budu “fleshovani” kad manipulisu masom, bice izmanipulisani :slight_smile:

Mislim da je to uzeto van konteksta, pogotovu za 4K rezoluciju. Mislim da će izbaciti ps4 sa već ugrađenom kutijom za VR, ali to je to. Nemaju razlog za ovako nešto. Šta bi dobili izbacivanjem ps4.5?

Brate bas tako…

Nista. Ma kakav PS4.5, ili PS5 ili nista :smiley:

Brate pa nece oni to, sto bi, igrice se prodaju, konzole se prodaju… MONOPOL JE TU… :slight_smile: kao ratuju Microsoft i Sony a ista politika… Sve je to ravaku banda… BIZNIS PLAN :slight_smile: I na pijaci drze cene iste, a kamoli velike kompanije da saradjuju :slight_smile:

Ova generacija konzola je najjadnija generacija ikad… Tjeraju me na PC, htjeli ili ne.

Od tog 4K nema narocite vajde , jer pre svega zanemarivo mali procenat ljudi ima TV sto podrzava 4K rezoluciju.

Eventualno mozda naprave neki dodatak za PS4 koji bi eventualno podrzavao 4k , pa ono ko je u mogicnosti moze da dokupi taj uredjaj sto bi podrzavao 4k a onaj ko nije pikace i dalje u 1080p i eto , mada cim su pomenuli u tekstu VR i meni se cini da je to cini 4k nesto vezano za VR, vidim da ce taj VR kostati bas papreno , bice skuplji nego sam PS4 , pa kapiram da mora onda i da ponudi nesto specijalno cime bi opravdao tako astronomsku cenu ako je to uopste i moguce.

Krece ludilo …

Jos veca fora bi bila exclusive games for ps4.5 :smiley:

Meni taj 4K zvuci sumnjivo bas zbog lose rasprostranjenosti televizora, i ogromne hardverske snage za koju nije sposoban ni jak PC, ali nije nemoguce.

• 4K je nesto sto moze PC a ne mogu konzole. A high end PC jeste konkurencija danasnjim PC-centricnim konzolama bez “zidova”.

• U nedostatku konzolnih i platformskib ekskluziva, akcenat se prebacuje na hardver, trku u rezoluciji, Ghz-ima i sve one “lepe” stvari koje decenijama karakterisu PC.

• 4K dobro zvuci sa aspekta marketinga, buzzword koji moze da se stavi na papir, izlog prodavnice i TV reklamu.

• 4K znaci da sve 1080p igre mozete preprodadi u re-remaster izdanju, uz minimalan razvoj koji podrazumeva samo dizanje rezolucije. 4K igre ce kupci zeleti bez obzira na obecanu oldgen kompatibilnost.

• 4K je potreban za VR jer su okulari blizu i lakse se uoce pixeli.

Tako da, ja bih ocekivao neke najave u tom pravcu, ako ne za ovaj onda za sledeci E3. Posto je ovo zaista krupan zaokret u console war biznisu, moguce da ovi rumori imaju za cilj da ljude psiholoski pripreme. Trebace neko vreme da se slegnu utisci i usvoji novi lifecycle

Khmm…khmmm
http://www.xboxrepublika.com/shop/televizori/lg-40uf671v/

Uh, brutalna cena, ali me malo odbija sto ima “samo” 2 HDMI ulaza. Takodje, ne znam tacno sta sada raditi sa 4K TV-om? Ima li kakvog 4K sadrzaja vrednog kupovine?

Meni te price o apgrejdovanju konzole nemaju nikakvog smisla. Zasad je sve ocigledno u planovima i nacrtima, al cekam da cujem neko racionalno objasnjenje gde tu ima ikakve logike.

Cepkaju sopstveno trziste i bespotrebno forsiraju razvoj – ko da je lako prepoloviti vreme dizajniranja i toliko ubrzati proizvodni lanac da mogu na svake 4 godine bilo sta kvalitetno da izbace.

A da ne pricamo o tome da same igre cesto traze oko 3, pa i vise godina da se zavrse. To je nesto sto nije moguce ubrzati.

Ko sto rekoh, s ovim glasinama koje imamo, nista mi nema smisla. Uopste ne kapiram koncepciju.

Čitam reakcije na ovo naokolo po forumima. Kada se o ovome nedavno pričalo kao mogući put kojim bi krenuo Xbox, bilo je drvlje i kamenje, propast, raspad. Sada, kada se o ovome priča kao opcija za PlayStation, mnogima je OK i super model poslovanja, progresivno i pre svega logično. Licemerno.

Iskreno, trenutno ne vidim potrebu za investiranjem u 4K TV. Sadržaja ima jako jako malo, i jedino se isplati ljudima koji imaju brutalne PC-e pa da igraju na velikom ekranu.
2 HDMI ulaza su sasvim dovoljna uz posedovanje AV receiver-a.

Ovo gledam kao potez pripreme za reprodukciju materjala za 4k filmove i VR hardware boost, svako pricanje i pisanje da ima veze sa igrama nema sigurno, sigurno ce biti 1080p 60fps max i gotovo.
Procitajte n00dle-ov post sve je lepo objasnjeno konkretnim cinjenicama!

Isto kao što sam rekao kada se otvorila priča za novi Xbox One - ako se ovo stvarno desi gubi se smisao konzola. Nisam čitao kada bi ovo trebalo da izadje, ali konzolama nema ni 3 godine.
Ja sam pc kupio pre 5 godina, tad dao oko 500-600 evra i još uvek mogu da igram sve novije igre na 1080p bar na medium samo sa ugašenim AA i tim sličnim stvarčicama. Doduše upgradeovao sam grafičku ali sam doplatio samo 50 evra. Šta će mi onda konzola ako mi pc za slične pare traje duže? Ok, rećiće ljudi ‘ali konzole koštaju 300 evra’. Da, sad koštaju toliko, ali koliko su koštale kada su izašle? Xbox One 500 evra, ps4 minimum 400.
Nadam se da neće ovo da prođe, ili da sačekaju da prođe bar 5-6 godina.

Ko sto rekoh, s ovim glasinama koje imamo, nista mi nema smisla. Uopste ne kapiram koncepciju.

Smisao je u tome da vise zarade na prodaji hardvera. Nema veze sto ce napraviti pakao kupcima i developerima. Menadzeri marketing i prodajnih divizija prosto mrze proizvod koji traje 7-8 godina. Kako da prodas PS4 posle 4 godine prisustva na trzistu? Tako sto ces da mu oboris cenu za bozic i tako svake godine.

Ubrzani razvoj je sada izvodljiv jer je konzola PC-centric. Uguras jaci AMD procesor i GPU, koje oni imaju vec spremne za proizvodnju a unificirani razvoj omogucava kompatibilnost. Mogu na godinu-dve da izbacuju inkrementalna poboljsanja, kao proizvodjaci mobilnih telefona. Kao sto radi PC.

Procitajte n00dle-ov post sve je lepo objasnjeno konkretnim cinjenicama!

To nisu cinjenice nego misljenja. Treba malo internet-iskustva da se razlikuju facts & opinions.

Najiskrenije se nadam da nece svi da krenu ovim putem ali mislim da je nemoguce da su svi rumori cista izmisljotina. A kada o tome prica Phil Spencer imamo gotovo izvesnu promenu strategije. Mozda izbegnemo ovaj E3, ali na sledecem ce biti cupavo.